Motivarea eliberării lui Dumitru Nicolae: a muncit 9 ore pe zi la producția de aluminiu

Dora Vulcan | 31.08.2017

Motivarea deciziei de eliberare conditionala a lui Dumitru Nicolae "Niro" arată că a participat la activități cultural-educative, lucrează nouă ore pe zi în afara Penitenciarului Jilava într-o secție de producere aluminiu și a fost recompensat de mai multe ori, semn al disciplinei.

Pe aceeași temă

 

 

Judecătoria Sectorului 4 a dat publicității, joi, motivele pentru care a decis, pe 2 august, că Nicolae Dumitru poate fi eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava, transmite corespondențul Agerpres la instanțe, Eusebi Manolache.

 

 

"Instanța reține că, în perioada executării pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzător, nefiind sancționat disciplinar și fiind recompensat de 4 ori, din care 3 recompense privind permisiunea de ieșire din penitenciar. Totodată, condamnatul a fost folosit la muncă și a câștigat astfel 36 zile. În prezent, execută pedeapsa în regim deschis. Petentul a participat la activități cultural-educative și se află la prima analiză a comisiei de propuneri pentru liberarea condiționată, nefiind cunoscut cu antecedente penale. În consecință, având în vedere și concluziile procesului verbal întocmit de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanța apreciază că petentul a dat dovezi temeinice de îndreptare. Ținând seama de eforturile depuse de condamnat în perioada de detenție în scopul reeducării sale, de faptul că nu are antecedente penale, având în vedere că nu a fost identificat nici un element în defavoarea sa, care să rezulte din evaluarea socială și psihologică a acestuia, instanța consideră că petentul îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege pentru a fi eliberat condiționat. În prezent, există toate garanțiile că acesta a înțeles scopul și funcțiile pedepsei și că se va reintegra în societate", se arată în motivare.

 

 

Conform documentelor de la dosar, Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare pentru trafic de influență în dosarul "Microsoft", din care a executat 2/3 din pedeapsă, respectiv 568 zile, dintre care 298 zile în penitenciar, 36 zile câștigate prin muncă și 234 zile executate în arest preventiv.

 

Potrivit avocatului acestuia, Nicolae Dumitru a avut în penitenciar un comportament corespunzător, a participat constant la activități de educație și asistență psihosocială, a desfășurat activități lucrative, nu a fost sancționat disciplinar, a achitat prejudiciul și cheltuielile judiciare. De asemenea, omul de afaceri lucrează nouă ore pe zi în afara penitenciarului, într-o secție de producere aluminiu.

 

Avocatul a mai susținut în instanță că Nicolae Dumitru are trei copii, unul dintre aceștia minor, are 4-5 firme cu peste 1.000 de angajați, a sprijinit sportul de performanță și "a renovat și ridicat biserici".

 

De cealaltă parte, procurorii s-au opus eliberării lui ''Niro'', susținând că acesta nu a dat dovezi că pedeapsa aplicată și-a atins scopul, având în vedere numărul redus de programe sociale la care a participat.

 

Pe 2 august, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea de eliberare condiționată depusă de Nicolae Dumitru, care execută o pedeapsă de 2 ani și 4 luni primită în dosarul "Microsoft".

 

Decizia nu este însă definitivă, contestația procurorilor DNA urmând a se judeca pe 15 septembrie la Tribunalul Ilfov.

 

Pe 3 octombrie 2016, ÎCCJ l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Nicolae Dumitru la 2 ani și 4 luni închisoare în dosarul "Microsoft". În același dosar au mai fost condamnați fostul ministru Gabriel Sandu — 3 ani, fostul primar Gheorghe Ștefan — 6 ani, omul de afaceri Dorin Cocoș — 2 ani și 4 luni.

 

Judecătorii au decis atunci confiscarea unor importante sume de bani de la cei patru condamnați: 9 milioane de euro de la Dorin Cocoș, 2 milioane euro și un milion de dolari de la Nicolae Dumitru, 4 milioane euro de la Gheorghe Ștefan și 2,1 milioane euro de la Gabriel Sand

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22