Ministrul Educatiei a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor lui Gabriel Oprea

Dora Vulcan | 02.09.2016

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al fostului vicepremier Gabriel Oprea, acesta din urmând având posibilitatea să ceară revocarea ordinului.

Pe aceeași temă

 

 

Gabriel Oprea rămâne fără titlul de doctor în drept, după ce ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat vineri ordinul de retragere a tilului de doctor al fostului vicepremier. " Se retrage titlul de doctor în domeniul drept, acordat domnului Oprea M. Gabriel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3467/16.03.2001", se arată în documentul postat pe site-ul Ministerului Educaţiei.

 

 

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunţat, luni, că se va adresa instanţei după ce CNATDCU i-a respins contestaţia la verdictul de plagiat, susţinând că nu i-a fost respectat dreptul la apărare şi că nu s-a numit singur doctor, informeaza Mediafax.

 

 

"Situaţia mea a fost evaluată nu după legea din 2000, când am susţinut teza, ci după o lege intrată în vigoare la mai bine de 10 ani de la finalizarea studiilor doctorale. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. De exemplu, posibilitatea retragerii titlului de doctor a fost introdusă în lege abia în 2011, ea nefiind prevăzută în legislaţia anului 2000. Mai mult, noţiunea de „plagiat” a fost definită în legislaţie abia în 2004, adică la 4 ani de când mi-am susţinut teza. (...) Pe subiectul doctoratului, am astăzi două hotărâri emise de instituţiile statului român, hotărâri care sunt amândouă valabile, dar care se bat cap în cap", a scris Gabriel Oprea pe Facebook.

 

Comisia de experţi din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat în cazul acestuia la data de 26 iulie.

 

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plângerii prealabile", a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

 

În iulie 2015, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă, un verdict similar fiind dat şi în cazul lui Victor Ponta. Pe de altă parte, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

 

Ulterior apariţiei informaţiilor referitoare la suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, au apărut informaţii similare în legătură cu mai multe lucrările pe care fostul vicepremier le-a coordonat, printre acestea fiind cele ale lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 1, şi Bogdan Licu, fost procuror general interimar.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22