Țara șpăgilor record

Mariana Bechir | 03.02.2015

Pe aceeași temă

Curtea Constituțională, victimă a corupției politice

 

Cazul lui Toni Greblă scoate în evidență riscul numirilor-sinecură în funcții im­por­tante ale statului. Senatorii USL l-au vo­tat la Curtea Constituțională, în de­cem­brie 2013, după un simulacru de audiere de numai un sfert de oră în Comisia ju­ri­dică. Spre comparație, în cazul Soniei So­tomayor, judecător al Curții Supreme din SUA, audierile au durat patru zile și au putut fi urmărite în direct.

 

Când vechiul PSD-ist Toni Gre­blă a fost votat, presa din Gorj pu­bli­case deja multe din acuzațiile aduse acum de procurorii DNA. Se știa despre afa­ce­rile pe care le-ar deține prin interpuși, despre ferma de struți și relația sa de cumetrie cu unul dintre milionarii con­tro­versați ai ju­de­țu­lui, Ion Bîrcină, poreclit Dan Goeru.

S-a scris în presa locală despre nunta ex­travagantă a fiicei lui Bîrcină, la care nașul Toni Greblă a aterizat cu eli­cop­terul, deși are vila în apropierea Porții Sărutului, unde s-a oficiat căsătoria.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1298/4fant.jpg

Gabriel Sandu, Toni Greblă, Cristian David şi Tudor Chiuariu

 

Toate aceste incompatibilități nu au în­cetat nici după numirea la Curtea Cons­tituțională. Până la punerea sub urmărire penală pentru organizarea unui grup in­fracțional, Greblă a circulat cu un BMW pus la dispoziție de Bîrcină, milionarul con­damnat între timp, în primă instanță, pentru că l-ar fi mituit pe fostul deputat UDMR Olosz Gergely, pe când acesta era șef la Autoritatea Națională pentru Re­glementare în Domeniul Energiei (ANRE).

 

Singura noutate o reprezintă traficul de influență făcut pentru a-l ajuta pe Bîr­cină să păcălească embargoul impus de Rusia produselor agroalimentare din UE.

Milionarul Adamescu, condamnat

Hrebenciuc și fiulîn instanţă

Instanța a pronunțat pe 2 februarie prima sentință din Dosarul insolvențelor. Omul de afaceri Dan Adamescu (patronul României libere) a primit o condamnare de 4 ani și 4 luni cu executare, iar judecătorul Mircea Moldovan, cea mai grea pedeapsă dată până acum într-un dosar de corupție – 22 de ani de închisoare.

DNA a trimis în instanță rechizitoriul retrocedării celor 43.000 de hectare de pădure, cu 17 inculpați. Printre ei figurează fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc (în stare de arest) și fiul său (judecat în stare de libertate). Este dosarul cu cel mai mare prejudiciu – peste 300 de milioane de euro.

 

În pofida acestor dezvăluiri care vul­ne­ra­bilizează CCR, Toni Greblă refuză să-și dea demisia. A intrat în concediu de odih­nă, anunțând că va reflecta asupra situației. Un concediu ce ar putea fi scurtat brusc, întrucât se aude că Viorel Hrebenciuc le-ar fi dezvăluit și el procurorilor niște afaceri ale lui Toni Greblă.

 

Puțura, incompatibilul mafiot

 

Un al caz ce a șocat opinia publică este cel al lui Ovidiu Puțura, judecător cu o evoluție spectaculoasă pe mandatul pre­mierului Ponta. Ajuns secretar de stat în Ministerul Justiției, Puțura a fost numit președinte al CA de la CFR SA. Pentru evi­denta incompatibilitate dintre statutul de magistrat și cea de membru CA, Ins­pecția Judiciară l-a sancționat pe Puțura cu avertisment. Luna aceasta, ma­gis­tra­tul a fost arestat preventiv pentru luare de mită (bunuri în valoare totală de cir­ca 30.000 de euro) și pentru că ar fi în­cercat să intimideze judecători. „O calc cu mașina după aia și gata... Stai li­niș­tită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăștia cu...“, este citat Puțura, într-una dintre stenogramele de la dosar.

 

Cristian David, primul ministru de Interne ajuns în pușcărie

 

Guvernul de după gratii s-a completat lu­na aceasta și cu fostul ministru al In­ternelor, după ce judecătorii au aprobat arestarea preventivă a lui Cristian David, pentru luare de mită și spălare de bani.

 

David este acuzat că a luat o șpagă de 500.000 de euro, în anul 2008, pentru a-l ajuta pe „regele retrocedărilor“ din ju­dețul Buzău să intre în posesia a 15 hec­tare de teren intravilan. Mita totală s-a ridicat la 1,1 milioane de euro, iar partea lui David i-a fost înmânată aces­tuia chiar în cabinetul de ministru și îna­inte să plece spre o întrunire unde a ți­nut un discurs despre prevenirea și com­baterea corupției. Va rămâne în an­to­lo­gia corupției nu pentru sumă (modestă, comparativ cu cele aflate în top), ci pen­tru reproșul adresat ulterior mituitorului: „Era mai bine dacă erau în lei“.

 

Cristian David ar putea figura totuși cu un record în cartea corupției autohtone – familia cu cei mai mulți membri con­damnați, mama, soția și socrul.

 

Chiuariu, șpagă record de 5 milioane de euro

 

Cu David dispare încă un membru al gru­pului de la Iași, grup introdus în politica mare de Crin Antonescu, cel care l-a im­pus în Cabinetul Tăriceanu și l-a reac­ti­vat apoi în Guvernul USL. Relu Fenechiu, mentorul grupului, exe­cută con­dam­na­rea de 5 ani închisoare pri­mită în Do­sa­rul Transformatorul. În­că­pățânarea lui An­tonescu de a-l menține în funcție a dus în 2013 la o altă pre­mie­ră rușinoasă – pri­mul ministru con­dam­nat în timpul man­datului.

 

Tudor Chiuariu, fost avocat al Grupului Fe­ne și propulsat în 2007 ministru al Jus­ti­ției, a creat altă situație inedită în Par­la­mentul României: condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu sus­pen­dare în Do­sarul Poșta Română, el a ră­mas mem­bru al Comisiei juridice din Se­nat și al ce­lei pentru revizuirea Constituției. Liberalii s-au descotorosit de el abia săp­tămâna trecută, prin „procedura ra­die­rii“, după ce DNA l-a adăugat pe lista ce­lor care s-au înghesuit să ia o bucată din șpaga pusă la bătaie de Paltin Sturd­za în schimbul re­tro­cedării a 43.000 de hectare de pădure.

 

Stenogramele de la dosarul trimis în ins­tanță îl surprind pe Chiuariu străduindu-se să-l convingă pe Sturdza că-și merită su­ma totală de peste 5 milioane de eu­ro, ta­xată pentru intervențiile sale pe lân­gă per­soane din administrația locală. Banii ce­ruți pentru serviciile încadrate de DNA la trafic de influență urmau să fie albiți pri­n­tr-un contract de asistență juridică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22