Pe aceeași temă
” Am râs. Am stors și multe lămâi.
La socoteala de pe urmă, nu servitutea veteranilor este descurajantă, ci zelul, ardoarea celor tineri, iresponsabili. Centurionii uzați – cu pieptul plin de medalii și săbiile boante – sunt doar ridicoli. Dar fanatismul viguroșilor soldați, abia iviți în partid, este mai de temut. Credulitatea lor va fi greu, foarte greu de combătut. Pentru că, în peștera numită Sala Palatului, ei aud pentru întâia oară cuvintele Adevăr, Bine, Frumos din gura bătrânilor vicleni, hârșiți în lupte. Iar din peșteră nu vor scăpa decât cu prețul renegării propriei și – vai! – autenticei lor credințe”, scrie Mihai Șora pe pagina sa de Facebook.
Congresul PSD de sâmbătă, deși extraordinar, a fost unul cu final așteptat, atât de bine știut dinainte că anunțarea rezultatelor votului s-a făcut în fața unei săli goale. Președinte executiv a fost aleasă Viorica Dăncilă, premierul de paie al lui Liviu Dragnea, secretar general a fost reales Marian Neacșu, cel care a recitat rezoluția de la Herculare despre statul paralel și ilegitim, 8 vicepreședinți bărbați și 8 vicepreședinți femei din rândul celor mai docili executanți ai ordinelor sale.
Congresul extraordinar de sâmbătă a dus la îndepărtarea indezirabilulor din funcțiile de conducere din partid, Niculae Bădălău - din cea de președinte executiv și Ecaterina Andronescu - din cea de vicepreședinte, cu aproape un an și jumătate înainte să le expire mandatul de drept în funcțiile ocupate.
Mai mult, printr-o manevră de mărire a numărului de vicepreședinți în numele egalității de gen (8 vicepreședinți femei, alături de 8 bărbați, ca șefi zonali), el a diluat astfel consistența vocilor critice în partid din funcțiile de conducere.
Prin delegarea de competențe de la efectivul de partid către cei 16 vicepreședinți, Dragnea a scăpat și de supărătoarea reconfirmare pe care ar trebui să o ceară congresului la fiecare situație mai dificilă prin care trece, cum ar fi cea de anchetat pentru corupție și deturnare de fonduri europene, la sesizarea oficiului european antifraudă.
Inițial, Dragnea a anunțat că va organiza congres extraordinar pentru reconfirmarea sa în poziția de lider dar după ce și-a dat seama că manevra este extrem de riscantă iar în partid au ieșit la iveală numeroase voci critice împotriva sa a transformat convocarea congresului extraordinar într-o bună ocazie de a-i îndepărta pe incomozi.
În schimb, printr-o manevră abilă, specifică PR-ului de vedetă el a obținut sâmbătă o reconfirmare a sa formală prin interogarea în direct, ca un star rock, a sălii congresului, căreia i-a cerut să-i spună în direct dacă-l mai vrea în funcția de lider al partidului.
În tot acest timp, protestatarii au fost izolați în stradă de dubele jandarmeriei, în care au și fost ridicați trei dintre ei, amendați cu sume halucinant de mari și duși la cea mai îndepărtată secție de poliție din nordul Capitalei ca să poată reveni mai greu la protest.
Jandarmii aveau pregătite tunuri cu apă pentru intervenția asupra unor protestatari izolați sub balcoanele unui bloc, dincolo de curtea imensă a Sălii Palatului, despărțită de o șosea de zona în care aceștia au fost pur și simplu sufocați de forțele de ordine ale Jandarmeriei și Poliției și blocați cu două rânduri de garduri: unul între ei și șosea și unul pus în jurul curții Sălii Palatului.
Niciun alt congres de partid din România nu a avut parte după 1989 de o astfel de mobilizare a forțelor de ordine. Cu atât mai puțin una plătită din bani publici.