Oamenii politici si institutiile care s-au facut pres in fata lui Dragnea. Lista scurta

Iulia Mincu | 13.09.2018

Dupa ce a facut plingere penala la DIICOT reclamind o ”lovitura de stat”, Jandarmeria a dovedit ca s-a transformat intr-un instrument in mina lui Dragnea. Nu este insa singura institutie care s-a facut pres in fata liderului PSD.

Pe aceeași temă

Lista unor astfel de decidenti politici sau institutii- de la Jandarmerie la Inspectia judiciara la ANAF si pina la ministri precum Toader si Teodorovici- este mult mai lunga si arata uriasa capacitate de control aflata  in mina unui singur om. Trecem in revista citeva exemple din ultima luna.

 

 

Jandarmeria, pudelul de la usa lui Dragnea

 

Pentru a scapa de ancheta violentelor de la protestul din 10 august declansata de Parchetul General condus de Augustin Lazar, a carui debarcare din functie este pe teava, Liviu Dragnea s-a folosit de o stratagema: mutarea dosarului la DIICOT, unde a fost instalat Felix Banila,  un personaj obedient si controversat.

 

Duminica  seara, in 9 septembrie, la Antena 3, Dragnea relua teoria  ca mitingul a fost o tentativa de lovitura de stat, adaugind insa ca are informatii ca acesta a fost finantat din strainatate. Evident, nu a spus nici de unde are informatiile nici cine  ar fi  finantatorii. "In 10 august, institutiile statului nu au actionat ilegal, si-au facut datoria, respectand legislatia si regulamentele. Au fost proteste finantate si din strainatate. A fost o tentativa de lovitura de stat. E mai putin important de unde stiu. Saptamana viitoare vor iesi informatii despre organizarea de tip paramilitar, despre finantarea din strainatate. Sper ca DIICOT si Parchetul General sa ancheteze."

 

Peste doar 3 zile de la declaratiile lui Dragnea, dar la o luna de la protest, Jandarmeria, in fruntea  careia Carmen  Dan  l-a pus pe Ionut Catalin Sindile, a sesizat DIICOT invocind art  397 din Codul Penal, care se  refera la  „schimbarea ordinii constituționale, care pune în pericol securitatea națională”.  Jandarmeria acuza, exact ca Dragnea, o tentativă de lovitură de stat pe care forțele de ordine au dejucat-o. Pedepsele prevăzute de acest articol sunt cuprinse între 10 și 20 de ani închisoare.

 

Acesta ar fi al patrulea dosar deschis în cazul violentelor de la mitingul diasporei din 10 august. Cel mai important este cel instrumentat  de  procurorii militari din Parchetul General care cercetează violenţele jandarmilor de la miting. În acest dosar au fost centralizate peste 800 de plângeri ale unor persoane agresate de forţele de ordine. Într-un alt dosar, deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, se fac cercetări pentru lovire sau alte violenţe, distrugere, instigare publică, incitare la ură sau discriminare, tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce mai mulţi jandarmi s-au plâns că au fost agresaţi.

 

Pe de alta parte, Jandarmeria refuza in continuare sa desecretizeze anumite documente, cum ar fi tipul  si cantitatea  de gaze  folosite impotriva manifestantilor.

 

 

ANAF, Teodorovici si Toader bat din pinteni la ordinul lui Dragnea

 

 

Razboiul pe care Dragnea il poarta impotriva presedintelui Iohannis, pe care il ameninta sistematic cu suspendarea, a angrenat si institutii ale statului, care, obediente, au executat ordinele acestuia.

 

La inceputul lui iulie, liderul PSD a avut o iesire furibunda impotriva sefului statului, cerind intempestiv ministrului finantelor si ANAF sa-i ”ia banii lui Iohannis”.

 

”Eu îl întreb şi acum pe domnul Mişa, care este preşedintele ANAF, dacă această instituţie, precum şi uneori Ministerul de Finanţe au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis. Îi întreb acum, public, dacă au atât de mulţi bani la buget şi nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală, dacă sunt prea mulţi bani şi nu mai au loc în cuferele de la trezorerie sau de la domnul Mavrodin. Să îi plătească. Toţi să îi plătească (datoriile la stat - n.r.). Domnul Mişa ar trebui să se ocupe să ia banii de la toţi, începând cu Iohannis.”

