Pe aceeași temă
„Timpul... nu-l putem cumpăra, schimba, falsifica sau cerşi.“
Nina Berberova
1.
Datorăm lui Hugo Grafittius, pe lângă teoria inexistenţei timpului ca atare, şi teoria – e drept, mai puţin frecventată – conform căreia reflexia luminii în oglinzi este singura şi ultima realitate. Tot ce se află dincoace este o aparenţă, materie lipsită de substanţă. Arhiepiscopul de Canterbury a susţinut ceva asemănător în secolul XVIII, fapt astăzi ignorat. Ca să dau un exemplu, apa şi cerul sunt nişte oglinzi în stare naturală. Demonstraţia, cu argumente matematice şi logice de necontrazis, a făcut-o Hugo Grafittius în Viena, la sfârşitul domniei lui Franz Josef. Tânărul savant a dat peste cap paradigmele ştiinţei moderne. Teoria lui despre timp, cum deja am amintit, a provocat o adevărată revoluţie copernicană. Vom avea plăcerea s-o expunem pe scurt în ultimul capitol al acestui op. Apreciez însă că descoperirea a fost anunţată în Tratatul despre lumi, grandioasa operă a romantismului târziu rus. Scrisă de un anonim la Nijni Novgorod, în paginile sale s-a prevestit că unul dintre noi va învia din morţi şi poporul va fi izbăvit. Se va întâmpla aşa – va apărea din mulţime un ins răpănos, obosit, cu ţigara-n colţul gurii şi şapca pe ceafă, oferind ieftin trecătorilor iconiţe cu Maica Domnului. Lucrurile se vor petrece în contrapartidă cu Apocalipsa anunţată insistent de Agitprop în Pravda şi Izvestia. Se va întâmpla cert chiar zilele astea, de vreme ce bucătăresei Olga Pssst de la cantina Kremlinului i se zbate ochiul stâng şi – mai rău – i s-a ars tocana de vinete pe plită. Se arăta limpede în vis că la drum de seară îi va veni la fereastră un străin fără chip. Era cel anunţat, dar nenumit. Tanti Olga n-a reuşit să se vindece de bătaia ochiului, în pofida farmecelor făcute de madame Feodosia, clarvăzătoarea. O ştiţi, aia cu albeaţă la ochi, de-i pute gura şi poartă un surtuc verde. Îngheţai când te privea mai de aproape. Dacă îţi cerea să-i laşi o carboavă din aia de pe vremea ţarului Alexandru băgai iute mâna în buzunar. Nu te codeai, că riscai s-o păţeşti. Bănuţul — în ciuda trecerii anilor — era valabil. Se cumpăra pe piaţa neagră a Moscovei, prin anii ’50, contra 7 lire sterline. Nu se îndoia în dinţi; puteai cu buricele degetelor să simţi conturul ţarului Alexandru, febleţea ei. Era ştiut în cartier că ea n-avea prea mulţi la inimă. Ca să nu zic că pe nimeni, de fapt în afară de dracul.
