Bucurestiul Cultural, nr. 122 - „Universitatea“ de la Centrul „Sfântul Pantelimon“

Fara Autor | 12.03.2013

Pe aceeași temă

Aici, cei mici şi cei vârstnici

învaţă gratuit limbi străine, deprind tainele calculatorului,

se relaxează la fitness şi pe ritmuri de zumba

şi îşi menţin sănătatea prin fizio şi kinetoterapie

|n cea de-a doua decadă a lunii ia­nua­rie, primarul Neculai Onţanu a fost gazda celor aproape 1.000 de cursanţi care vor lua parte, până în vară, la cursu­rile de educaţie organizate de Pri­măria Sectorului 2 şi găzduite de Com­ple­xul pentru Activităţi Recreative şi Edu­caţie „Sfântul Pantelimon“, cel mai mare şi mai modern complex multi­func­ţio­nal din ţară. Acesta se întinde pe o su­pra­faţă de teren de 14.000 de m.p., cu o suprafaţă totală a clădirilor de 4.500 m.p, şi oferă membrilor săi o serie de spaţii destinate unei game variate de preo­cupări. Complexul este destinat tu­tu­ror persoanelor din comunitatea locală a sectorului 2 care doresc să-şi petreacă timpul liber într-un mod cât mai util şi plăcut, principalul scop fiind acela de a oferi un spaţiu de educaţie, sănătate, so­cia­lizare, recreere şi agrement.

Astfel, în seara de 14 ianuarie a.c., edi­lul Onţanu a dat startul noilor cursuri din 2013, prima zi fiind rezervată celor 425 de cursanţi înscrişi la informatică, de la copii de 7 ani şi până la persoane de vârsta a treia, cu toţii dornici să în­­ve­ţe tainele fabuloasei lumi a compu­te­ru­lui.

Ziua de marţi, 15 ianuarie a.c., a fost rezervată festivităţii de deschidere a cursu­rilor de arte plastice, dansuri mo­der­ne, zumba, sportive, ritmice şi karate din noul „an universitar“ de la Com­ple­xul pentru Activităţi Recreative şi Edu­caţie “Sfântul Pantelimon“, al Adminis­tra­ţiei Locale a Sectorului 2.

Profesorii celor cinci discipline au ex­pli­cat cursanţilor modul de desfăşurare a lecţiilor, durata acestora şi struc­tura­rea lor pe module, precum şi cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească cei care au optat pentru unele dintre aces­tea.

Activitatea de deschidere a noului „an universitar“ a luat sfârşit în cursul zilei de miercuri, 16 ianuarie a.c., atunci când primarul Neculai Onţanu a par­ti­ci­pat la festivităţile de inaugurare a cursu­rilor gratuite de limbi străine pentru copii şi adulţi.

|n cuvântul său, edilul sectorului 2 a subliniat însemnătatea deschiderii Com­ple­xului pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sfântul Pantelimon“ pentru locuitorii sectorului 2, care au la dis­po­zi­ţie, gratuit, singurul complex de ase­me­nea amploare din ţară, complex care de­ţine cea mai modernă şi performantă do­ta­re tehnică. Complexul, care a fost struc­turat pe componente educative, de sănătate şi recreative, pune la dispoziţia celor interesaţi cele mai variate servicii care se adresează tuturor vârstelor, de la copiii de 7 ani până la persoanele de vârsta a III-a, cu toţii foarte dornici să continue procesul de învăţare.

Pentru a vă face o idee şi mai clară asupra potenţialului Complexului pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sfântul Pantelimon“, vă vom prezenta cât se poate de detaliat suita de activităţi pe care Primăria Sectorului 2 le derulează în­­ce­pând din 2012.

