Pe aceeași temă
Personalitatea şi viaţa lui Winston Churchill au determinat apariţia churchillogiei, cu o bibliografie impresionantă, pe măsura uriaşei sale staturi, una fascinantă privită în ansamblul evoluției sale şi care, poate pe nedrept, este redusă doar la rolul esenţial pe care l-a avut în cel de Al Doilea Război Mondial, care, într-adevăr, a fost încununarea unui lung parcurs pe scena politică britanică (nu neapărat mereu ascendent, căci Churchill a cunoscut şi perioade de eşec, retrageri strategice, analize şi inevitabile reveniri în prim-planul politicii britanice). Volumul Churchill al lui Paul Johnson, mare specialist în biografii, încearcă să ofere în relativ puţine pagini esenţa vieţii marelui lider britanic.
Copilăria şi adolescenţa lui Winston Churchill nu anunţau prin nimic destinul său ulterior. Părinţii nu au crezut în el, iar tatăl chiar l-a subestimat profund, bănuind că tânărul Winston nu era capabil nici măcar de a intra în cadrul trupelor de cavalerie, ceea ce fiul său a făcut oricum, stârnind furia părintelui. În epocă, doar vlăstarele nobilimii mici sau cele mai puțin capabile din înalta societate britanică luau calea armelor, cei mai buni devenind fie politicieni, fie administratorii civili ai imensului imperiul colonial. Absolvent al Colegiului Harrow, unde performanţele sale nu au fost strălucite, Winston a deprins tainele scrisului, care-l va ajuta imens de-a lungul carierei sale ulterioare (fiindu-i acordat Premiul Nobel pentru Literatură). „Niciun alt politician englez nu a manifestat mai multă fascinaţie faţă de cuvinte şi nu le-a folosit cu mai multă perseverenţă pentru a face carieră şi a-şi proteja poziţia în vremuri tulburi. Tot cuvintele i-au fost, de la 22 de ani până la sfârşitul vieţii, principala sursă de venit. Încă de la debut a câştigat neaşteptat de mulţi bani, iar cărţile sale le-au adus, lui şi urmaşilor, sume prodigioase. A scris mii de articole publicate în ziare şi reviste şi peste patruzeci de cărţi. (...) După socoteala mea, lui Churchill i-au fost tipărite, în total, incluzând discursurile publicate, între 8 şi 10 milioane de cuvinte.“
PAUL JOHNSON - Churchill (Editura Humanitas, 2017, 180 pp.) |
Personalitatea lui Winston Churchill continuă să fascineze şi încă se realizează filme avându-l în prim-plan pe longevivul premier britanic. Cel mai recent dintr-o serie impresionantă, The Darkest Hour / Ziua decisivă, a fost multiplu nominalizat la Premiile Oscar şi retrasează inspirat zilele cruciale din mai şi iunie 1940, când Churchill i-a luat locul pacifistului şi complet uzatului (din punct de vedere politic) Chamberlain, cel care fluturase, penibil, la întoarcerea de la Conferinţa de la München, un petic de hârtie pe care-l numea tratatul care va asigura pacea pentru o generaţie. Rămâne de mirare cum şi de ce Chamberlain (care mai era şi bolnav de cancer) a rezistat în funcţie până în ajunul dezastrului anglo-francez din 10 mai 1940. De altfel, cartea lui Paul Johnson oferă şi un episod edificator din 1935, când Churchill ar fi găzduit în casa lui de la ţară, din Chartwell, un grup de studenţi cu care a dezbătut perspectiva ca germanii să debarce în Anglia. „Aici suntem cinci bărbaţi în putere. Avem la dispoziţie un arsenal care poate nu e modern, dar niciunul dintre noi nu va rămâne neînarmat. Am pornit la drum. Aş cuteza să preiau comanda. Şi dacă e să ne aşteptăm la ce e mai rău, ne vom vinde viaţa scump. Oricare va fi deznodământul, sunt încrezător că vom da tot ce avem mai bun în noi.“
Puţin cunoscut este şi faptul că, în tinereţe, Churchill, dorind să se remarce, a căutat aventurile războinice, luând parte la diverse războaie (cel din Cuba, din nordul Indiei, din Africa de Sud, fiind luat şi prizonier de buri, evadând), căci oricum Imperiul Britanic, întinzându-se pe un sfert din suprafaţa lumii, avea astfel de confruntări în fiecare an. Iar în Primul Război Mondial, după eşecul campaniei din Gallipoli, care pe nedrept i-a fost atribuit numai lui, a preluat comanda unui batalion scoţian în Flandra, între 18 noiembrie 1915, luptând pe front, până în mai 1916, când a preluat Ministerul Înarmării, ceea ce doveşte o dată în plus că avea curaj nu numai în discursuri şi dispute oratorice în Camera Comunelor, ci şi în a înfrunta moartea. Paul Johnson afirmă că s-ar fi aflat în bătaia gloanţelor de cel puţin 50 de ori de-a lungul vieţii, ceea ce nu-i deloc puţin.
