Timmermans: CE urmărește cu mare îngrijorare posibilitatea ca sentințele definitive să fie revizuite

Laurentiu Gheorghe | 15.03.2019

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spune că urmărește „cu mare îngrijorare” perspectiva apariției unei OUG care să anuleze sentințele definitive date de completurile de 5.

Pe aceeași temă

Totodată, Comisia Europeană recomandă Bucureștiului să revină urgent asupra modificărilor aduse legislației din justiție, a afirmat Timmermans într-un răspuns către Parlamentul European, la o întrebare pusă pe această temă de copreședinta grupului Verzilor, Ska Keller, relatează G4Media.ro.

Răspunsul integral dat de Timmermans:

Comisia urmărește cu mare îngrijorarea evoluțiile privind statul de drept din România, inclusiv discuțiile referitoare la o posibilă ordonanță de urgență care să dea posibilitatea celor condamnați definitiv să conteste sentințele în urma deciziei Curții Constituționale care a vizat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (7 noiembrie 2018).

Comisia a atras atenția în repetate rânduri și la toate nivelurile asupra faptului că România trebuie să readucă urgent procesul de reformă (în justiție – n. r.) pe calea cea bună. Acest lucru înseamnă să facă progrese, nu regrese și să se abțină de la orice măsură care ar anula realizările obținute în ultimii ani.

Pentru a realiza acest lucru, cel mai bun start ar fi îndeplinirea recomandărilor făcute de Comisie în ultimul raport MCV din noiembrie 2018, să fie stopate modificările, iar procesul să fie reluat de la capăt pe baza unor consultări veritabile și a expertizei oferite de instituțiile internaționale.

Comisia își reafirmă hotărârea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a promova și a pune în aplicare respectul pentru valorile europene de bază, prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene, inclusiv statul de drept, în toate statele membre.”

Întrebarea adresată lui Timmermans de Ska Keller pe 24 ianuarie 2019:

Guvernul român și-a manifestat intenția de a adopta o ordonanță de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive pronunțate în cazurile de corupție.

Curtea Constituțională a României a decis pe 7 noiembrie 2018 că Înalta Curte de Casație și Justiție a încălcat atribuțiile autorității legislative prin faptul că a refuzat să-i tragă la sorți pe toți judecătorii din completurile de 5. În decizie se prevede că ea se aplică doar de la data publicării și doar cazurilor aflate în curs de judecată.

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Justiției și de prim-ministrul României, intenția este de a fi adoptată o ordonanță de urgență pentru a permite infractorilor de rang înalt să beneficieze retroactiv de decizia Curții Constituționale.

Măsura avut în vedere ar constitui o încălcare a statului de drept, deoarece ar avea efecte retroactive, un lucru interzis, dar și pentru că ea s-ar aplica doar Înaltei Curți de Casație și Justiție, singura instanță competentă să judece dosarele demnitarilor.

Ce măsuri va lua Comisia pentru a apăra statul de drept din România în acest caz?

Intenționează Comisia să activeze planul de acțiune privind statul de drept pentru a evalua situația din România?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22