Bucurestiul Cultural, nr. 127 - Programul României la Târgul de Carte de la Göteborg

Fara Autor | 17.09.2013

Pe aceeași temă

În perioada 26-29 septembrie va avea loc ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, la care România este ţară invitată de onoare. Programul par­ti­ci­pă­rii româneşti în cadrul acestui eveni­ment de mare amploare a fost alcătuit de ICR Stockholm. „Suntem mândri că vom juca rolul principal pe cea mai im­por­tantă scenă literară a Suediei“, de­cla­ra la începutul acestui an, Dan Shafran, directorul ICR Stockholm

Printre invitaţii la cea mai importantă ma­nifestare literară din Scandinavia se numără atât scriitori români consacraţi precum Gabriela Adameşteanu, Mircea Căr­tărescu, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Mircea Di­nes­cu, Dinu Flămând, Cătălin Dorian Flo­res­cu, Dana Grigorcea, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Felicia Mihali, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Kányádi Sándor, Varujan Vosganian, cât şi un nu­măr mare de scriitori, traducători, cri­tici, editori, profesori universitari şi pu­bli­cişti cunoscuţi din Suedia.

Programul României la Târg include se­minarii pe teme relevante pentru lite­ra­tura şi cultura română precum şi din do­meniul filosofic, istoric, social şi ling­vis­tic, menite să ofere publicului suedez o imagine concludentă despre România. Totodată, standul României va găzdui o expoziţie dedicată artei cărţii, expoziţie ce va prezenta cele mai frumoase apa­ri­ţii editoriale din producţia românească de carte din ultimii doi ani, de la cartea pen­tru copii la albume de artă, de la car­tea ştiinţifică la cea de beletristică. Selec­ţia este asigurată de Daniel Nazare, di­rec­tor al Bibliotecii Judeţene Braşov.

Mulţi dintre scriitorii prezenţi la Târg se bucură de apariţii editoriale recente în Suedia, operelor lor fiind publicate la edi­turi suedeze de prestigiu. Printre apa­ri­ţiile editoriale din acest an amintim: prima antologie de nuvelă românească, Viaţă de aruncat, care include 11 autori con­temporani, apărută la Editura 2244 şi tra­dusă de Janna Jarlsbo şi Anna Hed­man, romanul Vizuina de Norman Ma­nea, apărut la Editura 2244, în traducerea lui Peter Handberg şi Dan Shafran, romanul Travesti de Mircea Cărtărescu, pu­blicat la Editura Bonniers, în tra­du­ce­rea lui Inger Johansson, romanul Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian, publicat la Editura 2244, în traducerea lui Inger Johansson, romanul Iacob se hotărăşte să iu­bească de Cătălin Dorian Florescu, tra­dus de Ulrika Junker Miranda şi pu­bli­cat la Editura 2244.

Poezia românească se bucură, la rân­dul ei, de succes în rândul publicului sue­dez prin apariţiile volumelor de poe­zie Austerloo al Danielei Crăsnaru, pu­bli­cat la Editura Ellerströms, în tradu­ce­rea lui Dan Shafran, Floarea de men­ghi­­nă, vo­lu­mul semnat de Svetlana Cârstean şi pu­blicat de Editura Ramus, în traducerea Athenei Farrokhzad, şi Cerul din burtă, vo­lum semnat de Ioana Nicolaie şi apă­rut la Editura 10TAL în traducerea lui Inger Johansson.

Pe perioada Târgului vor fi organizate două expoziţii cu tematică românească: expoziţia Memoria ca formă a dreptăţii, cu participarea lui Romulus Rusan, unul dintre membrii fondatori ai Memorialului Vic­timelor Comunismului şi Rezistenţei, pre­cum şi expoziţia de ilustraţie de carte Se vede ce facem! Clubul Ilustratorilor români po­vesteşte.

În luna septembrie, Muzeul de Artă din Göteborg va găzdui expoziţia artistului Şte­fan Constantinescu, iar Matei Beje­na­ru, artist şi fondator al Bienalei Periferic din Iaşi, va participa la un seminar din cadrul Bienalei Internaţionale de Artă din Göteborg, având ca subiect importanţa bie­nalelor în dezvoltarea unei scene ar­tis­tice locale.

Cel mai mare eveniment cultural din nor­dul Europei, Târgul de Carte de la Göte­borg atrage anual în jur de 100.000 de vizitatori. În fiecare an sunt acreditaţi la ma­nifestare aproximativ 1.500 de jur­na­lişti din toată lumea, iar evenimentul şi ţara invitată sunt, pentru o săp­tă­mâ­­nă, prin­cipalul subiect al publicaţiilor sue­­­de­ze şi al emisiunilor culturale radio-TV.

Participarea României în calitate de ţară invitată la Târgul de Carte Bok& Bibliotek de la Göteborg se bucură de spri­jinul următorilor parteneri: Ministerul Afa­­cerilor Externe din România, Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Târ­gul de Carte Bok&Bibliotek, Ambasada El­ve­ţiei în Suedia şi Pro Helvetia, Editurile 2244, Ellerströms, Albert Bonniers, pionier press, Norstedts, 10TAL Bok, Rámus şi Po­dium, AIEQ (Association des Études Qué­bé­coises), Anticariatul Spättans, Clubul Ilustra­to­rilor din România, Institutul Camões, Bi­blio­teca Regală a Suediei, Ambasada Austriei la Stockholm, Uniunea Scriitorilor din Sue­dia, Federaţia Internaţională a Femeilor Imi­grante (RIFFI), Biblioteca de Bandă Dese­na­tă Serieteket, Asociaţia Creatorilor de Ban­­dă Desenată din Suedia, precum şi coti­die­ne­le Aftonbladet şi Dagens Nyheter.

 

Pentru materiale suplimentare de pre­­să, vă rugăm consultaţi site-ul ICR Stock­holm.

Persoană de contact: Dan Shafran, di­rec­­tor ICR Stockholm – dan.shafranĂrkis.se / 0046 (0)736 426 363.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22