Pe aceeași temă
DUMITRU TEPENEAG
O initiativa care trebuie dusa pana la capat
Pot spune ca fac parte dintre cei care n-au crezut niciodata ca literatura e o marfa ca oricare alta, supusa legilor pietei: între ciocanul cererii si nicovala ofertei... Cei care cred asta contribuie, poate fara sa-si dea bine seama, la transformarea artei literare în artizanat. Si totusi, exista o piata literara, iar comertul cu carti de mult a devenit international. Dupa o relativa izolare de aproape o jumatate de secol, literatura romana încearca sa iasa si ea din granitele nationale. Primele încercari au fost timide. Reprezentau demersuri izolate, dezorganizate, ale cutarui sau cutarui scriitor mai descurcaret sau mai norocos. Scriitorii romani din diaspora pareau avantajati prin faptul ca se aflau, ca sa zic asa, la fata locului. Un avantaj infim fata de handicapul de-a reprezenta o literatura necunoscuta si o tara rau famata. Individul singur nu poate razbate, mai ales daca trage dupa el tot felul de tinichele, care nu sunt ale lui, ci ale tarii de unde vine. Oricat ar parea de ciudat, se poate demonstra ca Romania interesa mai mult Occidentul cand se afla sub cizma ceausista decat acum. Nu din punct de vedere literar si artistic, desigur, ci politic. In Franta, Paul Goma a publicat în anii 70-80 în jur de 15 carti. Dupa aceea, n-a mai publicat decat una singura, si aceea fara nici un rasunet.
Am spus de nenumarate ori ca singura sansa a literaturii romane e sa se prezinte cu o falanga de scriitori a caror traducere sa fie subventionata de stat. Ani de zile, ICR condus de Augustin Buzura a dus o politica, dupa parerea mea, falimentara. Nu vreau sa intru în amanuntele care se cunosc foarte bine. Si nici sa-l coplesesc de critici acum, cand a cazut de la putere.
Noua conducere a Institutului a reusit sa obtina de la guvern un buget care sa-i îngaduie subventionarea traducerii a 20 de scriitori romani în principalele limbi occidentale. Ca sa fie alesi acesti 20 de scriitori, s-a alcatuit o comisie de critici provenind din toate generatiile literare. Dupa discutii, îmi închipui, pline de însufletire, acesti critici, de a caror competenta si impartialitate nu mai are rost sa ne îndoim, au publicat o lista de nume. Sunt convins ca au fost multi nemultumiti. Si, desigur, o alta comisie ar fi selectat probabil alte nume. Nemultumiti trebuie ca au fost si scriitorii din diaspora, constatand ca nici unul dintre ei nu se afla pe lista. (Daca ar fi fost vreunul, poate ca ceilalti ar fi fost si mai nemultumiti!) Nemultumirea celor mai multi vine si din faptul ca aceasta lista a putut fi resimtita ca un canon, un canon suplimentar... Dupa atatia ani de asa-zisa egalitate, romanul e foarte sensibil la clasamente... Dar ce conteaza! Important e ca ideea subventionarii prinde contur si putem spera ca în curand se vor obtine rezultate concrete.
Ce-i drept, înca nu e clar cum vor decurge lucrurile pe teren. Cine va cauta editorii doritori sa publice literatura romana. Cine îi va convinge... De pilda, cine le va explica editorilor de poezie care au editat deja, chiar si fara ajutorul statului roman, destul de multi poeti romani, ca Mircea Ivanescu (pe care îl stimez si l-am tradus si publicat) e mai bun si mai rentabil (sa nu uitam piata!) decat Marta Petreu, a carei poezie publicata în volum a fost bine primita (în limitele reduse care sunt ale poeziei în Occident...) si de critica, si de public... N-ar fi fost mai simplu sa fie selectionata si Marta Petreu, asa cum a fost pastrat în echipa celalalt clujan, minunatul poet Ion Muresan? Dar cine va explica mai tarziu, dupa publicare, librarilor francezi, spanioli, americani etc. ca merita sa faci atatea sacrificii pentru poezie, în loc sa fortifici grupul de romancieri? Au fost selectionati tot atatia poeti cat si romancieri sau critici. Ca sa nu mai spun ca Gheorghe Craciun e prezent cu o carte de teoria poeziei, nu cu un roman.
Diasporezii, cum sunt numiti de catre scriitorii de la Centru, nu numai ca n-au fost selectati, dar nici macar nu au fost întrebati în legatura cu caracteristicile pietei literare occidentale. Daca ar fi fost întrebati, criticii din comisia de selectie a Centrului ar fi aflat ca nu numai poezia, dar nici literatura de marturii nu mai intereseaza publicul occidental. Comisia a selectat în absolut si are nevoie de avocati care iau în serios acest absolut literar. Unde îi va gasi? Oare diasporezii lasati de izbeliste vor avea ei atata abnegatie si patriotism literar încat sa continue, macar unii dintre ei, sa fie în acelasi timp agenti literari, traducatori si avocati fara simbrie...
Ar exista totusi o solutie care, ce-i drept, e destul de costisitoare: înfiintarea în marile capitale ale Europei, precum si la New York, a unei librarii romanesti, care sa fie în acelasi timp si agentie literara. Salariatii sa nu fie romani diasporezi, ci francezi, iar zelul si priceperea lor sa fie remunerate zdravan. In asteptarea acestei solutii care necesita bani grei, poate ca o revista în engleza sau spaniola ar ajuta cat de cat ca eforturile de traducere si publicare sa nu se dovedeasca inutile.
PAUL CERNAT
Baieteii din Aleea Baiut
Un roman pe drept elogiat a fost Degete mici de Filip Florian, aparut anul trecut în colectia Ego.Proza a Editurii Polirom. Consensul pozitiv al receptarii sale poate fi comparat doar cu cel al Florinei Ilis. Ambii sunt alergatori solitari, prozatori maturi veniti din afara sau din marginea lumii literare, a grupurilor si grupuletelor, ambii au lucrat în tacere, amanandu-si debutul editorial pana dupa 30 de ani (chiar dupa 35, în cazul celui dintai), ambii reconditioneaza subtil, complex si fara fasoane lectia epicului “clasic” si problematicile “grave” fara de care proza risca sa devina simplu moft. Regula de aur: “fii tu însuti, nu conteaza ce spun ei”. Adica: sa nu te grabesti, sa astepti ca scrisul sa ti se coaca, sa-ti urmezi cu tenacitate vocatia, sa nu mizezi - daca se poate - pe parazitarea imatura a ultimei mode, pe sexualisme stridente, mizerabilisme aptere, provocari superficiale si detabuizari facile. Cei care mizeaza pe asta asigura, cel mult, percutia, efectele speciale pe fundalul carora evolueaza adevaratii solisti virtuozi...
Exista în scrisul lui Filip Florian o lentoare constitutiva, vizibila în demarajul greoi, nespectaculos al romanului de debut, în rafinamentul discret, tacticos al scriiturii. Degete mici propune o arheologie “detectivistica”: o istorie stranie cu subtext politic, enigmatic si anagogic se încheaga pe nesimtite din detaliile unui cotidian aparent anodin, îmbibat de atmosfera trecutului interbelic, sub bagheta unui calugar ciudat si eretic. Iata însa ca dupa numai un an autorul vireaza (aparent) cu 180 de grade, publicand - în aceeasi colectie - un roman la patru maini împreuna cu fratele sau Matei: Baiuteii. Un titlu-valiza desemnand baieteii de pe strada Aleea Baiut. Coincidenta, ambii autori au lucrat ani buni ca reporteri, primul la Radio Europa Libera si Deutsche Welle, iar al doilea - mai tanar cu 11 ani - la Dilema (veche), “scoala Radu Cosasu”, unde tine si o încantatoare cronica pop-rock. Scriam candva ca aceasta “scoala” de reportaj literar a produs cateva dintre cele mai promitatoare condeie tinere ale momentului. Unul dintre ele, din pacate prematur disparut, este Sorin Stoica, prozator de varf al ultimei promotii. Altele (Catalin Manole, Adina Popescu) par a se fi pierdut pe drum. In treacat fie spus, autorul Supravietuirilor semneaza si prefata acestei carti afine...
Scriind despre ea, cronicarul literar din mine se vede obligat la confesiune. Mai întai, pentru ca si el a publicat, în aceeasi colectie, un roman “la patru maini” împreuna cu Andrei Ungureanu (e drept, unul pur fantezist). Apoi, pentru ca în volumul colectiv O lume disparuta si-a revizitat - dintr-un unghi mai politic - experienta copilariei din acelasi cartier bucurestean. Am fost, fara sa stiu, vecin cu cei doi, o vecinatate mai întai topografica, devenita acum si literara. Eu locuiam pe Aleea Topoloveni, ei - ceva mai la sus, între Bucla si strazile Valea Argesului, Valea Oltului si Valea Ialomitei. Am jucat cam aceleasi jocuri, în aceleasi decoruri, am ascultat aceleasi (minunate) piese de teatru radiofonic, am vibrat la fel ascultand strigatul tiganesc “tiche goae oooo”, ne-a înfiorat, dupa cutremurul din 77, aceeasi enigmatic-absurda expresie “întuneric bezna, miroase a branza”. Pentru cineva din afara, aceste detalii nu spun, desigur, nimic: maruntisuri biografice fara relevanta. Faptul ca mitologia cartierului Drumul Taberei din anii 70-80 începe sa prinda contur literar nu este însa un amanunt lipsit de semnificatie. Zona cu pricina a fost si înca mai este cel mai frumos cartier nou din Capitala. Construit pe teren viran la începutul anilor 70 în perioada “destinderii”, populat, mai mult decat altele, de o lume (relativ) “buna”, el a fost o nisa respirabila a ceausismului. O insula plina de gradini si verdeata, strabatuta de alei labirintice, de blocuri cu arhitecturi diverse si umanizate, foarte diferita de chichinetele de beton ale blocurilor muncitoresti construite peste un deceniu pe locul vechiului Bucuresti demolat. Cei care scriu despre ea nu încearca sa salveze - cum ar putea crede unii - “fata umana” a comunismului, ci “fata umana” a vietii din comunism, sunetul magic al unei copilarii necontrafacute.
Pentru evitarea confuziilor, unele precizari se impun. In O lume disparuta conventia narativa era una memorialistica, de istorie personala, în directa relatie cu presiunea politicului. In schimb, Baiuteii este un roman-roman conceput ca “duplex” autobiografic: amintirile fratelui mai mare intra într-un dialog pseudoepistolar cu experienta lui Matei (pe care o include ca o papusa ruseasca): cei doi se completeaza, se corecteaza, se amendeaza reciproc într-un fascinant dialog al varstelor. Cu cartile pe fata si cu o ironie complice, în cautarea paradisului pierdut... Faptul nu exclude posibile contrafaceri fictionale: bunaoara, un personaj poreclit Cubanezul, apoi Bursucul, fiu de ofiter si talentat fotbalist junior la Steaua, autor, la Mondialele din 1994, al ratarii din meciul cu Suedia, în prezent antrenor (l-ati recunoscut pe Dan Petrescu!), nu a stat, în copilarie, pe Aleea Baiut, ci pe Aleea Topoloveni (bloc TD 2). Dar e posibil sa ma însel...
Despre copilaria “la bloc” din epoca si despre mitologiile ei cotidiene au scris, în varii moduri, autori diferiti: de la Mircea Cartarescu si Simona Popescu la Ovidiu Verdes, Cezar Paul-Badescu, T.O. Bobe, Lucian Dan Teodorovici, Costel Babos. In cazul de fata, marcarea teritoriului fata de predecesorii autohtoni sau straini (gen Andrezj Stasiuk) este esentiala. Fratii Florian nu apasa prea mult nici pedala fabulosului estetizant si oniric, nici pe cea a experientei livresti, nu mizeaza pe argotismul dur, nici pe experimente de limbaj, nici pe realismul frust ori pe grotesc si sordid, desi toate sunt folosite cu discretie si bun-gust, în doze homeopatice. Nu politizeaza copilaria, desi nu avem de-a face nici cu apolitism suta-n suta: sistemul îsi vara tot mai mult coada catre finalul cartii, în capitole precum Patria e un bors cu stir sau Incurcate sunt caile domnilor, în prozele confesive ale lui Filip Florian, recuperate din periodicele anilor 90 si interpolate cu schepsis. Copilaria e filmata “la firul ierbii”, nu fara subtile glisaje de perspectiva (prin ochii copilului si ai adultului, ai Mateiului/Filipului mic si ai Mateiului/Filipului mare), prinsa într-o naratiune de mare rafinament: fals-naiva, tandru ironica si nostalgic afectuoasa, o scufundare solidara într-o lume a “miracolelor de langa noi”. Predispozitia pentru revizitarea nostalgica a trecutului si gustul pentru “miracolele” cotidiene face legatura de adancime cu Degete mici. “Baiuteii” scriu al naibii de bine, improvizeaza si recompun textul memoriei cum vor ei, amesteca firesc realul si imaginarul, prind pe varii frecvente acordul fin al lumii vazute simultan prin minti de copil si adult (cu limbajele de rigoare cu tot), comentand tandru, din off, diferentele, totul - întru maxima autenticitate. Iar diferentele nu tin atat de scriitura (Matei e ceva mai liric, iar Filip mai autoironic), cat de experienta. Decupajul cronologic surprinde doar copilaria celor doi pe Aleea Baiut: a lui Filip - pana la intrarea în adolescenta, iar a lui Matei - pana la plecarea de la gradinita, cand familia (refacuta între timp) se muta în Vitan.
