Pe aceeași temă
UPDATE: BNR a reactionat, miercuri, la noul atac al premierului Mihai Tudose la adresa bancilor. Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, declaratia sefului Executivului, de marti seara, este una "neinspirata".
UPDATE: Primvicele liberal Raluca Turcan a remarcat miercuri că declarațiile premierului Tudose despre sistemul bancar și alergia sa la cardul bancar reprezintă ”expresia perfecta a inapoierii PSD in materie de economie". Ea a constatat retoric că "Romania a avut un ministru al economiei fara card bancar".
Marți pe seară premierul era supărat. Ce face un premier când e supărat? Se duce la România TV și își varsă amarul împotriva marotelor care-i obsedează spiritul. După atacul la adresa șefului de trib tehnocrat Cioloș, Tudose a trecut la atacul împotriva băncilor. Tudose nu a explicat, însă, la care dintre datele care l-au păstrat în memoria colectivă pe Ștefan Vasali, poreclit Terente, se referă: cele de bandit, de haiduc, de amant sau de violator în serie.
"Nu prea am ce bani sa am in banca. Am refuzat sa am leafa pe card. Nu vreau sa dau niciun comision bancilor. Personal am avut o experienta cu un cont unde aveam 500 de dolari, iar dupa doi ani am fost sunat de la banca sa mai dau 50 de dolari. Terente era copil pe langa aceste banci. Ca prim ministru am alta pozitie. Lucrezi cu banii nostri si nu ai profit cred ca ai o problema de management sau vei continua sa ne consideri prosti ca nu ne dam seama ce faci. Eu zic ca ajunge. V-am lasat sa va ajutati singuri. Sunt niste banci serioase si sunt banci care se cred mai destepte decat statul roman", a spus Tudose.
Tudose a pus tunurile ANAF pe bănci
Tudose nu a ratat nicio ocazie, în ultima vreme, de a ataca sistemul bancar.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat pe 20 august verificari la doua dintre bancile care activeaza in Romania si nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se intampla acolo, a declarat duminica seara, la Antena 3, premierul Mihai Tudose, potrivit Agerpres. Acesta a adaugat ca, din 36 de banci cu activitate in Romania, "18 sunt pe profit si 18 nu".
"Da, e un bun inceput, este prima luna cand au depasit planul, nu ca l-au facut, l-au si depasit. (...) Au inceput controale peste tot, si va dau un exemplu cu bancile. Avem 36 de banci active, 18 sunt pe profit si 18 nu. Eu cred ca trebuie sa le ajutam (...) poate facem o fundatie sa le dam niste bani, ca inteleg ca ei au venit aici sa ne ajute sa... nu stiu, sunt subsidiare ale Crucii Rosii sau pur si simplu au venit aici crezand ca toti suntem cu tricouri cu "fraierii nostri". ANAF-ul a inceput controlul la doua dintre ele sa vada cum si ce se intampla. Eu va spun foarte sincer si-mi asum, o sa ajungem pana a la iesi public si a spune: domne', bancile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu stiu daca este foarte "safe" sa va tineti economiile acolo. (...) Iertati-ma, e o banca, daca ea nu are profit, e pe pierdere, pai nu risca sa intre in faliment?", a precizat Mihai Tudose, intrebat daca este multumit de felul in care lucreaza ANAF dupa ce a operat schimbari la nivelul conducerii institutiei.
De asemenea, intrebat daca este "o smecherie" din partea bancilor respective si cu concursul cui s-a ajuns la aceasta situatie, premierul a raspuns: "O, da. A statului, in general".