Tudose, încă un plagiat. Cartea, scrisă ca doctorand la Academia SRI și tipărită la editura SRI

Dora Vulcan | 03.07.2017

Malpraxis academic pentru 220 din cele 368 de pagini dintr-o carte semnată, în 2009, de actualul premier Mihai Tudose. Volumul, suspect de plagiat pentru peste 60% din pagini, este parte a unui puzzle care devoalează, în fapt, un întreg sistem de relaţii la vârful puterii, scrie România liberă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Cartea a apărut la Editura Academiei Naţionale de Informaţii din subordinea Serviciului Român de Informaţii. Instituţie de învăţământ superior la care Tudose era, în momentul publicării cărții, doctorand. Ceilalţi autori ai cărţii sunt Gheorghe Toma şi Ştefan Teodoru, şefi în Academia SRI, dar şi Severin Florian Lungu, fost şef SRI Brăila. Cu soacra acestuia, Tudose a avut o firmă. Cei patru au copiat până şi dintr-una din cele mai cunoscute cărţi ale secolului trecut, „Şocul viitorului“ de Alvin Toffler. Este ca şi cum ai prelua paragrafe din Biblie şi ai spune că le-ai scris tu, remarcă România liberă.

 

 

Aceasta este a doua suspiciune de plagiat pentru Tudose, după cea din lucrarea de doctorat. În acel caz, politicianul PSD a recunoscut tacit încălcarea regulilor academice, depunând, anul trecut, o cerere de renunţare la titlul de doctor. Fără efect, deocamdată.

 

 

 

Cinci capitole copiate integral

 

Principala „victimă“ a celor patru autori ai cărţii „Schimbarea managerială. Managementul schimbării. Manageri înnăscuţi. Manageri formaţi“ (Editura Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“, Bucureşti, 2009) se numeşte Dumitru I. Popescu. Acestuia îi apăruse, în 2005, volumul „Managementul modern al organizaţiilor“ (Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti), din care se regăsesc în „Schimbarea managerială“, integral, FĂRĂ GHILIMELE ȘI FĂRĂ VREO NOTĂ DE SUBSOL, cinci capitole: 8, 13, 14, 15 și 16. În total, 63 de pagini din volumul celor patru sunt copiate de la Popescu. Volumul acestuia nu este prezent în nici o notă de subsol din lucrarea semnată de Tudose, ci doar în bibliografie, ceea ce nu este suficient. Deciziile Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) din ultimii ani arată că această metodă este considerată plagiat. Contactat de RL, coordonatorul platformei plagiate.ro, profesorul universitar Dorin Isoc, a susţinut acelaşi lucru.

 

 

 

„Victime“: Alvin Toffler și Septimiu Chelcea - doi titani ai domeniului internațional și autohton

 

 

Pe lista celor de la care s-au preluat fragmente, mai mici sau mai mari, fără precizarea sursei, se mai numără Alvin Toffler („Şocul viitorului“, Editura Politică, Bucureşti, 1973, p. 38-39), Septimiu Chelcea („Tehnici de cercetare sociologică“, Ed. Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti, 2001, p. 135-136), Edit Németi în articolul „Dialogul social şi managementul conflictelor“ coordonat de Aurelian Burcu, Alexandru Burcu, Ştefan Neamţiu - coordonatori, „Dimensiuni fundamentale ale dezvoltării comunitare: educaţia, economia şi mediul social“, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2005, p. 236), Iustina Radu (articolul „Managementul schimbării în organizaţii“ în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“, nr. 3, anul 2008, p. 317) şi Constantin Teleşpan, Elisabeta Emilia Halmaghi (articolul „Managementul schimbării“ în Buletinul Ştiinţific al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu, nr. 2, anul 2002). Nici una dintre aceste lucrări nu apare în vreo notă de subsol sau în bibliografie. „Eu ţin minte că, la acel moment, nu trebuia să pui sursa în nota de subsol, dar trebuia să o faci în bibliografie. S-a schimbat legea după aceea“, a declarat Iustina Radu, una dintre „victime“, care a susţinut că, în afara paragrafelor care conţin legislaţie, a avut o lucrare originală.

 

 

 

articolul integral, în România liberă

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22