Ministrul Justitiei: DNA si DIICOT ar putea fi reunite intr-o singura structura

Dora Vulcan | 30.11.2016

DNA si DIICOT ar putea fi, in viitorul nu foarte apropiat, reunite intr-o singura structura, perspectiva din care s-a si gandit reorganizarea DIICOT, a spus miercuri ministrul roman al Justitiei Raluca Prună.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: Raluca Pruna a revenit cu precizari, pe pagina sa de Facebook, dupa interviul dat Adevarul live, insistand sa se inteleaga ca nici nu a anuntat desfiintarea iminenta a DNA si DIICOT si nici unificarea iminenta a celor doua structuri:

 

" Cate ceva despre manipularea desantata, fara scrupule si fara atentie functionala la semnificatia cuvintelor. Puteti vedea in parte din 'presa' sau la 'formatorii' de opinie care reactioneaza la un enunt despre o viziune posibila, dar si probabila, pe termen foarte lung. 10 ani plus.

Nu am anuntat desfiintarea DNA si DIICOT, nici reunirea lor iminenta. Dimpotriva, am facut un pas necesar dand DIICOT exact ce are si DNA.

Ce este cel mai amuzant este ca marii aparatori ai celor doua structuri de parchet sunt cei care le-ar vrea desfiintate si care adesea le critica. Eu am facut pentru DNA si DIICOT, nu am vorbit ca un chibit cu pretentii de game changer.

Ma intreb daca nu exista alte teme de campanie. Si va indemn sa votati ca sa dam delete unui altfel de mediu fumigen si toxic.

Nu pot ei manipula cand putem noi judeca", a scris Raluca Pruna pe pagina sa de Facebook, oferind si linkul catre interviul dat Adevarul live si precizand si minutul la care a facut declaratia: minutul 23.

 

 

***

 

"Am făcut din DIICOT, instituțional vorbind, exact ceea ce este și DNA-ul. Și am făcut asta în considerarea unei viziuni mai largi, întrucât, nu știu, este de presupus că în 10 ani, nu știu, într-un orizont de timp, pe termen lung de fapt, aceste structuri specializate probabil că vor fi reunite într-una singură. Rămâne de văzut cum evoluează societatea românească. (...) Un tip de Parchet Antimafia, care se ocupă și de corupție și de crimă organizată, dar repet, este un orizont pe un termen foarte lung", a declarat Raluca Prună miercuri, la Adevărul live.

 

Ministrul Justiției a anunțat, pe 16 noiembrie, că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, apreciind că prin acest act normativ s-a urmărit aducerea DIICOT "în oglindă la nivelul DNA".

 

"Am adoptat o ordonanță de urgență care optimizează managementul, structura și organizarea DIICOT. Prevederile din ordonanță care aduc un plus de valoare activității DIICOT se referă cu specificitate la întărirea și la eficientizarea funcției de conducere a Direcției, la îmbunătățirea organizării interne, aceasta într-un cadru mai amplu, a unei discuții pe agenda europeană care din păcate cuprinde din ce în ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, al criminalității organizate, care de cele mai multe ori finanțează acest fenomen", a anuntat Raluca Prună pe 16 noiembrie in conferinta de presa in care a fost lansata ordonanta de urgenta care reglementeaza activitatea DIICOT. Atunci, Pruna vorbea despre aducerea competentelor DIICOT "in oglinda la nivelul DNA". Scopul declarat de ministru a fost de " creștere a eficacității urmăririi penale prin consolidarea unei capacități de efectuare a investigațiilor financiare și prin completarea personalului Direcției cu lucrători de poliție judiciară".

 

 

Seful DIICOT Daniel Hordoniceanu s-a aratat nemultumit de modul in care au fost facute modificarile si de pierderea unor competente

 

 

 

La nici o zi de la adoptarea OUG, seful DIICOT s-a aratat nemultumit de modificarile facute. Daniel Horodniceanu a spus ca ordonanta este intr-adevar un "pas bun in dezvoltarea DIICOT" dar a fost nemultumit de traseul acestor modificari si de pierderea competentelor DIICOT in domeniul evaziunii fiscale. El a reclamat si "opozitia permanenta" pe care ar fi intampinat-o din partea Ministerului Administratiei si Internelor pe parcursul modificarilor si propunerilor de modificare aduse proiectului.

 

 

"Într-un grup de lucru am făcut o analiză pe necesități în ceea ce privește activitatea anterioară a DIICOT. Am identificat o serie de instrumente care erau necesare și care urmau să fie baza unei strategii viitoare a dezvoltării DIICOT. Acestea au fost puse într-un proiect de lege, pe care l-am prezentat Ministerului Justiției încă din 2015 și care a fost postat pe site-ul ministerului în luna aprilie 2016. Pe 16 noiembrie 2016, a fost emisă ordonanța de urgență a Guvernului", a spus atunci Horodniceanu, într-o conferință de presă, citat de Agerpres. .

 

 

El a apreciat ca OUG este un pas bun în dezvoltarea DIICOT, dar a reclamat faptul ca nu toate instrumentele identificate în proiectul inițial se găsesc și în OUG iar pentru asta ii atribuie MAI opozitia permanenta, in special cu privire la transferul de politisti la Judiciar.

 

 

"Din păcate, nu toate celelalte ministere au înțeles necesitatea modificărilor legislative. Am avut tot timpul o opoziție de la mai multe ministere, în special de la Ministerul de Interne. (...) În proiectul inițial, se stipula preluarea de către DIICOT a 290 de polițiști, care urmau să se constituie în unități de suport", a precizat Horodniceanu.

 

 

Horodniceanu este nemultumit in special de faptul ca nu s-a tinut cont de propunerile sale:

 

 

"Uitați-vă la proiectul depus pe site-ul MJ în aprilie 2016 și la ce a ieșit ieri. Unitățile de suport care erau prevăzute în proiectul inițial și pe care noi le-am dorit, iar ministrul Justiției le-a susținut nu au putut fi adăugate în acest moment capacității DIICOT din mai multe motive".

 

 

Cu toate acestea, Horodniceanu s-a aratat convins ca, in viitor, instituția își va recupera o parte din instrumentele pe care, la un anumit moment, le-a avut - fara a preciza si pe ce anume se bazeaza. 

 

 

Pe langa situatia transferurilor de politisti, Horodniceanu este nemultumit si de faptul ca DIICOT nu va mai ancheta cazurile de evaziune fiscală, cu exceptia celor aflat deja in lucru. 

 

 

"Dosarele de evaziune fiscală de la DIICOT rămân în lucru. Niciun dosar de evaziune fiscală aflat în lucru la DIICOT nu va fi declinat. Nu a fost dorința DIICOT-ului de modificare a competenței. S-a considerat că este mai important ca toate cauzele de acest fel să fie într-un singur loc, adică la parchetele regulare. Vom vedea, pentru că vom face o analiză în perioada următoare, peste un an, în speță. Noi am făcut o analiză pe dosarele pe care le avem în lucru și peste un an vom vedea cum este gestionat acest fenomen. În acest moment, la DIICOT sunt în jur de 320 de dosare de evaziune fiscală, dintre care 74 cu prejudiciu mai mare de 20 milioane de lei. Acestea rămân în lucru la DIICOT, dar DIICOT nu va mai lucra dosare noi de evaziune fiscală, cel puțin o perioadă. Dar asta nu a fost dorința noastră", a mai spus Horodniceanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22