Documentare de Hanno Hofer și Eliza Zdru la Clubul Țăranului

Fara Autor | 18.03.2018

2018 / 03 / 26

Pe aceeași temă

Luni, 26 martie, de la ora 18:30, la Clubul Țăranului din București au loc două proiecții speciale sub egida Culese din Balkani: Oameni și fiare (36 minute; regia: Hanno Hofer; 2012) și Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi (1 oră și 31 minute; regia: Eliza Zdru; 2016). Proiecțiile vor fi urmate de discuții, iar intrarea este liberă.
 

Oameni și fiare este un film documentar ce vorbește despre cercetarea statutului, real și imaginar, al lucrătorului în fier în societatea românească, din epoca preindustrială la societatea de consum. Documentarul, complementar cărții Oameni și fiare, ediție bilingvă română-engleză (autori: Laura Jiga Iliescu - coordonator, Nicolae Teodoreanu și Monica Beatrice Bercovici), admirabil realizat din perspectivă etnologică și artistică de către Hanno Hoefer, este parte a proiectului de investigare a componentei imateriale pe care o presupune prelucrarea manuală a fierului.

Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi pornește de la o fotografie misterioasă făcută în anii 1920 undeva în Balcani, care îndreaptă gândurile autoarei către celebrii fotografi armâni ai epocii, Milton și Ianaki Manakia. În încercarea de a verifica ipoteza că străbunicii ei, și ei de origine armânească, ar fi fost fotografiați de celebrii frați, regizoarea pornește într-o călătorie balcanică, prin România, Bulgaria, Macedonia și Grecia, punând cap la cap fragmente din povestea vieții fraților Manakia, primii cineaști ai regiunii și primii ei documentariști, moștenirea lor cinematografică acoperind cele mai dramatice momente care au dus la reconfigurarea Balcanilor în prima parte a sec. 20.
 

Culese din Balkani este un festival internațional de film antropologic, inițiat de COOPerativa Urbană și organizat împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român, Clubul Țăranului și Asociația #Ceva. Ediția nr. 4 va avea loc între 1 și 4 noiembrie 2018 la Cinema Muzeul Țăranului & Clubul Țăranului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22