Cartea demareaza lent, nebulos si ambiguu: capitolul Cate ceva despre Cristos e o relatare deformata fantasmatic despre un copil poreclit astfel; imaginea sa “urcat pe bloc sa-si ia zborul” contine o fina aluzie la imaginea christica. La fel, “dezvrajirea” si “caderea” (întors de la tara în chip de “taran prost” si devenit Cristi, copilul dezamageste). Interesul lecturii creste treptat pe parcursul celorlalte capitole, pe la mijloc esti deja prins în poveste, iar în ultimele secvente emotiile sunt date, cu încetinitorul, la maximum. Visele, spaimele si dorintele “magice” ale copilariei, experientele “gastii”, “înstrainarea” fotbalistica de gasca a celor doi frati (singurii care tin cu Dinamo într-un mediu stelist) cuprind în haloul lor translucid jocurile cotidiene cu mingea (la malai, respinsa, americuta etc., adevarate fenomene ale epocii), aventurile mersului la stadion, meciurile echipelor favorite (rememorate cu lux de amanunte), jocul de “fatea” si celelalte, cazematele si indienii, filmele western (cu “Gioe Limonada” si Winettou), bataile “între blocuri”, socializarile la gradinita si la scoala, interferentele cu lumea parintilor si a educatorilor, sotiile (unele - de un comic atroce, v. secventa ungerii sandvisurilor cu fecale de caine în curtea scolii) si senzatiile contradictorii, demitizarea infantila a sentimentelor înalt-educative de pionieri si soimi ai patriei (Patria e un bors cu stir, Incurcate sunt caile domnilor). In paralel - partiturile maturilor: aparitiile în scena ale vecinilor banali sau ciudati (printre ei - un viitor terorist international, Agop, implicat în atacul de la 11 septembrie), escapadele tatalui santierist, divortul si agresarea prealabila a mamei, apoi solidarizarea celor doi frati împotriva tatalui vitreg (“dusmanul”, un ofiter banal), inclusiv prin... cautarea Europei Libere si a vocii lui N.C. Munteanu, formidabila tanti Uca (fosta boieroaica, victima a comunismului, femeie de un devotament rar), în fine, istoria - memorabila - a bunicului matern Mircea (elev interbelic stralucit, spirit antitotalitar si montaniard, mort de cancer pulmonar la putin timp dupa nasterea fratelui vitreg al celor doi Florian; paginile, intens emotionale, sunt printre cele mai puternice ale romanului). In cele 12 canturi-capitole ale epopeii Baiut, între iluzie si dezvrajire, între cosmogonie (ridicarea blocurilor din zona Parva-Baiut) si blanda apocalipsa (mutarea familiei, relatata în doua epiloguri de catre cei doi frati si prefatata de salingerianul Lui Tudor Vladimirescu, cu uimire si presupuneri - aluzie, fireste, la “intemeietorul” cartierului...) e recompusa atmosfera unei varste, ca în Baietii din Strada Pál de Molnár Ferenc, iar pe coordonatele “geografiei” si ale “istoriei” locului se dezvolta o micro-mitologie sui-generis, o aventura a descoperirii lumii “în mic” si a pierderii ei.
Ar fi de reprosat o anumita diluare “minimalista”, risipirea autorilor în maruntisuri si un exces de virtuozitate gratuita, mai ales în prima parte. Dar si defectele pot fi privite, la o adica, drept calitati. Baiuteii nu e o carte “despre lumea de azi”, ci o scufundare lucida în magia trecutului intim. Solidari peste timp, cei doi frati-cavaleri de Baiut compun cu inteligenta, umor si delicatete ironica o carte proaspata si fermecatoare despre miracolul cotidian al copilariei lor în ceausism, una dintre cele mai frumoase “carti tinere” aparute la noi în ultimii ani.
Bursa scriitorilor tineri (I)
Tinand seama de succesul Bursei literare de anul trecut (BVL-2005) din Bucurestiul Cultural, care a jucat un rol discret, dar eficient (inclusiv in promovarea unor scriitori tineri a caror valoare este recunoscuta acum), ne-am propus sa consacram primele “sedinte” de bursa 2006 scriitorilor tineri. Ne adresam criticilor literari, profesorilor de literatura, jurnalistilor si managerilor culturali, din toate zonele si toate generatiile, pentru a prezenta, intr-o formula cat mai echilibrata posibil, noile generatii de scriitori, statutul lor, gruparile si, nu in ultimul rand, valorile.
Iata intrebarile noastre care se refera strict la actualitate:
1) Cand vorbim despre scriitorul tanar, ne referim la varsta lui biologica, la varsta literara, la experienta, la valoare? Pana la ce varsta/numar de carti mai esti”scriitor tanar”? Cum si cand se iese din categoria de “scriitor tanar”? Care este relevanta concepului?
2) Este un avantaj sa fii scriitor tanar? Este undezavantaj? Este semnul unei apartenente de grup, de ideologie literara etc.?
3) Sunt obstructionati scriitorii tineri? Daca da, de cine si in ce fel?
1 - publicare dificila; 2 - receptare critica si mediatica nedreapta; 3 - cariera literara, administrativa, didactica; 4 - altele (care)
4) Sunt sprijiniti scriitorii tineri? Daca da, de cine (exemple)?
1- publicatii culturale; 2 - edituri; 3 - televiziuni, radiouri; 4 - institutiile culturale romanesti; 5 - fundatii culturale straine; 6 - persoane
5) Exista competitie/negare reciproca intre grupurile de tineri
scriitori? Daca da, cum se manifesta si ce a nascut-o/o intretine?
6) Numiti 5 autori tineri pentru proza, poezie, eseu, critica/istorie
literara, teatru/scenarii.
CORNEL UNGUREANU
Cei vechi visau sa fie zei, cei de azi vor sa fie tineri
1. Gombrowicz teoretiza banuiala ca odinioara “cei vechi” visau sa fie zei, ca harul plenitudinii se aduna cu timpul, cei de azi vor sa fie tineri. Centrul lumii se deplaseaza, valoarea începe a se defini prin varsta juna. Esti tanar, esti valoros. Cum literatura este, ea însasi, un gen “batran” si cum literatura tanara intra, totusi, într-un sistem de definitii de odinioara, as spune ca scriitorul care ofera o opera încheiata, asezata în buna relatie (fericita relatie) cu operele mari de odinioara, nu mai e tanar. Filip Florian, de pilda, nu mai e un scriitor tanar. Dar, daca vrem sa-l alintam, sa descoperim o categorie de scriitori validabili care sunt capabili a transforma cultura, de a da sens viitorului literaturii, de a ne da oarece sperante pentru anul 2035, atunci si el e un scriitor tanar. Conceptul “scriitor tanar” e unul de lucru: aflat în zona lansarii, a publicisticii curente, a necesitatii noului, dar si a retragerii catre o transcriere a evenimentului biologic, el, conceptul, nu prea are sanse de a supravietui într-o buna definitie a culturii. El tine de agitatia pasional-polemica, uneori de exaltari cu consecinte nefericite. Sa ne amintim de felul în care faceau propaganda Stalin, Hitler si Mussolini: Giovinezza, giovinezza...
2. Este, astazi, un dezavantaj, dar si un avantaj. Este un dezavantaj fiindca un scriitor tanar se lanseaza greu: nici nici mass-media, nici oamenii de afaceri nu sunt atrasi de literatura. E un dezavantaj fiindca, scriitor tanar, daca nu esti în Bucuresti sau într-un centru puternic, n-ai nici o sansa de supravietuire. Cartile nu circula, mai ales atunci cand nu esti editat de Polirom sau Humanitas. E un avantaj fiindca exista o deschidere, o curiozitate, un interes sporit azi fata de fenomenul tanar. Ceea ce a fost este suspectat, ceea ce e tanar merita atentie.
3. Nu cred ca sunt obstructionati. Obstructionate sunt literatura, scrisul, valorile artistice. Nimic din ceea ce nu-i socant, teribil, aflat în gratia unui public un pic mai larg nu poate atrage atentia. Nimic din ce nu-i comercial, ce nu se vinde nu mai intereseaza. Sunt obstructionati de anticultura promovata peste tot, mai ales de televiziunile tembele.
4. As spune, mai întai, ca exista specializati în descoperirea si sprijinirea scriitorilor tineri. Mircea Martin, Ion Pop, Marin Mincu, Alexandru Musina sunt doar cativa dintre criticii literari care, de zeci de ani, sunt preocupati de sprijinul tinerilor. Regret ca nu mai sunt aici Mircea Iorgulescu (autor care a stat ani în sir langa tineri) si nici, vai, Laurentiu Ulici.
Sa revenim. Nici una dintre publicatiile culturale importante nu este alcatuita si nu traieste în afara tinerilor. Nici unul dintre grupurile de creatie nu-si încep actiunea altfel decat prin tineri. Editurile mari, dupa impulsul Polirom, vor sa faca asta: sa se sprijine, cel putin în teritoriul prozei, pe scriitorii tineri. Cu televiziunile... lucrurile stau mai prost, fiindca exista, aci, o politica dezastruoasa si, în afara unui teleast care poate face spectacol din lansarea unei carti, Dan C. Mihailescu, nu descopar nici un nume care sa dea sens unui dialog coerent despre literatura tanara. Televiziunile trebuie sa înteleaga faptul ca tinerii poeti, prozatori (prozatoare, poete), critici pot înzdraveni emisiunile culturale. Sau emisiunile, în general.
In institutiile culturale romanesti domneste haosul si... n-as putea sa spun ca exista proiecte culturale de lunga durata. Dar, în general, exista sisteme de burse, exista invitatii, premii, propuneri care par a înzdraveni cate ceva. Nu sisteme de protectie a culturii de maine.
5. Esti tanar si atunci cand poti sa fortifici o negatie. Si poti sa duci pana la capat un proiect. Un proiect care sa contina, deopotriva, discursul afirmativ si negatia. Nu faci parte din turma, esti o individualitate, iar în jurul tau pot exista si personaje tembele, servitoare, yesmeni, carieristi, imbecili folositi ca berbeci, echipe de zgomote, urlatori care îti masacreaza sperantele. Unii sunt manipulati, altii se hranesc din tembelismul lor, care poate fixa, prin el însusi, un moment al culturii. Care poate hrani plauzibil un moment al avangardei.
6. Proza: Catalin Lazurca, Alexandru Potcoava, Gheorghe Miron, Simona Constantinovici, Ionut Alexandru Cheran
Poezie: seria debuturilor, din ultimii doi ani, ai editurii Vinea. Plus Flavia Maria Darva, laureata al ultimului concurs studentesc de la Timisoara.
Critica/Eseu: cei care scriu recenzii/cronici în publicatiile culturale, adica Daniel Cristea-Enache, Marius Chivu, Paul Cernat, Luminita Marcu, Nicoleta Salcudeanu, Andrei Terian, nu mai sunt tineri. Decat daca luam în considerare varsta biologica. Cei ramasi la A treia Europa, adica Marius Lazurca, Gabriel Kohn, Daciana Branea, Ciprian Valcan, Alina Radu... nici ei... n-ar mai fi, decat daca... Si nici un sir de universitari/cercetatori, excelenti, ca Gabriela Glavan, Gratiela Benga, Rodica Ilie, Adrian Lacatus, Constantin Jinga n-ar mai fi. Dar... ancheta e ancheta si se cuvine sa respectam chestionarul. Acestia ar fi, dupa parerea mea.
Dramaturgie: Elena Maximov, Traian Soimu. Ar mai fi, repet, autori pe care nu i-am citit, fiindca n-am avut cum sa procur cartile lor.
IRINA PETRAS
Relativizand
1. Intereseaza, în primul rand, varsta, fireste. Nu vorbesc de cazurile în care, necunoscand persoana, o crezi tanara în ciuda varstei reale - daca esti/ajungi vizibil abia dupa ce ai tot publicat vreo trei decenii, poti fi salutat ca “tanara speranta” si pe la 55 de ani... Nici de tineretea relativa a celor care sunt tineri în anume circumstante fiindca nu au si mai tineri dupa ei: de pilda, Marian Papahagi putea fi cel mai tanar cadru didactic (asistent!) de la Filologia clujeana, desi avea aproape 40 de ani! Tineretea obligat-perpetua, mereu promitatoare, a fost a generatiei mele, generatia 70. Astazi are oricine sansa de a se maturiza, cu pretentiile de rigoare, cat de repede îl tin curelele. Nici de tineretea de spirit sau de perspectiva nu e vorba aici, cea care nu mai tine deloc seama de anii acumulati. Chestia cu tineretea e, asadar, destul de îndoielnica. In general, ma feresc sa judec dupa varsta din certificatul de nastere. Arghezi, ca sa amintesc un caz atat de la îndemana, n-a fost niciodata tanar scriitor, nu? Apoi, sunt destui grafomani, batraniciosi si batraiori, desi abia au iesit din adolescenta. Pentru nevoi administrative, în diverse împrejurari, am stabilit pragul la 35 sau chiar 40 de ani. Dar e greu de impus o asemenea regula. Azi, la 40 de ani poti fi profesor universitar si sef de catedra, conducator de editura ori de revista. Toate situatiile, bune si rele, sunt individuale. Poti avea doua carti si 20 de ani, poti fi cunoscut si recunoscut fiindca ai avut sansa unui bun agent literar ori numai sansa, pura si simpla. Prin urmare, ca întotdeauna, de altminteri, tineretea - si a scriitorului - e relativa, iar conceptul are sau nu relevanta în functie de context.
