Tudose - Dragnea, o partidă de șah pentru controlul guvernului și viitorul PSD

Cristian Campeanu | 29.07.2017

Demantelarea mai mult sau mai puțin sistematică a programului lui Dragnea, i-a făcut pe mulți să conchidă că marele baron național, liderul suprem, ”Daddy”, a ajuns mână moartă și că PSD se pregătește să îl sacrifice după ritualurile binecunoscute. Ce-i drept, există bune temeiuri pentru această concluzie, alimentate de Tudose însuși.

Pe aceeași temă

 

 

Conduita sa în calitate de șef al guvernului îl arată drept un personaj grobian, care nu se ferește să își admonesteze public miniștrii din subordine, ba chiar să îi amenințe. Umblă vorba chiar că omul practică înjurătura groasă ca în Brăila sa natală și că, în general, este un personaj greu de suportat, care lasă impresia, vorba baronului Bădălău de Bolintin că „nu are anvergura necesară” funcției. Și, apropo de Brăila, unde i-a luat locul la șefia organizației celebrului Bunea Stancu, ajuns la închisoare pentru corupție, conform tradiției pesediste că liderii de azi ajung la putere pe cadavrele celor de ieri, dacă citești presa brăileană se conturează profilul unui politruc destul de rudimentar a cărui deschidere culturală se oprește la Ninel de la Brăila, un zbir înclinat spre autoritarism și cenzură. De când este prim-ministru Tudose s-a remarcat prin declarații complet deplasate, una dintre cele mai flagrante vizând obligația unei pretinse „solidarități cu statul” a celor cărora statul român le-a permis, magnanim, să câștige bani și nu i-a spoliat așa cum crede Tudose că ar fi meritat, probabil. Și totuși...

 

 

Programul lui Dragnea, pleavă vânturată

 

 

Astfel, Tudose a renunțat rapid la impozitul pe cifra de afaceri în momentul în care mediul de afaceri a protestat rapid, organizat și articulat împotriva acestei măsuri și devenise clar că impactul acestei majorări masive de impozit asupra investițiilor străine va fi sever, dar mai ales în momentul în care a realizat că această măsură nu avea cum să „treacă” de constrângerile legislației europene. S-a vorbit puțin în mass-media noastră subjugată de PSD despre acest aspect al „programului de guvernare” gândit de Dragnea, Georgescu, Gherghina și Vîlcov și s-a subliniat prea puțin că impozitul pe cifra de afaceri era în flagrantă contradicție cu directivele europene, astfel încât adoptarea lui ar fi adus România în conflict deschis cu Uniunea Europeană. Sesizând că riscul este considerabil și rezultatul incert, oportunistul Tudose a renunțat la această măsură care reprezenta una din pietrele de temelie ale „viziunii” lui Dragnea și și-a anunțat decizia încă dinainte de a ajunge la Bruxelles ca să închidă din start una din posibilele teme de dispută. Indiferent însă de motivele pentru care a făcut-o rezultatul a fost cel corect.

 

Au urmat apoi decizii în cascadă de renunțare la taxa pe gospodărie, pentru că „nu suntem pregătiți acum”, după care Tudose uită convenabil de „solidaritatea cu statul” când descoperă că mai mare deranjul decât câștigul și renunță și la „taxa de solidaritate”, anunță că CAS și CASS rămân la angajator în pofida dorinței evidente a ministerului de finanțe de a transfera plata contribuțiilor sociale la angajat. Ministerul de finanțe a și emis un comunicat foarte explicit în acest sens cu scopul transparent de a da impresia de „lucru stabilit”, dar se pare că genul acesta de tactici de comunicare nu îl impresionează pe Tudose care a revenit și mai brutal și a declarat că „atâta timp cât rămâne el prim ministru lucrurile nu se schimbă”.

