Bucurestiul Cultural, nr. 120 - Viaţă de literator

Gabriel Chifu | 26.11.2012

Pe aceeași temă

Recent, la Academia Română, a avut loc una dintre reu­niu­nile periodice ale Comisiei Na­­ţio­nale de acordare a in­dem­nizaţiilor de merit, reu­niuni la care de obicei particip, ca vi­ce­pre­şe­din­te al USR, susţinând cererile colegilor noş­tri no­mi­nalizaţi pentru aceste recom­pen­se. Nu-mi plac deloc şedinţele, nu-mi place să-mi consum tim­pul şi ener­gia cu astfel de ac­ti­vi­tăţi exte­rioare, îndepărtate de ade­vă­rul meu personal; după ele, în ge­ne­ral, nu mă aleg de­cât cu obo­seala şi cu sentimentul irepresibil de erodare în van.

De data aceasta însă, nu s-a întâmplat la fel: am fost bu­cu­ros că o seamă de scriitori va­lo­roşi au ob­ţinut această in­demnizaţie care le dă, sla­vă Domnului!, o anumită stare de secu­ritate financiară atât de necesară şi am fost bu­cu­ros, în mod special, că între ei se află şi Paul Goma. Măr­tu­risesc că am privit ca pe o izbândă per­sonală faptul că acest impor­tant scriitor român, a cărui contribuţie în lup­ta cu sistemul totalitar co­mu­nist este uriaşă, pri­meşte câ­te­va simbolice semne de preţuire: în pri­măvara acestui an, în Consiliul Na­ţio­nal al USR, am votat cu con­vin­gere re­primirea sa ca mem­bru al USR şi apoi, în cadrul Co­mi­tetului Director, am sprijinit pro­pu­nerea de acordare a in­dem­­ni­za­­ţiei, care, iată, a ajuns să se concretizeze prin de­ci­zia Comisiei de la Academie. Ceea ce s-a făcut acum pen­tru Paul Goma este puţin, şi era firesc să se facă, şi tre­bu­ia să se facă de mult. Nu e nor­mal ca fi­rea sa incomodă să ne împiedice să-l aşezăm în dreap­­tă balanţă şi să-i recu­noaş­tem me­ri­te­le. Din păcate însă, la noi, regula după care se des­fă­şoară viaţa literară şi, mai larg, via­ţa publică este regula conflictului şi a marcării diferen­ţe­lor. Înţe­le­ge­rea pentru ceilalţi şi respectarea opi­niilor di­ferite de ale noastre, construirea unor punţi par să nu ne intereseze, ne plictisesc, de nu cumva chiar ne fac rău fizic. Ne sim­ţim în lar­gul nostru, în firescul nos­tru nu atunci când con­struim punţi, ci când reuşim să le distrugem. Nu căutăm ce ne apro­pie de alţii, ci ne străduim să punem în evi­den­­­ţă ce ne desparte. Avem vo­ca­ţia destrucţiei şi arătăm indi­fe­renţă faţă de tot ce înseamnă a con­strui. Dăm impresia că nu ne con­si­de­răm împliniţi atunci când fău­rim trai­nic o casă, un drum, un pod, ci parcă ne atin­gem vi­bra­ţia su­fle­tească de pro­fun­zime atunci când ceea ce tocmai am zidit se de­stramă / ne este luat de ape / se pră­bu­şeşte şi sun­tem în si­tua­ţia de a porni iarăşi de la zero lu­cra­rea.

Obligat prin slujbă să-mi duc traiul nu undeva departe, într-o netulburată li­niş­te pro­tec­­toa­re, ci chiar în miezul fur­tu­nos al vieţii li­te­rare, sunt exasperat să constat câte din­tre aces­te furtuni care fac ravagii prin universul nostru de li­teratori de la Porţile Orientului sunt, în realitate, fur­tuni în­­tr-un pahar de apă. Sunt exas­perat să constat câte conflicte, câte scan­da­luri, câte măceluri sunt, în realitate, fără temei şi ar putea fi evi­ta­te dacă noi, beli­ge­ran­ţii, în­­tr-o clipită de clarviziune, ne-am aşeza la masă şi am dis­­cu­ta cu argu­men­te, as­cultându-ne unii pe alţii, animaţi de dorinţa de a ne în­­­­­ţelege. Dar nu aşa reac­ţionăm, da­te­le noas­­tre sufleteşti şi mentale sunt altele. Ele nu ne conduc spre un comportament teu­to­nic – res­pect, rigoare, geo­me­trie, so­li­ditate –, ci ne împing la atitudini şi cru­zimi de mi­tici, adică: vina e doar la cei­lalţi, nici­o­da­tă la noi; îm­­pă­ca­rea vine abrupt şi prea pu­ţin ra­ţio­nal, ca şi ar­ţa­gul; prin­ci­pii­le la o adică dispar (căci ele există pentru a fi călcate în picioa­re!) şi ne mâ­nă doar interesul de moment, in­cre­­di­bil de mărunt, de meschin; binele pu­blic e o vorbă în vânt, greu­­tate are doar bi­ne­le propriu, spre care dăm din coa­te cu o de­ter­mi­na­re devastatoare.