Iosif Stalin încercase să-i intre în graţii lu’ madame Feodosia – să-i dea şi lui măcar una! Apucase să moară şi ea tot nu şi nu! Carboava fusese bătută prin 1811, după eroica şarjă de cavalerie de la Silistra când generalul Olşevsky, adormit în cort, a luat foc, moleşit după ce o futuse pe Aglae Buzata, o grizetă cu dever pe Dunăre. Noroc cu ea, i-a salvat viaţa. Se întorsese să-l buzunărească în somn. Când a văzut că ardea ca o candelă s-a îndurat să arunce peste el o pătură în loc să-l lase să se facă scrum, cum îl blestemase pentru că n-o plătise. Generalul purta o banderolă neagră peste ochiul stâng. Îl pierduse într-o explozie de grenadă, deşi se fălea că i se întâmplase la Heidelberg într-un duel de studenţie. Îşi scotea cârpa de pe ochi numai când deschidea caseta să numere ce avere adunase în atâtea campanii: perle, smaralde, turcoaze, dar mai de preţ, bre, erau relicvele. Avea degetul sfintei Filofteia Lunateca, două coaste ale sfântului Sebastian Sfiosul, o ureche a lui Rafael Pălmuitul şi o bucă a sfintei Raşela, leproasa din Efes, plus mărunţişuri. Când umbla la cutie, să arate şi altora ce comoară deţine, îşi agăţa braţul într-o eşarfă ca s-arate ca un mare mutilat de război. Adora să pozeze în erou. Asta prindea la femei şi îi aducea decoraţii. Viaţa de soldat, din păcate, nu-i prea lăsa răgaz să se chiorească la capturile de război. Expediţia de la Dunăre s-a sfârşit şi s-a anunţat că toată suflarea ostăşească trebuie să se întoarcă acasă cu căţel şi purcel, Rusia fiind în mare primejdie. Uzurpatorul Bonaparte obsedat de istorie se afla la râul Niemen, grăbit să-l treacă pe un pod de vase şi să cucerească Moscova, cum Mehmet Fatih cucerise cândva Constantinopolul. Aşa se face că baterea acelor monede (cu capul împăratului slăvit pe faţă, verso şarja de cavalerie) s-a făcut chiar în noaptea când Aglae Buzata îl salva pe general de la o moarte înfricoşătoare. Mare parte din tiraj – toate vreo 2.000 mii de monezi – a rămas în furgoanele regimentului 31 Tula, condus de bravul general Olşevsky, pe drumurile desfundate ale Valahiei, apoi peste Nistru, prin Vadul Cucului, spre nord-est, în marş forţat, până când avangarda a anunţat că la trei verste se văd dracii benchetuind pe turlele Moscovei.
Comoara aia încerca s-o înşface madame Feodosia. Ştia un misit care i-ar fi făcut-o rost la o adică. Ştiţi cine, iubiţi cititori, şi flerul nu vă înşală. Ea se bucura ca proasta, era suficient să aibe în auz zornăitul monezilor. Îl auzea şi în somn. Pentru o carboavă dădea la schimb un palton jerpelit. În vremea istoriei noastre, atmosfera nu era deloc prielnică. Dacă te înţoleai ca un burghez, adică purtai palton, te ridica Miliţia. Te vâra la beci şi te bătea la meserie, aşa că unitatea proletariatului rămânea de nezdruncinat. Ca să scapi de belea era mai bine să-i încredinţezi ei bănuţul. Madame Feodosia te ferea de rău. Dacă jucai barbut sau loto, dacă te cafteai la birt ori dacă doreai să-ţi apropii o persoană de sex opus — te înfăţişai ei. Mai întâi, te spovedeai peste drum la popa Maftei care era cel mai tare la tabinet. Juca, domnule, cu cărţi măsluite. Zdrăngăneau geamurile când cânta, chiar dacă era fonfăit. Cum intrai în biserică te vâra sub epitrahil să-ţi asculte oful, treci la spovedit striga. Popa fusese prins cu pantalonii în vine, uite aşa, gemând ah-ah. Le cerea apoi să se pocăiască cu o sută de mătănii şi să dea tot atâtea acatiste. Să te rogi vreme de un an de trei ori pe zi. Abia după asta, după ce ieşiseră toţi dracii din tine, el te trimitea vizavi la madame Feodosia. Toate cocoanele din cartier îşi ziceau „tovarăşa“, numai ea era „madame“. Nimeni nu îndrăznea să îi zică altfel. Popa şi ea erau înţeleşi să împartă câştigul juma/juma. Tanti Olga, bucătăreasa Kremlinului, a îndeplinit întocmai poruncile popii. Leacul recomandat de Feodosia ca s-o scape de necazul cu pleoapa a fost: să privească în oglinda cea veche. Şi dacă mi se arată Dracul? a zis temătoare bucătăreasa. Of, ’Mnealui e un petrecăreţ fără pereche, trage chefuri cu popa Maftei, curve şi dezertori la birtul „Secera şi ciocanul“. Aşa să ne ajute Dumnezeu! a zis, şi-a făcut apoi o cruce mare, cam strâmbă.
