Pe aceeași temă
„Sunt nişte lămuriri suplimentare pe analiza de risc pe care dumnealor au făcut-o şi pe hotărârea în sine (…). Încercăm să luăm (o hotărâre – n.r.) în seara aceasta (joi – n.r.), în funcţie de cum vin clarificările de la Sectorul 1. Dacă vin prea târziu, vom lua decizia a doua zi dimineaţa (vineri – n.r.)”, a spus Alin Stoica într-o declaraţie de presă.
El a menţionat că nu a primit încă materialul de la Direcţia de Sănătate Publică, însă reprezentanţii acestei instituţii i-au transmis confirmarea că lucrează la acesta şi că va ajunge la Prefectură în cel mai scurt timp joi.
Alin Stoica a precizat că Garda Naţională de Mediu a transmis un răspuns în care sunt trecute acţiunile pe care le-a întreprins, faptul că a sesizat problema care există la nivelul Bucureştiului şi în special la nivelul Sectorului 1 privind gestionarea deşeurilor, amenzile pe care le-a aplicat până în prezent şi că au situaţia în continuă monitorizare.
„Garda de Mediu a transmis acțiunile pe care dumnealor le-au făcut, faptul că au sesizat și ei problema care există la nivelul Bucureștiului și în special la nivelul Sectorului 1 privind gestionare deșeurilor, amenzile pe care le-au aplicat până acum și că au situația în monitorizare continuă. Nu este treaba lor să recomande, ei ne spun care e situația, decizia o ia Consilul Local pentru Situații de Urgență”, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica, cu privire la o decizie de instituire a stării de alertă în Sectorul 1, pentru 30 de zile.
Prefectul Capitalei a refuzat să declare starea de alertă în luna iunie, pe baza raportului Gărzii de Mediu care a stabilit că nu există un pericol iminent în sectorul 1. Prefectul a mai declarat că sunt analizate „soluții alternative”, iar dacă nu există va fi declarată starea de alertă în sectorul 1.
Prefectul Capitalei: ”S-au schimbat lucrurile. Atunci era vorba de deșeuri menajere. Acum e vorba de deșeurile de pe stradă, pe care prestatorul trebuie să le ia iar primăria le plătește, din câte înțeleg. Blocajul e o neînțelegere între prestator și autoritatea publică locală. Primăria spune că plătește, dar nu se înțelege asupra prețului corect iar prestatorul spune că nu este plătit corespunzător. Acest diferend comercial nu va putea fi rezolvat chiar dacă va fi declarată starea de alertă pentru o perioadă de timp. Starea de alertă poate fi luată pentru maxim 30 de zile, poate fi prelungită ulterior dacă riscurile nu au fost înlăturate. Pe durata stării de alertă trebuie luate măsuri pentru eliminarea riscului. Nu există o astfel de măsură rezilierea contractului, dar da se poate apela la alte surse. Ne uităm la soluții aleternative, dacă nu există atunci declarăm starea de alertă. Starea de alertă să aprobă dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite condiții: să există riscuri, acele riscuri să prezinte o stare de pericol pentru cetățeni.”
Context
Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 a votat propunerea primarului Clotilde Armand de a cere din nou Prefecturii Capitalei declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza gunoaielor neridicate de firma de salubrizare Romprest. Potrivit primăriei, deșeurile nu au mai fost colectate de 20 de zile, ceea ce pune în pericol sănătatea cetățenilor dar și mediul înconjurător.
Decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Sector 1 și a unei note privind deficiențele activităților de curățenie stradală realizată de Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1.
Conform analizei, deșeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală și din zonele cu tranzit intens.
„Începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Locală Sector 1 și a numeroaselor sesizări primite de la cetățeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcționează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public: protecția sănătății populației; responsabilitatea față de cetățeni; conservarea și protecția mediului înconjurător; asigurarea calității și continuității serviciului”, se arată în raportul Comitetului Local.
Romprest Service SA a fost notificată de Primăria Sectorului 1 printr-o adresă din 16 iulie ca în termen de maxim 72 de ore să îşi onoreze şi să execute obligaţiile contractului de delegare de salubrizare, lucru care nu s-a întâmplat. Romprest Service SA continuă să nu îşi îndeplinească obligaţia de a ridica deşeurile provenite de pe raza Sectorului 1, a adăugat autoritatea locală.
La începutul lunii iunie a mai existat o solicitare de instituire a stării de alertă în Sectorul 1, însă Prefectura nu a dat curs.
Problema gunoaielor de pe străzile celui mai bogat sector al Capitalei nu a fost rezolvată, la aproape trei luni de la izbucnirea conflictului dintre primarul Clotilde Armand și operatorul de salubritate Romprest.
Veche de peste jumătate de an, cearta dintre primarul Sectorului 1 și operatorul de salubritate aflat sub contract cu Primăria a transformat cetățenii în victime colaterale și-a îmbâcsit, la propriu, străzile și trotuarele celui mai bogat sector din București. Este o situație care irită din ce în ce mai mulți localnici. Oamenii cer intervenția armatei și referendum pentru demiterea primarului.