2. Tineretea, ca si poezia în definitia unui Roger Caillois, este “dreptul acordat oricui de a spune orice, si aceasta fara nici o garantie, fara obligatia de a da socoteala”. E un avantaj, fara nici o îndoiala, dar îti dai seama doar dupa ce ai încetat sa fii tanar. Tinerii îsi simt tineretea ca handicap, caci locurile bune sunt sau par ocupate de batrani, o “specie” cu care n-ai nici în clin, nici în maneca atata vreme cat te conduce amigdala adolescentei, cea legata de impulsuri primare, încarcate de o emotivitate în stare sa contorsioneze imaginile. Oricum, nimic nou în iesirile certarete la lumina zilei. Un soi de program neo-suprarealist, cu puncte si tinte care îmi scapa în detaliu, dar sunt previzibile în mare. Un “ism” gol, as zice, caci nu mai are nimic de rasturnat si nu mai socheaza pe nimeni. Am vizitat, curioasa, si “clubul literar” pe Internet - am gasit niste copii vorbind între ei cu o suparare în alb si cu un soi de bascalie generalizata, întoarsa si împotriva propriilor ei organe (fie ca e vorba de partile componente ale unui trup ori de sefi de trib si de gasca). Teritoriul e schizo, în sens foarte larg si nu neaparat patologic, trimitand, potrivit dictionarelor, la sciziune, contradictie, bizarerie, paradox, fractura a eului, autoanaliza la persoana a treia, tulburari asociative, reprezentari rupte de ideile tutelare, inundarea memoriei cu informatii inutile dinauntru si dinafara, ignorarea contextului general, fixarea pe un detaliu, vocabular de denigrare, opozitie generalizata, ostilitate, reverie verbala, gandire primitiva, datoare arhetipurilor, salata de cuvinte, indolenta etc., etc. Desigur, poate fi evocata aici si furia unor “angry young men”. I-maturitatea nu mai e o stare fireasca, a varstei, ci pedeapsa venita dintr-un afara mereu dusmanos.
Dar sa ne ferim de extrapolari: printre cei considerati/numiti tineri scriitori exista adolescenti-întarziati alaturi de insi-foarte-seriosi-si-pusi-pe-fapte-mari. Nu despre un grup/o grupare e vorba, nici despre un program. Sunt multe gasti de cartier, care asteapta sa creasca. Par altfel, dar, în esenta, nu sunt. E chestiune de nuante si de context. Atat. Un pic derutati si foarte nerabdatori, sunt anticomunisti zelosi si intransigenti, dar si nostalgici ai paternalismului comunist care te promoveaza automat si interesat, care îti acorda sanse, slujbe, împrumuturi, locuinte etc. Fiindca pe cine sunt suparati tinerii scriitori? Pe Uniunea Scriitorilor? Nu, caci o considera, în clipe de luciditate, o chestie paralela cu interesele lor. Si e în regula. Nu vor nicidecum în Uniune, dar se duc acolo cand sunt chemati, gata suparati ca Manolescu îi “momeste”, hotarati sa nu le placa nimic, tanjind dupa daruri si bombanind cand le primesc. Ar putea construi o alta organizatie, dar n-o fac fiindca sunt chiar mai dezbinati - am descoperit-o repetat - decat mai varstnicii. Acestia din urma au fost uniti fata în fata cu dusmanul comun si acum suporta mai usor dezamagirile fiindca au rezerve neconsumate de rabdare. Ce ar trebui sa se întample ca sa fie bine? Toti cei care au peste 40 de ani sa se retraga undeva la periferie, în munti, eventual, fara lupta, si sa lase locul tinerilor. Jalba principala e chiar asta: sa dispara batranii din Uniune, nu Uniunea! Nu conteaza ca e loc pentru toata lumea si ca densitatea pe metru patrat nu are nici o relevanta cand vorbim despre arta si talent. Pe verticala, în sus, e loc liber din plin.
3. Nu cred ca exista o obstructionare anume pe criterii de varsta. Indiferent de varsta, scriitorul îsi tipareste greu cartile, dar si le tipareste, le vinde si mai greu, dar mai si vinde cate ceva, iar pe critica-absenta-de-la-datoria-de-a-înalta-statui sunt suparate toate generatiile de scriitori. Doar fiindca spui si crezi ca esti mare scriitor, mai presus de toti veleitarii si de toti batranii, nu te tine nimeni în brate. Si nici nu vad de ce ar face-o. Asa se petrec lucrurile peste tot si în toate timpurile. Sigur ca multe reviste si edituri publica mai ales scriitori cunoscuti, consacrati, dar nu din ura fata de tineri, ci din lipsa de curaj si din calcul economic. Cand esti patron de editura sau de revista vrei ca afacerea sa mearga, eziti cand e vorba de a paria pe un necunoscut. Insa lucrurile bune tot ies la suprafata. Dovezile apar zilnic. Exista programe întregi de promovare a literaturii tinere, concursuri de debut, burse etc. Slujbe care nu te iau 8-10 ore zilnic de la masa de scris. Problema e mult mai simpla si mai dramatica: esti recunoscut drept mare scriitor, ai glorie, bani si functii daca ii poti convinge pe cititori sa te cumpere si sa te citeasca. Literatura exista în virtutea unui contract fictional între scriitor si cititor. Cine poate interveni aici, în aceasta relatie complicata? Nimeni cu adevarat, nici în bine, nici în rau. Imi vine în minte cartea unui economist american cu un titlu potrivit discutiei noastre: “Daca esti atat de destept (talentat), de ce nu esti bogat?”. Chiar?!
4. De catre toti/toate. Nu pe toti si nu neconditionat, ceea ce nu-i decat extrem de antipatic si foarte normal. In era unei industrii publicitare agresive si naucitoare, cu stele confectionate peste noapte, nu mai au decat prea putini rabdarea si întelepciunea lucrului temeinic si rabduriu. Febra îi cuprinde pe multi, de altminteri, indiferent de varsta. Daca citesti atent revistele literare, vei vedea ca tinerii scriitori nu sunt deloc absenti. Iar prezenta lor e adesea plina de bun gust si aplomb, dezinhibata si neta, cu nerv si cu stil. Cat despre editare, nu cred ca au fost vreodata în Romania atatia insi sub 30 de ani care sa aiba nu una, ci mai multe carti tiparite, plus burse de tot felul, chiar si în strainatate. Tineretea, minunata, nu e o calitate în sine si nici nu garanteaza în absolut valoarea. Tot asa cum anii acumulati nu înseamna automat experienta si competenta crescuta. Si astea sunt individuale, nu tin de leat.
5. Cred ca exista mai multe grupari, dar nu si directii bine stabilite. Ar fi si bizar sa existe asa ceva perfect valabil pentru toti tinerii. De aceea, mai degraba as paria pe inventare, pe de-o parte, si pe schite de portret individual si, la rigoare, de grup (acesta cu precautiuni desenat - diferentele dintre indivizi sunt mai însemnate, adica purtatoare/facatoare de semn, decat asemanarile din interiorul unei grupari!).
Nici între tineri discutia nu se poarta calm, despre simptome si efecte principale si secundare, ci iritat (si neexpresiv) despre semnificatii oculte si insidioase ale termenilor pusi în circulatie. De vreme ce ochiul omenesc distinge doar 36 dintre cele cateva mii (zeci de mii?) de nuante de gri pe care le poate “vedea” un ecograf, e limpede ca, si în cazul literaturii tinere, sunt posibile infinite combinatii de griuri, toate adevarate în limitele adevarului relativ care ne e la îndemana. Nu în noutate absoluta, stridenta sta valoarea literaturii “tinere”, ci în nuanta expresiva aparte, originala pe care stiu s-o dea reprezentantii ei de talent unei directii mai ample, complexe si, lucru important, divergente, în ciuda înfatisarii de bloc compact. Am asistat mereu la irumperea unui grup, împreuna, fiindca impactul e mai lesne de obtinut astfel, dar si la desprinderea individualitatilor nu mult dupa recunoasterea grupului.
6. Am pariat, în Panorama criticii..., pe tineri critici ori înca doar cronicari literari si nu m-am înselat în previziuni. Ii citesc în continuare cu placere pe Nicoleta Salcudeanu, Daniel Cristea-Enache, C. Rogozanu, dar si pe Mihaela Ursa, Alex Cistelecan, Claudiu Groza, Oana Pughineanu, Ioana Macrea-Toma, Ioan Pop-Curseu... La proza si poezie, cunosc prea putini (relativ) din puzderia de posesori-de-volume-personale. Poate ca nu cei mai vizibili poeti sunt cei mai buni, tot asa cum poate ca nici unul dintre prozatorii lansati cu tam-tam de Polirom, de pilda, nu va confirma, cum se zice. Fara pariu, o sa spun ca-mi place (lucru doar aparent mai putin angajant!) poezia scrisa de Claudiu Komartin, Letitia Ilea, Roxana Sicoe-Tirea, Dora Bunta, Cosmin Perta... La proza, cea mai puternica mi se pare Florina Ilis. Deloc zgomotoasa, cu un bun-simt din alte vremuri, ea construieste - lucru rar azi - edificii romanesti convingatoare. Cat despre teatru, v-as recomanda sa cautati colectia revistei Man.In.Fest, editata de Teatrul imposibil din Cluj (condus de m.chris.nedeea, el însusi un bun tanar prozator - vezi, de pilda, Teorema sexului pierdut) si sa cititi piesele publicate acolo.
DAN C. MIHAILESCU
De cativa ani s-a pornit ofensiva tineretii pe toate planurile, cu toate armele
1. Dincolo de toate alintarile noastre cu “sufletul mereu tanar”, cu “tineri batraniciosi si batrani verzi ca bradul”, fapt este ca poetul e tanar la 18-15 de ani, prozatorul pana pe la 35, chiar 40, criticul, eseistul, istoricul literar situandu-se la mijloc, pana pe la 30, cand abia intra în performantele meseriei. Esti tanar, adica promitator, cata vreme esti imprevizibil, surprinzi asteptarile, îti faci periodic corectii de orbita si te poti mentine noninseriabil în cuprinsul retelelor, gruparilor sau gastilor culturale.
Conceptul ca atare nu este nici pe departe unul decisiv pentru calificarea estetica si istorico-literara a insului. El este operant pentru clasificarile evaluative ale criticii, ca si - mai parsiv - pentru autoapararea ierarhiilor stabilite: în momentul aparitiei vreunui tanar care surclaseaza valoric pacea de pe soclu a sfintelor fosile, toata lumea se grabeste sa-i lipeasca eticheta junetii, ca nu cumva respectivul sa se simta îndreptatit sa sara mai multe trepte dintr-o data. Asa s-a întamplat bunaoara cu optzecistii, catalogati de “tineri autori” chiar si cand împlinisera 40 de ani...
2. Este avantaj pentru sangele care clocoteste, stie ca face impresie, vede ca atrage, tulbura apele si sperie fermecand (recititi debutul lui Mircea Dinescu, sau începuturile lui Nichita si Ion Alexandru). Este dezavantaj din unghiul acelui “cand vorbesc eu, tu sa taci”, care este apanajul maturilor. Este si marca de grup, desigur, blazon vanitos, cu argou cat mai criptic si reguli de fier, ca orice club închis.
3. Astazi, la noi, nicidecum. Pana acum patru, cinci ani, da. Primul deceniu postcomunist a trebuit dedicat editorial - fatalmente, cred eu - Trecutului ca recuperare de teme, stiluri, biografii, rediscutare, reevaluare, reierarhizare, precum si resincronizarii cu lumea occidentala a ideilor, a formelor estetice, politice, sociologice etc. De cativa ani s-a pornit ofensiva tineretii pe toate planurile, cu toate armele si-n toate formele posibile, inclusiv cu alergia la trecut, la tot ce tine de valorile traditionale, paralel cu noul cult fanatic al prezentului subuman, sordid, mizofil.
Pe de alta parte, a trebuit lasata sa moara (fara violenta!) literatura veche, adica învechita, sa-si cearna - singura sau asistata - o data mai mult oferta pentru posteritate. Evolutie, nu revolutie. S-a încercat la început o terapie de soc, la Nemira, cu Dan Petrescu si Valentin Nicolau, pe la începutul anilor 90, cand au izbucnit pe piata Patapievici, Dan Stanca, Daniel Banulescu, Radu Aldulescu, Caius Dobrescu si cand au tasnit în poezie Cristian Popescu si Ioan Es. Pop. A fost ca un comando, un desant literar uluitor, dupa care motoarele întineririi s-au returat si s-a reintrat în... normalitate. Bun. Acuma, odata cu al doilea val, adica ingineriile editoriale de la Polirom, în proza si poezie, toata lumea cauta cu disperare tineri, îi privilegiaza pe toate caile si cu toate mijloacele. Lucru foarte bun, chit ca multi dintre insurgenti dau cu tafna peste mainile care li se întind, dorindu-le taiate si aruncate la gunoi. Totul este pentru noii veniti, pentru succesul si atragerea (y compris electorala) a lor, minus puterea, posturile de conducere si posibilitatea de a trasa, ei, directiile de dezvoltare. Aici tinerii trebuie sa se resemneze cu micul imperiu fantasmatic online si sa lase Cupola mass-media sexagenarilor si cincagenarilor.