Pfiu, când l-a văzut prima dată pe drac ieşind din oglindă a îngheţat inima în ea. I-au amorţit omoplaţii, coşul pieptului şi restul, adică ciuful oxigenat, călcâiele crăpate şi fofoloanca. Arătarea era îmblănită, verde-albastră, cu nişte ochi focoşi, negri. Învârtea o coadă grea cu care izbea merele de pe bufet. Când nimerea unul, rânjea scoţând un grohăit vesel. Pleoapa Olgăi a rămas fixă ca un oblon. Trupul ei s-a mai zvârcolit preţ de un ceas, apoi a înţepenit. O verişoară a venit să-i lase pleoapa jos. Insomnia e o binefacere în ziua de azi. Fireşte, dacă nu vrei să te transformi în altceva, ca tipul proţăpit în oglindă. ’Mnealui purta geacă de piele şi cizme cu carâmb înalt. Avea pistol Nagan pe buca stângă şi o broşură a lui Lenin în teşcherea. Dracul în persoană, bre, se uita la amândouă, Feodosia şi Olga. Pfiu! Puşchia pe limbă! şi-au scuipat ele în sân, pline de admiraţie. I-au jurat credinţă veşnică lovind podeaua cu fruntea. Au făcut o partuză în trei, prilej cu care icnetele lui au umplut uliţa până departe, la nr. 149, unde se afla postul de Miliţie. Când s-au auzit acele ofuri&ahuri, s-a aflat că Dracul era plin de viaţă şi se arătase în lume chiar în cartierul lor. Nu Iisus pogorâse, cum se afirmase în Tratatul despre lumi, ci întunecimea sa. Şi-a început isprăvile din acel sezon secetos, băgându-şi mădularul hohohoho în cele două simpatice menopauziste mustăcioase. Una acoperită cu şunci, ailaltă numai piele şi os. Lor le-a plăcut. Şi lui, s-o spunem pe şleau.
Păcătoasa oglindă fusese furată de copistul Evghenie Hămesitul din palatul ultimului împărat al Bizanţului, după moartea acestuia, vezi Lexiconul porturilor veneţiene din Marea Neagră&Dardanele, 1432–1567, editura Capul Caliacra, 1874, cu 12 ilustraţii, in folio, la pagina 156. Oraşul era în continuare răscolit de spahii şi ieniceri. Copistul cel hoţ habar nu avea că nimeni nu putea să stăpânească oglinda. Ieşeau din ea numai drăcovenii. Dacă nu mânuiai anumite vrăji, te copleşea de ajungeai sclav pe drumul Ierusalimului, vorbind singur cu norii şi nisipul. Istoria drumului de la Constantinopol la Moscova o veţi afla mai târziu, tot în acest op.
Să ne întoarcem la madame Feodosia. A prosperat din ziua când a primit oglinda şi a atârnat-o în camera unde îşi primea clienţii, cf. raport 144/57 b KGB, secţia a III-a. Traversai curtea plină de bălării, te fereai de câine, băteai la uşă şi intrai în marchiză. De după un paravan se iţea capul ei înfăşurat într-un turban mov. Îţi cerea să te descalţi şi să pofteşti înăuntru. Te aştepta o cafea tare, servită în ceşti albe pictate cu mori de vânt albastre. Toată casa mirosea a cafea prăjită. De regulă, fiecare îi zicea ce îl durea: de muiere, de bani, de copii, de duşmani. Nu lua ruble pentru că nu făceau nici cât nasturii de la jiletcă. Voia numai carboave zimţate. Numai dacă nu aveai, încasa şi bijuterii de familie, numai vechi să fie. Lirele englezeşti din timpul războiului Crimeii erau însă febleţea ei. Îi plăcea cum era gravată regina Victoria. Avea şi o serie de timbre 1858, roz-bleu, cu acelaşi profil. Madame Feodosia îşi imagina că semăna cu ea. Se uita în oglindă să se vadă, eh, şi ce vezi? Nu vedeai nimic, deşi ar fi trebuit să îi vezi chipul.
