fARAD 10: 15 documentare reunite sub tema „Om bogat, om sărac”, în premieră la Arad

Redactia | 07.11.2023

 Festivalul internațional de film documentar fARAD se întoarce toamna aceasta la Arad cu cea de-a 10-a ediție, prezentând între 22 și 26 noiembrie la Cinema Arta un program de 15 titluri.

Pe aceeași temă

Vor fi  11 lungmetraje și patru scurtmetraje grupate sub tema „Om bogat, om sărac”.

 Publicul este invitat să participe la cinci zile de proiecții și evenimente speciale alături de invitați din țară și din străinătate, care vor transforma temporar orașul de pe Mureș în capitala filmului documentar din România.

 “Selecția„, notează Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului, „examinează noțiunea de bogăție, măsurată nu doar în bani și bunuri materiale, ci și în raport cu contextul social și modul de viață al oamenilor. Majoritatea filmelor prezintă realitatea contemporană a societăților capitaliste neoliberale și a economiei globalizate, care au dus la o creștere dramatică a inegalității sociale și la o diferență tot mai mare între bogați și săraci.

 În centrul selecției se află opera regizoarei americane Lauren Greenfield. Filmele sale pătrund în miezul idiosincratic al societății americane și reflectă dependența omului modern de bani (Kids + Money) și dominația culturii materialiste (Best Night Ever, Magic City), investigând totodată ramificațiile Visului American - de la premiatul Generation Wealth la The Queen of Versailles, care explorează ascensiunea și decăderea uneia dintre cele mai bogate familii americane.

 Dacă filmele lui Greenfield se concentrează asupra deconstrucției Visului American, filme precum All the Beauty and the Bloodshed (Leul de Aur, Veneția 2022) și Money, Freedom. A Story of CFA Franc exemplifică felul în care este creată bogăția în contextul capitalismului și al colonialismului: primul revelează modul în care familia Sackler a construit un imperiu cu prețul unor vieți omenești, în timp ce al doilea prezintă istoria colonizării monetare din Africa de Vest care, până în prezent, împiedică națiunile sale să își stabilească propria economie și să prospere.    

 Consecințele neoliberalismului și ale economiei globalizate la bunăstarea oamenilor obișnuiți sunt analizate în Love is not an Orange (despre migranții economici în Vest după prăbușirea URSS), The Hill (viața într-o groapă de gunoi din Kârgâzstan și lupta pentru supraviețuire a celor aflați la periferia societății) și Entrepreneur (care juxtapune o afacere locală de familie cu o întreprindere globală, arătând modul în care inovația și noua ordine economică acaparează economia tradițională). Nu în ultimul rând, bogăția e abordată în termeni de stil de viață elitist (Elegance), iluzii de grandoare (Taming the Garden), statut familial și strategii maritale (Pocalul. Despre fii și fiice), dar și de generozitate și solidaritate (Cesaria Evora).”

 Ediția de anul acesta va fi deschisă cu documentarul Milton Glaser: To Inform and Delight, urmat de o discuție cu regizoarea Wendy Keys (SUA). Printre invitații cu filme în festival se mai numără și Dana Bunescu (România), Ana Sofia Fonseca (Portugalia/Cabo Verde) și Katy Léna N'diaye (Senegal/Franța).

 În ultimii trei ani, fARAD a invitat un designer român să realizeze afișul festivalului. Pentru fARAD 10, onoarea de a transpune grafic tema festivalului, „Om bogat, om sărac”, i-a revenit lui Radu Pandele, artist contemporan născut în București și care a copilărit la Arad, unul dintre cei mai proeminenți creatori la momentul actual din țară.

 Programul proiecțiilor e completat de expoziția dedicată afișelor lui Milton Glaser (1929-2020), realizată în colaborare cu TypopassageTM (un micro-muzeu timișorean dedicat designului grafic și artei tipografice) care va avea loc în spațiul public din Arad, o librărie pop-up alături de La Două Bufnițe din Timișoara deschisă în foaierul de la Cinema Arta, o gală a documentarului românesc (prilejuită de inițiativa fARAD de a organiza, în premieră absolută, un Top Ten al celor mai bune producții de gen din România de după 1989), dar și de cea de-a opta ediție a laboratorului fARAD, destinată noilor proiecte de film documentar. Tot în cadrul fARAD 10 va avea loc și o discuție online din seria Saloanelor Insula 42, dedicată intersecției dintre documentar și literatură.