4. Oh, da, din plin, pe toate fronturile si, cum spuneam, cu toate tipurile de armament. De la TVR-ul “lui” Tudor Giurgiu si TVRC-ul Danielei Zeca, la noii regizori de film, de la “scoala vedetelor” si Eurovision-ul pentru pustime, pana la cea mai recenta colectie de succes a literaturii pentru copii de la Corint, trecand prin concursurile si programele Institutului Cultural Roman pentru finantat traduceri si export literar, programele Uniunii Scriitorilor (colocviile tinerilor, lecturi cu public etc.) si ale editurii Cartea Romaneasca, prin targhetul (uneori afisat chiar cu ostentatie) al unor reviste ca Suplimentul de cultura, Observator Cultural, Prezent, Altitudini, Academia de gasca de la Catavencu (plus juventropia Cotidianului, de la Radio Gherilla si celelalte din constelatia, B 24-Fun etc.) tot ce se petrece în imperiul teatral de la ACT, Green Hours, La Scena, Teatrul inexistent, DramAcum, sustinerea programatica a unor oameni de teatru precum Radu Afrim, László Bocsardi, Gianina Carbunariu, Teodora Herghelegiu, Peca Stefan s.a., explozia jurnalismului cultural din ultimii doi ani, cu nume “razboinice” si tot mai grele, ca influenta, pe piata, cum ar fi Cristina Modreanu, Carmen Musat, Elena Vladareanu, Alexandru Matei, Simona Tache, Alin Ionescu, Alex. Cistelecan, Iulia Popovici, Simona Chetan, Catalina George, Ionut Chiva, Dragos Bucurenci, Doris Mironescu, sau opera (terapeutica) de grup facuta de oameni ca Ruxandra Cesereanu, Stefan Borbély, Miruna Runcan, Victor Scoradet, dar si de Nora Iuga sau Marin Mincu, sau, prin facultati, de Mircea Cartarescu, Ioana Parvulescu, Alexandru Musina, Marta Petreu, Mircea Vasilescu, Simona Popescu, Ion Bogdan Lefter, Mircea Mihaies, Liviu Papadima, Liviu Antonesei, fiecare focalizand în fel si chip noile energii - peste tot lumea culturala se orienteaza catre tinerete si schimb de stafeta. Nu uitati, va rog, ca si enclavele de clasicitate si bun conservatism - Romania literara, Dilema veche, Idei în dialog, Cuvantul - au permanent rezervate locuri de onoare pentru tineri din categoria unor Marius Chivu, Simona Sora, Radu Paraschivescu, Laura Albulescu, Alexandra Olivoto, Simona Vasilache, Mihail Neamtu, Eugen Ciurtin, Sorin Lavric, Bogdan Tataru Cazaban, Laura Albulescu, Cosmin Ciotlos, dar si Paul Cernat în Bucurestiul Cultural, Andreea Dumitru la Teatrul, azi, Ciprian Macesaru la Sapte seri, Daniel Cristea-Enache si cuplul Terian-Iovanel de la Cultura... ma rog, exemplele se pot oricand înmulti, cu pagina de cultura de la Ziua, cu premiile de debut (si nu numai) de la galele UNITER, cu Dragos Bucurenci la TVR, festivaluri de film artistic sau publicitar cu sau pentru teen agers s.a.m.d.
5. Da, cat cuprinde. Fondurile sunt limitate, oportunitatile nu prisosesc înca si, deci, trebuie hapaite mintenas, filierele de afirmare sunt sever conditionate, multe avantaje provin din mostenirea genetica (numele de familie) prin care se lubrefiaza caile de acces, ceea ce îngreuneaza o data mai mult conditia outsiderilor. Cum întorci ochii sau paginile, dai de-o falie între douamiisti si nouazecisti (sau între acestia, brusc aliati, de-o parte, versus optzecism de cealalta!), între fracturisti si restul lumii, ca între rockeri, depesari si repari. Despre asta, însa, trebuie sa-i întrebati direct pe împricinati. Oricum, am senzatia ca realitatile belicoase s-au mai domolit de vreun an si ceva încoace. Le mai întretin, ce-i drept, cativa batrani resentimentari si piezis-razbunatori, dar cu dantura tot mai tocita.
6. Cinci din fiecare categorie indicata mi-e cam peste mana, dar e cert ca-i citesc oriunde le vad semnatura pe Florina Ilis, Filip Florian, Adela Greceanu, Claudiu Komartin, pe Marius Chivu, Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache, Nicoleta Salcudeanu, pe Mircea Platon, Ovidiu Hurduzeu, Mihail Neamtu, pentru mine cel mai îmbucurator fenomen din ultimii ani fiind împrospatarea nu atat a beletristicii (care era lesne previzibila), cat a eseisticii pe teme spirituale, inclusiv religioase.
Ancheta realizata de Gabriela Adamesteanu
Noutati editoriale
Stelian Tabaras - Nuvele exemplare
Ca si alti colegi de generatie, Stelian Tabaras, autorul a trei romane care l-au consacrat în spatiul prozei realist-simbolice al anilor 80*, s-a intors la literatura dupa o intrerupere de peste un deceniu, cu doua volume de nuvele (Atelierul de tatuaje, 2002; O sa ne mai vedem, 2005) si un roman (Loc deschis, 2004). Experienta de redactor la Radio si Televiziune, ca si anii petrecuti pe meleaguri europene si-au pus amprenta pe cartile ultime, in care scrisul s-a eliberat de cenzura si autocenzura. Realitatea concreta a tranzitiei intalneste pe neasteptate mitul si simbolul local, arhaic, lumea globalizata, in culori vii, este striata de alb-negrul epocii comuniste, ramasa in memoria naratorului. Nuvelele au un farmec aparte, datorat talentului de povestitor al lui Tabaras (in acest moment de reintoarcere a prozei la povestire), decupajului precis (aici, ca si in larga deschidere tematica, se simte mana jurnalistului) si mixajului original a doua realitati (cea romaneasca si cea occidentala, cea a trecutului si cea a prezentului).
Vizualitatea nucleelor simbolice ale nuvelelor ar putea incita un scenarist sau un regizor de film. Filmica este in primul rand nuvela Valea Seaca, in care un emigrant, Johnny Vintila, plecat la tinerete dintr-un sat care va fi acoperit, in timpul comunismului, de un lac de acumulare (in vecinatatea lui s-a construit o hidrocentrala), se reintoarce din Occident, bogat si aparent nostalgic. El angajeaza un scafandru (fotograf artistic, specializat in poze de nuduri si sex sub apa) care sa cerceteze ramasitele satului scufundat. Pe ecranul sonorului de pe yachtul sau, batranul urmareste plutirea tanarului in satul acoperit de ape. Dar drumul sau în oglinda printre propriile amintiri cauta, de fapt, proba unui incest pe care, din nefericire, scafandrul o si gaseste. In momentul cand Johnny Vintila afla ca in lagarul de emigranti din Italia se casatorise, de fapt, cu sora lui, actualitatea tranzitiei capata o rama mitica, o ambiguitate poetica, sadoveniana. Nu cumva tiparul pacatului originar, al incestului, a provocat si urgia ulterioara, decaderea satului stramutat, schimbarea locurilor împotriva vointei oamenilor, biserica si cimitirul acoperite de ape? Un film s-ar putea face si din nuvela O sa ne mai vedem, care a dat titlul volumului. Aflata in cautarea unui subiect senzational, o televiziune privata postdecembrista anunta ca “unui maseur orb i-a revenit brusc vederea pe când masa trupul superb al unei femei”. Numele inginerei Artemiza trimite la zeita vânatorii, Artemis, si la legenda lui Acteon, barbatul sfâsiat de câinii ei. Directorul de televiziune pleaca în cautarea celei care a redat vederea orbului sa vada, e cuprins brusc de patima, iar încercarea sa de viol e pedepsita cu... orbirea.
Taverna Suedezului deapana povestea unui misterios “paianjen de templu” adus de un globe-trotter, calator prin lume într-o taverna din Sinaia - paianjen care tese simboluri sacre si alcatuieste portrete al caror destin poate fi prevestit. “Suedezul”, un fost comis voiajor “fugit” în comunism, e prins chiar e în plasa propriei biografii. Paralelismul planurilor e la fel de sugestiv în nuvela Vedere pe timp de noapte. Posesorul unui binoclu cu vedere în infrarosu, implicat fara voie într-o crima, înfrunta întunericul, lumea fiarei (simbolizata si de lumea lupilor pe care o cerceteaza în cadrul unui program ecologist), deslusind tiparele salvatoare ale luminii. Amintirile pline de umor, descrierile exotice, farmecul dialogului dau acestei scrieri incarcata de poezie ritmul unui roman politist.
Alerta si misterioasa este povestea unui Week-end pe continent, petrecut de un reporter bucurestean de televiziune la Atena. Parasindu-si pentru doua zile studentii din santierul arheologic aflat pe insula Antikithira, acesta îsi aminteste, întâlnind obiceiurile grecesti de Apokries (Lasata secului), un film al sau mai vechi despre Caloianul, realizat în plin comunism. Alb-negrul comunismului, lumea colorata a Balcanilor, misterele Orientului, ironia la adresa “pulberii” învinse de viata contureaza un incitant scenariu... poate pentru un viitor film de televiziune...
Miza simbolica a cartii se concentreaza mai ales în ultima nuvela (Pictor Emanuel) prin atemporala poveste de dragoste între “un zugrav” de biserici si maica Fevronia (nume reînviind-o pe mucenita din vremea împaratului Diocletian). In plina ucronie si utopie (“Acum, când numai la câtiva zeci de kilometri de aici colcaie masinile pe sosele, când nu mai departe dai de acele autostrazi imposibil de traversat, când pâna si cârciuma satului are internet, aici, pe albia pârâului acesta care nici nu stiu daca are nume...”) are loc, odata cu restaurarea mânastirii Stâlpnicul, si reconstruirea unei vieti. Mânastirea, care abia supravietuise descinderilor utemiste, pastrase, în ravasirea ei, câteva icoane murale, între care frumosul chip al sfintei Fevronia. Emanuel va picta nunta care nu avusese loc niciodata, dar despre care nu mai avea nici o indoiala: “Fusesera sigur, cândva, împreuna. Atunci”.
Simplitate, profunzime, umor, frazare alerta si traductibila - suficiente motive de a ne lasa cuceriti de povestitorul care - dupa cum ne promite chiar titlul - va continua. Publicul tanar poate redescoperi prin intermediul ultimelor carti ale lui Stelian Tabaras pe unul dintre cei mai talentati prozatori ai unei generatii care, acum, poate spune ceea ce, decenii întregi, a stat nerostit.
* Stelian Tabaras, O sa ne mai vedem, 2006; Editura Cartea de stiinta,
Cluj-Napoca.
Gabriela Adamesteanu
Lectia de viata a Ioanei Berindei
Asidua cercetatoare a istoriei comunismului în Romania, Lavinia Betea se împarte cu abilitate între investigatia istorica acribioasa (precum aceea întreprinsa în monografia publicata în 2001 la Humanitas, Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist), studiul de mentalitati, blindat cu achizitiile specialistului în psihologie sociala si psihologie politica (dovada volume ca: Psihologie politica. Individ, lider, multime în regimul comunist, Polirom, 2001 sau Mentalitati si remanente comuniste, Nemira, 2005) si culegerea de istorii orale, activitate careia i se consacra destoinic de mai bine de un deceniu. Daca, în cartile anterioare de convorbiri cu martori ai instaurarii comunismului în Romania, Lavinia Betea a adunat marturiile catorva dintre actorii importanti ai epocii Dej: I. Gh. Maurer, Alexandru Barladeanu, Corneliu Manescu, domnia sa ne ofera acum un volum de dialoguri cu o victima a regimului stalinist. E vorba de Ioana Berindei, fiica a taranistului Ioan Hudita (profesor de istorie la Universitatea bucuresteana între cele doua razboaie) si sotie a binecunoscutului istoric Dan Berindei.
Am facut Jilava în pantofi de vara - carte aparuta în conditii grafice excelente la editura Compania, în seria de memorii, jurnale, scrisori, anchete s.a.m.d. “ClarObscur” - strange laolalta, iscodite de remarcabilele abilitati de comunicare ale intervievatoarei, documente subiective întinse de-a lungul unui întreg secol de istorie. Spre care Ioana Berindei, doamna octogenara crescuta în spiritul lumii vechi, interbelice, în spiritul tolerantei si al renuntarii întelepte, priveste cu seninatate. Se naste în 1923 la Paris, unde familia se stabileste pe durata studiilor doctorale ale lui Ioan Hudita. Face parte din prima generatie de femei romance educate pentru a deveni independente. Isi aminteste ca, întorsi în tara, tinerii sai parinti aduc cu ei nu suveniruri, marunte obiecte de lux, ci lazi întregi de carti. Tatal, fiul unor învatatori de sat cu copii numerosi, are vederi înaintate si îsi încurajeaza fiicele (Ioana si Teodora) sa-si aleaga profesii intelectuale. Ar vrea chiar, subliniaza Ioana Berindei cu tandra ironie, ca acestea sa devina feministe. Fiica cea mare, Ioana, preia însa, probabil pe filiera materna, atasamentul pentru valorile traditionale ale comunitatii; atmosfera patriarhala din casa bunicilor de la Zorleni (tarani înstariti si stiutori de carte) o cucereste definitiv în copilarie. Eleva stralucita (la “Carmen Sylva” si apoi la “Iulia Hasdeu”), dupa bacalaureat se înscrie la Facultatea de Istorie, la insistentele tatalui, desi o atrag mai mult stiintele naturale. Politica nu o intereseaza în mod deosebit, desi în familie asista zilnic la discutii pe teme politice si are ocazia sa cunoasca oameni importanti ca Maniu si Mihalache. Ii place sa citeasca, viseaza sa aiba o casa a sa, cu gradina si multi copii. Razboiul nu-i tulbura prea mult visele domestic-patriarhale. Se casatoreste cu Dan Berindei, eminent coleg de facultate, obtine licenta în Istorie cu “magna cum laude”, îl are pe Mihnea. Venirea comunistilor la putere destrama însa o viata care curgea aparent normal. Incep arestarile politice, e închis mai întîi Ioan Hudita, apoi din ce în ce mai multi apropiati.
In 1950 Ioana Berindei se vede ea însasi nevoita sa-si paraseasca familia, acuzata de omisiune de denunt, ia calea închisorii de la Interne, apoi pe aceea a Jilavei, trece pana în 1953 prin închisorile Vacaresti si Mislea. Mama e închisa într-o celula alaturata, dar nu pot comunica. Episod traumatizant: al doilea copil, Ruxandra, se naste în închisoare, sub supravegherea militianului si a unei moase, detinuta de drept comun. Primele 11 luni de viata, fetita si le traieste prin penitenciare. Despre toate acestea, despre nesfarsitele indigente, despre frig, foame, umilinte, Ioana Berindei povesteste calm, fara nici o tresarire de ura. Ceea ce impresioneaza este placerea de a evoca gesturile frumoase ale tortionarilor, momentele mai putin negre, atatea cate au fost, ale anilor de detentie. Nu se victimizeaza. Nu acuza. Vrea cu orice chip sa vorbeasca despre partea umana a “calailor”. Pe care îi priveste doar cu aristocratic dispret, surprinsa ca “sunt istorici care vin cu ura, desi n-au suferit”. Lectia de viata a Ioanei Berindei: “Cu ura nici nu mai poti întelege prezentul (...) pe oameni îi iubesc si, daca sufar din partea unora, ma retrag, dar fara scandal (...) Fac o pledoarie pentru umanitate, umanism, corectitudine. Si pentru a face istoria dreapta, fara partinire (...) Sa folosesti sursele si sa nu le interpretezi dupa capul tau, dupa interesul tau de partid. Pentru ca atunci nu mai faci istorie, faci politica”.
