Pe aceeași temă
Asociația Română a Băncilor a luat act de aprobarea legii în Parlament și avertizează asupra impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra economiei în ansamblul său și solicită instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională pe încălcarea dreptului de proprietate și caracterul retroactiv al acesteia.
“Asociația Română a Băncilor (ARB) a luat notă de votul Parlamentului privind aprobarea legii dării în plată. Comunitatea bancară rămâne la aceeași părere conform căreia legea dării în plată va avea un impact negativ asupra stabilității financiare, așa cum pentru prima oară s-a considerat de către Banca Națională a României în sensul identificării unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar bancar”, potrivit unui comunicat ARB citat de Agerpres.
Asociația mai menționează că mesaje similare au fost transmise și de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional. Și Consiliul Patronatelor Bancare din România cere instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la această lege.
Parlamentul a adoptat miercuri legea dării în plată. Actul normativ merge spre promulgare la președintele Iohannis. Cu 207 voturi “pentru”, unul “împotrivă” și o abținere, legea a trecut miercuri de votul din plenul Camerei Deputaților. Legea a intrat la votul final după ce săptămâna trecută Comisia Juridică a adus două modificări importante la textul legii: a exclus programul Prima Casă din lege și a mărit plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro. Legea a ajuns acum în Parlament ca urmare a unei cereri de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.