 

Peste doar doua zile, ministrul Teodorovici a raspuns comenzii lui Dragnea si l-a amenintat la  Antena 3 pe seful ANAF,  Ionut  Misa, ca nu-i va mai fi ”subordonat” daca ”nu raspunde cerintelor” in ce priveste  banii lui Iohannis. Reactia a venit ca dupa ce Misa a spus ca ANAF are nevoie de un titlu în baza căruia să-i ceară lui Iohannis restituirea uzufructului obținut de pe urma închirierii imobilului.

 

Nu sunt schimburi de replici între ANAF şi ministrul de Finanţe, pentru că eu nu am replici sau contre cu subordonaţii mei. Ca să fie foarte clar. Dacă ar exista aceste contre, schimburi, nu ar mai fi subordonaţii mei (...) Trebuie să facă acum o solicitare oficială către Cartea Funciară prin care să ceară practic ca acel imobil să fie al statului. Dacă spun că nu, ştim că această cale nu poate fi urmată, dacă spun că da, în ziua doi e notificarea sumei de plată, dobânzi şi cu ce mai este acolo. Acţiunea este făcută în 2016, eu am întrebat dacă s-a făcut astăzi această acţiune direct la Cartea Funciară şi mi-a trimis aceea veche, care este către Cartea Funciară, dar nu de înregistrare, ci de radiere a familiei Iohannis".

 

In final, s-a dovedit ca exista un proces de succesiune pe rol, deschis de Rodica Baștea, soția lui Nicolae Baștea, mostenitorul imobilului, care se judeca Tribunalul Hunedoara, al carui termen este în luna octombrie 2018. Pina la finalul procesului statul nu are niciun drept.

 

Cu toate  acestea, pentru a-si dovedi si  mai mult utilitatea in fata liderului suprem, insusi ministrul justitiei, Tudorel Toader, a declansat o ancheta impotriva celor doi notari din Sibiu care au legatura cu casa pierduta de Iohannis. Mai mult, desi nu intra sub nicio forma in competentele sale, ministrul l-a acuzat pe unul dintre notari de fals


"Am solicitat Uniunii Notarilor să facă verificări în activitatea notarială de la Sibiu. Practic, este vorba de doi notari sau două cabinete notariale. Cel care a făcut actul în 1999, care l-a făcut proprietar pe preşedinte, act care a fost invalidat ulterior de instanţa de judecată, care a fost declarat nul. Ce se întâmplă în spatele acestei neregularităţi? O fi fost un fals, o fi fost un uz de fals, o fi fost un abuz? Eu cred că da. Numai că, între timp, au trecut 20 de ani şi faptele notarului acela, dacă au avut caracter penal, sigur s-au prescris. Pe de altă parte, s-au făcut verificări la cabinetul notarial care a suspendat procedura notarială. Şi la întrebarea domnului ministru de la Finanţe 'de ce s-a suspendat procedura, dacă nu se poate reveni şi dacă pe cale judiciară preşedintele nu poate fi obligat la plata sumei datorată statului?', răspunsul cred eu că este următorul: nu am văzut raportul de control, sigur mâine voi intra în posesia lui. M-am interesat şi am înţeles următorul lucru: că notarul care avea procedura aceasta succesorală urma să dispună către Cadastru radierea fostei intabulări pe numele preşedintelui şi bunul ar fi revenit statului, casa", a afirmat Tudorel Toader la Romania Tv.

 

 

Dragnea a vrut OUG pentru sefii Inspectiei Judiciare, Toader a executat

 

 

Liviu Dragnea l-a criticat luni, 3 septembrie, pe Tudorel Toader, acuzându-l că nu a dus la capăt ordonanţa de urgenta care prelungea mandatul actualei conduceri a Inspectiei Judiciare, spunind ca e foarte ”suparat” si ca vrea sa aiba o discutie cu premierul Dancila si ministrul justitiei.

 

Mandatele lui Lucian Netejoru si Georghe Stan, seful si adjunctul IJ, au expirat la 1 septembrie, iar posturile ar fi trebuit scoase la concurs. Cei doi sunt niste personaje controversate, dar care s-au remarcat prin obedienta fata de PSD mai ales in contextul revocarii din functie a Laurei Codruta Kovesi.

 

" Aş fi fost foarte bucuros dacă domnul ministru Toader ar fi încheiat şi dus până la aprobare ordonanţa care ar fi permis actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până când intră în vigoare noua lege şi, ca mulţi alţi colegi, oameni, pe care i-am văzut supăraţi, şi eu sunt supărat pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării nişte anchete importante care sunt în derulare. Mă aşteptam să ducă la capăt această procedură săptămâna trecută şi pentru mine este ciudat şi destul de greu de înţeles de ce", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

 

Miercuri, 5 septembrie, in sedinta de guvern, a fost adoptata OUG care prevede ca  în situaţia vacantării funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct ai Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură în continuare de aceştia până la concursul de ocupare a funcţiilor.