La Boboteaza trecută, un curier şchiop de la Kremlin, ajutat de 12 hamali, îi cărase oglinda în casă, ca plată pentru nişte descântece făcute văduvei unui membru al Biroului Politic, Isaac Kunze, decedat în acele zile. Văduva trebuia să predea Protocolului de stat vila şi să se mute, nefericită şi plânsă, într-un bloc la 2 camere, unde nu încăpea un ditamai „obiect de mobilier, zis oglindă de bronz, în ramă aurită din lemn de frasin, epoca Ev mediu, origine necunoscută“, poziţia 3423, fila 14, cf. inventar. Aşa i s-a spus de către terţi. Văduva lui Kunze a acceptat s-o cedeze când a intrat pe fir părintele Maftei, care era duhovnicul tovei. I-a recomandat-o fierbinte pe madame Feodosia. Spera să plaseze marfa unor comsomolişti. La schimb, Dracul va sfinţi cu mâna lui falsurile vândute drept icoane din secolele XV–XVI lucrate sub oblăduirea popii Maftei. Se pare că însuşi mitropolitul ştia ceva, dar tăcea în schimbul unui procent. Aşa făcea rost madame Feodosia de bani peşin ca să îl cheme pe amorezul ei din oglindă. Trebuia doar să zornăie carboavele, atât. Ce dacă tocmai atunci îşi făcea siesta, tolănit în iarbă, cu ochii la nimfe. Când recunoştea sunetul, Dracul ieşea hop-la din ramă şi cădea lat pe parchetul ei. Catadicsea să ridice întunecata Sa privire spre lumea asta. Nu prea îi plăcea ce vedea. Aşa că o punea capră şi-i înfigea în păsărică scula lui roşie. Casa se umplea de grohăieli, chicote şi felurite sunete. Ea trăia numai pentru clipele astea. Devenise sclava Lui, chiar dacă arăta că e stăpână pe sine. Eh, ce să mai vorbim! Secrete de alcov! Dar cum mergea treaba cu vrăjitoria şi ghicitul? Mult mai bine de când oglinda atârna pe perete. Se stătea la coadă. Te înscriai pe o listă. Abia după 4–5 nopţi treceai pragul la madame Feodosia.
Povestea oglinzii. Întâi o găsise un beţiv, Leolea, într-o mansardă părăsită unde ochise să se mute peste iarnă. Dormise până atunci în gang, pe o uliţă de lângă cantină, alături de o ciurdă de câini. A înhăţat-o, beat/nebeat, tot nu-l vedea nimeni, şi a aruncat-o de la etaj
în zăpadă. A găsit-o Pavka şontorogul şi-a dus-o acasă cu sania. A dat-o pe o sticlă de rachiu lui Nikolai care făcea pe cărăuşul cu mârţoaga lui. Voia să o cadorisească pe madame Feodosia. Îi făcea curte cavalereşte, aducându-i ziarul armatei, Krasnaia Zvezda, şterpelit de la chioşc, şi un braţ de lemne de foc joia. Oglinda se potrivea numai la casa ei. Stătea într-o curte largă, cu verandă şi grădină, pe jumătate maidan. Era un obiect foarte greu, aparţinuse lui Koreci Vladimir, inspector financiar cu domiciliul lângă Poştă. O primise ca bonus de la sindicat pentru abnegaţia lui de informator cu insignă de fruntaş. Fiind un vestigiu burghez, obiect de lux, a dus-o
în şopron s-o ferească de privirile musafirilor. Ştia cum stau lucrurile, oricine — odată intrat în casă — l-ar fi denunţat. El însuşi livrase la KGB 54 de inşi care ponegreau regimul. Bravo lui! Ce făcuseră oamenii ăia aşa rău să fie duşi în Siberia? Păi, au înfundat closetul cu hârtii, împiedicând proletariatul să defecheze. Înfundându-se canalele vechi de pe vremea ţarului Alexandru al doilea, clădirea Primăriei raionului 6, unde era inspector Koreci Vladimir, a fost inundată de caca. S-a dovedit că la mijloc era un complot antistatal cu ramificaţii vaste care duceau până la Londra. S-a hotărât ca, indiferent cine, funcţionar sau petent, de-aici înainte să se ducă la privată în fundul curţii. Legat cu un lanţ de gard, dădeai acolo de o bestie cu botul însângerat. Unii au pretins, din sperietură pesemne, că era arătarea din oglindă. Avea prostul obicei de a nu te lăsa să te uşurezi. Cum îţi dădeai jos nădragii şi te lăsai pe