Bucurestiul Cultural, nr. 122 - Sectorul 2, liderul de necontestat al reabilitării termice

Fara Autor | 12.03.2013

Pe aceeași temă

O veste foarte bună pentru asociaţiile de proprietari - Primarul Neculai Oţanu continuă reabilitarea gratuită a blocurilor. Primăria Sectorului 2 va reabilita termic, în 2013, alte 850 de blocuri. In blocurile reabilitate termic, iarna, costurile de încălzire sunt cu până la 40% mai mici, iar vara, confortul termic este mult îmbunătăţit.

|ncă de la lansarea Programului Na­ţio­nal de Rea­bi­li­ta­re Termică a blocurilor de locuinţe, program care a de­venit prio­ri­tar pentru primarul Neculai Onţanu, pentru a veni în sprijinul asociaţiilor de proprietari, edilul Sectorului 2 a luat ini­ţia­tiva salutară ca Primăria Sectorului 2 să preia cota de 20% din valoarea to­ta­lă a lucrărilor care revenea acestora.

Graţie seriozităţii cu care a fost tratat acest program, în numai şase ani, sec­to­rul 2 a devenit lider la nivel naţional cu cele 1.600 de blocuri aflate în diferite sta­dii de lucru.

Anul trecut, când Uniunea Europeană a lansat un alt program de reabilitare ter­mică prin POR (Programul Ope­ra­ţio­nal Regional), prin care finanţează 60% din costurile anvelopării (programul pri­veş­te direct asociaţiile de proprietari, lo­ca­tarii trebuind să contribuie financiar, pro­porţional cu veniturile individuale, cu sume variind între 10 şi 30% din cos­tu­rile totale), primarul Onţanu a reac­ţio­nat cu promptitudine vizavi de pro­ble­me­le ridicate de noul program, trimiţând mai multe memorii premierului Victor Ponta, vicepremierului Gabriel Oprea şi ministrului Dezvoltării Regionale şi Tu­rismului (MDRT), Liviu Dragnea, prin care solicita menţinerea, alături de aces­ta, a vechiului program ce permitea pri­mă­riilor să preia costurile ce revin aso­cia­ţiilor de proprietari.

Că eforturile şi argumentele edilului sec­torului 2 n-au fost zadarnice o do­ve­deş­te faptul că, la finele lunii februarie a.c., guvernul a acceptat propunerea pri­ma­rului sectorului 2 ca, în paralel cu noul program de reabilitare termică prin POR (care presupune obligatoriu plata unei cote părţi de către asociaţiile de pro­prietari), să continue şi vechiul pro­gram prin care primăriile să poată pre­lua cota de 20% care revine asociaţiilor de proprietari.

Iniţiat în anul 2005 de Ministerul Dez­vol­tării, Lucrărilor Publice şi Locuin­ţe­lor, în colaborare cu autorităţile publice lo­cale, Programul Naţional de Rea­bi­li­ta­re Termică se adresează blocurilor de lo­cuin­ţe – condominiu realizate în peri­oa­da 1950 – 1990.

Demarat încă din 2006 la nivelul sec­to­ru­lui 2, Programul de Reabilitare Ter­mi­că şi-a produs primul efect la înce­putul anului 2008, atunci când au fost predate noilor locatari apartamentele din blocurile 16 şi 17 din Aleea Lunca Flo­rilor nr. 5 şi 6, blocuri mansardate şi rea­bilitate termic.

Este suficient să parcurgi lista cu blo­cu­rile din ţară şi din Bucureşti incluse în programul lansat de Ministerul Dez­vol­tării Regionale şi Turismului, pentru a te convinge de efortul uriaş făcut de Pri­măria Sectorului 2 în desfăşurarea aces­tui proiect. Astfel, sectorul 2 este li­de­rul de necontestat al momentului, pre­zen­tându-se cu un număr record de aproa­­pe 1.600 de blocuri înscrise în Pro­gra­mul Local de Reabilitare Termică a Imobilelor, cifră ce depăşeşte cu mult nu­mă­rul de blocuri cu care se prezintă ora­şe precum Bacău, Braşov, Cluj Napoca, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Plo­ieşti, Tg. Mureş, Târgovişte sau Timişoa­ra.

La ora actuală, în sectorul 2 se des­fă­şoa­ră cinci programe de reabilitare ter­mi­că după cum urmează:

Programul I: 120 de blocuri

– 60 de blocuri sunt finalizate;

– 58 de blocuri se află în faza de recep­ţie a lucrărilor;

– un bloc – se află în execuţie;

– un bloc – execuţia va începe în acest an.

Programul II: 148 de blocuri

– 52 de blocuri sunt finalizate;

– 96 de blocuri vor fi terminate în acest an.

Programul III: 252 de blocuri

– 239 de blocuri vor fi terminate în acest an;

Programul IV: 597 blocuri (39.000 de apar­tamente)

|n prezent, se desfăşoară faza de pro­iec­tare – expertiză tehnică (ET), audit ener­getic (AE) şi documentaţia de achi­zi­ţie lucrări de intervenţie (DALI), proiect tehnic (PT), detalii de execuţie (DE), do­cu­mentaţie tehnică de autorizare a con­struc­ţiei (DTAC) şi caiet de sarcini (CS) –, urmând ca execuţia lor să demareze
în semestrul 2 al acestui an.

