Pe aceeași temă
Ajuns la guvernare pe fondul unui intens curent de nemultumire a populatiei fata de politicile de austeritate, partidul de stanga radicala Syriza a numit un cabinet anti-austeritate care incepe sa ia sau sa aduca in discutie decizii controversate. Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anuntat deja stoparea privatizarii portului Pireu, cel mai mare din Grecia, fapt ce a provocat o cadere cu 8% a bursei din Atena, potrivit Reuters, citata de Adevarul.
Promiţând redresarea economiei Greciei şi renegocierea datoriei externe, partidul de extremă-stângă Syriza, condus de Alexis Tsipras, a ajuns la putere după alegerile anticipate care au fost conduse de un sentiment public de frustrare a populaţie împotriva politicilor de austeritate impuse de oficialii europeni.
Privatizari oprite si reangajari
Una dintre primele decizii anunţate de noul cabinet a fost oprirea privatizării Autorităţii Portuare Pireu, vânzare care fusese decisă ca parte din ajutorul financiar internaţional. Anuntul a provocat reactii pe bursa din Atena, care a cazut cu 8%.
Cu scurt timp înainte de ora 14:00, indicele general al Bursei din Atena era în scădere cu 8,5% până la 716,96 puncte.
Ca o măsură separată, ministrul adjunct responsabil de reforma administrativă, George Katrougkalos a declarat pentru Reuters că Guvernul va reangaja unele persoane din sectorul public ce fuseseră concediate, incalcand astfel o altă măsură-cheie a condiţiilor internaţionale.
“Consecinte fatale”
Castigarea alegerilor legislative grecesti de catre stanga radicala alui Alexis Tsipras continua sa provoace reactii pe continentul european.
Un bancher german de la Banca Centrală Europeană a avertizat cu privire la noile măsuri ale guvernului grec. „Acestea vor avea consecinţe fatale pentru sistemul financiar al Greciei. Băncile greceşti vor pierde accesul la banii băncii centrale“, susţine Joachim Nagel.
(Alexis Tsipras, noul premier grec)
De altfel, planul Executivului elen privind renegocierea datoriei se loveste de fermitatea Bruxellesului privind pastrarea actualelor conditii.
Statele din zona euro se tem că, dacă Atena va reuşi să-şi şteargă din obligaţii, alte ţări aflate în dificultate vor căuta aceleaşi înţelegeri. Europa s-a aratat dispusa la a oferi mai mult timp Greciei pentru a-si achita datoriile, dar a subliniat ca nu cedeaza solicitarilor privind stergerea acestora.
Restructurari in turism
Format din avocati, profesori si fosti jurnalisti, nou Cabinet al Greciei il are pe fostul politician comunist Yannis Dragasakis in functia de vicepremier.
Guvernul vizeaza restructurari si in ce priveste staţiunile turistice care au pachete all-inclusive. Bufetele şi băuturile la discreţie sunt în pericol, deşi acestea aduc peste un miliard de euro pentru economia Greciei.
Noul regim spune că nu vrea să interzică complet această practică, însă vrea să încurajeze o îndepărtare de la ea şi reîntoarcerea la modelul tradiţional în care turiştii frecventau barurile şi restaurante locale. Michalis Kritsotakis, ministrul responsabil de turism, a declarat pentru „New York Times“ că „părerea noastră, dar şi cea a industriei hoteliere, este că all-inclusive nu funcţionează foarte bine“.
Vireaza Atena spre Moscova?
Noul ministru grec al Apărării, Panos Kammenos (preşedintele partidului naţionalist Grecii Independenţi, aflat în coaliţie cu Syriza), a anunţat marţi că Grecia va cumpăra arme din Rusia. Este o declaratie menită să forteze din nou relatia cu Bruxellesul, având în vedere embargoul impus de UE asupra comerţului cu armament produs în Rusia.
De altfel, Kammenos a fost în vizită la Moscova în prima parte a lunii ianuarie 2015, unde a discutat despre reluarea cooperării Rusia - Grecia. În plus, Syriza doreşte deducerea cheltuielilor militare şi chiar o posibilă ieşire din NATO.
Noul ministru grec de Externe, Nikos Kotzias (membru al Syriza) are o relaţie apropiată cu Aleksandr Dughin, controversatul ideolog al Kremlinului care promovează proiectul eurasiatic al Rusiei. O imagine din 2013 îl prezintă pe Kotzias alături de Dughin, în timpul unei vizite făcute de ideologul rus în Grecia.
Si in privinta subiectului crizei din Ucraina exista divergente intre Grecia si Uniunea Europeana.
Noul premier Alexis Tsipras nu susţine declaraţiile unor lideri din UE privind necesitatea discutării şi adoptării de noi sancţiuni la adresa Rusiei, în contextul escaladării tensiunilor din estul Ucrainei, arata agentia de presa Interfax.
Potrivit mass-media din Grecia, Tsipras i-a acuzat pe liderii UE de faptul că aceştia “nu s-au consultat cu Grecia” atunci când au făcut declaraţiile cu privire la necesitatea adoptării de sancţiuni la adresa Moscovei.