Sedinta cu scantei in Coalitie. Marul discordiei: revolutia fiscala. Cade sau merge inainte?

E.b. | 06.11.2017

Liderii coalitiei PSD-ALDE discuta astazi doua scenarii pentru masurile fiscale care ar fi urmat sa fie adoptate in sedinta de guvern de luni, dar care a fost aminata. Primul - sa mearga inainte cu modificarea Codului Fiscal: trecerea contributiilor la angajat, scaderea impozitului pe venit la 10%. Al doilea scenariu este renuntarea la modificarea Codului Fiscal si amendarea Legii Salarizarii Unice, astfel incat cresterea medie a salariilor nete ale bugetarilor in 2018 sa fie de doar 5%, potrivit unor surse din PSD, arata HotNews.

Pe aceeași temă

 

 

Premierul Tudose a plecat de la sedinta Coalitiei de la vila Lac fara sa faca declaratii, in schimb Ionut Misa a spus ca se va merge inainte cu Ordonanta de urgenta.


Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale, programată iniţial vineri şi amânată pentru luni, a fost aminata inca o data, din cauza criticilor venite  de la patronate, sindicate, societatea civila, dar si din partea primarilor care  au reclamat ca veniturilor municipale vor scadea. In plus, duminica au avut loc proteste masive in toata tara, modificarile fiscale fiind contestate puternic de o parte a manifestantilor.

 

 

Declaratii contradictorii

 

Premierul Mihai Tudose a spus luni dimineata ca nu este sigur ca in şedinţa de guvern de miercuri vor fi discutate masurile fiscale, inclusiv trecerea contributiilor in sarcina exclusiva a angajatorului.

 

Premierul a fost insa contrazis de minsitrul finantelor, Ionut Misa, care a declarat ca a avut o intilnire cu premierul si ca s-a decis ca ordonanta de urgenta, inclusiv transferul contributiilor sociale de la angajator la angajati, sa intre miercuri in sedinta de guvern.



Misa a spus ca a avut o "discutie" cu premierul Mihai Tudose, care la randul lui "a purtat o discutie la partid" si s-a decis ca "miercuri (ordonanta) intra in sedinta de guvern".

Intrebat de ziaristi daca aceasta ordonanta va include si transferul contributiilor de la angajat la angajatori, Ionut Misa a raspuns: "Daca ati citit ordonanta automat intelegeti ca e si eu cu transferul contributiilor".

 

Cu toate acestea, Misa nu a putut spune daca respectiva decizie s-a luat sau nu in sedinta Coalitiei.

 

Scenarii

 

Primul scenariu ar fi sa mearga mai departe cu modificarile anuntate la Codul Fiscal, indiferent de protestele din societate.


Al doilea scenariu este renuntarea la acest proiect, sau, mai exact, la trecerea contributiilor de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, concomitent cu amendarea Legii Salarizarii Unitare, potrivit surselor citate.

 

Legea Salarizarii Unitare ar urma sa fie amendata astfel incat cresterea anvelopei salariale de la 1 ianuarie 2018 sa nu mai fie de 25%, ci de doar 5% (net). O crestere de 25% a salariilor bugetarilor fara trecerea contributiilor la angajat ar duce la explozia deficitului bugetar.


 

In ambele cazuri, conform HotNews,coalitia PSD-ALDE ia in calcul reincriminarea neplatii de catre angajatori a contributiilor si impozitelor datorate statului. Un articol din Legea privind evaziunea fiscala care prevedea incriminarea stopajului la sursa a fost declarat neconstitutional in 2015. In lipsa acestei incriminari, gradul de colectare a contributiilor angajatorilor a scazut pana la circa 65-67% fata de perioada anterioara, potrivit unor surse guvernamentale.

 

Problema e agravata de faptul ca, din aceasta suma diminuata, Casa Nationala de Pensii vireaza catre pilonul 2 de pensii procentul prevazut de lege din suma de plata, si nu din suma platita/incasata.

 
 

Tariceanu da inapoi
 

 
"Eu cred că atunci când e vorba de adoptarea în Guvern a unui pachet de măsuri atât de importante rapiditatea nu este factorul cheie. Eu cred că, din contră, necesitatea de a analiza așezat toate aspectele și toate consecințele pe care le comportă o astfel de decizie este un act normal, până la urmă, de minimă înțelepciune", a spusTăriceanu, citat de Agerpres.


 

Context

 

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu neaga existența unei întâlniri a coaliției. La vila Lac 2 se întâlnește doar activul PSD. 


"Revoluția fiscală” este contestată chiar din interiorul PSD. Eugen Teodorovici, președintele comisiei de buget-finanțe, cere Executivului să renunţe la adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal. Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Senatului susţine că asemenea schimbări trebuie promovate printr-un proiect de lege, transmite Digi 24
 

Gabriela Firea, primarul Capitalei și vicepreședinte al partidului, spune că acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră.   
 

Premierul Tudose a confirmat oficial amânarea ședinței extraordinare de guvern de luni. El a spus că ședința are loc ”miercuri, ca de obicei”. El nu a precizat dacă se referă și la amânarea măsurilor fiscale care ar fi trebuit adoptate luni, prin OUG, în ședință extraordinară. Premierul Mihai Tudose a declarat că în ședința de guvern de miercuri „există posibilitatea” să nu fie discutate modificările la Codul fiscal. Întrebat dacă transferul contribuțiilor de la angajator la angajat va fi dezbătut în ședința de miercuri, prim-ministrul a spus că „există posibilitatea să nu fie miercuri".
 

Liviu Dragnea a anulat întâlnirea pe care o avea la 14:30 cu grupul parlamentar al PSD pe motiv că are o ședință la nivel de coaliție. Ședința coaliției ar urma să aibă loc departe de ochii presei, la Vila Lac, dar nu se știe la ce oră. Prin mutarea măsurilor la parlament, PSD- ALDE aplică, astfel, aceleași tehnici de repliere ca în cazul adoptării legilor Justiției, preluate și ele tot de parlament. După ședința coaliției de luni, de la orele 15.00, este programată și o întâlnire cu grupurile parlamentare pentru o repliere a strategiei de promovare a ”revoluției fiscale” prin proiect de lege, la parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22