Subiectele de la limba română primite de elevi la Evaluarea Națională

Redactia | 15.06.2020

Evaluarea Națională 2020 a început luni cu proba de limba și literatura română, în elaborarea subiectelor nefiind inclusă materia din semestrul al doilea.

Pe aceeași temă

Evaluarea Națională 2020 are în acest an o sesiune specială pentru absolvenții clasei a VIII-a care nu pot în ziua examenului, au febră peste 37,3, sunt în izolare sau în carantină. Candidaților care au participat la una sau mai multe dintre probele de examen, dar care nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele susținute în etapa anterioară a Evaluării Naționale 2020, desfășurate în perioada 15-18 iunie 2020.

În acest an, Ministerul Educației a anulat simularea la română și matematică pentru Evaluare Națională 2020, punând la dispoziția elevilor teste de antrenament cu subiecte la română și matematică.

La prima sesiune a Evaluării Naționale 2020 s-au înscris 172.482 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a, o sesiune specială urmând a fi organizată pentru elevii care nu pot participa din motive medicale la probele care încep luni.

Accesul în sălile de examen va fi permis până la ora 8.30, subiectele la română la Evaluare Națională 2020 urmând a fi deschise la ora 9.00, moment din care elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor.

Subiecte la română la Evaluare Națională 2020 primite de elevii de clasa a VIII-a

Primul dintre subiectele la română a fost un text din „Zborul” de Sorin Titel. Elevii au avut între cerințe să noteze sinonime pentru anumite cuvinte, să menționeze rolul cratimei sau să explice formarea cuvintelor subliniate, scrie Hotnews.ro.

A doua cerință la subiectul I la română la Evaluare Națională 2020 a constat în redactarea unei compuneri de minim 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența la genul epic a textului dat.

La al doilea dintre subiectele la română la Evaluare Națională 2020 elevii au primit alt text, despre viața lui Traian Vuia, pe baza căruia au avut de rezolvat alte 6 cerințe, precum și să redacteze o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.



Subiecte română Evaluare Națională 2020 - sursa: alba24.ro



Evaluare Națională 2020 - triajul epidemiologic înainte de examen

Înainte de a ajunge în sala de examen pentru a rezolva subiectele la română la Evaluare Națională 2020, la intrarea în școală cadrele medicale vor face triajul epidemiologic al elevilor. Astfel, se va măsura temperatura cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37,3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. De asemenea, se vor observa clinic simptomele respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată) ale elevilor care se prezintă la examenul de Evaluare Națională 2020.

Evaluare Națională 2020 română - condițiile din sala de examen

În sălile în care se susțin probele la română la Evaluarea Națională 2020 stabilirea locurilor se realizează astfel încât să existe o distanță de 2 metri între candidați, pe rânduri și între rânduri.


La intrarea în sala de examen unde se va desfășura proba de română la Evaluare Naționașă 2020 se va afișa oglinda sălii și asistenții vor dirija candidatul direct către locul destinat pentru a evita parcurgerea întregii suprafețe a sălii în căutarea locului. În unitățile de învățământ special, în sălile de examen la Evaluare Națională 2020, nu se va depăși numărul de 10 persoane.

Evaluare Națională 2020 română - probe monitorizate audio-video

Candidaților care susțin proba de română la Evaluarea Națională 2020 le este interzis să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop.


Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen. Se interzice candidaților la Evaluarea Națională 2020 să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor la română la Evaluare Națională 2020. Examenul va fi monitorizat audio-video.

2 ore pentru rezolvarea subiectelor la română la Evaluare Națională 2020

Pentru rezolvarea subiectelor la română la Evaluare Națională 2020 elevii vor avea la dispoziție 2 ore.

Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor la română la Evaluare Națională pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli. În sala de examen rămân ultimii trei elevi până la predarea lucrării și de către ultimul candidat.

Calendar Evaluare Națională 2020

  • 2 - 5 iunie - înscrierea elevilor

  • 15 iunie - probă scrisă: Limba şi literatura română

  • 17 iunie - probă scrisă: Matematică

  • 18 iunie - probă scrisă: Limba şi literatura maternă

  • 22 iunie - Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00)

  • 22 iunie (orele 16:00 - 19:00) - Depunerea contestaţiilor

  • 23 iunie (orele 8:00 - 12:00) - Depunerea contestaţiilor

  • 23-26 iunie - Soluţionarea contestaţiilor

  • 27 iunie - Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Ministrul Educației a declarat în această dimineață, înainte de începerea primului examen din cadrul Evaluării Naționale 2020, că “școlile sunt pregătite”. “Toate centrele de examen sunt pregătite de către fiecare conducător de unitate. S-au luat toate măsurile de siguranță și le mulțumesc pe această cale și unităților administrativ teritoriale care s-au implicat în mod activ în această perioadă pentru ca în fiecare unitate de învățământ să existe tot ceea ce trebuie pentru ziua de astăzi, când este organizata prima probă din cadrul Evaluării Naționale, proba de Limba și literatura română”, a susținut Anisie, la Digi 24.

Întrebată care este gradul de dificultate al subiectelor de la Limba și literatura română, Monica Anisie, profesoară de română la gimnaziu și liceu, a răspuns: “Nu putem spune acum despre gradul de dificultate, putem spune doar faptul că anul acesta din programa pentru examen au fost eliminate conținuturile de pe semestrul al II-lea din clasa a VIII-a sau a XII-a“.


Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că pune la dispoziție o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 - 18 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.


Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Depunerea contestațiilor

  • Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

  • Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22