Scriitorul Mircea Cărtărescu nu a fost acceptat ca membru al Academiei Române

L. G. | 01.03.2023

​Mircea Cărtărescu a reacționat miercuri după ce nu ar fi primit voturile necesare pentru a fi primit în Academia Română, spunând că „a nu fi academician” i se pare „un strop de libertate în plus”.

Pe aceeași temă

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, Mircea Cărtărescu spune că nu a fost vreodată visul său să devină academician, că nu se simte nici la vârsta adecvată, nici la nivelul valoric pe care o academie națională îl presupune și că nu are niciun fel de sentimente negative pentru Academie pentru că nu l-ar fi acceptat.

Mesajul lui Mircea Cărtărescu:

„Mă văd silit să fac câteva precizări în legătură cu «neprimirea mea în Academia română», deși nu aș fi vrut să mai adaug ceva unei chestiuni deja inflamate artificial și fără sens.

Nu a fost vreodată visul meu să devin academician. Nu mă simt nici la vârsta adecvată, nici la nivelul valoric pe care o academie națională îl presupune.

Nu am nici un fel de sentimente negative pentru Academie pentru că nu m-ar fi acceptat. Am primit inițial începerea demersurilor respective doar pentru că am fost propus de trei oameni pentru care am un mare respect și cărora nu am avut curajul să le spun nu: Ion Pop, Ana Blandiana și Mircea Martin. Le sunt recunoscător pentru gestul lor.

Dar când am aflat din presă că la o votare inițială din cadrul secției filologice nu am întrunit suficiente adeziuni, m-am simțit foarte ușurat și am înțeles că așa trebuia să fie. A nu fi academician (sau orice altceva în afară de ceea ce sunt cu adevărat: un om care scrie) mi se pare un strop de libertate în plus, pe care știu să îl prețuiesc”.

Eventuala intrare a scriitorului român contemporan cu cea mai mare notorietate națională și internațională, Mircea Cărtărescu, în Academia Română s-a blocat de la bun început, în cea mai nouă etapă de primire a unor noi membri în această instituție, a scris edupedu.

Membrii Secției de Filologie și Literatură au votat în urmă cu o lună două noi propuneri pentru un loc în Academie, dar Cărtărescu, deși propus, nu s-a numărat printre acestea, potrivit informațiilor sumare oferite pentru Edupedu.ro de către reprezentanți ai Academiei. A fost votată, în schimb, ca propunere „pe locul scriitorilor și criticilor” o altă personalitate culturală, Gabriela Adameșteanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22