hazna, te muşca de buci. Fusese şeful haitei de câini vagabonzi din cartier. Avea în blană 5 decoraţii. Semăna cu unchiul Procopie Filoxeratul, cel care reparase cândva oglinda, acoperind-o cu un nou strat de argint. Atât a frecat la ea că înnebunise. S-a spus că stătuse prea mult în preajma unui Diavol care nu şi-a dat numele. Versiunea oficială era că nenea Procopie Filoxeratul căzuse într-o groapă cu var. Aşa a fost prins, pus în lanţ cu un belciug în nas şi dus la balamuc. Vorbesc de unchiul Procopie, nu de dulău. Acesta din urmă se apucase să imite oamenii. Trăgea samagon pe nas şi îşi pierdea vremea la birtul ţinut de Bazil Grăniceru’, fost zdrahon de bordel la Jassy, în Principatele Unite. Degeaba se intitula pompos pe cartea de vizită „câine de pază, firma Safety&Trust, 1822“, nu-şi merita preţul. Madame Feodosia aştepta hingherii să-l prindă, în vederea confecţionării unei perechi de mănuşi fine, de promenadă. Să fie ăsta Dracul despre care vorbeam, cel cu o mie de feţe? Nu cred! @la sălăşluia binemersi în oglindă, întreţinut de madame Feodosia pe casă şi masă, bani de buzunar, tutun de pipă, 3 oca de vin mănăstiresc/zi. Nu este exclus să fie adevărat! a argumentat Theodoro Cusino, în teza sa de doctorat, prezentată unui juriu select de la Universitatea din Praga, intitulată Diavolescul — apariţii certe în secolul XX. Impostură, revelaţie şi mistificare. O abordare critică. Păcat că acest strălucit tânăr nu şi-a continuat cercetările, preferând lumea efemeră a filmului. Ar fi putut onora cu strălucire o catedră într-o universitate de tradiţie, Oxford, Cracovia, Padova.
Oglinda a ajuns, în fine, în posesia lu’ madame Feodosia după ce cetăţeanul Vladimir Isaevici Koreci a fost arestat. Familia fostului locatar, „trădătorul de ţară, otreaptă antirevoluţionară şi bandit sângeros“, a fost evacuată. Noii locatari, un comsomolist de viitor, cu soţie şi doi copii, nu au avut ce face cu acel obiect dubios. Uriaşa oglindă aparţinuse în vechime unui reacţionar, generalul Olşevsky. Arogant şi cartofor, o adusese dintr-un castel de pe Loara tocmai pe moşia din Rusia, ca pradă de război, după ce campase cu ţarul Alexandru la Paris. Dacă te uitai în ea, căpătai convingeri antisovietice, plus o gripă, şi te aştepta un glonţ în ceafă. Mai bine lipsă! a decis noul chiriaş şi a cerut autorităţilor să-l scape de belea. A ajuns într-un depozit Consignaţia, apoi prin transfer la Kremlin să împopoţoneze un salon de primire care în final nu s-a mai realizat. Decoratorul a mierlit-o când trei tovi în balonseide bej i-au zis „sănătate!“ pe trei voci, a capella. A făcut infarct, a căzut lat în faţa oglinzii. Se părea că văzuse acolo ceva înfricoşător. A fost găsit holbându-se, nu se ştia la ce, agenţii în civil neobservând nimic suspect. Oglinda a fost oferită unui tov Isaac Kunze, un veteran din Biroul Politic, să-şi pavoazeze vila de la Kuntsevo. Avea ceva rău în ea, pentru că tovul, erou al Marelui război pentru Apărarea Patriei, a făcut după şase luni un atac de panică, urmat de unul de apoplexie, chiar când se găsea la tribuna oficială din Piaţa Roşie. Era şi hiperponderal — se hrănea la cantina Olgăi Pssst, o superbucătăreasă.
S-a rostogolit pe scări de 7 noiembrie. Să fi fost din cauza emoţiei? Dedesubt zăcea mumia marelui Lenin. Cert este că degeaba s-a uitat nevastă-sa la televizor să-l vadă fluturându-şi pălăria. Şi-a zis că a minţit-o că se duce la defilare. De fapt, nimerise iar între cracii secretarei Saşenka, o roşcovană pistruiată. S-a dezmeticit când a primit înştiinţarea că a rămas văduvă citind necrologul din Pravda, Kunze gâtuit în uniforma de general, erou al URSS la Kursk, „înfruntând tancurile duşmane“.