De retinut sugestia strecurata de Lavinia Betea în capitolul ce prefateaza convorbirile cu Ioana Berindei: fiecare dintre dialogurile cartii de fata ar putea fi supus unei interpretari psihanalitice. Taceri, reticente, afirmatii surprinzatoare, detalii uitate tradeaza trauma neexorcizata.
* Lavinia BETEA, Am facut Jilava in pantofi de vara. Convorbiri cu Ioana Berindei, Editura Compania, 2006
Bianca Burta-Cernat
Compozitorul la 80 de ani
Anatol Vieru
Imaginandu-mi o cumpana valorica in care-l asezam pe Anatol Vieru la un capat, iar la celalalt punem tot ce am facut pentru cunoasterea sa, vad cumpana rasturnandu-se instantaneu. Probabil ca niciodata nu vom putea reliefa universul Anatol Vieru in integralitatea sa.
Era daruit in toate: in compozitie, in muzicologie, in interpretare - ca dirijor, in pedagogie, in familie, ca prieten, in tot ce facea.
Am avut privilegiul sa fiu in preajma sa o perioada indelungata; mai intai ca student, apoi ca discipol. Tot timpul am invatat de la Anatol Vieru, tot timpul mi-a fost model profesional si uman. Niciodata, in peste trei decenii de contacte interumane, nu am avut impresia ca ar fi spus sau ca ar fi facut ceva care sa nu poarte amprenta unei personalitati cu totul iesite din comun.
Era in fiinta sa un echilibru superior, totul era intreg, elevat, echidistant. Intr-o miime de secunda fotografia situatia, cu bune, cu rele, din cele mai importante unghiuri, si spusele sale primeau o greutate aparte, devenind nucleu pentru multe opinii. Anatol Vieru deschidea intotdeauna portile binelui, gandirii profunde, curate, pozitive, fara sa se simta vreo preocupare in acest sens.
A lasat o creatie impresionanta, cu lucrari de referinta in toate genurile: de la opera la lied, de la simfonii la piese solo, de la teatru instrumental la muzica electronica... Toate ar trebui sa fie cunoscute, tiparite, imprimate, ar trebui sa nu lipseasca din repertoriul solistilor si marilor orchestre, sa bucure mintea si sufletul auditoriului.
Din pacate, putini din cei ce pot aprecia opera lui Anatol Vieru au posibilitatea sa o promoveze si umbra incompetentei de astazi nu ingaduie sa rodeasca nici cele mai alese seminte.
Am sa va spun cateva cuvinte despre profesorul Anatol Vieru. Cand l-am vazut prima data, am crezut ca nu-i pot vorbi. Mi s-a parut atat de puternic, de nobil, de impunator, incat am vrut sa plec; dar in clipa urmatoare i-am intalnit privirea si totul s-a simplificat. Apropiindu-ma, i-am spus ca as vrea sa asist la cursurile sale. Mi-a intins o mana energica, o mana prin care au curs atatea capodopere, si mi-a spus fara sa ezite: vino cand vrei.
Ne cunostea pe fiecare in parte mai bine decat credeam noi atunci. Ne stia punctele slabe si ne conducea la ele fara sa ne dam seama, pentru a le corecta. Catre sfarsitul studiilor, mi-am intarit convingerea ca se pregatea extrem de serios pentru lectii. Intra in clasa si spunea: hai Ulpiu, sa vedem cum ai rezolvat dezvoltarea, sau alta problema. Ma batea pe umar cand treceam la pian si stiam sa sunt aparat. Nu ne sugera idei decat pornind de la materialul nostru, de la ce lucram. Tinea foarte mult sa ne gasim drumul. Era singura sansa sa nu fim striviti de personalitatea sa. Uneori ne lasa sa cautam mai mult, alteori ne venea in ajutor. Intervenea de fiecare data cand trebuia, atat cat trebuia.
Daca ar fi sa caracterizez printr-un singur cuvant natura lui Anatol Vieru as alege echilibrul, echilibrul superior, dar divin, prezent de la cele mai mici gesturi pana la intreaga viata si creatie, a carui aura s-a amplificat continuu in drumul spre lumina.
Sunt convins ca personalitatile de talia lui Anatol Vieru se pot numara pe degete si ca, oricat de lunga va fi asteptarea, opera sa vie, in care vibreaza energia zamislirii originale, va fi asezata la locul ei, printre minunile muzicii secolului in care a trait.
Ulpiu Vlad
Fratele meu
Nu sta in intentia mea sa fac o apologie, sa brodez o hagiografie sau sa propun o pagina de memorialistica. Si nu am cum sa nu fiu subiectiv, stiind totodata foarte bine ca s-ar cuveni sa fiu obiectiv. Voi incerca sa evit revarsarile de sentimente, exaltarile deplasate si sa nu confund atasamentele si preferintele mele personale cu niste judecati obiective de ultima instanta. Iar asta am invatat chiar de la fratele meu: sa nu-mi ascund preferintele, partizanatele, dar, dandu-le la iveala, sa raman constient de relativitatea si astfel de toata vulnerabilitatea lor. Ca tot ce este omenesc, parerile si judecatile proprii de valoare sunt expuse la confruntarea cu alte judecati si cu actiunea coroziva a timpului. El, timpul, modifica perceptiile, schimba criteriile de evaluare, producand efecte bizare de apropiere sau distantare.
Sincer vorbind, eu cred cu toata taria ca cele mai multe compozitii ale fratelui meu vor trece cu succes randul de probe ale timpului lung, vor rezista fluctuatiilor gustului public legate de schimbarea modelor si modelelor. Dar atat lipsa oricaror competente de specialitate, cat si scurtimea vietii omenesti ar face ridicola orice pretentie a mea de a propune judecati de ultima instanta. Timpul sa judece, el sa cantareasca si sa imparta!
Deci, nu voi apela in exces nici la amintiri personale colorate de emotii si nici la judecati estetice obiective. As dori sa adaug numai cateva, putine, note de subsol la un posibil portret moral al lui Anatol Vieru. Sa vorbesc, altfel spus, despre cateva idei-forta care au format armatura solida a gandirii sale. Imi permit sa vorbesc despre ele aici numai pentru ca sunt convins ca acestea stau intr-o legatura organica temeinica, dar discreta, cu substanta si mesajul creatiei sale muzicale.
Unul din aspectele lumii care il impresiona in mod deosebit era fragilitatea vietii dotate cu inteligenta, in contrast cu imensitatea oarba a naturii. Reflectiile sale capatau uneori accente pascaliene, alteori veneau parca dintr-o meditatie inspirata din Eclesiastul Vechiului Testament. Poate ca de aceea privea cu o anumita indulgenta scaderile firii omenesti. Ca tot omul, avea si el simpatiile si antipatiile sale, atitudinile sale mergand, fireste, de la sentimente de dragoste, prietenie, admiratie si afectiune pana la reprobare, refuz, sila, indignare, manie; dar nu ajungeau niciodata pana la paroxismul urii. Era incapabil sa urasca, sa “puna la zid”, sa execute pe cineva - in efigie sau in gand - in numele sau din cauza unei idei, a unui afect sau interes. Si, cum se spune in jargonul recent, el “gandea pozitiv”; dar nu era omul optimismelor facile. Facultatea de a gandi pozitiv era la el temperata de un scepticism deprins mai de demult, scepticism pe care evita sa-l inoculeze altora si care, datorita experientelor personale si suferintelor maselor umane, nu a facut decat sa se accentueaze pe masura ce clepsidra timpului se golea. Dar oricat s-ar fi accentuat dispozitia lui sceptica, ea n-a ajuns si nici n-ar fi putut ajunge vreodata la blazare. Robusta lui morala profesionala si darul de a exprima in limbajul muzicii trairile sale, purificandu-le, l-au ajutat sa se confrunte cu propriile lui intrebari si deceptii si sa-si continue propriul drum. Aici - adica in domeniul sau de competenta profesionala, in creatie si reflectie asupra creatiei - a cautat din instinct justa proportie, dreapta masura intre extreme. Incerca sa nu imite si sa nu se repete; sa nu se lase dus de val, de mode, dar sa inainteze. Inovatia nu constituia pentru el un scop in sine, ea trebuia sa rezulte organic din continuturile intuite, puse in joc.
Intre mine si fratele meu era o diferenta de varsta de opt ani, care a contat foarte mult. Relatia fraterna dintre noi a ajuns sa imbrace ipostazele unei relatii aproape parintesti. Intr-un fel, el mi-a fost mentor si profesor; numai firea mea inchisa si retinerea lui in a interveni in viata altei fiinte, oricat de apropiata, a impiedicat sa-mi fie si confesor. A fost insa si a ramas mereu un sfatuitor de nadejde si un sprijin statornic pentru mine. Ii datorez extrem de multe. Ma mira ca a putut gasi, ocupat si solicitat cum a fost din adolescenta, atata vreme si atata atentie pentru mine. Pastrez o comoara intreaga de amintiri legate de dansul, marunte, dar extrem de pretioase pentru mine... Cum spuneam mai sus, el mi-a fost intr-un fel si mentor... Imi amintesc de pilda ca prima carte din Jules Verne - se chema O calatorie in jurul Marii Negre - el mi-a pus-o in mana. In diminetile de duminica, in copilaria mea petrecuta in anii razboiului la Iasi, ma lua cu el la concertele Filarmonicii iesene, care se tineau in sala Teatrului National din Iasi - dirijor era adesea Antonin Ciolan -, stateam acolo la galerie si priveam la cortina plina de alegorii, cortina care ma impresiona profund, poate mai mult decat simfoniile lui Beethoven si uverturile din Wagner, muzici a caror ascultare inca din copilarie n-a trecut totusi fara sa lase urme in mine... Cativa ani mai tarziu eram deja la Bucuresti; citeam in revista Rampa si intr-o gazeta efemera numita Era noua cronici muzicale si de film semnate de fratele meu si incepeam sa conversez cu el lucruri serioase... Aceasta conversatie s-a prelungit vreme de 50 de ani si a stat sub semnul unei pedagogii ca si paterne initiate de dansul, o pedagogie pe cat de blanda si neostentativa, pe atat de eficienta. Evoc aceste detalii strict personale, legate de ascendentul detinut de fratele meu asupra mea, pentru ca ele mi se pare ca fac un legato cu relatia lui Anatol cu clasele de studenti cu care a lucrat pe parcursul catorva decenii in chiar aceasta cladire. Era, cred, aceeasi pedagogie, care poate sa ar trebui numita altfel, sa zicem “stil de lucru”. In acest stil nu intra dadaceala marunta, ambitia de “a forta mana studentului” si de a face din el copia unui model prestabilit, oricare ar fi fost acela. Intra in schimb atentia participativa, respectul pentru personalitatea si libertatea de gandire a studentului, considerat ca un mai tanar coleg, intra increderea in capacitatea incepatorului de a-si gasi pana la urma propriul sau drum, rolul profesorului fiind numai acela al unui auxiliar util, mediator intre omul ce incepe astazi si acelasi om in etapele viitoare ale devenirii sale.
Spun toate acestea cu speranta ca nu idealizez prea mult, cu pornire subiectiva, stilul de lucru al fratelui meu si ca acest stil este o parte din stilul intregului, al acestei institutii academice - Conservatorul de muzica din Bucuresti - pe care Anatol Vieru a slujit-o cu devotament.
Sorin Vieru
(Evocari rostite in memoria lui Anatol Vieru la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti,
12 decembrie 2005)
ROMEO POP, presedintele Comisiei de Cultura din Consiliul
General al Municipiului Bucuresti
Proiecte culturale in Capitala
In ultima vreme este tot mai vizibila implicarea Primariei Capitalei în evenimente culturale de anvergura, cel mai recent fiind Festivalul International Shakespeare, realizat împreuna cu Teatrul National din Craiova. Ce va motiveaza sa le realizati si care e strategia dumnevoastra in aceasta directie?
In calitatea mea de presedinte al Comisiei de Cultura a Consiliului General, sunt implicat în acest fenomen pe doua cai. Prima dintre acestea priveste continuarea dezvoltarii bazei materiale, e vorba de investitii directe în cladiri si în tot ceea ce este necesar pentru ca activitatile culturale sa se desfasoare în conditiile cele mai bune. Asta mi se pare ca este una dintre cele mai importante atributii ale Primariei Capitalei. In al doilea rand, ne implicam direct în programe culturale prin ArCuB, Centrul de Proiecte Culturale al Bucurestiului, care este o institutie prin care Primaria îsi deruleaza propriile programe pe care le finanteaza. Acolo avem directorii nostri...
Mecanismul in relatie cu acest Centru care este? Ei fac propunerile si dumneavoastra le selectati si le aprobati finantarea?
