Ministrul Curaj: Consiliu Național de Etică nu se mai ocupă de plagiatele demnitarilor

Tudor Despina | 18.01.2016

Ministerul Educatiei vrea sa retraga posibilitatea Consiliului Nationa de Etica de a analiza plagiatele demnitarilor si de a aplica sanctiuni in acest sens, potrivit unui proiect de Ordonanta lansat de Ministerul Educatiei.

Pe aceeași temă

 

Daca trece, proiectul de Ordonanta va retrage din atributiile Consiliului National de Etica (CNE) acelea privind analiza plagiatelor demnitarilor si aplicarea de sanctiuni precum retragerea calitatii de conducator de doctorat sau retragerea titlului de doctor, arata Hot News.

 

Proiectul are in vedere un singur articol, anume: “Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 505 din data de 4 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 4^2, alineatul (3)  se abroga.

La articolul 14, alineatul (1), literele c) si d) se abrogă”.

 

Ce spun articolele mentionate in proiectul de Ordonanta:


Articolul 4^2:
(1) Sesizarile privind abaterile de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare sunt analizate in doua etape detaliate in Codul de etica: 
a) analiza la nivelul institutiei in cadrul careia presupusele abateri s-au produs, denumita prima etapa, care se desfasoara conform art. 11 si prevederilor Codului de etica;
b) analiza la nivelul Consiliului National de Etica, denumita etapa a doua.
...
(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica.

Articolul 14 (1) Pentru abaterile constatate de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare, Consiliul National de Etica stabileste aplicarea uneia sau mai multora dintre urmatoarele sanctiuni: 
a) avertisment scris; 
b) retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea normelor de buna conduita; 
c) retragerea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare; 
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea; 
f) destituirea din functia de conducere din institutia de cercetare-dezvoltare; 
g) desfacerea disciplinara a contractului de munca; 
h) interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantare din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii; 
i) suspendarea, pe o perioada determinata de timp intre 1 an si 10 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control sau ca membru in comisii de concurs; 
j) indepartarea persoanei/persoanelor respective din echipa de realizare a proiectului; 
k) oprirea finantarii proiectului; 
l) oprirea finantarii proiectului, cu obligativitatea returnarii fondurilor.

 

Reamintim ca in 3 Decembrie 2015 ministrul Educatiei Adrian Curaj a anuntat revocarea Consiliului National de Etica. Curaj a spus ca sarcinile acestuia vor fi preluate de un mecanism nou, clar şi de încredere. "Nu cred că în România există două categorii de doctorat”, a precizat mininstrul.

 

Motivul pentru această decizie este „recăpătarea încrederii în ce se întâmplă în zona de doctorate în România”, a spus ministrul. "Este important să avem un cadru instituţional şi normativ credibil pentru a putea aplica legea. În luna ianuarie vom avea un mecanism (...) funcțional, integru în funcționarea lui”

 

Intr-o conferinta de presa la Guvern, ministrul Educatiei a spus ca CNE nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat cu suspiciuni de plagiat. In acest caz urmeaza a fi instituit un nou mecanism dupa consultarea Academiei Romane si a Consiliului National al Rectorilor. Totusi, ministrul Curaj nu a dat foarte multe detalii.

 

Astazi am decis sa revoc Consiliul National de Etica. Azi voi semna ordinul in acest sens”, a spus Adrian Curaj in fata presei. “Am in vedere crearea unui cadru normativ clar privind doctoratul in Romania. Ma voi intalni la sfarsitul acestei saptamani cu Consiliul National al Rectorilor si in cel mai scurt timp cu prezidiul Academiei Romane si voi reveni cu detalii. Cred ca e foarte important sa cream cadrul ca deciziile ce se vor lua sa fie credibile, in baza unui mecanism clar si respectat”, a explicat ministrul Educatiei, aratand ca revocarea CNE inseamna si atribuirea altor sarcini acestui for.

 

Intrebat cine va evalua acuzatia plagiatului ministrului de Interne Petre Toba, Adrian Curaj a fost evaziv: “Este important sa avem un cadru credibil, clar, explicit, ca sa putem lua deciziile potrivite. Consiliul National de Etica va avea un alt rol. Dati-mi voie sa vi-l prezint dupa ce ma consult cu cele doua foruri, dar nu se va mai ocupa (CNE - n.red.) de tezele de doctorat”.

 

In 9 Decembrie, actiunea a fost oficializata prin publicarea Ordinului in Monitorul Oficial. E vorba despre Actul nr. 5.873 din 4 Decembrie 2015 privind abrogarea Ordinului dat de fostul ministru al Educatiei Liviu Pop, anume Ordinul cu nr. 4.393 prin care a fost aprobat Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii. Vorbim de forul numit politic care a decis ca fostul premier Ponta si fostul vicepremier Oprea nu au plagiat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22