Petitie pentru oprirea "mutilarii educatiei": Frauda academica este institutionalizata

Vlad Toma | 17.05.2016

Cristian Dogaru, lector la o universitate din Anglia, initiator al sesizarii de plagiat in privinta tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta si a altor fosti sau actuali demnitari, a lansat o petitie prin care solicita oprirea "mutilarii" educatiei prin recentele modificari aduse Legii Educatiei de catre parlamentari.

Pe aceeași temă

 

Autorul petitiei ii cere presedintelui Iohannis sa nu promulge noile modificari ale legii deoarece acestea nu descurajeaza frauda din sistemul universitar. Guvernului i se cere de asemenea sa elaboreze un mecanism pentru verificarea suspiciunilor de plagiat. 

 

"Președintele României, Klaus Iohannis, să analizeze atent și lucid proiectul primit pentru promulgare și să respingă o lege care, astfel formulată,  nu sancționează și nu descurajează frauda academică.

 

Guvernul României să inițieze și să implementeze un mecanism transparent și eficient prin care toate suspiciunile de plagiat care au fost sau vor fi sesizate să fie analizate și sancționate prompt și eficient, fără tergiversări și amânări," arata petitia citata.

 

Petitia poate fi semnata AICI

 

Cititi textul petitiei:

 

"OPRIȚI MUTILAREA EDUCAȚIEI!

 

Constatăm că reprezentanții aleși ai poporului – membrii Camerei Deputaților și ai Senatului României – au reînceput un asalt susținut împotriva educației, și în special asupra studiilor universitare de doctorat din România, cu scopul vădit de a proteja o întreagă clasă politică care a profitat, și va profita în continuare, de slăbiciunile unui sistem slab și ușor coruptibil.

 

Imaginea României suferă atât pe plan intern cât, mai ales, pe plan internațional, din cauza instituționalizării fraudei academice la nivel de studii doctorale. Plagiatul tezelor de doctorat a devenit o practică comună, acceptată și nesancționată în societatea românească, de la cazuri celebre precum cele ale lui Victor Viorel Ponta, Gabriel Oprea și doctoranzilor săi, până la cazuri mai puțin publice dar la fel de serioase.

 

În ultimele luni ambele camere ale Parlamentului României au purces la introducerea unor modificări majore în Legea Educației, fără absolut nicio consultare publică și cu instituțiile implicatei, modificări care aruncă într-o confuzie intenționată aplicarea principiilor și standardelor de etică profesională ale studiilor universitare de doctorat.Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost trimisă pentru promulgare Președintelui României pe data de 12 Mai 2016 și conține câteva modificări îngrijorătoare, printre care menționăm:

 

articolului 168 din cadrul Titlului III (Învățământul Superior), Capitolul III (Organizarea Studiilor Universitare), Secțiunea 12 (Ciclul III – Studii Universitare de Doctorat) i se adaugă un nou alineat (54) care prevede, citez, “Titularul unui titlu științific de doctor poate solicita, după caz, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice ori IOSUD care i-a acordat titlul de doctor renunțarea la titlul în cauză. (…)”.

 

Reamintim că această prevedere fusese introdusă în Legea Educației prin punctul 12. din Ordonanța de urgenta nr. 94/2014 începând cu 30.12.2014 (alineatul 71; incidental, alineatul 71  nu a fost abrogat în acest proiect de lege, astfel încât prevederea care permite renunțarea la titlul de doctor se va găsi de două ori în lege). Această prevedere a fost amplu criticată de către opinia publică; aproape 2,500 de persoane au semnat anul  trecut o petițieîmpotriva acestei prevederi, petiție ce a fost intens mediatizată, inclusiv în revista științifică Nature; în petiție s-a argumentat, printre altele, că obținerea unui titlu de doctor nu este o activitate solitară a candidatului respectiv, ci implică un întreg ansamblu de instituții și activități academice, prin urmare renunțarea la acest titlu nu poate fi lăsată doar la latitudinea deținătorului acestui titlu.

 

articolul 170 va fi modificat după cum urmează

 

alineatul 1 va fi modificat astfel încât pentru nerespectarea standardelor de etică profesională în cadrul studiilor doctorale singura sancțiune care va rămâne în vigoare va fi “retragerea acreditării școlii doctorale”, eliminându-se astfel orice sancțiune vizând studentul doctorand care va fi încălcat standardele de etică profesională.

 

alineatul 3 va include prevederi vizând doar pe cei ce au obținut titlul de doctor înaintea promulgării aceste modificări de lege, “acordate prin ordin ale ministrului educației naționale și cercetării științifice” (în noua lege trimisă spre promulgare titlul de doctor/atestatul de conducător de doctorat vor fi acordate de către Senatul Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat, IOSUD). Acest alineat prevede că sesizările cu privire la nerespectarea standardelor de etică profesională pentru titlul de doctor/atestatul de conducător de doctorat se vor trimite comisiei de etică a IOSUD care poate propune aplicarea sancțiunii privind retragerea titlului.

 

Modificările operate articolului 170 vor deresponsabiliza, în viitor, studenții doctoranzi în cazul în care vor fi încălcat standardele de etică profesională, și deasemeni vor introduce un conflict de interese în analiza sesizărilor de plagiat a celor ce au obținut deja titlul de doctor, prin prevederea prin care instituția decisivă pentru propunerea de sancționare va fi IOSUD care a eliberat titlul de doctor, eliminând astfel posibilitatea ca sesizările să poată fi trimise direct unei instituții independente precum CNATDCU. Este foarte posibil ca în viitor orice sesizare vizând persoane publice politice să fie blocată de către instituția de învățământ superior care a acordat titlul.


Semnatarii acestei scrisori fac un apel urgent pentru curățirea și re-credibilizarea învățământului universitar doctoral din România:

 

Președintele României, Klaus Iohannis, să analizeze atent și lucid proiectul primit pentru promulgare și să respingă o lege care, astfel formulată,  nu sancționează și nu descurajează frauda academică.

 

Guvernul României să inițieze și să implementeze un mecanism transparent și eficient prin care toate suspiciunile de plagiat care au fost sau vor fi sesizate să fie analizate și sancționate prompt și eficient, fără tergiversări și amânări."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22