După atâtea morţi suspecte legate de oglindă, cam ieşiseră vorbe. Nimeni n-o mai voia. Aducea nenorocire. Singură, proasta de madame Feodosia, înfruntând prejudecăţile, a acceptat-o de la văduva lui Kunze: avea de gând s-o vândă în talcioc. Indiferent cu cât o dădea, rămânea cu profit, de vreme ce o primise gratis. Întâia oară a recurs la ea, când Olga Pssst, care îi aducea pe ascuns cotlete şi cozonaci de la cantina Kremlinului, a vrut să scape de bătaia ochiului stâng, ce o încerca odată cu zvonul că se dă o amnistie. Bucătăreasa, privind în oglindă, avea halucinaţii. Îl vedea pe ţarul Nicolae II întors pe tron. Îi apărea pe iarba din faţa palatului Taurida în mijlocul familiei. Vedea de asemenea cum leşurile lui Lenin&Stalin erau târâte de picioare în Piaţa Roşie şi stropite cu benzină de mulţimea furioasă. Ardeau ca nişte torţe — aşadar nu erau zei, cum ne-a zis Agitprop. Mumiile incendiate luminau noaptea proletariatul. În plus, Olga Pssst se mai vedea pe ea însăşi ca Miss Univers, aleasă în Honolulu şi refuzând un curtezan care semăna leit cu Clark Gable. Mai rău, îi apăreau în vis mormane de pui fripţi. Or, aşa ceva nu se mai văzuse în Rusia de când o molimă adusă de bandele lui Wranghel&Kolceak – cf. Enciclopedia sovietică, Ed. Progress, 1938, vol. 5, p. 223 – ucisese toate orătăniile care ieşeau, bietele, în uliţă să ciugulească grăunţele căzute din căruţele întoarse de la arie. Dracul apărea prin sate deghizat în comisar. Purta scurtă de piele. Nu trecea o zi să nu găseşti orătăniile cu ghearele în sus, ciocul căscat, ochii sticloşi. Aşa îi apărea ei în faţa ochilor Dracul, cel venit în Rusia îndată după abdicarea ultimului Romanov. Nu-i scoteai asta din cap şi pace! Madame Feodosia n-avea leac pentru ceva atât de grav. Aşa că i-a închiriat-o contra 5 carboave lui popa Maftei, care avea un gând măreţ pentru a scăpa lumea de atei. A cărat-o din casa ei cu enoriaşele lui devotate, v-am vorbit deja despre ele, visau zi şi noapte la pula lui şi dirijate de o mână de pokerişti înrăiţi care pierduseră la popa Maftei. Îi iertase de bani, dar i-a obligat să meargă înaintea convoiului făcând tumbe, scoţând limba, sărind într-un picior. A fost o procesiune extraordinară, evlavie câtă vrei! Garda de la Kremlin a înţepenit cu ochii pe vârful baionetei. Norodul s-a prosternat, a căzut cu fruntea în ţărână la trecerea oglinzii înconjurată de stele roşii, cruci, prapuri, steaguri, portretele şefilor iubiţi, ale sfinţilor luaţi cu japca din bisericile Moscovei. Din cauza luminii strălucitoare de iulie oglinda arunca raze în toate părţile, orbind lumea. Am fost martori la venerarea ei, deşi nu era Fecioara, nu era nici vreo realizare a industriei sovietice condusă de gigantul secolului XX, tov. Stalin, cum a scris Pravda a doua zi. Dacă te uitai atent, îl vedeai pe Dracul lăfăindu-se în oglindă. Au urmat represalii. S-a spus că era un delict mai grav decât un complot antistatal. Trebuia pedepsit, cf. Cod Penal art. 234 paragrafele b, c, cu închisoarea de la 8 la 15 ani sau în cazuri grave cu plutonul de execuţie. Împăciuitoriştii vor plăti scump pentru că au pretins că e vorba de o boală de nervi vecină cu nebunia. Drept urmare au cerut internarea Dracului într-un azil psihiatric.
