Pe aceeași temă
PSD, în marș spre Cotroceni
Cu doar o săptămână înainte de europarlamentare, PSD este cotat în sondajele de opinie cu 40,7%, în creștere cu peste 3% față de ianuarie 2014, când încă se afla în USL (sondaj INSCOP). Victor Ponta, devenit semioficial candidat la prezidențiale, se plasează ușor peste cota partidului, reușind la rândul său să crească de la 37,3%, în ianuarie, la 38,7% în martie, până la 41,7% în mai. Ce arată aceste cifre? În primul rând, că ruperea USL nu a fost decontată de PSD, o campanie mediatică agresivă și insistentă pe sloganul „USL trăiește“ a dus nu doar la conservarea propriului electorat, ci și la captarea unuia nou, de presupus din PNL, având în vedere prăbușirea masivă a acestui partid. S-a dovedit o strategie reușită. Electoratului i s-a vândut iluzia că „trădarea liderului PNL“ nu înseamnă că marea alianță a capotat, dar și că un scor bun pentru PSD îi va aduce înapoi acasă, de preferat în genunchi, pe frații amăgiți de Antonescu. În al doilea rând, vedem că mesajul eurosceptic, cu conotații naționaliste - „mândri că suntem români“ (subliminal: nu ne lăsăm călcați în picioare) - și negative - „apărăm România la Bruxelles“ (subliminal: răul vine de la UE) -, a avut rezonanța scontată. Acesta este unul dintre motivele pentru care PSD a evitat cu obstinație temele europene, care, odată aduse în dezbaterea publică, ar fi impus o abordare pozitivă, în contradicție cu sloganul electoral. În fine, resuscitarea „antibăsismului“ prin războiul permanent și pe tematica diversionistă cu Băsescu, devenit principala temă de campanie a PSD, a reactivat memoria și ura, ducând la recoagularea electoratului USD și la menținerea acestuia în captivitate. În aceeași strategie, candidații la europarlamentare au fost trași în plan secund, oricum nu există printre ei o „locomotivă“, pentru a face loc lansării lui Ponta și a acestor mesaje principale.
Deși PSD a anunțat oficial că ținta sa este de 35% la europarlamentare, în mod evident un scor peste 40% (cel mai bun rezultat, cu excepția celui al FSN în 1990, a fost de 37,13% la alegerile parlamentare pentru Senat din 2004) ar valida candidatura lui Ponta la prezidențiale și ar deschide perspectiva acaparării complete a puterii. Ar mai arăta și că mașinăria de partid a funcționat bine, că nemulțumirile baronilor generate de acțiunile DNA au fost aplanate, aceștia înțelegând mesajul lui Ponta („răbdare, că se rezolvă“), ceea ce va motiva și mai mult activul pentru la toamnă.
La redistribuire, PSD ar putea lua aproape jumătate dintre mandatele pe care România le va da în PE, ceea ce ar crește importanța partidului și în rândul socialiștilor europeni, într-un context politic regional complicat din cauza conflictului cu Rusia. Să nu uităm că socialiștii, printre care și cei ai PSD, s-au opus în PE sancțiunilor economice față de Rusia. Aceasta este o miză nu atât din punctul de vedere al electoratului, cât al lui Ponta și al guvernului, care speră că vor găsi mai ușor pârghiile prin care să slăbească din presiunea pusă de Bruxelles pe respectarea independenței justiției, a statului de drept și luptei anticorupție.
Și totuși, PSD știe că jocurile nu sunt făcute. Un scor de 40% la o prezență de 25% înseamnă în jur de 1,8 milioane de votanți. Rezultatele sondajelor arată că opoziția în totalitatea ei, deși mai puțin motivată din lipsă de lider și fărâmițare, scoate la urne cam tot atâția votanți.