1. Activităţi educative:

cursuri de limbi străine – se des­fă­şoa­ră în două laboratoare fonetice des­ti­nate învăţării şi predării limbilor străine într-o manieră modernă şi interactivă, cu o puternică implicare a cursanţilor în de­rularea cursurilor;

cursuri de informatică – se desfă­şoa­ră în două laboratoare dotate ultra­mo­dern, pentru a dezvolta şi acţiona în cadrul noii societăţi informaţionale;

cursuri de arte plastice;

2. Activităţi sportive şi recreative:

dans sportiv, dans modern, dans rit­mic, zumba – se desfăşoară în spaţii do­ta­te adecvat;

karate – se desfăşoară în săli special ame­najate;

3. Activităţi de recuperare medicală (fizio­te­rapie şi kinetoterapie) – se desfăşoară în şase săli dotate cu echipamente medicale de ultimă generaţie;

4. Activităţi sociale pentru copii prin in­ter­mediul centrului de zi before / after school – oferă servicii educaţionale spe­cia­lizate, de petrecere a timpului liber
în­­tr-un cadru securizat, de dezvoltarea aptitudinilor şi competenţelor prin par­ti­ci­parea la ateliere de lucru şi creaţie, precum şi la o serie de activităţi ex­tra­şcolare;

5. Activităţi de voluntariat prin inter­me­diul Centrului de Voluntariat al Primăriei Sectorului 2 – are misiunea de a-i implica pe cetăţeni în rezolvarea problemelor lo­ca­le, oferindu-şi timpul, cunoştinţele, abi­li­tăţile, energia, talentele sau expe­rien­ţa pentru o comunitate solidară;

6. Activităţi comunitare în cadrul spa­ţii­lor puse la dispoziţie ONG-urilor – obiec­tul lor de activitate se referă la dez­vol­ta­rea de proiecte comunitare destinate tuturor cetăţenilor sectorului 2 sau a unor grupuri ţintă, precum şi dezvol­ta­rea simţului civic şi pregătirea popu­laţiei pentru intervenţii în situaţii de ur­genţă;

7. Activităţi cultural-artistice prin orga­ni­zarea de expoziţii de artă, serate muzicale, lansări de carte, de filme, sesiuni literare – poezie, proză, teatru, colocvii şi seminarii ştiin­ţifice de interes.

Referitor la activităţile educative desfă­şu­rate în cadrul complexului în 2013, men­ţionăm că acestea se adresează atât co­piilor, cât şi persoanelor adulte.

Oferta educaţională pentru copii cu­prin­de: cursuri de informatică, cursuri de limba engleză, cursuri de limba arabă, cursuri de limba chineză, cursuri de arte vizuale.

Oferta educaţională pentru persoane adul­te cuprinde: cursuri de informatică, cursuri de limba engleză.

|n privinţa modulelor educaţionale, aces­tea sunt structurate astfel:

A. Cursuri de informatică – sunt adre­sa­te atât adulţilor, cât şi copiilor de vârstă şcolară şi sunt structurate pe trei mo­du­le (începători, mediu, avansaţi), cu du­rata de 12 şedinţe pentru fiecare modul.

B. Cursuri de limba engleză – se adre­sează atât adulţilor, cât şi copiilor de vârstă şcolară şi sunt structurate pe trei module (începători, mediu, avansaţi), cu durata de 12 şedinţe pentru fiecare mo­dul.

C. Cursuri de limba chineză – se adre­sează copiilor din clasele III – XII. Copiii sunt împărţiţi pe grupe de vârstă după cum urmează: grupa I-a, formată din elevi din clasele III – VI, şi grupa a II-a, for­mată din elevi aparţinând claselor VII – XII. Grupele au între 7 şi 16 elevi. Cursurile de limbă chineză pe care le pro­punem sunt centrate pe teme atrac­tive, pragmatice şi de mare interes şi se desfăşoară într-o manieră ce îmbină în­­văţarea unui vocabular adecvat vârstei cu noţiunile gramaticale de bază. Ma­nua­lele sunt special concepute pentru a răspunde nevoilor celor două grupe de vârstă. Pentru grupa de vârstă I-a – în­­cepători şi mediu –, iar pentru grupa a II-a – începători, mediu şi avansaţi.