La colocviul de la Praga din februarie 1948, s-a afirmat că boala amintită n-a existat, fiind, citez, „un pretext murdar pentru a masacra opozanţii regimului“. Calomnii sfruntate! a ripostat vehement delegatul sovietic. Să fi avut 72, păr alb arici, cearcăne mov, obrajii de făină, raşi la sânge, o cravată interbelică strânsă în jurul unui gât golaş, zbârcit, ascuns sub un guler de modă veche. Era nimeni altul decît Isaac Kunze, „o pagină vie din istoria Kominternului“. Protestez! a scandat cu vocea lui baritonală şi-a izbit tribuna cu pumnul. A continuat: „ar fi interesant de aflat cine vine cu asemenea fantasmagorii. E o ripostă josnică a revanşarzilor! Cei năpăstuiţi îmi sunt martori. Burghezia nu renunţă la metehnele demascate de neuitatul Vladimir Ilici pe care îl defăimaţi aici! Trăiască lupta pentru pace!“. I s-a tăiat microfonul.
Când, după un prânz copios la hotel s-au reluat dezbaterile, a urcat la tribună un filosof sorbonard, aristocrat. Un bombardament îi făcuse praf în 1943 castelul din Bretania şi de atunci devenise antiamerican. Puţea a parfum ieftin, purta papillon verde şi crucea de Lorena la rever. Se prezenta cu umor marchizul Duplesiss Montfeuilles „scăpătat“. După zece minute de întrebări, la tribună a urcat cel mai aşteptat spiker, prof. Jean Stern de la Cambridge. Apărea rar în public, trăia printre hârţoage, praf selenar şi şobolani. S-a lăsat o tăcere absolută
în sala plină cu ciripitori ai tuturor poliţiilor. De la Mossad, participa un hermafrodit bilingv. De la CIA, o otreapă guralivă. De la MI 6, doi agenţi deghizaţi în papagali într-o colivie deasupra tribunei. Când expira timpul, fix zece minute, lăsau graţioşi câte un găinaţ pe creştetul vorbitorului, fapt care alunga vorbăreţii. Însă câtă vreme Jean Stern s-a adresat sălii, papagalii — hipnotizaţi de zisele marelui profesor — au uitat să-şi lase găinaţul. Savantul a conferenţiat un ceas încheiat. Dovadă că influenţa sa se extinsese în toată Europa. De mirare că nu găsim în actele colocviului nicio referire la oglinda miraculoasă. Am înţeles că nu există o legătură dovedită cauză/efect între acest obiect, datând din secolul al XV-lea, şi miracolele care au bântuit în URSS pe la jumătatea secolului al XX-lea, aşa cum ne învăţa profesorul nostru Jean Stern.
Mi-a şoptit o prostituată, în lupanarul „Bella Bella Bambina“ de lângă gara Kazan, că povestea asta are un skepsis: cine şterge oglinda de praf, dorind să se vadă mai bine, e pedepsit să se uite în ea măcar o dată pe zi. Ceea ce îl transformă într-o găină legată cu o sforicică de clanţa uşii. Împricinatul ajunge în iad. Madame Feodosia nu era deloc proastă, se vede asta din ceea ce a declarat pe semnătură proprie când Miliţia a întrebat-o dacă vânduse oglinda unui telal – pe vremea aceea încă se prostitua la Paris, în Place Pigalle nr. 13, la casa de rendez-vous „Les plaisirs d’amour“. Trăiai pe atunci? s-a mirat anchetatorul. Da, fireşte. Nu prea se potriveşte cu cronologia noastră, a zis tov. căpitan Babel. Timpul e o prostie, o biată prejudecată raţionalistă. Declaraţia ei era clară. Oglinda? Care oglindă? Zicea că fugise din Rusia în timpul marii foamete din 1922 cu un paşaport Nansen. După războiul cu nemţii, Stalin a cerut să-i fie înapoiaţi toţi ruşii din afara graniţelor URSS. Occidentul – sluga preaplecată – i-a suit în vagoane şi i-a trimis acasă. La Moscova, Feodosia a poposit direct în