Aşa stând lucrurile, năpădiţi de aceste defecte de con­sti­tu­ţie lăuntrică, puţine rea­lizări sunt posibile în domeniul aces­ta al vieţii literare. Ca să nu zic că lista de cusururi / nă­ra­vuri/metehne e mai lun­­­gă decât am lăsat eu aici să se vadă. Enu­merarea ar putea să con­ti­nue obo­si­tor de mult, dau doar câteva exemple: fie­­care dintre noi se crede nedreptăţit. Fie­­care dintre noi are, desigur, drep­turi in­tangibile, nu şi îndatoriri – aşadar, e firesc să pri­mească, cât mai mult, dar e o jignire fără seamăn pe care i-o aduci dacă-i ceri să dea la rândul său ceva. Fiecare dintre noi are un talent re­mar­cabil de a-şi însuşi reuşitele, de a pune monopol pe înfăptuiri şi de a se ţine de­par­te de orice efort, de a nu se băga la sala­ho­rie, când e de dat idei, de găsit so­lu­ţii etc., etc.

Ca să nu mai adaug că tipologia domi­nan­tă a locului este aceea a omului de cauciuc (ma­te­rialul genetic din care sunt alcătuiţi atâţia dintre noi pare să fie guma sau cauciucul!). Într-adevăr, ne cioc­­­nim la tot pasul de aceşti oameni de cau­ciuc, atâţia hopa-mitică ne­re­for­ma­bili, înzestraţi cu is­cu­sin­ţa de combinagii mă­runţi, dispuşi să negocieze orice, ne­ţi­nuţi în loc de niciun cod al onoarei, neo­bo­siţi şi fulminanţi, înveliţi în pelerine de vorbe goale şi oco­liţi de orice nelinişte şi de orice gând pro­fund.

Această situaţie de fapt odată schiţată, înţelegem că este un mic coşmar să ac­ti­vezi în cadrul unei instituţii care – aşa cum este USR în acest moment! –, deşi lip­sită (prin fali­men­tul firmei de la Casa Vernescu) de singura sa sursă de venit cât de cât sigur, îşi pro­pu­ne totuşi să ar­monizeze scrii­torii între ei, dar şi să pună în practică numeroase programe cul­­turale şi sociale, unele extrem de com­pli­cate, dar şi să se îngrijească de cele 15 filiale ale sale, dar şi să nu aban­do­neze cele opt (opt!) reviste pe care le scoa­te în Bucureşti şi în ţară. Evident, e un coşmar: dar nu mic, ci teribil. Prima replică a oricărui om cu scaun la cap ar fi: misiune imposibilă, dintr-un astfel de loc trebuie să fugi imediat! Şi dacă to­tuşi ră­mâi, de ce o faci? Fiindcă trebuie cineva să facă şi asta? Fiindcă te-ai obiş­nuit aici şi ţi-e greu să-ţi mai schimbi acum, spre sfârşit, îndeletnicirea? Fiind­­că ai nevoie de o slujbă ca să su­pra­vie­ţu­ieşti şi altă slujbă nu ai găsit? Sau fiind­că ai început s-o iei razna, înfu­mu­rân­­­du-te, închipuindu-ţi şi tu că eşti un ins de neînlocuit? Niciuna dintre justi­fi­cări nu stă în pi­cioare. Dacă ţi-a mai ră­mas un dram de minte, e cazul să te re­tragi. Mai ales când te cunoşti pe tine în­­suţi cât de cât şi ştii că ai tendinţa de a transforma în cauză personală cauzele străine de tine (şi, ca atare, slujba nu mai e simplă slujbă, ci cruciadă a ta!). Mai ales când eşti conştient că echilibrul dintre ce se află în lăuntrul tău şi ce se află în afara ta stă să fie spulberat: acest noian de întâmplări străine de tine, fără noimă, care te asaltează, va sfârşi prin a cotropi şi a distruge par­tea ta de lume interioară, atât de preţioasă.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22