D. Cursuri de limba arabă – se adre­sea­ză copiilor de vârstă şcolară şi sunt structurate pe trei module (începători, me­diu, avansaţi), cu durata de 12 şe­dinţe pentru fiecare modul. Modulele 1 şi 2 se întind, fiecare, pe 12 şedinţe de­ru­late timp de trei luni. Modulul 3 du­rează patru luni şi are un total de 16 şedinţe.

E. Cursuri de arte vizuale – se adre­sea­ză copiilor de vârste şcolare şi este structurat pe trei module, care se des­fă­şoară astfel:

|n ceea ce priveşte activităţile sportive ce urmează a se desfăşura în cadrul cen­trului în acest an, întâlnim o ofertă ex­trem de generoasă: Dans ritmic – copii; Dans modern – copii; Dans sportiv – copii; Zumba – copii şi adulţi; Karate – copii.

I. Dans ritmic – cursurile sunt struc­tu­ra­te pe trei module (începători, mediu, avan­saţi), fiecare având o durată de trei luni.

II. Dans modern – cursurile de dans modern din cadrul complexului se desfă­şoa­ră pe trei module.

III. Dans sportiv – cursurile de dans sportiv insuflă copiilor pasiunea pentru dans, ajutându-i să descopere energicele ritmuri latino-americane şi elegantele stiluri standard. Copiii învaţă să asculte muzica, să îi simtă ritmul, să îşi coor­doneze mişcările corpului.

IV. Zumba – cursul se adresează atât copiilor, cât şi persoanelor adulte, şi se des­făşoară pe trei module, fiecare cu du­rata de trei luni.

V. Karate – etapele cursului de Arte Marţiale karate Shotokan sunt împărţite în trei module, având o durată de apro­xi­ma­tiv 5-6 ani: începători, semiper­for­man­ţă şi performanţă.

Pentru a vă face o imagine cât mai exactă asupra impactului pe care l-a avut iniţiativa primarului Neculai On­ţanu de a oferi locuitorilor sectorului 2, de la mic la mare, posibilitatea de a lua parte, gratuit, la cursurile organizate de „Universitatea“ de la Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sf. Pan­telimon“, trebuie spus că până la finele lunii ianuarie a. c., au fost înregistraţi aproape 2.000 de cursanţi, după cum urmează:

466 la cursurile de informatică sus­ţi­nu­te de profesorii coordonatori Elena Gra­bovschi, Andreea Carla Popescu, Mihai Peca şi Emilian Bârlădeanu;

579 la cursurile de limba engleză susţinute de profesorii coordonatori Mo­ni­ca Anastasiu şi Alexandra Filote;

31 la cursurile de limba arabă sus­ţinute de profesor coordonator Hashim Jasim Sukaina;

40 la cursurile de limba chineză sus­ţi­nute de profesor coordonator Elena Racu;

84 la arte vizuale susţinute de pro­fe­so­rii coordonatori Valeria Tofan şi Du­mi­tru Nicolae Chilia;

82 la dans sportiv susţinute de pro­fe­sor coordonator Gabriela Boboc;

140 la dans ritmic susţinute de pro­fe­sor coordonator Raluca Goncearu;

55 la dans modern susţinute de profesor coordonator Simona Ionescu;

373 la zumba susţinute de profesorii coordonatori Irina Preda şi Simona Ionescu;

126 la karate susţinute de profesorii coordonatori Florian Gheorghe şi Ci­prian Apetre.

 

Desfăşurarea activităţilor educative şi spor­tive pe parcursul anului 2013

Perioadele de desfăşurare a modulelor de curs în 2013 sunt: 1) 14 ianuarie – 14 aprilie; 2) 22 aprilie – 31 iulie; 3) 2 sep­tem­brie – 30 noiembrie.

