Tolo.ro, despre postacii Elenei Udrea: Texte antisemite si homofobe gasite de DNA

Paul Cristescu | 20.10.2015

Conform unei investigatii realizata de jurnalistii Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan si publicata pe site-ul Tolo.ro, procurorii DNA ar fi gasit in cadrul unor perchezitii texte antisemite si homofobe care erau date postacilor fostului lider al PMP, pentru a fi distribuite pe internet.

Pe aceeași temă

Tolo.ro arata ca, in unul dintre texte descoperite, Sorin Oprescu, primarul suspendat al Bucurestiului, este numit "tovarasul Schmayer" si stigmatizat drept "homosexual".
 

18 postaci lucrau in 2012 in doua ture la sediul PDL Bucuresti sau de acasa. Acestia cautau pe site-urile indexate articole despre Elena Udrea, Traian Basescu sau ce li se indicase in ziua respectiva, intrau la comentarii si postau cu copy-paste textele create de sefii lor. "Norma" era de 100 de mesaje pe zi, arata autorii investigatiei.
 

Elena Udrea monitoriza tot ce aparea despre ea in presa si pe internet cu patru sau cinci softuri. In afara a doua softuri de la PDL, "mai existau doua-trei monitorizari facute de softurile achizitionate pe banii MDRT, cumparate de la Mediafax si de la altii, care le faceau meserie", potrivit unei surse a Gazetei Sporturilor. 
 

"Cine erau postacii? In principal, studenti din provincie, apropiati de PD-Bucuresti. Se bucurau la o pizza si o bere de la organizatie. Si mai luau niste sute de lei pe luna din moderare. Mai veneau si pile, dar mai rar", descrie sistemul o sursa. In 2012, la alegerile locale si parlamentare, s-a ajuns sus ca numar de postaci angajati si, pina in 2014, cind Udrea a candidat pentru prezidentiale, deja mesajele erau de o violenta fara precedent. Celelalte tabere politice procedau intocmai. Postacii intrasera in epoca razboiului fara supravietuitori, scrie Tolo.ro.
 

CITITI SI: Cristian Calugaru, seful postacilor Elenei Udrea, recunoaste ca a primit bani nefiscalizati

 

Sorin Oprescu: Tovarasul Schmayer

 

Procurorii DNA care au efectuat perchezitii in dosarul Gala Bute au gasit un text conceput pe 4 martie 2012 pentru uzul postacilor de Luluta Misulescu, blogger si sefa a postacilor Elenei Udrea, care incepea astfel: "Despre  Oprescu- tovarasul Schmayer- adevaratul nume al lui Oprescu care dupa unele dezvaluiri, face parte din echipa KGB reactivata in Romania".

 

"Sorin Oprescu este homosexual? Normal ca este, doar ce ati crezut? E evreu, kaghebist si homosexual. Altfel de ce ar fi insotit peste tot de de un individ care sta mereu in preajma lui, chiar si atunci cind merge pe teren, vestimentatia acestuia fiindu-i de fiecare data in nuante de roz si imprimeuri florare! Gesturile, machiajul, mersul, intr-un cuvant efeminat, arata ca este homosexual, iar cei din jurul lui Oprescu si-au pus intrebarea, de ce este permanent cu Oprescu?.  Iar la PC se mai spune ca i-ar fi  facut un loc >", continua textul.

 

Cititi intreaga investigatie pe Tolo.ro

 

Cristi Calugaru, seful postacilor Elenei Udrea: Nu sunt capabili sa genereze singuri comentarii, se bazeaza pe punctaje

 

Cristi Calugaru, fost sef al biroului de presa al PDL Bucuresti ii spunea Elenei Udrea, conform rechizitoriului procurorilor DNA de trimitere in judecata a fostului ministru, ca postacii nu isi fac treaba asa cum ar trebui, nefiind interesati sa-si faca treaba. Calugaru a detaliat de asemenea modul in care era platit, relateaza Hotnews.
 

Calugaru, martor in dosarul Elenei Udrea, a declarat in fata procurorilor ca desi venitul sau lunar era de 5.000 lei net, primea "o diferenta pana la suma totala de 3.000 de euro", care reprezenta remuneratia sa lunara reala. Diferenta de bani, spune el, o primea de la Topoliceanu Ana Maria. El afirma ca nu a primit niciodata "inscrisuri cu privire la sumele pe care le primeam in numerar de la Topoliceanu Ana Maria sau Breazu Tudor".


El a informat-o pe Elena Udrea, in 1 noiembrie 2012, ca "absolut niciunul dintre postaci nu-si respecta intelegerea - media cea mai mare de comentarii pe zi este de 91, dar cei mai multi graviteaza in jurul lui 50-60. In conditiile in care minimul era de 100 si recomandarea era de 150".