 

 Judecătorul Lucian Netejoru, mason, considerat, potrivit publicaţiei Ziare.com, un apropiat al Oanei Hăineală, fosta adjunctă a ministrului Iordache în vremea OUG 13, a fost numit la şefia Inspecţiei Judiciare, pentru un mandat de 3 ani, prin Hotărârea 702 din 30 iunie 2015. Această funcţie se ocupă prin concurs, iar mandatul în funcţia instituţiei poate fi înnoit o singură dată. Un nou concurs insa nu se poate organiza pentru că regulamentul a fost desfiinţat în instanţă şi este necesară modificarea lui prealabilă.

 

La nici 10 zile de la adoptarea Ordonantei, o dezvaluire facuta de  Centrul Independent Media face mai multa lumina in adevaratele motive ale lui Dragnea. Liderul PSD  a cerut pe 23 august Inspecției Judiciare să se sesizeze că în toate cele trei dosare penale deschise de DNA pe numele său procurorii au colaborat cu SRI în baza protocolului încheiat cu SRI în anul 2009. Dragnea  menționează în sesizare dosarul ”Referendumul”, în care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, și dosarul TelDrum, în care este anchetat penal si acuzat de fraudarea banilor europeni. În consecință, Dragnea cere Inspecției Judiciare să verifice „aspectele” pe care le-a sesizat și să dispună „măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”.

 

Sesizarea depusa de Dragnea la Inspectia Judiciara poate fi citita AICI

 

 

Se cere rechemarea lui Maior pentru ca nu a sustinut teza Dragnea-Giuliani

 

 

Scrisoarea lui Rudy Giuliani a fost primita cu nedisimulata satisfactie de Liviu Dragnea care nu si-a schimbat pozitia nici macar dupa ce acesta a admis ca a fost platit pentru ea de firma lui  Louis Freeh,  avocatul fugarilor condamnati Popoviciu si Adamescu jr. Dragnea s-a aratat in schimb foarte deranjat de declaratiile lui George Maior, ambasadorul Romaniei in Statele Unite, potrivit caruia Giuliani este o persoana privata care face loby. Seful PSD a sugerat cu aceasta ocazie ca ambasadorul  ar trebui rechemat in tara”.

 

Preşedintele Iohannis nu mai poate pretinde că nu e nimic grav sau că încă nu a lecturat scrisoarea domnului Giuliani. O astfel de poziţie nu ar face decât să întărească percepţia publică larg răspândită că domnia sa este tributar Statului Paralel, pe care l-a protejat până acum. La fel de revoltătoare este şi reacţia celui care ar trebui să reprezinte interesele României în Statele Unite şi care a folosit numele ilustrului senator John McCain, în încercarea de a acoperi adevărurile dureroase din scrisoarea domnului Giuliani. Domnul Maior şi-a depăşit în mod clar mandatul, iar din acest moment nu mai poate fi privit cu încredere de partenerii americani. Salut decizia Ministerului de Externe de a-l chema să explice această ieşire în decor şi sper ca măcar de această dată preşedintele Iohannis să facă ceea ce este în interesul României”.
 

 

Lucurile nu s-au oprit aici. Dragnea,  secondat de Tariceanu, si-au pus in gind sa scape de Maior. Acesta a fost chemat la Comisia pentru politica externa a  Senatului, unde a avut parte de un adevarat rechizitoriu.

 

”E un mod de operare descalificant pentru un ambasador. Dacă totuși cunoașteți rigorile meseriei și le ignorați, aș dori să cunoaștem motivul pentru care ați făcut declarațiile. Dl ambasador ignoră deliberat regula reținerii. Ambasadorii sunt instruiți să nu comenteze declarațiile politice din țara gazdă. Ați devenit un agent politic partizan”, a spus Tăriceanu în cadrul audierilor.

 

 

 

 

 

Tariceanu a anuntat ca va cere MAE rechemarea lui Maior in tara.

 

”E un mod de operare descalificant pentru un ambasador. Dacă totuși cunoașteți rigorile meseriei și le ignorați, aș dori să cunoaștem motivul pentru care ați făcut declarațiile. Dl ambasador ignoră deliberat regula reținerii. Ambasadorii sunt instruiți să nu comenteze declarațiile politice din țara gazdă. Ați devenit un agent politic partizan”, a spus Tăriceanu în cadrul audierilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22