Pe aceeași temă
Premierul Victor Ponta a spus ca apreciaza intotdeauna pozitiile ambasadelor, dar e convins ca Parlamentul stie ce decizii sa ia. Misiunile diplomatice americana si britanica au reactionat, recent, si s-au declarat ingrijorate de amendamentele propuse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
“Apreciez intotdeauna pozitiile ambasadelor. Sunt convins ca Parlamentul stie ce decizii sa ia”, a spus liderul PSD, joi, in privinta pozitiilor exprimate de ambasadele Marii Britanii si SUA in contextul incercarilor de modificare a Codului Penal, potrivit Mediafax.
Premierul a confirmat o intalnire avuta joi la Guvern cu insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson, dupa ce oficialul american s-a intalnit miercuri, la Parlament, cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si cu seful Executivului.
Totusi, Ponta a spus ca de fiecare data a discutat cu diplomatul american despre organizarea Summit-ului Regional de Securitate Cibernetica, eveniment organizat saptamana viitoare la Bucuresti.
Reactiile Ambasadelor
Amendamentele propuse de parlamentari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala reprezinta un semnal descurajator pentru investitori, sustine Ambasada Statelor Unite la Bucuresti. Misiunea diplomatica americana isi manifesta ingrijorarea privind amendamentele propuse in acest sens.
“Urmarim ingrjiorarile generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala in aceasta saptamana. Orice modificari aduse acestor coduri trebuie analizate cu atentie si in mod transparent de toate partile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificari nu submineaza progresele recente obtinute de Romania in consolidarea statului de drept si in lupta anti-coruptie. Asa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru atragerea in Romania a investitorilor locali si internationali”, sustine Ambasada SUA la Bucuresti.
CITESTE SI: Traian Basescu, despre incercarea de modificare a legislatiei penale: Opriti-va, imbecililor!
Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a transmis ca urmareste discutiile din Parlament legate de modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si ca a luat nota de preocuparile existente in aceasta privinta, reamintind ca Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept.
"Urmarim indeaproape si am luat nota de preocuparile semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal. Asa cum recomanda raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept", se arata intr-un raspuns al Ambasadei Marii Britanii.
Context
Un nou proiect legislativ depus in Parlament provoaca controverse cu privire la incercarile membrilor Legislativului de a se implica in mersul Justitiei. Potrivit HotNews, zece deputati (noua de la PSD si unul de la minoritati) au depus la Senat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala (CPP). Astfel, modificarile avute in vedere vor lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta.
Potrivit sursei citate, modificarile promovate prin proiectul in cauza ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce termenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.
CITESTE SI: Senatoarea PC Cristiana Anghel, critici dure la Ambasadele Occidentale
Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta, acum o luna, la Senat si se afla in stadiu de avizare. Cele cateva zeci de modificari propuse, potrivit unor specialist in drept citati de HotNews, sunt grave si au un scop dublu: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.
Din cei zece initiatori, patru sunt cercetati cercetati penal, ca Marius Manolache, finul premierului Ponta, trimisi in judecata sau chiar condamnati.
CITESTE SI: