Pe aceeași temă
În prima jumătate a lunii aprilie, primarul Neculai Onţanu a fost gazda celor aproape 900 de cursanţi care vor lua parte, până în vară, la cursurile de educaţie organizate de Primăria Sectorului 2 şi găzduite de Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sfântul Pantelimon“, cel mai mare şi mai modern complex multifuncţional din ţară. Situat pe şoseaua Pantelimon nr. 301, complexul se întinde pe o suprafaţă de teren de 14.000 de m.p., cu o suprafaţă totală a clădirilor de 4.500 m.p, şi oferă membrilor săi o serie de spaţii destinate unei game variate de preocupări. Complexul este destinat tuturor persoanelor din comunitatea locală a sectorului 2 care doresc să-şi petreacă timpul liber într-un mod cât mai util şi plăcut, principalul scop fiind acela de a oferi un spaţiu de educaţie, sănătate, socializare, recreere şi agrement.
Primarul Neculai Onţanu a deschis cursurile gratuite la cel mai mare complex recreativ din ţară
Duminică, 14 aprilie a.c., primarul Neculai Onţanu a participat la festivităţile prilejuite de deschiderea modulului I începători al cursurilor oferite gratuit de Primăria Sectorului 2 pentru învăţarea informaticii, limbilor străine, artelor vizuale şi activităţilor sportive în cel mai mare complex pentru activităţi recreative din ţară.
Ceremoniile de deschidere a cursurilor au fost susţinute de către edilul sectorului 2, care a subliniat însemnătatea deschiderii Complexului care au la dispoziţie, gratuit, singurul complex de asemenea amploare din ţară, complex care deţine cea mai modernă şi performantă dotare tehnică. Complexul, care a fost structurat pe componente educative, de sănătate şi recreative, pune la dispoziţia celor interesaţi cele mai variate servicii care se adresează tuturor vârstelor, de la copiii de 7 ani până la persoanele de vârsta a III-a, cu toţii dornici să continue procesul de învăţare.
În cadrul acestui eveniment primarul Neculai Onţanu a prezentat structura cursurilor, care se vor derula în perioada 22 aprilie – 31 iulie a.c. şi care sunt oferite gratuit locuitorilor sectorului 2:
• pentru copii cursuri de:
– informatică,
– limbi străine (araba, chineza, engleza),
– arte vizuale – pictură,
– activităţi sportive (dans modern, dans sportiv, dans ritmic, zumba, karate),
• pentru adulţi cursuri de:
– informatică,
– engleză,
– activităţi sportive – zumba.
Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sfântul Pantelimon“ este un centru pilot, unic în ţară, ce se remarcă prin oferta educaţională gratuită adresată comunităţii locale din sectorul 2.
În prezent sunt deja înscrise peste 11.000 de persoane care beneficiază gratuit de activităţi structurate pe următoarele componente:
1. Educative:
– informatică,
– limba engleză,
– limba chineză,
– limba arabă,
organizate în 2 laboratoare fonetice, 2 laboratoare de informatică şi 3 săli de curs.
2. Recuperare şi educaţie medicală, oferind gratuit următoarele tratamente medicale prin proceduri de:
– fizioterapie,
– kinetoterapie,
– balneoterapie,
– masaj terapeutic,
– drenaj limfatic,
– băi galvanice,
organizate în 3 săli de fizioterapie, 3 săli de kinetoterapie şi o sală pentru băi galvanice.
3. Cultural artistice – arte vizuale. Au fost organizate spaţii pentru expoziţii, ateliere de pictură pentru elevi, săli de conferinţe şi festivităţi.
4. Sport şi recreative:
– dans ritmic, modern, sportiv şi zumba,
– karate – shotokan,
organizate în 2 săli de fitness, 2 săli pentru dansuri sportive, 1 sală pentru karate.
5. Sociale – centre de zi tip after school şi befor school, organizate în 3 săli.
6. Comunitare – Centru pentru Voluntariat al sectorului 2 – organizate în spaţii destinate structurilor asociative.
Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze, a vizitat Complexul „Sfântul Pantelimon“
Pentru a deschide noi oportunităţi de colaborare în domeniul educaţional cu specialişti din China, la invitaţia primarului Neculai Onţanu, Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, a efectuat o vizită la Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sfântul Pantelimon“.
Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, a ţinut să precizeze că Primăria Sectorului 2 este prima primărie din Bucureşti pe care a vizitat-o şi a rămas încântată de proiectele şi programele pe care le desfăşoară administraţia publică locală a sectorului 2 pentru comunitatea pe care o reprezintă.
Plăcut impresionată de rezultatele excepţionale obţinute de persoanele care învaţă gratuit limba chineză în cadrul complexului Primăriei Sectorului 2, Excelenţa Sa, doamna ambasador Huo Yuzhen, a declarat că în perioada următoare va sprijini proiectul educaţional al edilului sectorului 2 şi va aduce o serie de profesori specialişti din China, pentru a preda tot gratuit limba chineză.
În cadrul discuţiilor purtate, primarul Neculai Onţanu şi Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, au stabilit ca în cadrul Centrului „Sfântul Pantelimon“ să înfiinţeze o şcoală bilingvă unde copii români vor învăţa limba chineză predată de profesori din China, iar copii rezidenţi chinezi vor învăţa limba română de la profesori români.
De asemenea, au mai stabilit ca tot în cadrul centrului să fie deschis un cabinet de recuperare medicală prin medicina tradiţională chineză, care va fi deservit de către specialişti din Republica Populară Chineză. Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, a fost încântată de interesul acordat limbii chineze de elevii din sectorul 2 şi le va oferi şansa de a avea mai mulţi profesori specialişti sosiţi din China. Totodată, domnia sa a apreciat ca fiind foarte bun sistemul educaţional şi programele de cursuri acordate gratuit de către Primăria Sectorului 2 pentru locuitorii săi.
Domnia sa a apreciat componenta medicală şi aparatura de ultimă generaţie cu care este dotat centrul şi în aceeaşi măsură a apreciat activităţile sportive şi recreative puse la dispoziţia membrilor centrului.
În ceea ce priveşte sportul, Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, a ţinut să precizeze că se bucură de faptul că edilul sectorului 2 se preocupă inclusiv de sănătatea locuitorilor săi, cu atât mai mult cu cât şi în ţara domniei sale se acordă, de asemenea, o atenţie specială practicării mişcării fizice şi există chiar un proverb care spune că „după fiecare masă omul trebuie să facă 1.000 de paşi pentru a-şi menţine sănătatea“.
Premierea câştigătorilor „Olimpiadelor cunoaşterii“, în prezenţa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie
Un eveniment special a fost cel desfăşurat în prezenţa ministrului Educaţiei Naţionale, domnul Remus Pricopie, care a participat la festivitatea de decernare a diplomelor de câştigători şi de participanţi la concursul „Olimpiadele cunoaşterii“. Concursul a fost structurat pe următoarele secţiuni: limbi străine, respectiv arabă, chineză şi engleză, informatică, secţiunea artă, respectiv pictură şi creaţie.
Cei peste 300 de concurenţi care au participat la „Olimpiadele cunoaşterii“ au fost din centrele before şi after school ale Primăriei Sectorului 2, Complexului „Sfântul Pantelimon“, Centrului „Sfânta Maria“, precum şi din centrele de zi „Pinocchio“ şi „Casa din Tei“, toate aflate în subordinea administraţiei publice a sectorului 2.
Cu ocazia festivităţilor de acordare a diplomelor de câştigători şi participanţi la „Olimpiadele cunoaşterii“, edilul sectorului 2 i-a prezentat ministrului Educaţiei Naţionale, domnul Remus Pricopie, sistemul de funcţionare al Complexului pentru Activităţi Recreative „Sfântul Pantelimon“ la care sunt deja înscrise peste 10.000 de persoane care beneficiază gratuit de cursuri de limbi străine, dansuri, karate, fitness, precum şi servicii medicale de specialitate.
Domnul Remus Pricopie a lăudat iniţiativa primarului Neculai Onţanu de-a înfiinţa un asemenea complex unicat în ţară, care asigură servicii de cea mai bună calitate pentru membrii comunităţii sectorului 2, dând copiilor şi tinerilor alternative pentru petrecerea timpului liber într-un mod plăcut şi instructiv.
Ministrul Educaţiei Naţionale a apreciat proiectul edilului sectorului 2 de-a oferi tinerilor cursuri gratuite, precum şi posibilitatea practicării mişcării pentru întărirea sănătăţii, subliniind faptul că în prezent numărul obezilor este în creştere în ţara noastră şi trebuie luate măsuri urgente pentru îndreptarea situaţiei.
