Neînțelesul Liviu Pop: Spiritele mediocre condamnă ceea ce le depășește înțelegerea

Dora Vulcan | 06.11.2017

Aflat într-o campanie personală de reabilitare a propriei imagini după ce a făcut deliciul publicului cu agramatismele comise de la înălțimea funcției sale de ministru al Educației, Liviu Pop își fericește cititorii de pe pagina sa de Facebook cu citate din clasici.

Pe aceeași temă

 

 

 

După ce-a eșuat lamentabil cu tentativa de a-l ironiza pe Andrei Pleșu, care îndrăznise să-i sancționeze lipsa de abilitate în folosirea cuvintelor de la înălțimea funcției de ministru al Educației, Liviu Pop alege cartea sigură a citatelor din clasici. De astă dată, atacul cu pretenții de subtilitate este adresat ”spiritelor mediocre” din categoria cărora, se înțelege că nu face parte și ministrul doar pentru că preia citatul atribuit lui François de la Rochefoucauld. Doar se știe că simpla citare a clasicilor te face brusc inteligent, spiritual și te ridică deasupra mediocrității. Citatul a fost plasat pe pagina sa de Facebook în timp ce în stradă protestau zeci de mii de români împotriva mutilării legilor care vor face din Justiție un apendice neputincios la îndemâna șefilor penali ai coaliției de guvernare. ”Spiritele mediocre condamnă ceea ce de obicei le depășește înțelegerea”, a spus Pop. Numai că, pentru exemplificarea cimiliturii, Pop dă exemplul tragic al bunicului său, care a sfârșit în închisorile comuniste și care ar cam trebui să-l deruteze pe colegul Șerban Nicolae, care tocmai s-a exprimat necruțător, printr-o rescriere a istoriei, la adresa rezistenței anticomuniste din munți și despre care a spus că a slăbit capacitatea de apărare a României. Inspirat, cum îl știm, domnul Pop nimerește ca întotdeauna fix la țintă!

 

 

 

Postarea a fost făcută în timp ce în stradă zeci de mii de români au ieșit în toată țara pentru a protesta împotriva modificării legilor Justiției sub sloganul ”Nu vrem să fim o nație de hoți”. 

 

 

 

 

 

Mesajul său de duminică ar trebui cel puțn să-l pună pe gânduri pe senatorul PSD Șerban Nicolae, care a ținut să rescrie istoria rezistenței anticomuniste din România și care a spus că partizanii români au adus, de fapt, deservicii României slăbind capacitatea de apărare a României

 

 

Schimbarea strategiei de imagine, prin accesarea citatelor din clasici, urmează unor tentative de punere la punct a detractorilor săi, soldate cu ironii din partea publicului. Recent, Liviu Pop a încercat să-l atace pe Andrei Pleșu, după ce scriitorul l-a criticat intr-un editorial. Demersul a fost soldat cu și mai multe glume pe seama sa din partea internauților și a presei. 

 

 

"Ii multumesc domnului Plesu pentru ca ma onoreaza cu atentia sa, daca nu cu vorbe alese. Mi-as fi dorit sa fi fost dumnealui un reper cand a fost ministru, l-as fi luat ca model, oricand apreciez un exemplu de calitate. Din pacate, nu oricine reuseste sa tina stacheta sus, dovada faptului ca mandria bate tichia, inclusiv pentru unii cu pretentii de intelectualitate si eleganta", a scris Liviu Pop pe pagina sa de Facebook, redeschisa dupa ce fusese inchisa in urma criticilor legate de manualele de sport si dirigentie.

 

Reactia ministrului a venit dupa ce Andrei Plesu a scris un editorial in care l-a criticat pe Liviu Pop.

 

"Cu vorbele ar trebui sa fie dl ministru al Educatiei. Cel care si-a cerut de curind scuze 'anticipat' pentru greselile pe care le-a facut (o magnifica secventa a timpurilor...). Dl Pop mi-a adus aminte de o performanta asemanatoare a dlui Nicolae Vacaroiu, care a dat o replica amutitoare unui preopinent din Camera: 'Imi pare rau, dar n-ati fost atent la ceea ce urmeaza sa spun!'.

 

Ca dl Pop nu stie cum se scrie pluralul articulat al cuvintului 'copil' (adica nu cu doi, ci cu trei 'i': copiii) e destul de neplacut. Un ministru al Invatamintului ar trebui sa fie ceva mai instruit decit un corigent de-a cincea la romana. Dar are si el scuzele lui. Una dintre ele a fost formulata de un alt ministru al Educatiei, dna Ecaterina Andronescu (pe care, cu scuzele de rigoare, as indrazni s-o calific drept cea mai duioasa, tandra, mamoasa catastrofa a sistemului nostru scolar): 'Dl Pop e profesor de matematica'. Ati auzit? Daca esti profesor de matematica nu e musai sa vorbesti corect romaneste. Numai profesorii de romana au aceasta obligatie. Matematicienii nicidecum! Iar ministrii, nici atit!", a scris Andrei Plesu in editorial.

 

 

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22