Churchill, destul de temperamental pentru un englez, avea şi marele talent de a o da cu oiştea în gard, cum a fost cu ocazia crizei dinastice britanice din 1936, când i-a luat partea, în mod nechibzuit, Regelui Eduard al VIII-lea, care dorea să rămână rege şi să se căsătorească cu o americancă anonimă, divorţată deja de două ori. Dar, spre lauda lui, el atrăgea atenţia opiniei publice britanice şi colegilor săi parlamentari încă din 1935 asupra pericolului nazist, într-o perioadă când marea majoritate a populaţiei credea cu totul altceva, iar într-un discurs furibund din octombrie 1938 denunţa cu tărie dezastrul de la München, care „era doar începutul, doar prima înghiţitură dintr-o cupă amară din care vom sorbi an de an, dacă nu ne revenim total din declinul moral şi militar, astfel încât să ne ridicăm şi să luăm poziţie pentru a ne câştiga propria libertate, ca în timpurile străvechi“. La izbucnirea războiului a fost cooptat iarăşi în guvern, primind funcţia pe care o avusese şi în celălalt război mondial, cea de prim lord al Amiralităţii, una deosebit de importantă, dacă luăm în considerare forţa navală britanică din acea vreme, fiind numit premier chiar la 10 mai 1940, când nemţii au declanşat nimicitoarea lor ofensivă pe Frontul de Vest. Remarcabil este şi faptul că Churchill a făcut patru vizite într-o Franţă care era pe punctul să cedeze militar şi psihologic sub asaltul unui Wehrmacht dezlănţuit, în condiţiile în care Aliaţii pierduseră controlul spaţiului aerian. Cert este că a fost omul potrivit la locul potrivit pentru Marea Britanie, însă trebuie punctat că, în ciuda faptului că a acumulat o imensă putere în calitatea sa de premier şi ministru al Războiului, Churchill nu a derapat şi, folosind o expresie foarte actuală, puterea nu i-a luat minţile, chiar dacă, în mod sigur, i-a plăcut să o exercite. Dimpotrivă, s-a considerat în continuare „un simplu funcţionar al Comunelor“. „În măsura în care Churchill avea o religie, aceasta era Constituţia britanică - în spirit şi în literă; lăcaşul său de cult era Parlamentul, căruia îi asculta întocmai deciziile.“ Şi nu este puţin lucru, în condiţiile în care el avea de-a face cu tirani atât de periculoşi, fie că-i erau inamici (Hitler sau Mussolini) sau aliaţi (Stalin). De altfel, singurul de care se temea Stalin era tocmai Churchill, pentru că ştia cât de anticomunist fusese şi continua să rămână în forul său interior, chiar dacă a fost nevoit să se facă frate cu dracul pentru a trece puntea.
Pierzând în mod neaşteptat puterea chiar după capitularea Germaniei naziste, fiind înfrânt categoric de laburiştii cu care guvernase într-o mare coaliţie în timpul războiului, soţia sa l-a consolat blajin şi cu afecţiune: „E posibil să fie o binecuvântare deghizată“ (în sensul că soţul ei putea să se mai odihnească - detaşeze). La care hâtrul Winston ar fi replicat: „Se pare că e extrem de bine deghizată“. Pe de altă parte, anii care au urmat războiului au fost duri pentru Marea Britanie şi mai ales pentru un imperialist convins ca Churchill, căci laburiştii au oferit independenţa perlei Coroanei, India, în 1947 şi au dat semnul retragerii britanice din întreaga lume. Odihna i-a priit, Churchill scoţând bani frumoşi şi din pictură, a început să fie interesat de caii de curse, achiziţionând unul, dar principala activitate a rămas scrisul, căci Churchill credea că „singurele lucruri care durează veşnic sunt cuvintele“. Documentele de război i-au fost predate lui Churchill, fiind considerate proprietatea sa, el renunţând la orice altă compensaţie financiară pentru imensa contribuţie la câştigarea războiului. Astfel încât, imediat dupa ce a părăsit Downing Street 10, s-a apucat să îşi scrie memoriile. „Impresia generală este că Churchill a fost un istoric pasionat, romantic şi adesea cu inspiraţie şi profunzime poetică, un scriitor plin de forţă şi energie, ţinând, în acelaşi timp, la relatarea riguroasă a celui mai mic detaliu.“ War Memoirs a avut, cum era de aşteptat, un succes enorm (a câştigat din vânzări 2,23 milioane de dolari, echivalentul astăzi a 50 de milioane!), Churchill fiind conştient că-şi construise singur soclul pe care istoria avea să-l aşeze, pe bună dreptate, având în vedere că a dus lupta cea bună a libertăţii în faţa tiraniei. Ultimul discurs adresat de Churchill Camerei Comunelor, în aprilie 1955, este de mare actualitate şi pentru noi, în acest moment al istoriei noastre. „Se poate ivi ziua în care dreptatea, dragostea de aproapele, respectul pentru justiţie şi libertate vor permite tuturor acestor generaţii chinuite să meargă mai departe, senine şi triumfătoare, lăsând în urmă epoca hidoasă în care trăim. Până atunci, niciodată nu vă clintiţi, nu obosiţi, nu disperaţi.“