Pe aceeași temă
Este a treia tentativă de convocare a plenului CSM după ce la primele două s-a absentat masiv. Membrii plenului CSM i-au reproșat Liei Savonea că nu ține cont de agenda acestora atunci când stabilește termenul de întrunire a plenului. Printre cei nemulțumiți și care și-au afirmat public nemulțumirea sunt ministrul Justiției, Ana Birchall, și președintele Curții Supreme, Cristina Tarcea.
Pe de altă parte, luni, când era convocată a doua întrunire a plenului pentru validarea lui Florea la șefia SS, șapte membri ai CSM au cerut amânarea validării Adinei Florea până după discutarea rapoartelor întocmite de GRECO și de Comisia de la Veneția care critică înființarea secției speciale.
La doar câteva ore, Lia Savonea le-a cerut public premierului Viorica Dăncilă și ministrului Ana Birchall să spună dacă există vreun proiect de desființare a secției speciale.
În scrisoarea adresată luni, oficial, premierului și ministrului de Justiție, Lia Savonea cere să i se comunice ”în termen util” dacă la nivelul Guvernului României există vreun proiect de act normativ privind desființarea secției care anchetarează magistrați sau dacă guvernul intenționează ca în perioada următoare să inițieze un proiect de act normativ în acest sens.
Amintim că GRECO - organism care reunește statele UE împotriva corupției - a spus că SS este o ”anomalie judiciară”, pericol pentru independența sistemului de justiție, iar Comisia Veneția a spus că SS este un pericol împotriva luptei anticorupție și a crimei organizate.
Adina Florea a câștigat șefia secției de anchetare a magistraților, obținând cel mai bun punctaj, după ce postul a rămas vacant în urma numirii lui Gheorghe Stan la Curtea Constituțională.