arest. A futut de a rupt 5 anchetatori – a făcut numai doi ani de puşcărie, dar nu i-au putrezit oasele în Siberia cum au păţit alţii. A tras o vreme mâţa de coadă călărită de ofiţerii regimentului de gardă al Armatei Roşii – rău-platnici, beţivi şi violenţi. Mereu se alegea cu un ochi umflat, cu o coastă ruptă. A trebuit să renunţe – cu regret – la meserie, dând faliment. A lăsat fofoloanca să se odihnească (avea şi o vârstă) şi s-a apucat de ghicit, astrologie şi vrăjitorii. Rusul e superstiţios şi, cum păcătuieşte des, îşi plăteşte scump iertarea păcatelor. Popii sunt nişte şnapani lacomi, te seacă la portofel. Şi-a instalat prăvălia într-un garaj care aparţinuse unui general albgardist îngropat de viu de bolşevici în căcatul deversat din canalele Moscovei. Madame Feodosia practica preţuri scăzute cu noul ei meşteşug. Şi-a câştigat un renume binemeritat în cartier, apoi în oraş. În plus, depăna oricând cu plăcere amintiri de la Paris. Se lăuda că avusese un amant marchiz, îi zicea Durand Duplessis Montfeuilles. Trăgea la ea în apartament de câte ori venea în Place Pigalle să se distreze. Se ocupa cu afacerile la bursa neagră, de vânători şi cursele de cai de la Longchamps, unde ea îl însoţea înţolită la marele le fix. Puţeam a parfum ca o drogherie, dragă. Curios însă, în paşaportul ei nu existau ştampile care să ateste că ieşise vreodată din Rusia. KGB i-a verificat povestea, cu intenţia de a o aresta pentru că nu-şi ţinea gura. Ba mai şi pretindea că Parisul e mai mare, mai frumos, mai curat decât Moscova. Mai afirma, cf. denunţ bbc-2, că trăise marital cu un delfin, Pongo, în acvariul la Odessa. Bietul animal n-a avut zile multe, fiind lovit de obuzele artileriei germane. A fost pescuit cu năvodul de nişte contrabandişti de ziua Sfintei Ecaterina, fiind consumat la cina de gală oferită de Victor Emmanuel la Quirinale pe 14 mai, singura zi când nu se sărbătorea nimic. Era doar un prilej de a te îmbăta şi a dansa pe străzi. Papilele olfactive ale lu’ madame Feodosia simţeau şi la bătrâneţe enibaharul, rozmarinul şi carnea albă perpelită pe jar.
Să ştii, iubite cititor, că ierburile păstrează gustul inefabil multă vreme. Vezi articolul Oglinda întoarsă cu faţa la perete prevesteşte nenorociri, în paginile îngălbenite ale unui jurnal din Cracovia, (ediţia din 23 februarie 1943, p. 4, fotoreportaj, 6 quadraţi). Aceeaşi gazetă a publicat ştirea că pământul nu se află în centrul sistemului solar, aşa cum a scris Ptolemeu în Megiste Syntaxis (Marele tratat). Ar fi o minciună sfruntată. Gazeta a pierdut procesul cu Vaticanul şi a fost obligată să plătească daune unui personaj notoriu. Identificaţi-l dumneavoastră după semnalemente: îşi târăşte coada, grohăie, ţopăie pe copite, pute şi are obiceiul de a călca în balegile întâlnite pe drum. Inutilizabil aşadar de către serviciul de propagandă. Contrainformaţiile l-au luat sub supraveghere. Filaj, telefonul ascultat nonstop, camere video, informatori strecuraţi în anturaj. Să nu-l scape o clipă din ochi. Îi cunosc fiecare mişcare. Aprinsul ţigării, ţuguiatul buzelor, ochiadele spre adolescentele ieşite de la liceu, pârţul vesel dintre pereţii acoperiţi cu slogane antirevoluţionare precum jos bolşevismul, reds go home!, nu scapi de glonţ fraiere!, o iubesc pe Ana K. Dăm exemple puţine, le ştiţi şi singuri, dacă aţi folosit întâmplător un closet public.
(Fragment de roman, în curs de apariţie.)