Pe aceeași temă
„Tur de forţă“ este prea puţin spus cu privire la ceea ce face Sabina Fati (şi) cu ocazia celei mai recente dintre cărţile sale – volumul, dens, masiv, dedicat Mării Negre şi intitulat Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Mai bine, mai adecvat o spune Gabriel Liiceanu, unul dintre cei care, în mod decisiv, au încurajat acest proiect: „şi totuşi, nu despre o simplă performanţă cu iz de eroism este vorba în cazul Sabinei Fati. Dacă şi-a pus viaţa în joc, cum, iată, după doi ani, o face din nou, să nu uităm că isprava ei se soldează cu un câştig enorm pentru noi toţi: din călătoria în jurul Mării Negre, prin Ucraina, Rusia, Crimeea, Abhazia, Georgia, Turcia, Bulgaria şi România, a rezultat o carte care ne ajută să ne limpezim istoria, geopolitica şi cultura lumii în care suntem aşezaţi. Să ne bucurăm de drumul pe care l-a bătut, ca să fim mai puţin ignoranţi“.
De la distanţă, dar privind către cartea dedicată Mării Negre, este de spus că, întrucât lucrurile se repetă oarecum, avem deja de-a face cu un fel de reţetă editorială marca Sabina Fati. O reţetă realmente spectaculoasă care livrează un „produs“ de o consistenţă impresionantă şi cu un farmec aparte. În mare spus, există o imensă „materie primă“ care vine spre un proiect editorial made by Sabina Fati din ceea ce s-ar putea numi, apelând la limbajul academic, primary research. Există, aşadar, foarte multă observaţie „la firul ierbii“ făcută în spaţii ample. Tematica aleasă/decupată şi către care se duce Sabina Fati stă pe mai multe „noduri de tensiune“. De asemenea, marile predicate selectate pentru survol şi analiză au actualitate, dar şi, multe dintre ele, privite în sens istoric, au un trecut problematic, tensionat, de reamintit. Există, de asemenea, în ceea ce face – şi publică sub formă de carte recentă – Sabina Fati şi o dimensiune istorică evidentă (cu punere în context, cu lărgirea cadrului istoric, cu borne istorice la zi). Eseu-reportaj? Da, dar nu numai. Analiză istorică, antropologică, politică? Da, dar nu numai. Sociologie în priză directă? Da, dar nu numai. Toate la un loc şi mai mult decât atât – şi, de fiecare dată, privire proaspătă care se uită la toate acestea, o mână sigură şi competentă care scrie ceea ce vede, simte, înţelege. Cartea este un fel de produs final al unui asemenea demers. Episoade ale călătoriei – cu tot ce spuneam mai înainte (istorie, antropologie, reportaj, eseu ş.a.m.d.) sunt „picurate“ la radio (la Europa Liberă) şi în ziar (la România liberă); în mai multe „tablete“ care duc cu ele promisiunea a ceva mai amplu, tablete din care se întrevede proiectul. Apoi avem cartea. O carte bine croită – care vine la întâlnirea cu un succes editorial inevitabil şi binemeritat. Două cărţi, de fapt, până acum – pentru că am vorbit mai sus despre o reţetă şi pentru că, înaintea volumului despre Marea Neagră, am avut încă una, cea despre Drumul Mătăsii.
SABINA FATI - Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time |
Citind – savurând, mai bine zis – Ocolul Mării Negre în 90 de zile, am fost izbit de evidenţa faptului că - formula este una des uzitată - lucrurile nu sunt ceea ce par a fi. În cel puţin două moduri – unul care ţine de ceea ce este efectiv în carte şi un altul care are legătură cu ceea ce este Sabina Fati. Mai întâi – volumul despre Marea Neagră este, dincolo de orice dubiu, un act de mare curaj. La capătul căruia regăsim un „produs“ fastuos – cartea. Ce face Sabina Fati (şi aici, cum şi la volumul despre Drumul Mătăsii) în mod sistematic este să scoată tema principală din pânza de păianjen a locurilor comune şi să o umple de viaţă. Să spun imediat că este ceva raririsim (pentru spaţiul nostru editorial–publicistic) ceea ce avem, odată cu aceste cele mai recente două cărţi ale Sabinei Fati, şi, totodată, ceva foarte preţios. Apoi, în plină discuţie despre rateurile în serie ale „experţilor“ autohtoni cu privire la marile dosare politice ale ultimelor luni, de la noi şi mai ales din lumea largă, m-am gândit des, citind cartea în discuţie, că, dacă oamenii care se pretind a fi experţi ar avea prestanţa, seriozitatea şi performanţa publicistico-editorială ale Sabinei Fati, atunci şi spaţiul nostru public ar arăta, îmi place să am această iluzie, altfel. Mulţi dintre cei care ne sunt „vânduţi“ şi „marketaţi“ drept experţi îndeplinesc doar o funcţie; ei ne sunt arătaţi ca experţi şi impuşi ca atare nu în virtutea competenţei lor, ci prin repetiţie. Sabina Fati – prin tipul de scriitură pe care îl face aceasta şi prin prezenţa sa publică – ne arată cum ar trebui să fie un expert, ce ar trebui să facă acela care ar pretinde că ştie foarte bine o temă, o problemă, un dosar cu relevanţă publică.
