Pe aceeași temă
Potrivit legii, la conducerea Administrației Penitenciarelor trebuie numită o persoană din sistem, iar în sistem nu are încredere Raluca Prună, ministrul Justiției: "Eu cred că este irelevant la acest moment faptul că-l schimb, aș putea, nu pot sau nu să-l schimb pe domnul Bejan, pentru că va veni tot cineva din sistem cu privire la care eu am îndoieli foarte mari", a precizat Prună, la dezbaterile ''Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar" și "Cărțile 'științifice' în regimul penitenciar'', organizate la GDS.
Ea a recunoscut că a greșit anunțând că-l va demite pe șeful ANP înainte de analiza ce posibilități are la îndemână: "Eu m-am grăbit să ies în public să spun că îl demit. Există niște evaluări anuale și predecesorul meu, (...) i-a dat calificativul excepțional, pe primele 10 luni, mie îmi rămâne o lună și jumătate până la 12 luni. Eu pot să-l evaluez după cum am constatat eu și după conștiința mea. Dar este irelevant. Eu pot să-i dau nesatisfăcător, pot să-i dau zero, rezultatul va fi că activitatea domnului Bejan pe tot anul va fi excepțională. Înainte să am această evaluare, i-am cerut domnului Bejan să-și dea demisia și mi-a zis: Nu, nu pot să-mi dau demisia pentru că nu am de ce, sunt foarte mândru de activitatea de la ANP'", a explicat Prună, citată de Agerpres.
Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a dezvăluit joi ca i-a cerut demisia sefului Administratiei Penitenciarelor, Catalin Claudiu Bejan, de o luna de zile, însă acesta nu vrea sa faca acest gest.
Zilele trecute, ministrul Justitiei, a explicat, într-un interviu pentru revista 22, care este situaţia legala a cartilor scrise in inchisori: "Aș dori să precizez că prevederea există în dreptul român din 1969 și beneficiul pe care îl dădea legea s-a păstrat în varii forme până la legea din 2013. În legea din 2006, beneficiul era de o zi liberă la două zile de scris. În proiectul pentru legea din 2013, forma care a plecat din guvern a restrâns beneficiul la 20 de zile pentru lucrări științifice scrise, indiferent că era vorba de 100 de lucrări sau de una singură. Proiectul de lege a fost modificat în parlament și beneficiul a crescut de la 20 de zile la 30 de zile și nu pentru lucrări științifice, ci pentru fiecare lucrare științifică. Doresc să precizez că amendamentul a fost votat în comisia de specialitate cu unanimitate de voturi. Am cerut lista tuturor acestor cărți, am fost uluită să văd câte sunt. Între momentul în care am vorbit prima dată public despre această listă și momentul în care am ieșit ulterior în conferința de presă, am primit seturi diferite de cifre de la Administrația Națională a Penitenciarelor, lucru care mă convinge și mai tare de faptul că am dreptate. Nu avem cifre exacte și s-au scris sute de astfel de lucrări științifice. Nu intru în discuție despre cum decidem caracterul științific al unei lucrări. Fapt este că fenomenul e scăpat de sub control și cred că datoria mea, ca ministru al Justiției, e să abrog dispoziția. Sigur, nimic nu exclude ca ordonanța de urgență să fie modificată în parlament."
Intrebata in acelasi interviu cum îi va trage la răspundere pe factorii de decizie din ANP, in primul rând pe director, care au permis existenţa acestui fenomen al cartilor scrise in inchisori, Raluca Prună a spus : "In ianuarie are loc această evaluare și cred că și poziționarea mea publică de până acum anunță decizia pe care o voi lua, în concordanță cu ce s-a întâmplat. În afară de asta, un control administrativ efectuat de Corpul de Control al primului ministru și o investigație făcută de procurori. Acest fenomen „cultural“ în sistemul penitenciar nu se putea întâmpla fără o culpă managerială gravă și fără complicități nenumărate."
A doua înfrângere a Ralucăi Prună
În urmă cu o săptămână, CSM s-a opus abrogării alineatului de lege care permite eliberarea cu 30 de zile mai devreme pentru fiecare lucrare științifică scrisă după gratii, cerând instituirea unui mecanism care să verifice calitatea cărților respective și faptul că ele au fost scrise într-adevăr de deținuții care le semnează.
Raluca Prună declara că nu va renunța la abrogare, iar ulterior a și pus pe site proiectul unei OUG în acest sens.
Miercuri, însă, în ședința de Guvern, s-a optat pentru suspendarea prevederii până la 1 septembrie, urmând ca atunci să se ia o decizie.
Ministrul Prună nu a dorit să dezvăluie cine din Guvern s-a opus abrogării și cine a avut ideea suspendării, spunând: „Hotărârile în Guvern se iau colegial, e irelevant cine s-a opus. Cel mai important e că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări științifice în penitenciar.”