Prin acest „maraton“ de Olimpiade, Primăria Sectorului 2 a urmărit implicarea copiilor în cât mai multe şi variate activităţi şcolare, valorificând potenţialul elevilor dornici să îşi arate aptitudinile şi să înveţe să facă faţă unor viitoare întreceri de orice tip.
Senatoarea Ecaterina Andronescu,
în mijlocul cursanţilor
Primarul Neculai Onţanu a fost gazda unei alte vizite speciale, prilejuită de noul „an universitar“ de la Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sfântul Pantelimon“: doamna deputat Rodica Nassar, doamna senator Ecaterina Andronescu, domnul Li Ming, consilier la Ambasada Republicii Populare China, domnul ambasador Ioan Romulus Budura, vicepreşedintele Casei Româno-Chineze, şi domnul Nicolae Dumitru, preşedintele Niro Investment Group şi secretar general al Casei Româno-Chineze. Oaspeţii au apreciat ideea cu totul specială a deschiderii unui asemenea complex, dar şi condiţiile deosebite create de Primărie pentru locuitorii sectorului 2.
Activităţi desfăşurate la Complexul „Sf. Pantelimon“
Pentru a vă face o idee şi mai clară asupra potenţialului Complexului pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sfântul Pantelimon“, vă vom prezenta cât se poate de detaliat suita de activităţi pe care Primăria Sectorului 2 le derulează începând din 2012.
1. Activităţi educative:
– cursuri de limbi străine – se desfăşoară în două laboratoare fonetice destinate învăţării şi predării limbilor străine într-o manieră modernă şi interactivă, cu o puternică implicare a cursanţilor în derularea cursurilor;
– cursuri de informatică – se desfăşoară în două laboratoare dotate ultramodern pentru a dezvolta şi acţiona în cadrul noii societăţi informaţionale;
– cursuri de arte plastice;
2. Activităţi sportive şi recreative: – dans sportiv, dans modern, dans ritmic, zumba – se desfăşoară în spaţii dotate adecvat; – karate – se desfăşoară în săli special amenajate;
3. Activităţi de recuperare medicală (fizioterapie şi kinetoterapie) – se desfăşoară în şase săli dotate cu echipamente medicale de ultimă generaţie;
4. Activităţi sociale pentru copii, prin intermediul centrului de zi before / after school – oferă servicii educaţionale specializate, de petrecere a timpului liber într-un cadru securizat, de dezvoltarea aptitudinilor şi competenţelor prin participarea la ateliere de lucru şi creaţie, precum şi la o serie de activităţi extraşcolare;
5. Activităţi de voluntariat, prin intermediul Centrului de Voluntariat al Primăriei Sectorului 2 – are misiunea de a implica cetăţenii în rezolvarea problemelor locale, oferindu-şi timpul, cunoştinţele, abilităţile, energia, talentele sau experienţa pentru o comunitate solidară;
6. Activităţi comunitare în cadrul spaţiilor puse la dispoziţie ONG-urilor – obiectul lor de activitate se referă la dezvoltarea de proiecte comunitare destinate tuturor cetăţenilor sectorului 2 sau unor grupuri ţintă, precum şi dezvoltarea simţului civic şi pregătirea populaţiei pentru intervenţii în situaţii de urgenţă;
7. Activităţi cultural-artistice, prin organizarea de expoziţii de artă, serate muzicale, lansări de carte, de filme, sesiuni literare – poezie, proză, teatru, colocvii şi seminarii ştiinţifice de interes.
Referitor la activităţile educative desfăşurate în cadrul complexului în 2013, menţionăm că acestea se adresează atât copiilor, cât şi persoanelor adulte.
Oferta educaţională pentru copii cuprinde: – cursuri de informatică; – cursuri de limba engleză; – cursuri de limba arabă; – cursuri de limba chineză; – cursuri de arte vizuale.
Oferta educaţională pentru persoane adulte cuprinde: – cursuri de informatică; – cursuri de limba engleză.
În privinţa modulelor educaţionale, acestea sunt structurate astfel:
A. Cursuri de informatică: sunt adresate atât adulţilor, cât şi copiilor de vârstă şcolară şi sunt structurate pe trei module (începători, mediu, avansaţi), cu durata de 12 şedinţe pentru fiecare modul.
