Victor Ponta : Fondul Monetar nu agreeaza reducerile de taxe si cresterile salariale

Tudor Despina | 22.10.2015

Ponta considera ca divergentele dintre Guvern si Fondul Monetar sunt fundamentate pe deciziile politice autonome luate de autoritati. Premierul le explica “cetatenilor tarii, singurii care in final pot decide”, ca FMI nu vrea scaderea de TVA si nici cresterile salariale in Sanatate si Educatie.

Pe aceeași temă

 

Intr-un comunicat de presa trimis dupa incheierea vizitei delegatiei sale in Romania, Fondul Monetar International arata ca deficitul fiscal al tarii noastre va creste in mod substantial pe fondul reducerilor de taxe si impozite combinate cu majorarile salariale.

 

"Pentru anii 2016 si 2017, politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi adoptate-o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale -vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016, si peste acest nivel in 2017 daca nu sunt identificate masuri compensatorii sau daca nu se intampla din nou neexecutarea integrala a cheltuielilor de capital", apreciaza FMI in comunicatul transmis de sefa misiunii, Andrea Schaechter.

 

In replica, Victor Ponta traduce comunicatul FMI “pe intelesul tuturor romanilor”. Deficitul bugetar reprezinta principalul dezacord intre Palatul Victoria si Fond, in conditiile in care Ministerul de Finante de la Bucuresti sustine ca pentru 2016 si 2017 deficitul se va situa la 2,5% din PIB, cu 0,4% sub estimarea FMI de 2,9%.

 

Din punctul sau de vedere, premierul tarii vede doua “puncte mari in litigiu” si incearca sa explice situatia cetatenilor, “singurii care in final pot decide”.

 

1. FMI nu agreeaza reducerea TVA prevazuta de Codul Fiscal (nici cota de 9% pentru alimente);

2. Nu sunt de acord cu cresterea salariilor cu 25% la Sanatate si Educatie”, arata seful Executivului pe pagina personala de Facebook.

 

Ponta crede ca masurile sunt “necesare si sustenabile”, insa nu convinge reprezentantii FMI. Prezenta la Palatul Cotroceni, marti, acolo unde a fost primita de presedintele Iohannis, delegatia Fondului a aratat ca “exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexibile Credit Line”, fapt ce l-a determinat pe presedintele Iohannis sa isi exprime “ingrijorarea cu privire la vulnerabilitatile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor”.

 

De altfel, nici recent incheiatul Program de asistenta cu caracter preventiv, finalizat in Septembrie 2015, nu convinge: Fondul nu are o “evaluare finala favorabila, ceea ce a ridicat semne de intrebare cu privire la vointa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate”.

 

De altfel, convins ca ramane in functie pana la alegerile parlamentare din Noiembrie 2016, Victor Ponta clameaza “dreptul liderilor partidelor parlamentare sa decida asupra acestor subiecte fundamentale pentru tara noastra”.

 

  • Reamintim ca premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata de DNA in dosarul legat de contractele de consultanta cu complexele energetice Turceni si Rovinari.

 

 Ponta trebuie sa se prezinte la Inalta Curte, in 6 Noiembrie, cand a fost citat pentru un nou termen in dosar.

 

Premierul este acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată si spălarea banilor. DNA i-a mai trimis in judecata, in acelasi dosar, pe Dan Sova, pe Laurentiu Ciurel, seful Complexului Oltenia, si pe alti doi directori de la complexul energetic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22