In ultimii ani noi am finantat cam toate propunerile pe care le-am primit de acolo, pentru ca în Municipiul Bucuresti exista mai multi bani alocati decat în alte orase. Noi avem în anul acesta un buget pentru cultura de aproximativ 1.000 de miliarde, ceea ce reprezinta peste 5% din bugetul Primariei Municipiului Bucuresti. Este un buget foarte bun. Dar, revenind la patrimoniul de cladiri, stiti ca Primaria Bucurestiului a demarat, tot la propunerea mea, în 2001, cu fostul primar general, un program de reparare a cladirilor institutiilor de spectacol. In clipa asta programul se apropie de sfarsit. Mai avem o problema cu Teatrul Foarte Mic si Teatrul Nottara. Acolo cladirile trebuie consolidate. La Teatrul Foarte Mic a avut loc proiectarea si va intra în consolidare, cred, la sfarsitul acestui an, cand acest teatru se va închide pe o perioada de un an un si jumatate. La Teatrul Nottara încercam la ora asta sa separam cele doua imobile, desi au o singura Asociatie de proprietari, pentru a putea face consolidarea. Trebuie consolidata cladirea din Jules Michelet. Mai avem si problema cu locatarii care nu vor sa semneze, desi nu-i costa nimic.
Sa speram ca reusiti, pentru ca problema acolo e foarte veche.
Vom reusi. De altfel, Teatrul Nottara si-a amenajat o sala alternativa, în strada Avrig, unde sa-si mute activitatea pe perioada cat va fi în consolidare, el fiind finantat sa-si faca aceasta sala din Avrig.
Mai e si Teatrum Mundi.
Teatrum Mundi acum s-a terminat. El se va deschide într-o haina noua la toamna, inclusiv prin reorganizarea acestui teatru în aceasta vara. Vrem sa capete alt brand, sa aduca mai multi spectatori si mai ales tineri. Va fi si un teatru-gazda, acolo vor fi gazduite productii independente si aternative si nu numai de teatru. De asemenea, la Teatrul Odeon vom face sala Studio. Suntem în faza studiilor de proiect. Speram ca Teatrul Odeon sa strabata în doua luni toata procedura complicata de achizitie, pentru ca la începutul lunii august sa începem sa utilam sala de circa 200 de locuri de la demisolul teatrului, pe care o va finanta tot Primaria Municipiului.
Cat priveste Opereta, chiar daca nu e a dumneavoastra, cum s-ar spune, ca si alte institutii nationale care apartin Ministerului Culturii, nu va pot fi indiferente, cata vreme sunt in Capitala si produc pentru cultura bucuresteanului. Aici va puteti implica in vreun fel? Puteti impulsiona anumite actiuni? Care e legislatia?
Din pacate, pot spune ca, de la Revolutie, ministerul nu s-a implicat pentru a-si repara propriile sali de spectacol. In clipa asta se pare ca este o intentie prin care o serie de sume care provin din BCR vor fi dirijate spre investitii în salile de spectacol. Noi ne bucuram pentru asta, pentru ca aceasta investitie, asa cum ati spus, il priveste pe bucurestean în general. Se va începe cu Teatrul National, cu mutarea Operetei, cu amenajarea noii sali, ei urmand sa faca un lucru pe care noi l-am început mai de mult.
Revenind la programul de reabilitare a spatiilor pentru teatre si la construirea altora noi, ati simtit necesara aceasta largire a capacitatii, ati sesizat aceasta nevoie din partea creatorilor si a publicului?
Din informatiile care le am, fata de capitalele europene, Bucurestiul este orasul cu cele mai putine sali de spectacol pe cap de locuitor. Desigur ca este necesar sa adaugam la salile existente si alte sali.
Va ganditi sa antrenati in acest circuit cultural si periferiile, cartierele excentrice?
Nu ne-am preocupat de asta deocamdata. Am vrut pur si simplu sa marim capacitatea salilor existente, pentru ca asta înseamna si a da mai mult de lucru artistilor. Avem un plan de a dezvolta în Bucuresti pana în 2008 cel putin înca doua sali de spectacol sub forma de teatru-gazda, unde vom avea un personal minim, dupa un regulament simplu, urmand ca 90% din încasari sa revina producatorilor. Cu 4-5 miliarde pe an putem înfiinta un teatru-gazda în Bucuresti, ca sa-i ajutam pe tineri, sa le gazduim spectacolele. Nu mi se pare normal ca acesti oameni sa joace prin carciumi, cafenele, prin subsoluri, noi trebuie sa le cream conditii sa lucreze.
Mai ales ca merita.
Exact. Un prim proiect a carui derulare am si început-o este cel de la Garajele Leonida, de pe Magheru. Am cerut spatiul de la RATB si acolo va fi un teatru-gazda care va purta numele lui Octavian Cotescu, care a fost un mare sprijinitor al tinerilor.
Efortul acesta pe care-l faceti pentru a asigura baza tehnico-materiala a institutiilor subventionate este rasplatit printr-o calitate corespunzatoare a actului artistic, prin eficienta manageriala? Aveti acest control al situatiei?
Noi nu avem dreptul sa judecam calitatea spectacolelor, avem însa dreptul sa verificam situatia economica, pentru a vedea în ce masura banii cetatenilor, banii publici din taxe si impozite, se întorc la ei. In clipa de fata, din acest buget de 1.000 de miliarde, 400 sunt în investitii, 105 miliarde sunt venituri din cultura, în acest an, ceea ce mie mi se pare ca e bine. Sa luam în calcul pretul foarte mic al biletelor.
Si faptul ca teatrele nu joaca seara de seara.
Sunt teatre care joaca, începand de miercuri, seara de seara. Eu cred ca în ultimii ani teatrul bucurestean s-a adunat. Incet, încet, corectam si lucrurile care sunt de corectat. Noi i-am asigurat pe directori ca vor avea finantari suficiente. Nu exagerate, pentru ca la un moment dat intervin si asemenea exagerari, dar vor avea un buget care sa le asigure toate conditiile.
Am insistat mai mult asupra artelor spectacolului, nu numai pentru ca acestea sunt mai vizibile, dar si pentru ca suntem in prag de vara si am vrea sa stim la ce sa ne asteptam de la stagiunea estivala in Bucuresti. In anii trecuti au fost tot felul de initiative aleatorii, care de fapt au si expiat.
Incercam o schimbare de strategie în zona proiectelor culturale pe care le derulam prin ArCuB. Pana acum erau nenumarate evenimente mai mult sau mai putin vizibile. Noi am stabilit ca strategie sa grupam aceste evenimente în doua festivaluri. Un festival de primavara, Primavara Culturala Bucuresteana, pe care l-am demarat în acest an si-l vom relua anul viitor, speram, în conditii si mai bune, si un Festival de Vara. Din pacate, pe acesta nu-l putem organiza în acest an, ci doar în anul viitor, cand vom finaliza lucrarile la Gradina de Vara Herastrau, pentru ca tot acest festival se va desfasura în Parcul Herastrau.
Dar Arenele Romane?
Nu sunt ale noastre. La Herastrau o sa avem o sala de 1.800 de locuri în aer liber, pentru spectacole, filme, concerte. Acolo avem si cele doua sali pentru copii, de marionete, de filmulete, acolo vom pune o scena si vom lumina altfel, încercand sa aducem Parcul Herastrau la nivelul de parc cultural, dupa modelul celor existente în multe orase ale lumii. Oamenii veniti la distractie vor avea astfel la dispozitie si o oferta culturala bogata, sperand în acest fel sa le trezim interesul pentru arta si cultura.
Ati inceput acest lucru cu Cismigiul, care de cativa ani e mai animat vara si primavara.
In Cismigiu va ramane acelasi program, dar la Herastrau încercam sa adunam toate manifestarile care se desfasoara vara mai mult sau mai putin întamplator în alte spatii, în fata Teatrului National, a Parlamentului, proiecte bune, dar care si murdaresc putin orasul. Aceste doua festivaluri, de primavara si de vara, pe care le preconizam vor avea si conotatii turistice. Bucurestiul, ca orice capitala europeana, trebuie sa aiba si evenimente culturale care sa-l marcheze pe harta turistica a Europei.
Cum colaborati pentru aceste activitati cu uniunile de creatie?
Nu avem legaturi cu aceste structuri. Noi achizitionam programe de la artisti. Vom face un targ de achizitii în septembrie-octombrie pentru Primavara Culturala si un alt targ, prin martie probabil, pentru Festivalul de Vara. Partea cultural-artistica deci va fi asigurata de ArCuB, prin aceste achizitii, iar noi ne vom implica doar în organizarea programului. Avem foarte mute valori în teatru, în film, în toate domeniile, dar capacitatea de organizare a artistilor lasa uneori de dorit si atunci noi, cu specialistii nostri, îi vom degreva de acest aspect.
Revin la ideea ca, totusi, Comisia de Cultura a Capitalei raspunde vrand-nevrand si de activitatile pe care nu le organizeaza. Sigur n-o sa vorbim despre targuri de carte, festivaluri de film. Dar mai sunt si unele susanele, showuri ale televiziunilor etc., care chiar pot polua cultural Capitala. Cum procedati? Le monitorizati? Aveti parghii legale de exercitare a responsabilitatii?
Nu avem parghii. Noi doar le concesionam un perimetru de teren, ei platesc taxele. Doar primarul general, conform legii, le poate interzice.
Intorcandu-ne la institutia dumneavoastra pilot, ArCuB-ul, poate ar fi interesant sa spuneti cum va functiona aici achizitia de proiecte.
Va fi o comisie formata din specialisti care examineaza oferta de proiecte.
Modalitatea deja s-a incetatenit. La fel se procedeaza la Administratia Fondului Cultural National, mai de curand si la Institutul Cultural Roman.
Noi vom avea o structura a festivalurilor care va trebui acoperita, pentru care se va organiza licitatia de proiecte. Dar, apropo de institutiile mentionate, din pacate, trebuie sa spun ca nu colaboram deloc cu aceste institutii. Avem programe absolut paralele. Nu suntem contactati sa colaboram, sa cofinantam. Parca suntem în doua tari diferite. Nici nu ne cunoastem. Nu am decat sa le invit la discutii cu Primaria Municipiului Bucuresti, care are si fonduri pentru a cofinanta anumite proiecte, inclusiv pe cele internationale, pe care ei le au.
Sunt structuri noi, care inca mai bajbaie in privinta transparentei.
Va asigur ca noi vom încerca sa luam legatura cu dansii în continuare. As vrea sa adaug însa altceva în legatura cu fondurile noastre. Odata cu terminarea programelor de investitii, noi disponibilizam sume importante, la nivel de 150 miliarde lei vechi, pe care le vom dirija în etapa a doua catre muzeele Capitalei. La palatele brancovenesti suntem în faza studiului de fezabilitate, cu casele memoriale, Vila Minovici, Observatorul. Si spre biblioteci. Anul acesta, aceste institutii au primit bani pentru a-si face studii de fezabilitate, proiectare, asa încat la anul sa poata începe reparatiile capitale la muzee si biblioteci.
Care vor deveni astfel posibile spatii pentru proiecte artistice, culturale.
La Vila Minovici este o gradina de circa 5 ha, care va fi amenajata. Vom reda muzeului fala lui interbelica.
Succes!
Interviu realizat de Doina Papp
DOINA PAPP
Festivalul International Shakespeare - evenimentul de prestigiu al stagiunii
Indiscutabil, Festivalul International Shakespeare este evenimentul de prestigiu al stagiunii. Neîndoielnic ca asumarea lui de catre Primaria Municipiului Bucuresti a fost un gest de mare si necesara responsabilizare culturala, care i-a dat anvergura si importanta. Fara doar si poate ca, extins de la Craiova în Capitala, continentul Shakespeare a dobandit locul meritat în peisajul lumii, reclamand prezenta atator personalitati ale teatrului mondial, artisti, cercetatori, shakespearologi care au venit în Romania sa vorbeasca despre însemnatatea actuala a marelui Will.
Nu stim cine a fost cu ideea, daca doar domnul Emil Boroghina, directorul Festivalului, în disperarea sa de organizator depasit de probleme, sau oamenii Primariei Capitalei, atat de preocupati în ultima vreme sa faca din cultura o miza importanta a europenizarii noastre fortate.
Acum, ca lucrurile au fost facute bine împreuna, ne ramane doar obligatia de a-i mentiona constiincios pe toti. Asadar, editia a V-a a Festivalului International Shakespeare, initiat în 1996 de Fundatia Shakespeare si Teatrul National Marin Sorescu din Craiova a trecut cu totul sub palaria Ministerului Culturii si Cultelor si a Primariei Capitalei. Lista celor care au contribuit la eveniment e însa mult mai lunga si cuprinde, pe langa factorii responsabili locali - Prefectura si Consiliul Judetean Dolj, Primaria si Consiliul Local Craiova - o serie de institutii culturale si de presa, nationale, precum UNITER, Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, alaturi de o serie de teatre bucurestene, precum Teatrul National, Bulandra si Odeon.
Efortul financiar si organizatoric poate fi acum comparat cu rezultatele. Asadar, cu ce ne-am ales?
Mai întai de toate, cu cele doua saptamani de sarbatoare cat a durat festivalul, între 25 aprilie si 3 mai la Craiova, între 28 aprilie si 14 mai la Bucuresti, timp în care ne-am întalnit cu totii, public si realizatori, pentru a afla ce mai e nou în lume în materie de Shakespeare si cat de puternica este aceasta locomotiva pentru a misca înainte trenul vietii si al teatrului.
Prin grija si priceperea selectionerilor, s-a putut vedea astfel ca, în Romania, Shakespeare e nu numai cel mai mare dramaturg roman, apropo de felul în care a fost folosit pentru a discuta despre problemele romanesti actuale, dar si ca prin el cultura romana cupleaza la universul spiritual al lumii. Prin Shakespeare, cu alte cuvinte, culturile îsi dau mana pentru a întretine focul sacru al Thaliei, cum a reiesit si din discutiile de la seminarul de shakespearologie organizat sub egida AICT (Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru). Shakespeare continua în acelasi timp sa fie poligonul de încercare, terenul experimentelor si al modernismelor, tot asa cum reprezinta abc-ul teatrului în aspiratia lui de a fi, de la Shakespeare citire, oglinda lumii.
In aceasta perspectiva, exemplele romanesti au fost selectate nu doar din spectacolele apartinand repertoriului curent al teatrelor (cu unele regretabile omisiuni, precum Nevestele vesele din Windsor, regia Victor Ioan Frunza, Teatrul de Stat Oradea), dar si din acelea înregistrate electronic, care nu pot lipsi din nici o discutie pe acest subiect, cum, de pilda, crucialul Hamlet al Teatrului National din Cluj, în regia lui Vlad Mugur, si acela montat de Tompa Gábor la Teatrul National din Craiova, cu Adrian Pintea în rolul titular.
Cap de lista al reprezentatiilor romanesti pe afisul festivalului, Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului, în regia lui Silviu Purcarete, ramane un spectacol de referinta, pentru frumusetea si adancimea gandului regizoral, ca si pentru interpretarea performanta a actorilor craioveni, un spectacol ce nu conteneste sa ne cucereasca, aducand printre noi viziunea crepusculara a unei lumi cufundate în prea-plinul visului unei nopti care nu întamplator este a douasprezecea.
Am revazut cu placere si energicul Rege Cymbeline, de la Teatrul German de Stat din Timisoara, în regia lui Alexander Hausvater, expolziv, bogat ca expresie sonora si vizuala, interpretat cu aplomb, dilatand în termenii unui basm modern povestea regelui manipulat care si-ar dona coroana, daca ar avea cui, într-un final care proclama bucuria libertatii jocului si al iubirii. Nu am vazut, în schimb, din cauza unor disfunctii ale programarii, Romeo si Julieta, în regia lui Yannis Paraskevopoulos, a doua montare craioveana din festival, ba chiar a treia, daca numaram si Hamlet-ul filmat, vorbind despre valoroasa traditie a montarilor Shakespeare pe aceasta scena.
Din lumea larga au venit în Romania la festival, se pare, unele dintre cele mai intersante montari Shakespeare, platite scump, dar meritand, dupa cum s-a vazut, efortul financiar al organizatorilor.
Regizorul Declan Donnellan, nume de referinta al scenei internationale, cunoscut si prin spectacolul Cum va place prezentat de compania Cheek by Jowl de acum cativa ani, a fost adus la Bucuresti si Craiova cu varianta sa la A douasprezecea noapte, montata cu actori rusi, numai barbati, pentru Festivalul de Teatru de la Moscova. Un spectacol admirabil, de o discretie rara, cultivand jocul nunatat, subtilitatea, simplitatea vizibila de la decor la interpretare, rafinamentul coloristic. Stilul spectacolului s-a impus cu atat mai mult cu cat regizorul a reusit sa imprime inclusiv partilor comice din piesa o masura a finetii iesita din comun. Am ras în soapta, cum în surdina evoluau si actorii pasind în ritm de bossa-nova spre un banchet al simturilor.
Mult asteptatul Oscaras Korsunovas, tanarul regizor lituanian, o glorie a lumii teatrale actuale, recent distins cu un premiu european, a fost pentru multi dintre noi un fel de pom laudat. Poate pentru ca spectacolul prezentat, Visul unei nopti de vara, e mai vechi sau ca multe dintre truvaiurile întrebuintate ne erau cunoscute din alte spectacole ale regizorilor romani. In orice caz, ideea de a exploata din cunoscuta comedie shakespeareana tema zidului, pretextul comic din povestea dulgherilor, pentru a incrimina ideea barierelor, a oprelistilor dintre oameni e surprinzatoare, ca si solutia scenica gasita, respectiv padurea de scanduri cu care actorii joaca, dovedind o mobilitate impresionanta.
Au fost si japonezi în Festivalul Shakespeare, respectiv Rytopia Noh Thatre Shakespeare Company, Niigata, care ne-au invitat la o Poveste de iarna caligrafica, ritualica, combinand elemente ale stilului traditional nipon cu stilul european. Instructiv si interesant, demersul regizorului Yoshiro Kurita face parte dintr-o serie de montari shakespereane în care experimenteaza aceasta sinteza teatrala.
Intr-o inedita formula imitand teatrul de marionete, Noord Nederlands Toneel din Groningen, Olanda, a imaginat un Macbeth în cheie comica, o poveste în care mecanismul dezarticulat al papusii rimeaza cu masinaria dezaxata a puterii. Cu mult haz si inventivitate, cu un final memorabil în care decorul se descompune bucata cu bucata, lasand la vedere manipularea din culise, spectacolul olandezilor a placut mult publicului din Craiova, unde s-a jucat. Daca craiovenii au avut parte în exclusivitate de Macbeth, bucurestenii s-au delectat tot exclusiv cu Hamlet al Teatrului Cameri din Tel Aviv, regia Omry Nitzam. Cu decorurile ratacite mai întai pe la Port Said, israelienii au reusit în cele din urma sa-si recupereze cele 180 de scaune rotative, de pe care spectatorii sa poata urmari reprezentatia desfasurata în toate cele patru puncte cardinale, dar si în zona centrala. Cuprinsi la propriu de febra cu care acest Hamlet haituit purcede la denuntarea crimei regelui uzurpator, ne-am lasat impresionati de tineretea si talentul interpretului, Itay Tiran, un print în blugi, ceea ce nu era o noutate, care canta minunat la pian, ceea ce a fost inedit. In fine, Purcarete, în calitate de regizor international, a încheiat Festivalul cu recenta si exemplara sa montare de la Teatrul Katona Jozsef din Budapesta. Cu un decor-spectacol creat de Helmut Sturmer si un comentariu muzical memorabil de Vasile Sirli, acest Troilus si Cresida ne-a taiat respiratia. Despre dezmatul si razboaiele incriminate aici de Shakespeare s-a mai glosat scenic în montari renumite, niciodata însa cu atata persuasiune si coplesitor sentiment al deriziunii, care contamineaza de scepticism chiar si istoria eroica a popoarelor. De altfel, tabloul final în care Tersit si Pandarus îsi fac reciproc masaj dupa ce si ultimul cadavru e scos din scena exprima exact aceasta idee. Plecam din sala urmariti de sonurile unui dramatic vals si de gandul ca soarta noastra atarna, ca si a grecilor si troienilor, de capricii si hazard. Impecabila trupa a teatrului din Ungaria a facut ca acest dureros adevar sa ne strabata. Spectaculos dar profund, coerent pana la detaliu, creativ pana la surpriza, remarcabil interpretat, spectacolul lui Silviu Purcarete a încununat glorios maratonul shakesperean din acest festival.
Au ramas, din pacate, în afara acestui comentariu alte cateva prezente meritorii care au facut afisul bogat si cuprinzator, între care deosebita expozitie de scenografie a lui Vittorio Holtier, transportata de la Sala Kalinderu în foaierele teatrului craiovean, lansarile de carte si compact discuri cu spectacole radiofonice, atelierele de creatie cu subiecte din domeniu.
Sa împartim cu totii bucuria participarii si sa-i felicitam pe toti aceia care pot fi mandri ca au contribuit la realizarea acestui excelent Festival, de la stafful craiovean la acela al Centrului de Proiecte al Primariei Bucuresti-ArCub si pana la forurile de decizie încrezatoare în forta culturii.
Scriitorul lunii mai
MONICA SAVULESCU-VOUDOURIS
(n. 24 mai 1942)
Sa vezi totul cu ochii tai!
Prin bandaj strabate, a cincea zi, o raza de lumina. Firava, dar constanta. Nu ca un fulger, deci. “Daca vedeti fulgere, imediat, înapoi la spital!” - dupa operatie, oftalmologul.
Nu, nu e fulger.
Intind mana, cu grija, fara sa misc capul. Pipai. Gasesc poseta la coltul patului. Maxi crede ca vreau s-o mangai si-si baga botul în palma mea. S-a instalat aici de cand m-am întors, neclintita, desi niciodata n-a avut voie în casa. Sta pe parchet, într-o pozitie incomoda, cu capul sub mana mea. Daca nu o mangai o vreme, îmi linge palma, semn ca-i alaturi. Asteapta si ea, cele zece zile. Timpul critic, de risc. “Nu ridicati capul, nu dati bandajul jos, nu va miscati din pat; nici cel mai mic efort. Daca totul e bine, veti vedea dupa a cincea zi o lumina. Apoi veti distinge, cativa centimetri în jur.”
Asa cum stau, dupa un timp, voi vedea poate marginea patului. Apoi cainele, tolanit pe parchet. Si, dupa alte cateva zile, televizorul. De cand m-am întors e în priza. Acelasi CNN, sa aud stirile. Ritualuri de-o viata. Sa nu se întample pe lume lucruri cu care sa nu fiu la curent. Sa fiu updated. Sa am atitudine.
“Your world today.” Suna aproape comic. My world? Ce-a mai ramas din my world?. Stiri. Irakul. Iranul. Fasia Gaza. Granita mexicana. Ivo Morales. Imi placea sa-l vad acum cateva zile pe indigenul asta, cu bretonul lui taiat cu maceta...
“Panayotakiiiii! - o voce din strada. Iar a iesit deci pustiul pe poarta. Unde esti, bre, Panayotaki!”
Aud de vreun an strigatul asta. Insa numai cu cateva zile în urma, întepenita, în pat, am realizat starea de Grecie pe care mi-o creeaza. Aceeasi ca acum 30 de ani. Strada, în Pireu, urcand de la mare, în panta. Neamurile iesite pe la porti sa ma vada. Mikrasioti, stabiliti aici dupa tragedia din 22. Pescuiti de vapoarele Crucii Rosii din mare, dupa caderea Smirnei. Au îmbatranit, si-au crescut copiii, si-au construit ditamai casele. Dimineata deschid jaluzelele. Ies pe terasa. O lumina mare, mistica, religioasa. Si-un glas de mama: “Panayotakiiii! Unde esti, bre, Panayotakiii!” Incepe ziua. Animatia. Alaturi, cineva a dat drumul la radio. Muzica senzuala, numai vaitaturi, numai patimi. Tot binele si tot raul. Tare. Ca un îndemn. Cine doarme sa se trezeasca. Cine-i trist sa se veseleasca. Si sa se-astearna pe viata. Izbita, si-atunci, ca si-acum, de acest dor de viata al grecilor. Unde o fi oare acel Panayotaki? Capitan de vapor? Expert la vreo banca?
Vecina Fota, mama lui Panayotakis de-acum, da drumul la casetofon. Isi începe fiecare zi cu muzica de Theodorakis. Tatal ei a murit în razboiul civil. Capitan. La antartes. Cantecul se revarsa în strada. Refuza notiunea de timp. Nu-l taie-n bucati. Nu-l împarte. Nu anuleaza trecutul. Timpul lui e o scurgere. Ca o apa. Chiar daca “niciodata nu te scalzi în acelasi rau”. Grasuta si nelinistita, Fota va veni în curand sa-mi aduca mancare. Sa umple casa de agitatie. Si de griji: “Stii ce-au spus la spital: nu te dai jos din pat. Nu faci nici o miscare!!!”.
Lumina, prin bandaj. Subtire. Constanta. Ridic geanta de jos. Stai linistita, Maxi. Nu te speria. Nu-mi misc capul. Nu-mi schimb pozitia. Botul, umed, în palma. Scancetul. Deschid pe dibuite fermoarul. Intr-un buzunar, cele doua pagini. Ferfenitite. Schimbate din geanta-n geanta, de treizeci de ani. Le scot. Le netezesc cu o mana pe marginea patului. Ca si cand as putea sa citesc. Ca si cand nu le-as sti pe de rost. “Si de-acum batran, sa acostezi în insula, bogat doar prin ce-ai castigat pe drum.”
... Vad si-acum totul, pana la cele mai mici detalii. Perdeaua se misca suflata de vant. Apartamentul care dupa un timp va fi confiscat, pe Calea Victoriei. El se asezase într-un fotoliu, aproape de geam. Ne întalneam prima data la mine, în Bucuresti. Nu stiam greceste. L-am rugat sa-mi recite ceva din poetii lor. Si-a aprins pipa. Limba suna grea, încarcata de-atata istorie, sacadata, dramatica. M-a pufnit plansul. I-a aparut o lumina în ochi. Mirata. Apoi fericita. A urcat greu, din adancuri. Cam la asta s-a redus cererea în casatorie. “Si chiar saraca de-o vei gasi, Ithaka nu te-a-nselat. Ea ti-a dat frumoasa calatorie”...
Asta trebuia deci sa se-ntample. Asta era mesajul. Stiut. Presimtit. Copila, la tara, ieseam în curte, în camasa de noapte. Stelele reci, deasupra Muntilor Apuseni. Intuneric compact. Vedeam pana la uluca vecinilor. Ma uita dumnezeu scrutand cerul. Si vaile. Bolnava sa vad mai departe. Dincolo de toate ulucile. Si de toti muntii. De unde pana unde convingerea c-am venit pe lume ca sa vad totul cu ochii mei? Ca sunt încarcata cu o raspundere? Sa privesc, sa înteleg, sa dau socoteala. “Nu stiu ce-i cu fata asta - maica batrana, - zici ca-i lunateca. Sta cu ochii cascati, de parca ar tot tanji sa vada ceva. Ba, ma tem cateodata ca vede si ce nu se afla”... Si la maternitate, cand mi-am nascut copilul: “Iti seamana?” - cel mai bun prieten. “Stiu si eu? Parca. Putin. Numai la ochi”. “E destul!”
Linia luminoasa. Televizorul. Your world... Guantanama bey. Prozonieri de cativa ani, fara sa fi fost judecati. Vazusem în urma cu cateva zile gardul de sarma ghimpata. Drepturile omului. O ineptie, spun activistii din toata lumea. Închisoarea va fi închisa, spun... spun. Ce cauta afganii, si irakienii, si pakistanezii, langa Santiago de Cuba? Unii sunt pedepsiti pentru ca s-au nascut cu petrol sub picioare. Altii, pentru ca au mari de smarald.