 

Nu este pentru prima oară când Tudose îi retează scurt aripile nefericitului ministru de finanțe care încă nu știe de cine să asculte – de Dragnea sau de Tudose. A mai făcut-o o dată la fel de brutal atunci când a declarat că Pilonul II de pensii nu se desființează deși bietul Mișa tocmai anunțase pe dos cu o oră înainte. Evoluția aceasta a raporturilor dintre un prim-ministru hârșit de Brăila și un tânăr ministru de finanțe crescut în mediul „special” de la Constanța din care provine și Sevil Shaiddeh va marca această guvernare care se anunță mult mai interesantă decât precedenta, în special pentru că Finanțele și Dezvoltarea par să fie redutele în care s-a retras gruparea Dragnea.

 

Practic în mai puțin de o lună, Tudose a distrus bucată cu bucată planurile lui Dragnea și de unde acum o lună se vorbea despre programul de guvernare ca despre „Coranul” PSD, astăzi Tudose a făcut zdrențe aceste planuri iar Coranul e ca pleava vânturată.

 

 

Tudose-Dragnea, șah la vârful PSD

 

 

Această demantelare mai mult sau mai puțin sistematică a programului lui Dragnea, i-a făcut pe mulți să conchidă că marele baron național, liderul suprem, ”Daddy”, a ajuns mână moartă și că PSD se pregătește să îl sacrifice după ritualurile binecunoscute. Ce-i drept, există bune temeiuri pentru această concluzie, alimentate de Tudose însuși.

 

În primul rând, declarația citată mai sus – „Cât sunt eu prim-ministru rămâne cum am stabilit” este o provocare directă adresată lui Dragnea: „Dacă nu-ți convine, îndrăznește să mă schimbi!”. Numai că Dragnea știe că nu poate să-l schimbe acum pe Tudose și de aceea nu poate decât să asiste cum acesta din urmă îi face programul praf. Dragnea și-a tras în mod imprudent și arogant toate gloanțele în confruntarea cu Grindeanu și, deși a câștigat, a rămas cu pistolul gol și este vulnerabil. Numărul pesediștilor care s-ar mai angaja într-o nouă aventură gen automoțiunea de cenzură s-a micșorat și acum cu siguranță nu ar mai  avea majoritate.

 

Tudose și-a petrecut multă vreme în mijlocul jocurilor de putere PSD și are și oamenii, mijloacele și știința să ducă o bătălie politică. Anunțul de la învestitură că se va da la o parte din fața lui Dragnea nu a fost decât o declarație de vasalitate din vârful buzelor. Nu se va întâmpla niciodată. La moțiune s-a dovedit că majoritatea PSD-ALDE este fragilă. Dacă demersurile lui Ponta-Grindeanu-Ivan-Constantin de a constitui din toamnă un pol anti-Dragnea în Parlament reușesc, există șanse mari ca PSD să rămână fără majoritate la Cameră, ceea ce înseamnă că Dragnea va fi deposedat de principala sa armă politică, rămânând președinte peste nimic. Asta dacă rămâne președinte.

 

Despre Tudose se spune că este un bun jucător de șah și deocamdată a dovedit că preferă acest joc complicat în locul unei confruntări directe cu vărsare de sânge. I-a luat lui Dragnea ANAF-ul prin demiterea omului de încredere al acestuia, reprezentantul TelDrum în guvern, Bogdan Stan, dar nu l-a umilit complet, rezervându-i acestuia un loc de vicepreședinte. La schimb i-a dat lui Dragnea Delta încă din prima ședință de guvern când a trecut-o în subordinea Secretariatului General, condus de un alt fidel al lui Dragnea, Mihai Busuioc, omul care n-a vrut să transmită la Monitorul Oficial ordinele lui Grindeanu. A sacrificat un nebun însă i-a luat turnul în momentul în care i-a tras DGIPI de sub picioare și a blocat instalarea unui om fidel lui Dragnea.

 

Acum, Prim-ministrul este în faza în care își consolidează pozițiile. O victorie facilă va fi la Sănătate, unde ministrul Bodog este încolțit de criza vaccinurilor și de scandalul privind birocrația absurdă din sistemul de sănătate. Declarația lui Tudose privind obligativitatea vaccinării prin lege vine în totală contradicție cu opinia exprimată de Dragnea și anunță un război cu exportatorii de vaccinuri, grup de interese puternic și influent politic.