B. Cursuri de limba engleză: se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor de vârstă şcolară şi sunt structurate pe trei module (începători, mediu, avansaţi), cu durata de 12 şedinţe pentru fiecare modul.
C. Cursuri de limba chineză: se adresează copiilor din clasele III–XII. Copiii sunt împărţiţi pe grupe de vârstă, după cum urmează: grupa I-a, formată din elevi din clasele III – VI şi grupa a II-a, formată din elevi aparţinând claselor VII – XII. Grupele au între 7 şi 16 elevi. Cursurile de limbă chineză pe care le propunem sunt centrate pe teme atractive, pragmatice şi de mare interes şi se desfăşoară într-o manieră ce îmbină învăţarea unui vocabular adecvat vârstei cu noţiunile gramaticale de bază. Manualele sunt special concepute pentru a răspunde nevoilor celor două grupe de vârstă. Pentru grupa de vârstă I-a – începători şi mediu –, iar pentru grupa a II-a – începători, mediu şi avansaţi.
D. Cursuri de limba arabă – se adresează copiilor de vârstă şcolară şi sunt structurate pe trei module (începători, mediu, avansaţi), cu durata de 12 şedinţe pentru fiecare modul. Modulele 1 şi 2 se întind, fiecare, pe 12 şedinţe derulate timp de trei luni. Modulul 3 durează patru luni şi are un total de 16 şedinţe.
E. Cursuri de arte vizuale – se adresează copiilor de vârste şcolare şi este structurat pe trei module.
În ceea ce priveşte activităţile sportive ce urmează a se desfăşura în cadrul centrului în acest an, întâlnim o ofertă extrem de generoasă: – dans ritmic – copii; – dans modern – copii; – dans sportiv – copii; – zumba – copii şi adulţi; – karate – copii.
I. Dans ritmic – cursurile sunt structurate pe trei module (începători, mediu, avansaţi), fiecare având o durată de trei luni.
II. Dans modern – cursurile de dans modern din cadrul complexului se desfăşoară pe trei module.
III. Dans sportiv – cursurile de dans sportiv insuflă copiilor pasiunea pentru dans, ajutându-i să descopere energicele ritmuri latino-americane şi elegantele stiluri standard. Copiii învaţă să asculte muzica, să îi simtă ritmul, să îşi coordoneze mişcările corpului.
IV. Zumba – cursul se adresează atât copiilor, cât şi persoanelor adulte şi se desfăşoară pe trei module, fiecare cu durata de trei luni.
V. Karate – etapele cursului de Arte Marţiale karate shotokan sunt împărţite în trei module, având o durată de aproximativ 5-6 ani: începători, semiperformanţă şi performanţă.
Desfăşurarea activităţilor educative şi sportive pe parcursul anului 2013
Perioadele de desfăşurare a modulelor de curs în 2013 sunt:
1) 14 ianuarie – 14 aprilie;
2) 22 aprilie – 31 iulie;
3) 2 septembrie – 30 noiembrie.
Perioadele de mai sus sunt aferente unui modul de curs. Pe parcursul unui modul, se fac două testări intermediare. La sfârşitul modulului, se realizează testarea cunoştinţelor acumulate pe parcursul acestuia. Pentru cursanţii care promovează un modul se acordă diplomă de absolvire a modulului. Înscrierea la un modul superior este condiţionată de absolvirea modulului precedent.
Cine are dreptul să participe la cursurile organizate de Primăria Sectorului 2?
Activităţile educative şi sportive se adresează membrilor legitimaţi ai Primăriei Sectorului 2 (copii de vârstă şcolară şi persoane adulte). Înscrierea se face în baza legitimaţiei de membru, în ordinea solicitărilor şi în limita locurilor disponibile la cele şapte cluburi ale Primăriei Sectorului 2. Nu este admisă înscrierea la cursuri a persoanelor cărora li s-a retras calitatea de membru!
Nu este admisă înscrierea la cursuri la modulul superior a persoanelor care nu au promovat testarea cunoştinţelor de la finalul modulului anterior!
Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu activităţile organizate de Primăria Sectorului 2, amintim că, începând din 2006 şi până în prezent, pe raza sectorului 2 au luat naştere şase centre (cluburi), unde tineri şi vârstnici desfăşoară activităţi de socializare, petrec în mod plăcut timpul, participă la dezbateri tematice, vernisaje, expoziţii, practică jocuri de societate, fac sport, dansează şi se iniţiază în tainele computerului.