 

PROGRAM:

 

CINEMA ARTA, Arad (Strada Vasile Alecsandri nr. 2)

22 nov. MIERCURI:

19:00 - DESCHIDERE - 𝑴𝒊𝒍𝒕𝒐𝒏 𝑮𝒍𝒂𝒔𝒆𝒓: 𝑨 𝒊𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂 𝒔̦𝒊 𝒂 𝒊̂𝒏𝒄𝒂̂𝒏𝒕𝒂

Milton Glaser: To Inform and Delight (r. Wendy Keys), 73’

+ Q&A Wendy Keys & Ovidiu Hrin

 

22 nov. JOI:

18:00 - 𝑫𝒐𝒎𝒆𝒔𝒕𝒊𝒄𝒊𝒓𝒆𝒂 𝒑𝒂̆𝒅𝒖𝒓𝒊𝒊

Taming The Garden (r. Salomé Jashi), 90’

 

20:00 - 𝑷𝒐𝒄𝒂𝒍𝒖𝒍. 𝑫𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒇𝒊𝒊 𝒔̦𝒊 𝒇𝒊𝒊𝒄𝒆

The Chalice. Of Sons and Daughters (r. Cătălina Tesar & Dana Bunescu), 85’ + Q&A Dana Bunescu

 

24 nov. VINERI:

16:00 — 20:15 - Librăria La Două Bufnițe: pop-up @ Cinema Arta

 

16:15 - 𝑫𝒆𝒂𝒍𝒖𝒍

The Hill (r. Denis Gheerbrant & Lina Tsrimova), 77’ Premieră RO

 

18:00 - 𝑮𝒆𝒏𝒆𝒓𝒂𝒕̦𝒊𝒂 $

Generation Wealth (r Lauren Greenfield), 106’ 𝐹𝑜𝑐𝑢𝑠 𝐿𝑎𝑢𝑟𝑒𝑛 𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛𝑓𝑖𝑒𝑙𝑑

 

20:15 - 𝑩𝒂𝒏𝒊𝒊, 𝒍𝒊𝒃𝒆𝒓𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂. 𝑷𝒐𝒗𝒆𝒔𝒕𝒆𝒂 𝑭𝒓𝒂𝒏𝒄𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑪𝑭𝑨

Money, Freedom, a Story of CFA Franc (r. Katy Léna N’diaye), 102’ Premieră RO + Q&A Katy Léna N’diaye

În parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara

 

25 nov. SÂMBĂTĂ:

15:00 — 21:30 Librăria La Două Bufnițe: pop-up @ Cinema Arta

 

15:00 - 𝑪𝒐𝒑𝒊𝒊 & 𝑩𝒂𝒏𝒊𝒊 | 𝑪𝒆𝒂 𝒎𝒂𝒊 𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒆𝒂𝒓𝒂̆ | 𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄 𝑪𝒊𝒕𝒚 (r. Lauren Greenfield), 67’ 𝐹𝑜𝑐𝑢𝑠 𝐿𝑎𝑢𝑟𝑒𝑛 𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛𝑓𝑖𝑒𝑙𝑑 Premieră RO

 

16:30 - 𝑹𝒆𝒈𝒊𝒏𝒂 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑽𝒆𝒓𝒔𝒂𝒊𝒍𝒍𝒆𝒔

The Queen of Versailles (r. Lauren Greenfield), 100’ 𝐹𝑜𝑐𝑢𝑠 𝐿𝑎𝑢𝑟𝑒𝑛 𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛𝑓𝑖𝑒𝑙𝑑

 