 

În general, atacurile și ironiile lui Tudose au drept țintă miniștrii lui Dragnea și baronii apropiați acesuia. Daea de la Agricultură cu celebra oaie, Cuc, de la transporturi cu „expropierea cotețelor” sau același Bodog cu presupusa explicație „psihiatrică” a maladiei birocratice din Ministerul Sănătății. Fiecare din aceste atacuri, care chiar dacă par nepotrivite și croite special pentru apetitul de can-can al publicului, sunt în principiu întemeiate, au drept țintă domenii importante ale guvernării, importante pentru PSD și pentru Dragnea. Cu toate acestea în termeni militari, ele nu reprezintă decât încăierări minore la marginea frontului iar în termeni șahistici o serie de atacuri la pioni.

 

 

Atacul la regină înainte de mat

 

 

Marile bătălii urmează însă în toamnă. Mai întâi Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Tudose a anunțat deja că nu va înființa FSDI prin ordonanță de urgență, urmând ca PSD să și-l asume prin vot în Parlament. Procedura este însă problematică pentru că există destui pesediști reticenți care au rezerve să își dea votul pentru ceea ce în esență reprezintă înființarea celei mai mari scheme de fraudă a avuției naționale. Dacă PSD pierde majoritatea, FSDI poate fi declarat mort înainte de-a se naște. Iar dacă acest copil de suflet al lui Dragnea va fi îngropat, vor fi îngropate cu el aproape toate planurile grandioase ale titanului din Alexandria.

 

A doua confruntare mare privește noua lege a pensiilor anunțată pentru 1 octombrie. Deja știm că guvernul a rămas fără bani pentru medicamentele compensate ale pensionarilor pentru că Tudose a dat o ordonanță abuzivă prin care percepe CAS și CASS întreg de la angajații part-time, ceea ce va duce foarte probabil, la concedieri masive și pierderi de locuri de muncă, peste cele deja pierdute prin majorarea salariului minim. Această partidă, dacă am citit bine profilul lui Tudose, se va încheia „pat”. PSD și PNL vor vota majorările de pensii și menținerea pensiilor speciale măcar în parte, iar guvernul o va înghiți deși știe că nu sunt bani lăsând povara pe umerii generațiilor și guvernărilor viitoare.

 

A treia bătălie o reprezintă ministerul Dezvoltării. Tudose nu va controla niciodată PSD câtă vreme principalul instrument de mituire a baronilor locali este în mâna lui Dragnea. Dacă vrea cu adevărat să scape de Dragnea, la un moment dat va trebui să atace regina și pur și simplu să o demită pe Sevil Shaiddeh. Această doamnă nu are altă putere și calitate decât ceea ce a împrumutat de la Dragnea. A o îndepărta înseamnă a reteza unul din brațele puterii lui Dragnea.

 

În sfârșit, marea bătălie se va da în jurul legilor Justiției. Tudose nu e omul care să se dea în vânt după DNA și anticorupție, dar nici nu este asociat cu banda anti-DNA a pesediștilor anteniști de tip Codrin Ștefănescu. Din câte am înțeles a avut chiar discuții pe această temă cu președintele Comsiei Europene și cu numărul 2 din Comisie, Frans Timmermans. După ce a devenit ministru al Justiției, Tudorel Toader s-a dovedit un personaj cu coloană vertebrală foarte flexibilă, dispus să se aplece asupra nevoilor speciale ale lui Dragnea și ale PSD care urmăresc eviscerarea Codului penal de cât mai multe infracțiuni de corupție, așa cum s-a întâmplat cu conflictul de interese și restrângerea la minimum a ariei de acoperire a DNA care va fi consemnată pentru un rol minor. Toader s-a lăudat că a primit mulțumiri de la Timmermans pentru că i-a trimis pachetul de legi al Justiției. Dacă vrea să facă ceea ce trebuie și să lovească în același timp în camarila lui Dragnea, Tudose nu va trebui decât să aștepte răspunsul vicepreședintelui Comisiei și să-i ceară lui Toader să introducă în legislație observațiile și obiecțiile UE.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22