Perioadele de mai sus sunt aferente unui modul de curs. Pe parcursul unui modul, se fac două testări intermediare. La sfârşitul modulului, se realizează tes­ta­rea cunoştinţelor acumulate pe parcur­sul acestuia. Pentru cursanţii care pro­mo­vează un modul, se acordă diplomă de absolvire a modulului. |nscrierea la un modul superior este condiţionată de ab­solvirea modulului precedent.

 

Cine are dreptul să participe

la cursurile organizate de Primăria Sectorului 2?

 

Activităţile educative şi sportive se adre­sează membrilor legitimaţi ai Pri­mă­riei Sectorului 2 (copii de vârstă şco­lară şi persoane adulte). |nscrierea se face în baza legitimaţiei de membru, în or­dinea solicitărilor şi în limita locurilor disponibile la cele şapte cluburi ale Primăriei Sectorului 2. Nu este admisă înscrierea la cursuri a persoanelor că­ro­ra li s-a retras calitatea de membru!

Nu este admisă înscrierea la cursuri la modulul superior a persoanelor care nu au promovat testarea cunoştinţelor de la finalul modulului anterior!

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu ac­tivităţile organizate de Primăria Sec­to­ru­lui 2, amintim că, începând din 2006 şi până în prezent, pe raza sectorului 2 au luat naştere şase centre (cluburi), unde tineri şi vârstnici desfăşoară acti­vi­tăţi de socializare, petrec în mod plă­cut timpul, participă la dezbateri tema­tice, vernisaje, expoziţii, practică jocuri de societate, fac sport, dansează şi se ini­ţiază în tainele computerului.

|n speranţa că elementele oferite mai sus v-au trezit interesul, vă oferim în con­tinuare datele de contact ale celor şase centre (cluburi) care îşi desfăşoară ac­tivitatea în sectorul 2:

 

Clubul |nţelepţilor

Adresă: Bd. Basarabia nr. 96

Telefon: 021-324.73.14

E-mail: clubul.inteleptilor@social2.ro

Facebook: Primăria Sectorului 2 – „Clu­bul |nţelepţilor“

Responsabil: Florica Chelmuş, Paula Catană

 

Clubul Seniorilor:

Adresă: Şos. Colentina nr. 53 bis

Telefon: 0770.799.834

E-mail: clubul.seniorilor@social2.ro

Facebook: Primăria Sectorului 2 – „Clu­bul Seniorilor“

Responsabil: Adriana Popescu, Ionela Naipeanu

 

Clubul Calderon

Adresă: Str. J. L. Calderon nr. 39

Telefon: 021.315.66.70

E-mail: clubul.calderon@social2.ro

Facebook: Primăria Sectorului 2 - Cen­trul „Calderon“

Responsabil: Mihaela Mariana Popescu


Complexul de servicii socio-educative pentru elevi „Sfânta Maria“

Adresă: Str. Oituz nr. 9

Telefon: 031 437.93.11

E-mail: complexul-sfanta.maria@social2.ro

Facebook: Primăria Sectorului 2 - Com­ple­xul „Sf. Maria“

Responsabil: Luminiţa Ghibu

 

Centrul „Sf. Mihail şi Gavril“

Adresă: Str. }epeş Vodă nr. 7

Telefon: 021-322 00 26; 031 405 07 85

E-mail: clubul.mihailgavriil@social2.ro

Facebook: Primăria Sectorului 2 - Cen­trul „Sfinţii Mihail şi Gavril“

Responsabil: Gabriela Dancu

 

Centrul „Ion Creangă

Adresă: Str. Valer Dumitrescu nr. 33

Telefon: 021-240.56.90

E-mail: centrul.creanga@social2.ro

Facebook: Primăria Sectorului 2 - Cen­trul „Ion Creangă“

Responsabil: Daniela Vîlcu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22