 

CITITI SI: DNA: Rechizitoriu la trimiterea in judecata a Elenei Udrea. Care era circuitul mitei?


"Daca ar fi sa fie platiti conform sistemului vechi, spre exemplu, pe 1 luni si o saptamana (perioada 23 august - 30 septembrie), de cand s-a intrat pe sistemul vechi, media de plata ar fi de cel mult 5 milioane per postac. In ceea ce priveste calitatea comentariilor, aceasta s-a imbunatatit, dar nu suficient de mult.

 

Postacii nu sunt capabili sa genereze singuri comentarii, se bazeaza in continuare pe punctaje, pe care, de cele mai multe ori, nici macar nu le dezvolta, preluand idei ca atare. Se repeta situatii cu 3-4 comentarii consecutive care spun acelasi lucru. 

 

Este clar ca nu au chef de munca si nu prea sunt interesati sa-si faca treaba", se arata in acest mesaj, citat in rechizitoriul procurorilor.
 

Conform rechizitoriului DNA, platile realizate in interesul organizatiei de partid pentru diferite servicii (consultanta, 'postaci', materiale publicitare etc.) cu sumele obtinute din infractiunile de coruptie descrise se realizau fie in numerar,fara a se intocmi documente sau pentru a suplimenta sumele inregistrate in evidentele contabile, fie prin transfer bancar realizat de catre societati implicate direct sau indirect in relatii comerciale cu ministerul, fie prin depunerea sumelor de bani in contul partidului, mascate sub forma unor contracte fictive de donatie, in special pentru plata salariilor angajatilor sau a prestatorilor care nu acceptau forme alternative de plata.

 

Probe in dosarul Gala Bute

 

Printre probele pe care Directia Nationala Anticoruptie le va folosi în dosarul „Gala Bute“ se numara interceptări telefonice, denunţuri, declaraţii de martori, facturi fiscale şi schimburi de e-mailuri. Elena Udrea, judecata in acest dosar, a respins acuzatiile care i se aduc si i-a acuzat pe cei patru inculpati din dosar ca au facut declaraţii mincinoase atunci cand si-au recunoscut faptele, relateaza Adevarul.

 

Patru inculpati recunosc acuzatiile

 

Patru din cei opt inculpaţi au recunoscut vineri, în faţa judecătorilor Curţii Supreme,  faptele de corupţie pentru care au fost trimişi în judecată. Cei patru au explicat care era comisionul pe care afaceriştii trebuiau să-l plătească la şefii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru a primi contracte publice şi cum o parte din bani au ajuns la Campania PDL Bucureşti şi la Elena Udrea.

 

Udrea a negat aceste declaraţii, pe care le-a catalogat drept mincinoase: „În afară de aceste declaraţii nu există absolut nimic împotriva mea, iar eu am stat în puşcărie din cauza acestor declaraţii”. „Asta nu este o recunoaştere, este un mod de a încerca să scapi, spunând că aşa a fost, dar a fost pentru altcineva”, a explicat fostul ministru.  

 

CITITI SI: UPDATE Inalta Curte incepe judecarea dosarului Gala Bute. Patru inculpati si-au recunoscut vina. Udrea: Sa demonstreze cum mi-au dat ei mie banii

 

Gheorghe Nastasia – fost secretar general al MDRT, Ana Maria Topoliceanu – director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ştefan Lungu – fost consilier personal al Elenei Udrea şi Dragoş Botoroagă – afacerist sunt cei care au recunoscut acuzatiile. Ceilalţi patru acuzaţi care au negat acuzaţiile sunt Elena Udrea – fost ministru, Ion Ariton – fost ministru a Economiei, Rudel Obreja – preşedintele Federaţiei Române de Box şi Tudor Breazu – apropiat al Elenei Udrea şi administratorul moşiei de la Nana.

 

Nastasia, Topoliceanu, Lungu şi Botoroagă au recunoscut acuzaţiile şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, putând beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor. Principala acuzaţie, luarea de mită, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

 

Inspecţia Judiciară a primit, vineri, o sesizare formulată de Elena Udrea în care sunt reclamate posibile abateri disciplinare săvârşite de magistraţii anticorupţie care au efectuat cercetările în cazul său.

 

Procurorii DNA se bazeaza insa nu doar pe marturiile celor patru inculpati care au recunoscut, asa cum afirma Elena Udrea ci si pe alte probe, conform rechizitoriului DNA.

