Pe aceeași temă
Spre deosebire de Grecia, Romania a inregistrat in acest an cea mai mare cresterea economica din UE. Scaderea vine insa si pe fondul unei campanii electorale prelungite (locale si parlamentare) in care nationalismul si demonizarea UE a fost calul de bataie al multor partide si lideri de opinie, pe fondul intetirii propagandei ruse. De asemenea, ultimul an a adus in UE o avalansa de evenimente cu impact emotional major: Brexit, atentate teroriste, criza refugiatilor, scrie HotNews.ro.
Chiar daca numarul romanilor care cred ca apartenenta la UE e un lucru pozitiv pentru tara lor a scazut, el a ramas totusi in media UE - 53%, exact valoarea medie a Uniunii Europene.
De asemenea, in Romania a crescut intr-un an cu 9 puncte procentajul romanilor care cred ca apartenenta la UE e un lucru rau (pana la 17%)
De asemenea, a scazut cu 8 puncte (pana la 64%) procentul romanilor care cred ca Romania a beneficiat de apartenenta la UE. Media europeana e de 60%.
Fata de anul trecut a crescut dramatic numarul romanilor care cred ca UE se indreapta intr-o directie gresita (+19 puncte, pana la 40%).
Dintre cei care considera ca statutul de membru a adus beneficii, 44% nominalizeaza printre acestea accesul la noi locuri de munca.
La polul opus, cele mai mari cresteri se inregistreaza in Slovacia, Finlanda si Suedia.
Europenii sunt pesimisti in privinta viitorului Uniunii
Eurobarometrul mai arata ca sustinerea pentru Uniunea Europeana ramane stabila, dar europenii sunt pesimisti in ceea ce priveste viitorul blocului comunitar.
Ceea ce ii uneste pe cetatenii UE este mai puternic decat ceea ce ii desparte, sunt de parere 71% dintre europeni, in timp ce 53% cred ca este benefic pentru tara lor sa fie membra UE, conform ultimului sondaj de tip Eurobarometru, comandat de Parlamentul European.
Cei mai multi dintre cei intervievati in cadrul sondajului sunt de parere ca apartenenta la Uniunea Europeana este un factor pozitiv pentru tara lor (media la nivelul UE este de 53%, in scadere cu 2 puncte procentuale fata de anul 2015, insa cifrele difera foarte mult de la un stat membru la altul, de la 74% in Irlanda, la doar 31% in Grecia). Sondajul arata ca indicatorul de sustinere a UE a ramas relativ stabil comparativ cu anul 2009, cand era la acelasi nivel, de 53%.
Sondajul a fost efectuat in perioada 24.09-03.10.2016, realizandu-se 27.768 interviuri fata in fata la nivel european (1.006 in Romania).
Valori-cheie ale identitatii europene
Printre elementele de identitate europeana, pentru 50% dintre respondenti, democratia si libertatea raman valori-cheie. In schimb, importanta monedei euro ca element de identitate europeana este mentionata de 33% dintre participantii la chestionar, inregistrandu-se o scadere de 6 puncte procentuale fata de anul 2015, in special in Zona Euro.
Desi in scadere cu 9 procente fata de sondajul din 2015, 34% dintre romani vad in moneda Euro drept un element de identitate europeana. Astfel, Romania este singura dintre cele 9 tari non-Euro care se afla peste media europeana la acest capitol.
Aproximativ unul din doi europeni (46%) considera ca armonizarea sistemului social ar intari ideea cetatenia europeana.
Nu au o viziune pozitiva asupra viitorului
Europenii sunt de parere ca vocile lor conteaza din ce in ce mai putin, in special la nivel national. Numai 53% dintre respondenti cred ca vocea lor este auzita in tara lor (-10 procente comparativ cu anul 2015). In general, numarul europenilor care considera ca opinia lor conteaza la nivel national este mai mare decat al celor care cred cu vocea lor conteaza la nivel european, cu exceptia romanilor si lituanienilor. Astfel, 38% dintre romani considera ca vocea lor conteaza la nivel european si 32% ca acest lucru se intampla la nivel national.
Oamenii nu au o viziune pozitiva asupra viitorului, majoritatea au mentionat ca lucrurile se indreapta catre o directie gresita la nivelul UE (54%, +13 procente comparativ cu anul 2015), sau in tarile lor (58%, +14 procente comparativ cu anul 2015).
Aceasta intrebare ii situeaza pe romani printre cei mai optimisti europeni in legatura cu perspectivele UE, intrucat 42% considera ca lucrurile merg in directia buna in Uniunea Europeana (25% este media la nivel UE) fata de cei 40% (54% este media la nivel UE) care cred ca lucrurile merg intr-o directie gresita. 60% dintre romani cred, in schimb, ca lucrurile merg intr-o directie gresita in propria tara, fata de 58%, media europeana.
Parlamentul European, o imagine neutra pentru 44% dintre europeni
Parlamentul European are o imagine neutra pentru 44% dintre europeni (-2 comparativ cu anul 2015), in timp ce 46% (61% in Romania) isi doresc ca acesta sa joace un rol mai semnificativ (+2 comparativ cu anul 2015).
Alaturi de Bulgaria si Irlanda, Romania se afla pe primul loc in privinta imaginii pozitive a Parlamentului European (38% fata de media de 25%).
In total, ponderea celor care au o parere pozitiva sau neutra despre Parlamentul European este de 69% la nivel european, respectiv 78% la nivelul Romaniei.
60% dintre respondenti au auzit de Parlamentul European in media, in timp ce numai 32% considera ca sunt informati despre activitatile acestuia.