Linia luminoasa de sub bandaj se largeste. Dreapta. Constanta. Nu, nu e fulger. Doamne, cui sa ma rog? Cui sa-i cer îndurare? Pe dumnezeul meu l-am pierdut, de cand umblu prin lume. L-am confruntat cu alti dumnezei. La moscheea din Casablanca. In Jerushalaim, la ruinele templului. Dumnezeul meu, contopit într-un tot.
... Curtea, maturata proaspat, ca o batatura din satele de la Dunare. Doar ca dincolo de gard se-ntindea verdele adanc si fara de margini al marii. Nicaieri o culoare atat de smaraldina ca-n Caraibe. Negrii se pregateua de-o ceremonie. Intrau în curte tacuti, solemni, îmbracati curat. Femeile, în rochii albe, din dantela grea. Cu dantele pe cap. Cu ciorapi albi în picioare. Novice. Practicau Santeria. Maestrul Salvador îsi cedase atelierul pentru ceremonie. M-a întampinat la intrarea în curte. Mers elegant. Chip armonios, asa cum il vazusem într-un autoportret la muzeul din Buenos-Aires. Imbracat într-o camasa alba, stralucitoare. “Sunteti unul dintre cei mai iubiti pictori ai Americii Latine.” Negrii ceilalti stau pe vine în jurul gardului. Femeile dantelate, pe scaune. Salvador le traduce ce-am spus. In loc de America Latina spune “Patria Grande”.
Vreau sa-i cumpar fetei mele un tablou de la el. Il aleg. O negresa in profil. Deasupra capului ei un vartej de pene. Spre a alunga duhurile rele, mi se explica. “Cum o cheama pe fata ta?” - Salvador. “Si ce face ea?” “Meserie grea, maestre Salvador. Sta cu ochii la panda, pe granita subtire dintre viata si moarte.” “Santeria s-o apere”, scrie Salvador pe dosul tabloului. Si cand vreau sa-i platesc: “Un negru sarac din Cuba nu va lua niciodata bani de la cineva care sta cu ochii la panda, într-o meserie grea, la granita subtire dintre viata si moarte”.
Negresa lui Salvador, pe un perete în sufragerie, într-o casa-n Atena. Pe celalalt perete, de vis-à-vis, alte negrese. Cumparate într-o piata din Cap Town. Însirate în linie dreapta, danseaza. Toate-n profil, sani în vant, fese arc. Tot peretele danseaza cu ele. Toata casa. Mai ales ca stau singure zile si saptamani. Fata mea, medic intensivist. “Unde sfarseste medicina - îmi spune - începe medicina. Unde specialistii nu au solutii, aduc pacientii la sectiile de terapie intensiva ale spitalelor.” Fata mea. “Cu ochii cascati, parca vede si ce nu se afla”... si negresele ei, dansand pe pereti într-o casa pustie. Angel - semnatura, în josul tabloului. Ingerul. Mare artist. Descoperit într-o zi la Capul Bunei Sperante.
Strang în mana hartia ferfenitita. Poezia, pe care de 30 de ani o port în poseta. “Cand pentru Ithaka te vei porni pe cale, doreste-ti ca drumul sa-ti fie lung... vei patrunde în porturi nemaivazute. La targuri... sa cumperi marfa cea buna, sidefuri si corali, chihlimbar si abanos, si”... Avea un aer modest. Asezat pe-o piatra. Om de culoare prietenos, numai zambet. Isi întinsese tablourile printre negresele grase si joviale, care vindeau cercei, si margele, si scaune de rafie, si pieptini, si ce nu. Constient de valoarea lui. Cat am ramas la Cap Town am trecut zi de zi pe la el. Sa mai stam de vorba. Tabloul, facut sul, l-am luat cu mine la Johannesburg, la o întalnire cu niste colegi olandezi. S-au uitat la el, de parca ar fi fost transparent. N-au spus nimic. Numai fata lor a ramas muta de admiratie. Ah, fetita aceea... Oare ce mai face frumoasa Cecile? Ne-am despartit la aeroport. Am lasat-o langa un stand cu camasi înflorate, moda Nelson Mandela. Blonda, înalta, cu ochi luminosi. Cu parintii în Amsterdam. Cu medicina absolvita în Belgia. Cu pacientii într-o proportie coplesitoare bolnavi de SIDA. Lucreaza voluntar, prin spitalele sud africane... “De Lestrigoni si de Ciclopi nu te teme, caci din acestia în drumul tau nu se vor ivi, daca gandirea îti ramane înalta si o aleasa emotie îti prinde trupul si sufletul. Pe Lestrigoni si pe Ciclopi, pe salbatecul Poseidon nu-i vei întalni, daca propriul tau suflet nu ti-i scoate în cale”... “Cecile, am la mine o poezie. Un poet grec. Kavafis. Aici, în Johannesburg, pe Lange Straat, am descoperit un atelier de fotocopiat. Pastreaza aceste pagini.”
Ca un cutit, o durere în ochiul operat. Maxi sare speriata, de parca ea a simtit-o. Scoate chiar un latrat. Doar ca n-are la cine. O fractiune de secunda. Totul se linisteste. Linia luminoasa ramane. Nu e fulger. E linie.
Ma întorc asadar. Lange Straat. Tot asa se numeste si strada pe care-i piata, în Utrecht. Baraci dichisite, curate, aranjate, lume multa. Olandezi informali, liberi în îmbracamintea lor anapoda, veseli pe masura temperamentului lor, dezinvolti cat le sta în puteri, protestanti. Sarbatoare nationala. Ziua heringului. Traim printre vikingi. Baracile cu produse de peste pun în vanzare maldare de heringi cruzi. Ii iei de coada. Ii tavalesti prin ceapa taiata marunt. Lasi capul pe spate. Ii arunci în gura. “Po, po, po, Panaghita mou!” aud deodata în spate. Greci. Emigrati de vreo 30 de ani în Olanda. Si tot se mai mira. Acasa la ei, în cartierul grecesc de pe Amsterdamsestraatweg. Eu, sociolog, senior researcher la o universitate. Dimitra - subiect. Scoate fotografiile. Au venit în Olanda de foame. Dupa razboiul civil. Au luptat la antartes? Nu. Barbatul ei a fost de partea cealalta, în armatele guvernamentale. Ea a ramas însa pe munte, în sat. Intr-o zi a trecut linia. Satul a cazut. Populatia a fost evacuata. Copilul ei a fost luat în convoi. S-au dus spre granita albaneza. Pe drum a murit. Dintr-un sertar, Dimitra scoate un ziar vechi. In ziar, reprodusa o fotografie. Aproape stearsa. Un sir de picioare desculte. Cateva sute. Numai picioarele. Fara cap. Tarandu-se într-o coloana. Printre ele, în prim plan, piciorusele unui copil. “Le vezi? - Dimitra. Ale lui sunt. Cine sa i le recunoasca daca nu eu?” Plange. Se bate cu palmele peste fata. Isi desface parul din coc. Nu mai are aer, de hohote. Dupa 30 de ani.
“Panayotakiiii! - vecina Fota. “Nu care cumva sa iesi în strada, psihi mou!”
Privesc picioarele fara cap din ziar. Ma gandesc cum vor fi simtit ele pamantul sub talpi. Prin muntii Albaniei, iarna...
“Panayotakiiii!!!!”
Vara o porneam si eu desculta prin miristi. Duminica. Adolescenta. Imi apucam sandalele din carpa de breteaua din spate. Adica “le luam în degete”. Treceam puntea peste apa priponita a Crasnei. Femeile îmblateau canepa. “Treci altal?” - întrebau, cu un cuvant din vorbirea craiasca. Adica vis-à-vis. Adica traversezi Bic-ul. “Ia!” - eu, tot cu un cuvant mostenit din vorbirea craiasca. Printre lanuri, în bataia vantului, cu privirea atintita înainte, sa cuprind tot. Libera, stapana pe lumea lui dumnezeu. Luam poteca de peste Bic. Mergeam cativa kilometri. Ajungeam la marginea primului sat. Eram mesager. Barbatii ma asteptau sprijiniti în ciomege. Treceam prin sat pe ulita mare. Intram în casa Garzului cel batran, fostul samadau al baronului. Acolo se tinea sfatul. Ei se asezau pe lavitele din jurul peretilor. Eu, pe un scaun, la mijloc. Caii, atat. Bivolii, atat. Porcii, atat. Le aduceam “mercurialul”, de la Simleu. Vinerea, aveam, n-aveam scoala, dadeam raita prin piata. Sa vorbesc cu pietarii, sa vad totul cu ochii mei. “Si marhaiele?” Adica vitele. “Si galitele?” Adica pasarile. “Prea-s lesne - spuneau. Mai degraba sa trecem altal saptamana viitoare la Ciucea. Poate-s preturi mai bune”...
Durerea, fulgeratoare. Scurta. Intermitenta. Latratul lui Maxi. Your world today...
LIVIANA DAN
Bucuresti contemporary
În lume exista peste 100 de bienale care apar si dispar într-un ritm naucitor. (... înca o bienala... este de fapt un loc comun). Noile bienale nu se mai raporteaza întotdeauna la locurile si modelele devenite clasice... Venetia, mama bienalelor, Sao Paolo ori Sydney. Bienalele pot prelua roluri diferite... agent de comunicare a unui context, a unui model de tipul Manifesta, ori agent de promovare a unui loc de tipul bienalei de la Istanbul.
Dar indiferent ca apare ca o expozitie sau ca o platforma, bienala a devenit o institutie. Indiferent de loc, de modernismul tropical, balcanic, ori heavy european, bienala este o institutie între stabilitatea muzeelor si instabilitatea expozitiilor. O institutie în spatele limitelor establish, o institutie în spatele sistemului. Cu celebrari speciale si cu descoperiri de noi artisti, bienala este adeseori un feast...
Ca institutie, bienala are nevoie de un loc de desfasurare, se diferentiaza prin identitate si stabileste relatii speciale cu discursurile artistice si curatoriale. Ca feast, jongleaza undeva între concept absolut, discurs de jungla înstelata si artificii lucioase...
Locul de desfasurare poate fi oriunde în spatiul negru, cubul alb ori spatiul social. Identitatea poate fi definita de conceptul geografic, istoric si arhitectural, dar si de felul cum influenteaza audienta aceasta identitate (de fapt si viceversa) si mai ales de ce preia aceasta identitate de la identitatile corporatiste, de la identitatile de branding...
Relatiile cu discursurile curatoriale se situeaza între pozitia Rosei Martinez, care si-a format cariera în contextul bienalelor internationale din Barcelona, Istanbul, Santa Fe, Moscova, Venetia si cea a lui John Baldessari, care, într-un context mereu pus în discutie, a declarat... sunt nesigur daca îmi place sa fiu folosit ca ingredient în reteta unei expozitii... recomandând artisti drept curatori pentru urmatoarele bienale... lucru deja îndeplinit, daca ne gândim ca Robert Storr (curatorul bienalei de la anul din Venetia) si Roger Buergel (curator la Documenta 12) si-au început carierele ca artisti... Practica curatoriala a bienalelor mizeaza pe factorul de risc adus de curatorul independent si pe felul cum poate curatorul unei institutii sa-si pastreze autonomia.
Când bienala este un feast, panica poate veni doar de la castele artistice sustinute de galerii si de la comentariul care ascunde probleme de bani, de putere, de interes.
De fapt, ca sa intre pe aceasta harta, o bienala noua are nevoie de un loc nou, un context deosebit, de o agenda publica care nu subestimeaza atitudini si audiente si de demersul critic al curatorului si al organizatorilor. Bucharest Biennale 2 (26 mai-27 iunie 2006) contine toate aceste ingrediente.
Spatiile alese - Muzeul National de Geologie, Gradina Botanica, Facultatea de Biologie, Muzeul Literaturii Române, Centrul National de Dans, South Shop (un magazin dedicat skateboarder-ilor) si zona skateboarder-ilor din Parcul Herastrau - modifica discursul asupra modalitatilor de expunere a artei contemporane.
Conceptul curatorial Chaos: The Age of Confusion pare mai mult decât nimerit pentru un loc contradictoriu, nesigur si violent. Haosul devine subiect si confuzia metafora.
Artistii selectionati sunt: Erik Binder / Eduard Constantin / János Fodor / El Perro / Rainer Ganahl / Kátia Lombardi / Agent Mc / Sebastian Moldovan / Pedro Motta / Ioana Nemes / Ilona Neméth / Tatsumi Orimoto / Dan Perjovschi / Catalin Rulea / Janek Simon / Átilla Stark / Aya Tzukioka / Wang Qingsong.
Din perspectiva lor, un sistem democratic aduce transparenta în perceptia vizuala. Senzorii livreaza efecte... senzorii livreaza afecte. Iar agenda sociala, înconjurata de plante si sustinuta de o suprafata de sticla încalzita de soare, poate parea chiar romantica.
Curatorul bienalei, Zsolt Petrànyi, este doctor în istoria artei si a condus pâna anul trecut Institutul de Arta Contemporana din Dunaujvaros - Ungaria. Este curatorul unor importante expozitii internationale, ca Leger differe la Centrul de Arta Contemporana din Sete ori Cruising Danubio, gândita împreuna cu Augustin Perez Rubio pentru Communidad de Madrid... Interesat de arta, de viata politica si religioasa, de cultura si subcultura, Zsolt Petrànyi ofera un folder special pentru Bucuresti.
Team-ul care a organizat bienala - Razvan Ion, Eugen Radescu, Alexandra Hagiu-Manda, Claudia Martins, Sebastian Negulescu si internii Nora Dorogan, Andreea Manolache, Felix Vogel, Ramona Zemache - au functionat ca la o bienala consacrata deja. Linia grafica, publicatiile (în special Pavilion 9, revista de arta contemporana si cultura dedicata bienalei), programul evenimentelor adiacente, seria prelegerilor sustinute de artisti si curator au transformat orasul. Miza bienalei, stabilirea unui parteneriat între capitala României si Europa, a fost câstigata de artisti, curator si organizatori. Categoric va exista un BB3 si curând va deveni un brand...