„O femeie fantastică” – cu îndrăzneală despre identitate sexuală

Fara Autor | 01.12.2017

2017 / 12 / 08

Pe aceeași temă

După Gloria, un film cu care a câştigat numeroase premii, Sebastían Lelio revine cu O femeie fantastică, un film care spune povestea unei persoane transexuale, o poveste mai aproape de realitatea contemporană decât oricare alta de pe marile ecrane. O femeie fantastică va ajunge în cinematografele din România începând cu 8 decembrie, fiind distribuit de Transilvania Film.

 

Marina (Daniela Vega) este o tânără chelneriţă şi cântăreaţă aspirantă. E îndrăgostită de Orlando (Francisco Reyes), un bărbat cu două decenii mai în vârstă. Orlando moare pe neaşteptate şi, în loc să-şi plângă iubitul, Marina trebuie să înfrunte suspiciuni. Familia lui nu are încredere în ea. O poliţistă investighează dacă nu cumva a fost implicată în moartea lui Orlando. Fosta lui soţie îi interzice să vină la înmormântare. Marina este o femeie transexuală şi pentru rudele lui Orlando identitatea ei sexuală este o aberaţie, o perversiune. Marina trebuie să lupte pentru a putea fi ea însăşi.

 

 

Pe cât de plin de elemente psihologice şi sociale este acest pe film, pe atât de mult este presărat şi cu momente melodramatice, pline de culori strălucitoare şi umbre emoţionale. Lelio foloseşte o gamă bogată de dispozitive vizuale şi sonice pentru a scoate în evidenţă viaţa privată a unei femei care este prea uşor ignorată de societatea patriarhală de masă. Directorul de imagine Benjamín Echazarreta o prezintă pe Marina într-o serie de tablouri inedite, variind de la naturalismul curat până la artificiul fumător, diferitele imagini reflectând nu doar identitatea ei divizată în ochiul publicului, ci şi felul în care se vede pe sine.

 

„Este un film fantastic. Daniela Vega, actriţa, este fantastică în film. Puteţi să mă citaţi oriunde, cu semne de exclamare dacă trebuie. Munca mea aici este terminată. Ok, nu chiar. O femeie fantastică este o poveste directă despre auto-afirmare şi sfidare, şi un studiu complex al nuanţelor identităţii” declară  A. O. Scott în cronica sa de pe The New York Times.

 

După premiera din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, filmul O femeie fantastică a câştigat imediat o mare parte din public pentru modul sincer şi brutal prin care expune o realitate greu de recunoscut. Prezenţa în cadrul competiţiei festivalului de la Berlin a fost recompensată cu trei premii - Menţiunea specială a Juriului Ecumenic, Cel mai Bun Scenariu şi Cel mai Bun Lungmetraj. Aceste distincţii au fost completate cu un premiu în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastán (Cel mai Bun Film Latino American).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22