„Lacul lebedelor” pe gheaţă la Sala Palatului

Fara Autor | 08.01.2018

2018 / 01 / 15

Pe aceeași temă

Luni, 15 ianuarie 2018, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti are loc spectacolul de balet pe gheaţă Lacul lebedelor. Talentaţii balerini-patinatori ruşi, membri ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg, vor interpreta trista poveste a prinţesei Odette – transformată în lebădă printr-un blestem vrăjitoresc - pe acordurile celebre ale muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski. 

Cea mai cunoscută dintre lucrările de balet ale lui Ceaikovski, Lacul lebedelor ar fi fost compusă la cererea dramaturgului Vladimir Petrovich Begichev, care i-ar fi plătit compozitorului 800 de ruble. Teoriile criticii sugereaza că la baza acestei lucrări ar fi stat mai multe surse, printre care: povestea autorului german Johann Karl August Musäus Der geraubte Schleier; basmul rusesc Raţa albă; viaţa tragică a regelui bavarez Ludovic al II-lea, care a murit în condiţii misterioase în apropierea lacului Starnberg sau chiar un fragment din biografia autorului - moartea mamei, pe când Ceaikovski era foarte tânăr.

Majoritatea patinatorilor actuali ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg provin din perechile ce au câştigat concursuri naţionale şi internaţionale. Mulţi dintre aceştia provin de la faimoase şcoli de patinaj artistic din Rusia, cum ar fi Jubilejni, unde a fost descoperit şi campionul mondial şi olimpic Evgeny Plushenko. În decursul timpului, corpul de balet a fost completat şi de alte figuri proeminente ale lumii patinajului artistic, perechea Ludmila Beloussova şi Oleg Protopopov, care au în palmares titluri europene, mondiale şi olimpice, Alexei Ulanov, campion olimpic, mondial şi european sau Ludmila Smirnova – laureată la numeroase campionate olimpice, mondiale şi europene. În prezent, nu mai puţin de 20 de balerini din cadrul ansamblului deţin titlul de Maestru al Sporturilor în Rusia pentru victoriile reputate în competiţii naţionale şi internaţionale de patinaj artistic.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22