Ziua moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă și aritmetica parlamentară

Redactia | 14.12.2018

Opoziția încearcă pentru a doua oară în acest an să schimbe Guvernul PSD-ALDE, prin depunerea unei moțiuni de cenzură, cu doar două săptămâni înainte de preluarea președenției Consiliului UE.

Pe aceeași temă

Motiunea de cenzura intitulata „Ajunge! Guvernul Dragnea - Dancila, rusinea Romaniei!" a fost initiata si semnata de 163 de parlamentari de la PNL, USR, PMP si Pro Romania, ea urmand sa fie depusa vineri si votata saptamana viitoare.

"Toti cei care pot contribui la caderea acestei guvernari, dar nu o fac trebuie sa stie ca poarta o mare responsabilitate si istoria ii va judeca", sustin initiatorii motiunii.

Calculele hârtiei arată însă că șansele adoptării moțiunii de cenzură sunt minime, Opoziția putând să obțină cel mult 173 de voturi din cele 233 necesare debarcării PSD-ALDE de la guvernare. Se poartă negocieri cu UDMR și parlamentarii minorităților naționale, precum și potențiali susținători ai moțiunii din sânul coaliției PSD-ALDE.

UDMR, care deține 30 de voturi nu este hotărâtă dacă mai susține Guvernul, iar din partea semnatarilor moțiunii așteaptă răspunsuri la întrebările, cine va fi premier, componența viitorului executiv, cum va arăta programul de guvernare.

"Deocamdata, noi n-am primit aceste elemente, desi le-am solicitat. Noi tindem sa credem ca, de fapt, nu se doreste preluarea guvernarii", a comentat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Mai mult, liderul grupului minoritatilor nationale, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat joi pentru Ziare.com ca el nu a fost abordat de nimeni din partea Opozitiei pe aceasta chestiune.

"Nu. Nu a discutat absolut nimeni, din nicio tabara, cu mine. Pentru ca ei stiu ca noi n-o sa avem un vot unitar, nu am avut la niciuna din ultimele motiuni. Fiecare coleg o sa voteze cum considera.

Daca or fi discutat coleg cu coleg, nu stiu, nu i-am intrebat. Cu mine nu a discutat absolut nimeni, toti stiu ca eu sunt absolut neutru in bataliile dintre ei. Dar pana la urma aritmetica spune tot", ne-a declarat Varujan Pambuccian.

In schimb, contactat de Ziare.com, secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartau, sustine ca se poarta negocieri cu parlamentarii care ar putea vota motiunea de cenzura si admite ca foarte importanta va fi pozitia UDMR.

"Noi purtam negocieri cu toti parlamentarii. Si aici ma refer inclusiv la cei din UDMR, dar si la cei de la PSD, in special cei nemultumiti de conducerea partidului, si de la ALDE. Insa depinde foarte mult de ce va face UDMR in final, daca vor lua o decizie de sustinere in forurile de conducere.

Acest anunt al UDMR ar putea da curaj si altor parlamentari din arcul guvernamental sa sustina motiunea de cenzura", ne-a declarat deputatul liberal.

Intrebat daca PNL ar putea oferi UDMR sustinerea necesara pentru proiectul autonomiei speciale in schimbul voturilor pentru motiunea de cenzura, Robert Sighiartau a negat categoric.

"Pozitia PNL a fost foarte clara: nu avem nevoie de niciun fel de autonomie care sa aiba ca fundament, ca argument, etnia. Singurul argument care ar putea avea in vedere o regionalizare, ca sa ii zic asa, o reforma administrativa, ar fi acela de a potenta mai bine dezvoltarea economica si de a aduce bunastare si pentru etnicii maghiari, si pentru romani.

Nu am purtat nicio discutie pe acest subiect, PNL a declarat inca de la inceput ca nu sustine proiectul depus de UDMR referitor la o autonomie speciala, bazata pe acest argument etnic", ne-a spus acesta.

Cat despre criticile potrivit carora Opozitia nu vine cu o varianta viabila si un nume de posibil premier dupa eventuala cadere a Guvernului Dancila, Robert Sighiartau a afirmat ca mai intai trebuie sa treaca motiunea de cenzura, negocierile urmand sa aiba loc abia dupa aceea.

"PNL a decis in Consiliul National sustinerea dlui presedinte Ludovic Orban ca si candidat pentru functia de prim-ministru. Insa, noi, in discutiile avute cu parlamentarii si partidele, nu am discutat si nu ne-am blocat in functii sau in nominalizari, de premier sau de ministri.

Eu cred ca primul obiectiv, principal, trebuie sa fie caderea Guvernului. Iar apoi, dupa ce acest guvern va cadea, vom cadea de comun acord (ne vom intalni, vor avea loc consultari si la Cotroceni) asupra unui candidat de prim-ministru. Insa cine invoca genul acesta de argumente - 'Nu il vrem pe acesta sau pe celalalt' - eu cred ca, de fapt, cauta argumente pentru a nu vota motiunea.

Primul obiectiv este caderea Guvernului. Cine nu voteaza motiunea sustine Guvernul Dancila. Este foarte simplu. Aceasta motiune de cenzura este o urgenta nationala. Sunt sute de argumente pentru ca acest guvern sa plece cat mai repede de la Palatul Victoria", a explicat secretarul general al PNL.

Intrebat daca s-au purtat negocieri si cu parlamentarii din partidul condus de Victor Ponta, deputatul PNL e reamintit ca acestia "sunt printre cei 163 de semnatari ai motiunii de cenzura".

"Sunt 30 de parlamentari la UDMR, 17 la minoritati si restul trebuie sa vina din cadrul PSD-ALDE. Noi discutam cu toti. Este foarte important ca UDMR sa sustina motiunea", a subliniat inca o data Robert Sighiartau.

Zilele acestea, mai multi comentatori au sustinut ca nu este exclus ca PSD si ALDE sa sustina (mascat sau nu) caderea Guvernului Dancila, in conditiile in care nu mai exista banii necesari pentru aplicarea masurilor economice promovate pana acum.

Astfel, dupa adoptarea unei ordonante de urgenta care sa rezolve problemele in Justitie ale cat mai multor reprezentanti ai actualei Puteri, PSD si ALDE s-ar putea retrage strategic de la guvernare, lasand viitorului Executiv o tara inglodata in datorii si cu mari probleme economice, legislative si administrative.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22