Intr-o lucrare excelentă dedicată Mării Negre, o monografie care a apărut, la două edituri diferite, la momente diferite, şi la noi, Charles King are un pasaj care intrigă azi în cea mai mare măsură. Pasajul este scris acum mai bine de 10 ani şi sună în felul următor: „timp de mai bine de două mii de ani, diferite imperii, state şi popoare şi-au disputat dreptul politic şi istoric de a domina aceste ape. Acum nu mai este deloc sigur că Marea Neagră a rămas un trofeu la care merită să râvneşti“. Dimpotrivă, la un deceniu şi ceva după ce lucrurile păreau că intră, pentru acestă regiune, în logica unui „sfârşit al istoriei“, în termenii în care, superficial, este citit Francis Fukuyama, este cum nu se poate mai sigur că Marea Neagră reprezintă o miză uriaşă. Subtitlul cărţii Sabinei Fati sugerează el însuşi ceva şi în această privinţă – e vorba despre o călătorie care prinde „şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time“.
Fapt este că, departe de a fi cel mai cuminte şi cel mai „tăcut“ vecin al României, Marea Neagră este foarte zgomotoasă şi tot mai problematică. „Această mare capricioasă, aflată între lumi, parcă mereu nervoasă şi greu de stăpânit, este un loc al nesfârşitelor dispute, al nemulţumirilor ascunse şi al strategiilor războinice“, notează Sabina Fati. În detaliu şi despre prezent, lucrurile stau, la Marea Neagră şi în vecinătatea ei imediată, de fapt în acest fel: „în jurul Mării Negre, spaima de război, autocenzura, frica de autoritate sunt resimţite, în sensul acelor de ceasornic, aproape peste tot de la Odesa la Istanbul. Georgia, care oscilează între Est şi Vest, e mai curând excepţia care confirmă regula, în vreme ce Bulgaria își păstrează sentimentele fraterne faţă de Moscova, iar România caută aproape disperat soluţii de apărare împotriva expansiunii ruseşti, descoperindu-se oarecum într-o poziţie izolată: la nord, Ucraina este sfâşiată într-o confruntare inegală cu Rusia; la est, Republica Moldova este ţinută ca într-o cursă din cauza Transnistriei, enclavă controlată de Moscova; la Marea Neagră are o nouă graniţă pe mare cu Rusia; la sud, Bulgaria e mereu dilematică şi Serbia e într-un parteneriat fratern cu Rusia; iar la vest, în Ungaria, premierul Viktor Orbán s-a săturat de modelul democraţiilor occidentale, pe care vrea să-l abandoneze în favoarea unui «stat iliberal», dând ca exemple de urmat Rusia şi Turcia“.
Ocolul Mării Negre în 90 de zile este, desigur, cartea Sabinei Fati, dar e şi o carte despre noi şi pentru noi – avem multe de învăţat din ea. Autoarea face, în călătoria sa, dar şi în analitica acestui palpitant voiaj, un decupaj geopolitic al cărui rang simbolic este însemnat şi în care se verifică (sau nu) mari idei cu privire la (cât de posibile şi cum anume sunt posibile?) dictaturi(le), democraţii(le), comunităţi(le), diferenţe(le) şi multe alte teme nodale ale lumii de azi. Există şi un avertisment pe care este bine să îl luăm în serios cu privire la ce ar putea să se întâmple aici: „drumul în jurul Mării Negre nu se mai face nici pe apă, nici pe uscat, fiindcă cele două căi sunt întrerupte de conflicte: pe coasta Crimeei circulă doar vase militare, iar vechea intersecţie a rutelor comerciale a fost blocată mai întâi de Războiul Rece şi apoi de încercările noii Rusii de a pune iarăşi mâna pe teritoriile pierdute. Sferele de influenţă abandonate şi reconstruite după 2014, când pentru prima dată în Europa postbelică un stat a luat cu japca un teritoriu vecin, au transformat Marea Neagră din nou într-un loc al confruntărilor. Aici totul se întâmplă încet-încet, iavaş-iavaş, ciut-ciut, în aşteptarea «celui de-al noulălea val», care ar putea fi devastator“.
În fine, mai punctez aici un motiv foarte puternic pentru care lectura acestei cărţi aduce multe beneficii – unele, cu totul neaşteptate: epilogul acesteia. Finalul cărţii este intitulat Drumul pe care l-am făcut şi dulciurile pe care le-am mâncat în jurul Mării Negre. À propos de dulciuri: sunt foarte multe, iar descrierea lor este incitantă. Nu îţi mai vine să laşi cartea din mână...