Pe aceeași temă
Două dintre cărţile din care Bodog a copiat masiv sunt semnate, una, de un consilier personal de-al său − decanul unei facultăţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar alta, de o colegă − conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea, scrie Press One.
Autorul uneia dintre cărţi este conferenţiarul universitar Lucia Daina, subordonată şi colegă a lui Bodog atât la Facultatea de Medicină unde el a fost decan, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, pe care Bodog l-a condus ca manager. Lucia Daina este în prezent directorul medical al acestui Spital.
„Am avut discuţii cu domnul Bodog, dar nu despre teza dumnealui. Nici nu ştiu cum să reacţionez. Nu am văzut teza dânsului, nu ştiu cum a lucrat. O să mă gândesc să văd dacă e ceva de făcut. Este o informaţie tare aşa... de dimineaţă”, a declarat Lucia Daina pentru Press One.
O altă carte a fost scrisă de profesorul universitar Petru Armean, decanul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală de la Universitatea de Medicină (UMF) Carol Davila din Bucureşti, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi actual consilier personal al lui Florian Bodog.
Armean a fost şi membru în comisia de abilitare care în 2013 i-a acordat lui Bodog dreptul de a coordona doctorate.
„Nu pot să cred că au fost copiate pagini întregi şi că nu au fost citate. Nu pot să vă spun nimic despre acest lucru. O să vorbesc cu domnul ministru când o să ne întâlnim”, a declarat Armean pentru Press One.
De asemenea, primele 47 de pagini din teza ministrului Sănătăţii sunt plagiate, în cea mai mare parte, din volumul intitulat „Management: de la teorie la practică” (autori: Viorel Cornescu, Paul Marinescu, Doru Curteanu şi Sorin Toma), publicat în 2003 la Editura Universităţii din Bucureşti, scrie Press One.
Originalitatea acesteia aparție integral autorului tezei”, reacţionează Ministerul Sănătății.
„Partea generală a tezei a fost elaborată în perioada 1999-2001 la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universității Oradea, sub coordonarea regretatului profesor univ. dr. Mihai Demetrescu. De asemenea, referatele care fac parte integrantă din lucrare au fost susținute în aceeași perioadă.
Din 2001, Facultatea de Ştiinţe Economice de la Oradea a rămas fără prof. univ. dr Mihai Demetrescu, urmare a decesului acestuia; prin urmare teza respectivă de doctorat nu a fost finalizată; la acel moment domnul Florian Bodog și-a dat acceptul ca materialele de cercetare academică realizate de dânsul să fie folosite ca note de curs pentru studenți. Aceste note de curs nu au fost niciodată publicate anterior, ci au constituit doar suport în procesul didactic.
Odată cu înmatricularea la Universitatea de la Timișoara, domnul Florian Bodog a revenit asupra tezei respective de doctorat, a continuat studiile necesare și a finalizat teza de doctorat prin elaborarea părții aplicate, și anume a capitolelor de cercetare științifică, sub coordonarea profesorului Gheorghe Ionescu, directorul școlii doctorale.
Evident că în această perioadă au fost actualizate datele din literatura de specialitate și bibliografia lucrării, prin citarea completă și corectă a surselor conform standardelor academice.
Așa numitele suprapuneri între teza realizată de domnul Florian Bodog și fragmente din manualele care au drept autor principal pe doamna dr. Lucia Daina, sunt în realitate o preluarea a informațiilor care, în fapt, aparțin în întregime domnului Florian Bodog în calitate de autor al acestora. Domnul Florian Bodog si-a dat acceptul ca materialele sale de cercetare academică sa fie folosite ca note de curs pentru curs pentru studenți în manualul semnat de doamna Dr. Lucia Daina, ca autor principal”, precizează comunicatul.
Doctoratul în Ştiinţe Economice este cel de-al doilea titlu ştiinţific de doctor pe care îl deţine Bodog, primul fiind cel în Ştiinţe Medicale, obţinut în 2001 la Universitatea din Oradea.
Florian Bodog (46 de ani) este medic, profesor universitar şi prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea. A mai fost decan al aceleiaşi facultăţi, şef de cabinet al ministrului Ladislau Ritli, director şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Până în vara anului 2016 a fost şi conducător de doctorate în medicină, însă Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-a retras această calitate deoarece nu îndeplinea criteriile pentru abilitare, având doar două articole ştiinţifice publicate în calitate de prim-autor, precizează Press One.