 

Convorbiri interceptate şi facturi

 

În cazul acuzaţiei de  mită – 695.367 de lei – care ar fi fost date de afaceristul Adrian Gărdean, pentru Udrea. Acest lucru ar fi fost făcut prin contul firmei Last Time Studio, controlat de Lungu, în schimbul finanţării unor lucrări publice încheiate de Termogaz Company. Last Time Studio  a fost cea care a plătit mai multe servicii către PDL şi implicit în favoarea fostului ministru: 19.659 de lei – servicii în cadrul evenimentului de la Palatul Parlamentului (21 noiembrie 2010) – cu ocazia căruia Udrea a fost aleasă preşedinte al PDL Bucureşti, 71.920 de lei – servicii monitorizare de care a beneficiat PDL, sau 36.000 de lei – costul realizării unor materiale promoţionale inscripţionate cu sigla PDL. Toate aceste facturi sunt probe la dosar.

 

Percheziţiile informatice la Last Time Studio au dezvăluit mai multe e-mailuri între Lungu şi Breazu, dar şi alte facturi potrivit cărora societatea a achitat diferite servicii pentru Elena Udrea sau PDL.

 

La dosar sunt mai multe interceptări dintre Gărdean şi Lungu, în care cel de-al doilea confirmă că a discutat cu Elena Udrea despre finanţarea MDRT   („Ai... discutat-o şi cu «Doamna»?”/ „Da, da”.). Lungu a explicat vineri, la Curtea Supremă, şi despre banii achitaţi pentru PDL: „Concret, nu pot spune o persoană care mi-a cerut să fac plata către cele trei societăţi, însă pot spune că discuţiile se purtau în birou, fiind prezente inculpatele Topoliceanu, Udrea şi alte persoane”, a precizat Lungu.

 

Contracte fictive şi e-mailuri

 

În cazul acuzaţiei de mită – 300.000 de lei – de la Dragoş Botoroagă, administrator al firmei Consmin, pentru Udrea şi Topoliceanu. Acesta ar fi plătit 10% din valoarea contractelor pe care le-a încheiat cu CNI către firma lui Lungu. Fostul consilier a declarat că păstra o parte din banii primiţi (între 10 şi 20%) şi vira diferenţa către Breazu, ca plată a unor servicii fictive de consultanţă imobiliară prestate de firma acestuia, Ekaton Consulting. Ancheta a arătat că aceste contracte încheiate între cele trei firme (Consmin – Last Time Studio – Consulting) ar fi fictive, iar serviciile pentru care s-au încheiat nu au fost efectuate.

 

Evidenţa încasărilor era ţinută de Breazu şi Topoliceanu, iar mai multe e-mailuri între cei doi, în care vorbesc despre aceşti bani, sunt probe la dosar. Analiza e-mailurilor lui Breazu arată că acesta îi raporta Elenei Udrea cum erau cheltuiţi banii. Topoliceanu a confimat vineri, la Curtea Supremă, aceste lucruri,  şi a completat că din aceşti bani i-ar fi dus personal Elenei Udrea sume de până la 10.000 de euro în numerar, în două rânduri, dar şi că a plătit şi o cazare în Grecia pentru ea, Breazu şi Udrea.

 

Banii, plimbaţi prin Bulgaria

 

În cazul acuzaţiei de mită – 900.000 de euro – de la afaceriştii Adrian şi Dorel Gărdean pentru Udrea. Banii ar fi fost daţi într-o geantă de Adrian Gărdean lui Nastasia, iar acesta a declarat că a dus-o ministrului. La DNA, atât afaceriştii, cât şi Nastasia au denunţat totul. Scoaterea unor sume atât de mari din contabilitatea firmelor, fără nicio explicaţie, ar fi atras atenţia Fiscului. Afaceriştii au înfiinţat o societate în Ruse (Bulgaria), care importa utilaje din UE şi le revindea către firmele lui Gărdean în România cu adaosuri de 50-100%. Actele contabile sunt probe în dosar.

 

O declaraţie-cheie este cea a lui Corin Boian, cel care a adus la Bucureşti suma de 600.000 de euro, în bancnote de 500 de euro, şi i-a dat-o lui Adrian Gărdean. Afaceristul a completat geanta cu alţi 300.000 de euro. Amândoi au declarat că împreună ar fi plecat la sediul MDRT. Doar Gărdean a intrat în minister să se vadă cu Nastasia. O altă probă: registrul de acces al instituţiei confirmă data de intrare a acestuia: 6 octombie 2011. Nastasia a povestit vineri, la Curtea Supremă, cum ar fi dat banii Elenei Udrea: „I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000 euro. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reacţie”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22