Pe aceeași temă
Regizorul Radu Jude se află în această perioadă în producţie cu un documentar independent produs de Hi Film Productions, un proiect cinematografic care combină aproximativ 2.000 de fotografii din cele 7.500 ale colecţiei Costică Acsinte şi diverse materiale din Arhiva Naţională de Filme şi din Arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune.
Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război în timpul primei conflagraţii mondiale, developând atât fotografiile sale, cât şi pe cele ale piloţilor şi observatorilor aerieni români, francezi sau, în unele cazuri, chiar ruşi. Experienţele trăite în perioada respectivă sunt redate de albumul fotografic personal ce conţine 84 de pagini şi 327 de fotografii, marea majoritate fiind însoţite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene/schiţe, tăieturi din ziare). Printre cei fotografiaţi se regăsesc: Regele Ferdinand, Regina Maria, Prinţul Carol, generalul Berthelot sau generalul Eremia Grigorescu.
Costică Acsinte a lăsat în urma sa mii de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme şi un număr necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate. Majoritatea printurilor poartă pe verso ştampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.
Montajul documentarului regizat de Radu Jude este semnat de Cătălin Cristuţiu, iar consilierea tehnică este asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.
Potrivit producătorului Ada Solomon, documentarul va fi finalizat în această toamnă.
Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje printre care „Lampa cu căciulă” (2006) (câştigător a peste 50 de premii la festivaluri internaţionale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) şi „Alexandra” (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen).
Lungmetrajul său de debut, „Cea mai fericită fată din lume” (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selecţionat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films - New York, Salonic, Sarajevo şi Londra. În 2011, a regizat şi produs mediumetrajul independent „Film pentru prieteni”.
„Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secţiunii Forum de la Berlinale. A obţinut Marele Premiul al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri şi a fost lansat în Franţa, Olanda şi Ungaria.
Cele mai recente scurtmetraje „O umbră de nor” şi „Trece şi prin perete” au fost prezentate la Cannes în secţiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Menţiunea Specială a juriului.
„Aferim!” (2015) îi aduce Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale
Radu Jude se află în postproducţie cu lungmetrajul “Inimi cicatrizate”, adaptare liberă după Max Blecher.