Pe aceeași temă
Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a anuntat, miercuri seara, ca Rusia intentioneaza sa negocieze constructia unui alt gozoduct cu mai multe dintre tarile care au participat la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, abandonat luni de Moscova. Rusia nu va negocia insa cu Bulgaria, tara care nu si-a dat acordul pentru constructia South Stream, relateaza Hotnews.
Declaratiile vin la doar o zi dupa ce un inalt oficial bulgar afirma ca anuntul lui Vladimir Putin privind oprirea proiectului este doarun bluff menit sa puna presiune pe Bulgaria si Uniunea Europeana. "Sunt sigur ca partea rusa este pregatita sa discute cu aceste tari asupra a ceea ce trebuie sa facem si cum sa iesim din aceasta situatie", a declarat inaltul diplomat rus, potrivit agentiei ruse Ria Novosti, excluzand insa orice discutie cu Bulgaria, "un partener in care nu te poti increde".
Serbia, Ungaria si Austria sunt insa citate de diplomat in randul tarilor cu care Rusia este dispusa sa negocieze. Aceste declaratii vin dupa ce Vladimir Putin a anuntat ca abandoneaza proiectul South Stream, in urma refuzului Bulgariei de a autoriza trecerea gazoductului pe teritoriul sau.
In aceeasi zi, Rusia si Turcia au semnat un acord pentru constructia unui gazoduct care sa lege cele doua tari, via Marea Neagra. "Plecand de la 'hubul gazeifer' turc, gazoductul va putea fi extins in toate directiile", a explicat Cijov. "In final, gazoductul care va pleca (din Turcia) nu va fi mai rau decat South Stream, care pleca din Bulgaria pentru a ajunge la tarile care pana in prezent si-au demonstrat mereu interesul de a primi gaze via South Stream", a sustinut acesta.
South Stream, al carui proiect a fost lansat in 2012, ar fi urmat sa lege, pe un traseu de 3.600 kilometri, Rusia de Bulgaria pentru a se indrepta apoi spre Europa Occidentala via Serbia, Ungaria si Slovenia, cu o capacitate de 63 de miliarde metri cubi pe an. Gazoductul urmarea ocolirea Ucrainei.
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat luni in cadrul unei conferinte de presa ca, “daca Europa nu doreste realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat". Analistii citati de presa internationala spun ca oprirea proiectului South Stream reprezinta o infrangere majora pentru Kremlin.
Novinite scria in urma cu o zi ca, in locul South Stream, Rusia va construi o conducta de gaz care va ajunge in Turcia pe sub Marea Neagra, iar fluxul de gaze urmeaza sa fie redirectionat catre alti clienti. Rusia si Turcia au semnat memorandumul de intelegere pentru constructia acestei conducte, care ar fi capabila sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an in Turcia, conform sefului Gazprom, Alexei Miller.