Prefectul Capitalei respinge cererea primarului de a institui stare de alertă în Sectorul 1

Laurentiu Gheorghe | 10.06.2021

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, nu consideră necesară starea de alertă pentru Sectorul 1: „Amenințarea nu este suficient de gravă încât să se instituie măsuri de urgență sau excepționale”.

Pe aceeași temă

„Am primit documentații parțial de la DSP, Autoritatea pentru Mediu și Garda de Mediu în dimineața aceasta (joi - n.r.). Din notele de constatare primite de la aceste autorități nu rezultă că ar exista un pericol iminent, drept pentru care nu este întrunită a doua condiție prevăzută de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă. În acest moment autoritățile responsabile nu consideră că amenințarea este suficient de gravă încât să se poată institui măsuri de urgență sau excepționale care să ducă la înlăturarea situației”, spune Alin Stoica, citat de Mediafax.

El admite că există disfuncționalități în funcționarea serviciului de salubrizare.

„Voi continua să caut soluții cu Primăria Sectorului 1 și prestator în așa fel încât disconfortul pentru cetățeni să fie cât mai mic și să nu ajungă să fie un pericol. Voi continua să cer autorităților să monitorizeze situația și în cazul în care vor descoperi că există o amenințare să intervenim rapid”, adaugă prefectul Capitalei.

El precizează că punctul de blocaj rămâne același, respectiv relația dintre Romprest și unul dintre sortatori, Romwaste, generată de o creanță neachitată către sortator.

Primarul Clotilde Armand a cerut Prefecturii București declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situației sanitare. Edilul șef a trimis o adresă și spune că situația este cauzată „de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate”.

****

La discuțiile de marți seară cu Clotilde Armand și cu reprezentanții Romprest, prefectul Capitalei a propus ca, pentru a asigura continuitatea serviciului de salubrizare, Primăria Sectorului 1 să poată să plătească direct sortatorii, astfel încât să nu mai existe blocaj în lanțul de colectare și transport. Romprest a fost de acord cu propunerea, doar cu condiția ca Primăria Sectorului 1 să le achite facturile aflate în dispută, iar Clotilde Armand nu a acceptat.


Clotilde Armand a anunţat, miercuri, că a cerut Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) ridicarea licenţei companiei Romprest. Ea a continuat să acuze "șantajul total inacceptabil" din partea firmei de salubrizare, spunând că "în orice capitală europeană acesta ar fi fost oprit" și a insistat ca în Sectorul 1 să fie declarată stare de alertă sanitară pentru 30 de zile, care i-ar permite să aducă o nouă firmă de salubrizare în sector: "În 30 de zile se poate termina acest șantaj intolerabil". Clotilde Armand a mai spus că sunt mai multe variante pentru rezilierea contractului, iar cel mai ușor ar fi ca licența să fie ridicată.


În acest conflict a intervenit și premierul Florin Cîțu, care a spus miercuri că "cetățenii Bucureștiului nu trebuie să sufere de pe urma unei dispute". Premierul a anunțat că a avut, miercuri, o discuție cu prefectul Bucureștiului și că este important ca angajamentele să fie respectate atât de către operatorul de salubritate, cât și de către primărie.


"Până la o decizie în instanță, și prestatorul de servicii, și primăria, toată lumea, trebuie să respecte angajamentele și după aceea vedem deciziile în instanță. Am avut o discuție și cu prefectul astăzi. Lucrurile sunt puțin complicate, nu știu dacă intervenția mea este salutară, dar este important să se respecte contractele, și la prestator, și la primărie. Sunt contracte semnate, sunt contracte în vigoare. Până la decizia instanței, și de-o parte, și de alta, trebuie respectate contractele", a declarat premierul, la finalul ședinței Guvernului de miercuri.

El a spus că ceea ce vedem la Sectorul 1 "nu este în regulă" și că speră ca reprezentanții Gărzii de Mediu să își facă datoria și în cazul în care găsește vinovați, să-i amendeze.


Scandalul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1 al Capitalei este doar cel mai recent act al unui război care durează de aproape 15 ani, de când Romprest asigură salubrizarea acolo. Acum, conflictul a izbucnit la finalul lunii mai, când Romprest a oprit colectarea gunoiului în sectorul 1, pe motiv că primăria nu i-ar fi plătit facturile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22