Pe aceeași temă
"Legat de cele doua revendicari, a ramas stabilit ca sa se ia in analiza netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar sa se analizeze implicatia acestei masuri asupra legii salarizarii bugetare si sa se gaseasca solutii", a spus Hossu, care a anunţat ca, vineri, la ora 10:00, urmeaza o noua intalnire cu premierul Tudose pentru a se discuta despre acest aspect.
"A ramas stabilit sa se ia in analiza netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar sa se analizeze implicatia acestei masuri asupra legii de salarizare bugetara si sa se gaseasca solutii legate de acest lucru. In acest sens, a ramas ca vineri de dimineata la ora 10.00 toate confederatiile sindicale sa avem o intalnire cu domnul prim-ministru si cu colegii domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, Legea 62, a ramas sa se realizeze un grup de lucru cu ministerele implicate si in termen de o luna reprezentantii angajatorilor si angajatilor, impreuna cu echipa respectiva, sa finalizeze un proiect de act normativ care sa modifice Legea dialogului social", a spus liderul sindical.
O a doua solicitare se referea la faptul ca sindicalistii cereau deblocarea negocierii si incheierii contractelor colective de munca la toate nivelurile, plecand de la propunerea comuna de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederatii sindicale inaintata Guvernului si modificarea Legii dialoglui social. Despre aceasta, Hossu a spus ca a ramas sa se faca un grup de lucru cu ministerele care au implicatii in constructia legislativa si ca, in termen de o luna, reprezentantii angajatilor impreuna cu echipa respectiva sa finalizeze un proiect de act normativ, care sa faca modificarea legii dialogului social.
Pe de alta parte, premierul Mihai Tudose a transmis ca nu se renunta la transferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar se cauta o solutie de compensare.
"Reprezentantii celor din sanatate sau o parte dintre ei au fost prezenti azi aici. Mai mult, vineri vor veni toti reprezentantii celor care lucreaza in sanatate. Si plafonarea sporurilor este o discutie pe care am avut-o cu reprezentantii celor de la Cartel Alfa. Si domniile lor au recunoscut ca lucrurile au cam luat-o razna in domeniu. Sunt pozitii pe anumite state de plata la care curg intre 10 si 15 sporuri unul dupa altul de nu mai intelege nimeni nimic. Nu s-a luat decizia renuntarii la acest transfer, gasim o solutie de compensare sau de modificare a legii. De vineri avem un grup de lucru. Trebuie sa vorbim cu toate sindicatele", a spus Tudose.
background
Mii de protestatari la Guvern, nemulţumiţi de măsurile PSD
Câteva mii de reprezentanți ai sindicatelor din mai multe domenii de activitate protestează în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului. Potrivit organizatorilor, Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa", la miting sunt așteptați să participe un număr de 10.000 de protestatari.
Ei sunt nemulțumiți, printre altele, de măsura autorităților de a transfera contribuțiile de asigurări din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
O delegație a protestatarilor prezenți la mitingul din Piața Victoriei va fi primită la discuții la sediul Guvernului, începând cu ora 11:30, a declarat, Alexa Ioneta, președintele Sindicatului Feroviar AFER.
Potrivit sursei citate, din delegația care a intrat la discuțiile de la Guvern fac parte: președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, liderul sindical al mecanicilor feroviari, Iulian Măntescu și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, transmite Agerpres.
Înainte să intre în sediul Guvernului, Bogdan Hosu a spus „Nu am venit să dăm jos Guvernul, dar o vom face dacă nu găsim înțelegere”.
"Faceți din sănătate o prioritate"
Câteva mii de reprezentanți ai sindicatelor din mai multe domenii de activitate protestează, miercuri, în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului, nemulțumiți, printre altele, de măsura autorităților de a transfera contribuțiile de asigurări din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
Potrivit organizatorilor, Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa", la miting sunt așteptați să participe în intervalul 11:00 — 16:00, un număr de 10.000 de protestatari. Acțiunea de protest are avizul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice constituită la nivelul Primăriei Municipiului București.
Protestatarii scandează și afișează bannere pe care scria: "Nu sporurilor de 1%", "Nu eliminării tichetelor de masă", "Faceți din sănătate o prioritate" sau "Dreptul de a negocia nu se negociază".
Pe lista revendicărilor Cartel Alfa se află oprirea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat și deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor cinci confederații sindicale înaintată guvernului.
La ora 11.00, în Piaţa Victoriei se află peste 3.000 de protestatari. Ei au pancarte cu mesaje precum: "Vă plătim să ne slujiţi, nu să ne batjocoriţi", "Paharul răbdării s-a umplut. Dările mai mari decât veniturile?", "Trăiască guvernanţii aşa cum trăieşte poporul"., conform News.ro.
De asemenea, nemulțumirile membrilor confederației vizează și Legea salarizării în sistemul public și Legea dialogului social.
La evenimentul din Piața Victoriei sunt așteptați și peste 3.000 de membri ai Federației 'Solidaritatea Sanitară', au anunțat reprezentanții organizației, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Conform sursei citate, imediat după miting Federația va organiza Marșul pentru sănătate, pe traseul Piața Victoriei — Ministerul Muncii — Ministerul Sănătății. "Aceste forme de protest, desfășurate pentru susținerea revendicărilor acestei organizații, sunt ultimele dinainte grevei din sănătate", precizează sindicaliștii.
Motivul protestelor demarate de către Federația 'Solidaritatea Sanitară' îl constituie nemulțumirea membrilor de sindicat și a tuturor salariaților față de scăderea veniturilor prin aplicarea legii 153/2017 și prin intenția Guvernului de a crește impozitarea salariului de bază.
Revendicări
Printre revendicări se mai află: renunțarea la creșterea impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului) care determină o scădere medie a veniturilor cu 22%; renunțarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru condițiile de muncă pentru angajații din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%; menținerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%; menținerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază și gărzilor suplimentare în forma actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%; reintroducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate și aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unitățile sanitare; menținerea drepturilor salariaților aferente concediilor de odihnă suplimentare; introducerea măsurilor de reformă a relațiilor de muncă, conform propunerilor înaintate de Federația 'Solidaritatea Sanitară' la contractul colectiv de muncă.
În perioada 25-29 septembrie, au avut loc acțiuni de protest la Prefecturile de județ și discuții pentru susținerea revendicărilor în cadrul Comisiilor de dialog social.
foto Agerpres