Orban: Nu ne dorim carantinarea Capitalei. Există o metodologie pe baza practicilor la nivel mondial

Laurentiu Gheorghe | 23.11.2020

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că nu se doreşte carantinarea Capitalei, adăugând că există o metodologie pentru luarea unei astfel de decizii, pe baza practicilor la nivel mondial.

Pe aceeași temă

„Nu ne dorim acest lucru (carantinarea Capitalei - n.r.), în mod evident. Pe de altă parte, există o metodologie care este stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe baza practicilor la nivel mondial. Direcţiile de sănătate publică trebuie să evalueze în fiecare localitate toţi indicatorii în baza cărora să poată lua această decizie şi aţi văzut că s-au luat aceste decizii de carantinare, la propunerea DSP-urilor, cu aprobarea Comitetelor pentru situaţii de urgenţă”, a precizat Orban, citat de Agerpres.

El a spus că sunt mai mulţi indicatori în baza cărora se ia decizia de carantinare.

„Există o rată (de infectare - n.r.) stabilită. Am spus că sunt mai mulţi parametri. Nu sunt specialist în astfel de decizii de carantinare. Aceasta este o decizie pe care o iau specialiştii, medicii epidemiologi, cei care cunosc foarte bine criteriile după care se iau astfel de decizii”, a precizat prim-ministrul.

Orban a adăugat că măsurile luate în zonele carantinate diferă, în funcţie de analizele care se fac la nivel local.

„Principalul obiectiv al carantinării este acela de a împiedica ca cetăţenii dintr-o zonă cu rată mare de infectare să poată să distribuie virusul în altă parte. Al doilea obiectiv urmărit este reducerea ratei de infectare prin nişte măsuri de restricţie. De la caz la caz, în funcţie de localitate, de evaluările care se fac din analize epidemiologice privind locurile unde se îmbolnăvesc, se iau decizii în interiorul zonei carantinate. Aceste decizii nu sunt similare în toate localităţile, pentru că de la localitate la localitate analiza indică alte surse de îmbolnăvire care sunt prioritare şi, implicit, recomandă realizarea unor restricţii spre acele tipuri de activităţi (...) unde se îmbolnăvesc cei mai mulţi”, a mai spus premierul.

La rândul lui, președintele Klaus iohannis a răspuns duminică la aceeași întrebare că în condițiile în care mai multe localități din Ilfov au intrat în carantină din cauza creșterii mare a numărului de cazuri de coronavirus, județul fiind al doilea din țară la rata de infectare, se va ține cont și de impactul economic a unei măsuri de acest fel.

„Vedeți, carantinarea este o măsură complexă de restricționare a circulației în esență, care permite controlul răspândirii pandemiei într-o localitate”, a răspuns președintele, întrebat dacă în următoarele săptămâni capitala riscă să intre în carantină.

„Avem deja de câteva săptămâni măsuri de carantinare luate și primele rezultate au început să apară. Acolo unde s-au luat măsuri de carantinare, creșterea aceea necontrolată de cazuri de pe o săptămână pe alta, în toate cazurile, a încetat, urmând să se mențină restricțiile până când numărul de infectări începe să scadă, dar nu doar într-o zi, ci în mai multe zile consecutive, în așa fel încât să se poate considera că infecția nu se mai răspândește galopant. Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectul economic, fiindcă restricționările respective au un efect economic negativ măsurabil. De aceea experții recomandă, după o analiză atentă, foarte amănunțită, unde se impune și unde nu se impune carantinarea”, a subliniat Klaus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22