19:00 - 𝑻𝒐𝒂𝒕𝒂̆ 𝒇𝒓𝒖𝒎𝒖𝒔𝒆𝒕̦𝒆𝒂 𝒔̦𝒊 𝒅𝒖𝒓𝒆𝒓𝒆𝒂

All The Beauty And The Bloodshed (r. Laura Poitras), 117’

 

21:30 - 𝑪𝒆𝒔𝒂́𝒓𝒊𝒂 𝑬́𝒗𝒐𝒓𝒂 (r. Ana Sofia Fonseca), 94’ + Q&A Ana Sofia Fonseca

 

23:30 — PETRECEREA DE ÎNCHIDERE

@ Cafeneaua Literară Joy’s (Strada Gheorghe Lazăr 1, Arad)

 

 

26 nov. DUMINICĂ:

14:30 - 𝑨𝒏𝒕𝒓𝒆𝒑𝒓𝒆𝒏𝒐𝒓/ precedat de 𝑬𝒍𝒆𝒈𝒂𝒏𝒕̦𝒂̆ (r. Virpi Suutari), 93’ Premieră RO

 

16:30 - 𝑰𝒖𝒃𝒊𝒓𝒆𝒂 𝒏𝒖 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒐 𝒑𝒐𝒓𝒕𝒐𝒄𝒂𝒍𝒂̆

Love Is Not an Orange (r. Otilia Babara), 73’

 

18:30 - 𝑰 ♥︎ 𝑫𝑶𝑪: 𝑪𝒆𝒍𝒆 𝒎𝒂𝒊 𝒃𝒖𝒏𝒆 𝒅𝒐𝒄𝒖𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒆𝒔̦𝒕𝒊 𝒑𝒐𝒔𝒕-’89

 

PLATOUL DIN FAȚA PALATULUI ADMINISTRATIV ARAD

22 nov. — 5 dec.

𝑬𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊𝒕̦𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒂𝒇𝒊𝒔̦𝒆 𝑴𝒊𝒍𝒕𝒐𝒏 𝑮𝒍𝒂𝒔𝒆𝒓: 𝑨𝑹𝑻 𝑰𝑺 𝑾𝑶𝑹𝑲

În parteneriat cu TypopassageTM.

 

22 nov. MIERCURI:

16:00 — 𝑻𝑼𝑹 𝑮𝑯𝑰𝑫𝑨𝑻 𝒄𝒖 𝒅𝒆𝒔𝒊𝒈𝒏𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒔̦𝒊 𝒄𝒖𝒓𝒂𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍 𝑶𝒗𝒊𝒅𝒊𝒖 𝑯𝒓𝒊𝒏 (@𝑬𝒙𝒑𝒐𝒛𝒊𝒕̦𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒂𝒇𝒊𝒔̦𝒆 𝑴𝒊𝒍𝒕𝒐𝒏 𝑮𝒍𝒂𝒔𝒆𝒓: 𝑨𝑹𝑻 𝑰𝑺 𝑾𝑶𝑹𝑲)

 

ONLINE

27 nov. LUNI:

12:00 𝑺𝒂𝒍𝒐𝒏 𝑰𝒏𝒔𝒖𝒍𝒂 42 | 𝑳𝒊𝒕𝒆𝒓𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂 𝒔̦𝒊 𝒅𝒐𝒄𝒖𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒓𝒖𝒍 [@FB fARAD & Insula 42]

În parteneriat cu Librăria La Două Bufnițe.

 

Intrarea este liberă la toate proiecțiile și evenimentele speciale, în limita locurilor disponibile.

 

Mai multe informații despre filme pot fi accesate pe www.farad.ro. fARAD poate fi găsit pe Facebook la www.facebook.com/FARAD.ro și pe Instagram la www.instagram.com/faradfilmfestival.

 

————

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42 (fosta Asociație Film ETC., producător general Oana Radu, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film. Cea de-a 10-a ediție este organizată în parteneriat cu TypopassageTM, Librăria La Două Bufnițe, Institutul Francez din Timișoara și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România, al Dacin Sara și al Asociației Culturale Contrasens.

 

Contact:

Oana Radu, oana@filmetc.org, 0755-144-144

Presă - Cătălin Alb, info@farad.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22