Programul V: 487 de blocuri

Se află în evidenţă şi verificare a do­cu­men­telor, iar în acest an vor fi realizate expertizările tehnice şi auditurile ener­ge­ti­ce, documentaţiile de avizare a lu­cră­ri­lor de intervenţie şi aprobarea indica­to­ri­lor tehnico-economici în consiliul local şi la asociaţiile de proprietari. Execuţia pro­priu-zisă la aceste blocuri, dacă nu vor interveni anumite blocaje legislative, va începe în 2014.

 

Reabilitarea termică oferă noi locuri de muncă pentru şomeri în perioadă de criză

|ntr-o perioadă de profundă criză eco­no­mică, pe care o traversează întreaga planetă, reabilitarea termică a blocurilor vine ca o mană cerească pentru firmele de construcţii, circa 40.000 de persoane – constructori, vopsitori, instalatori, mon­tatori schele etc. – fiind implicate în acest vast program realizat la nivelul sec­torului 2, program care vizează: atra­ge­rea şi menţinerea forţei de muncă; re­du­cerea numărului de persoane care, în cazul în care ar ajunge în situaţie de risc social, ar fi nevoite să apeleze la aju­toa­rele sociale; menţinerea şi înfiinţarea de noi locuri de muncă; reducerea numă­ru­lui firmelor ameninţate de faliment; în­­ca­sa­rea la bugetul local a taxelor şi impo­zi­telor plătite de firmele de construcţii angrenate în Programul de Reabilitare Termică a blocurilor din sectorul 2; re­du­ce­rea costurilor facturilor aferente plăţii încălzirii populaţiei pe timpul iernii, cu până la 40%; menţinerea în apartamente, pe timpul verii, a unei temperaturi con­stan­te în cursul zilei. Totodată, nu sunt de neglijat nici avantajele imediate care ţin de imaginea exterioară a clădirilor rea­bilitate, având ca rezultat îmbu­nătă­ţi­rea imaginii peisagistice a oraşului, prin­tr-o nouă, modernă şi îndrăzneaţă cro­ma­tică a faţadelor.

 

O gamă variată de culori calde

Pentru a evita monotonia cromatică a ul­timelor patru decenii, monotonie care a dominat piaţa construcţiilor de lo­cuin­ţe, primarul Neculai Onţanu s-a întâlnit, în repetate rânduri, cu specialiştii în do­me­niu – constructori, arhitecţi urbanişti şi profesori universitari de la o serie de in­stitute şi universităţi de prestigiu –, pentru a stabili coordonatele pe care să le urmeze firmele şi societăţile care au în execuţie lucrări de reabilitare termică a imobilelor de pe raza sectorului 2.

Aşa a fost posibil ca fiecare dintre blo­cu­rile aflate în prezent în stadiu de exe­cu­ţie să capete o personalitate distinctă, marcată printr-o combinaţie proprie de cu­lori, accentul fiind pus pe culorile cal­de, luminoase, care domină suprafeţe mari, la baza clădirilor optându-se pen­tru culori într-o nuanţă mai închisă, ca­pa­bile să reziste mai bine acţiunilor me­diu­lui (praf şi umezeală în exces).

 

Fără rabat la calitate şi termene de execuţie

Referitor la calitatea lucrărilor de an­ve­lopare a faţadelor şi a terasei, izolare a planşeului la nivelul solului, înlocuirea tâmplăriei din lemn cu tâmplărie de termopan, lucrări de instalaţii, primarul Neculai Onţanu a solicitat con­struc­to­ri­lor şi firmelor angajate să verifice cali­ta­tea lucrărilor executate, pentru ca aceas­ta să nu se abată sub nici o formă de la ce­rinţele proiectelor, să dea o importanţă sporită calităţii lucrărilor, să se înscrie cu acestea în graficele de execuţie. De ase­menea, edilul a insistat ca inspectorii pri­măriei să se deplaseze în teren pen­tru verificări în prezenţa reprezentan­tu­lui Inspectoratului de Stat în Construcţii şi în prezenţa diriginţilor de şantier pen­tru a constata, în baza documentaţiilor exis­tente, calitatea lucrărilor, modul în care au fost respectate operaţiile, gra­fi­cul lucrărilor. |n cazul în care se vor de­pis­ta neconcordanţe între proiecte şi si­tua­ţia reală din teren, să fie sancţionaţi diriginţii de şantier, nivelul sancţiunilor mergând până la recuperarea pagubelor şi chiar înlocuirea acestora. Să fie veri­fi­cat, în detaliu, modul în care se respectă com­binaţiile cromatice stabilite pentru fie­care bloc în parte. „Noi nu suntem in­te­resaţi să refacem lucrările pentru a le în­­târzia. Noi cerem constructorilor şi celor care supraveghează activitatea aces­to­ra să-şi facă aşa cum trebuie meseria! Să nu facă lucruri de mântuială, pentru că nu le vom achita nici o factură! Să în­­ţe­leagă faptul că noi nu tolerăm slaba calitate a lucrărilor şi nu vrem ca lo­ca­ta­rii blocurilor să fie nemulţumiţi!“ – ne asi­gură edilul Sectorului 2.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22