PNL, prăbușit, dar cu asul în mânecă
Ieșirea liberalilor din USL pare să le fi fost fatală dacă analizezi sondajele de opinie. Cam toate dau o pierdere maximă de 6 procente, de la peste 20% în ianuarie la 15% în mai. Dinspre PNL vin însă mesaje încurajatoare: scorul va fi peste 20%, iar Crin Antonescu nu va trebui să-și dea demisia din fruntea partidului, așa cum a promis. Miza este deci enormă și pe mai multe planuri. În primul rând, Antonescu își joacă nu doar poziția de șef al PNL, ci și pe cea de candidat la prezidențiale. Altfel spus, își joacă chiar viitorul politic. Deși controlează bine partidul, dovadă că a reușit să împiedice hemoragia în momentul ruperii USL și a trădării lui Tăriceanu plecat cu misiune la PSD, Antonescu ar putea să fie măturat de nemulțumirea generată de un rezultat prost. Refacerea USL, vânturată sistematic de Ponta și Tăriceanu, ar putea să sune mult mai atrăgător pentru armata de directori și funcționari rămasă până acum în posturi, dar căreia îi va fi clar că i-a sunat ceasul, în situația în care ea nu se va produce. Scenariul este însă puțin probabil. Antonescu și liderii din jurul său au avut grijă să împingă atacurile la adresa lui Ponta și a PSD la extrem, până în punctul în care o împăcare ar deveni problematică. Dar mult mai important, PNL are în manșetă asul numit Johannis, candidatul la prezidențiale cu șansele cele mai mari într-un tur doi cu Ponta. Rocada Antonescu-Johannis, deși negată de cei doi, se profilează a fi soluția pentru ieșirea PNL dintr-o criză a scorurilor proaste, dar și pentru salvarea lui Antonescu personal. Desigur, un rezultat de 20% l-ar revalida pe Antonescu ca lider și candidat și ar închide definitiv subiectul USL.
În al doilea rând, este vorba de poziționarea partidului în raport cu celelalte forțe de opoziție. Campania i-a pus în fundal pe „eurocampionii“ partidului, dintre care oricum nu s-a detașat niciunul de forță, desfășurându-se pe frontul războiului cu PSD și Ponta și mai puțin pe cel al cuceririi electoratului de dreapta, atât de necesar în cursa prezidențialelor. Cu toate șarjele oratorice împotriva fostului camarad din USL, Antonescu a ratat șansa de a deveni, dacă nu liderul opoziției, măcar principala ei voce. Motivul: a fost acoperit mediatic de războiul Ponta-Băsescu și nu s-a delimitat de evenimentele din vara lui 2012, ceea ce a făcut ca mesajul anti-PSD să fie necredibil. Lucru valabil și pentru Johannis.
Șansele ca PNL să fie totuși vioara întâi pe „dreapta“ sunt destul de mari, indiferent de numărul de procente care îl vor despărți de PDL și PMP. E puțin probabil ca PNL să se așeze la masa negocierilor, pentru că, în oricare dintre situații, scor peste 20% - candidat Antonescu, scor în jur de 16% - candidat Johannis, este avantajat. Atuul candidatului cel mai bine plasat în turul doi în lupta cu Ponta este unul determinant și PNL nu va renunța să joace această carte. Profitând de fărămițarea celorlalte partide de opoziție și lipsa unui candidat comun cu șanse reale, Antonescu a lansat semnalul coagulării unui front anti-PSD încă din primul tur, evident, un jurul PNL. Acest scenariu depinde însă de scorurile PDL și PMP și de modul cum se vor rezolva disensiunile dintre ele. Deși Antonescu pare că și-a ratat cariera de lider și candidat, iar situația PNL nu este dintre cele mai roze, partidul rămâne fără discuție în jocul mare, fie și măcar pentru faptul că nu poate fi ignorat în niciunul dintre scenariile prezidențialelor.
PDL, forțat să aleagă a treia cale
PDL dă la aceste europarlamentare un test electoral decisiv, fiind în cea mai complicată situație din 2000 încoace. „Adio“-ul spus de Traian Băsescu, concretizat în ruperea efectivă a partidului cu doar 6 luni înainte de scrutin, se vede în sondaje: PDL a pierdut între 6 și 8 procente, ajungând undeva la 15-11%. Canibalizarea voturilor între PDL și PMP s-a produs, războiul fratricid fiind unul din ce în ce mai sângeros. Rezultatele alegerilor, judecate în primul rând din perspectiva diferenței de scor dintre cele două partide, au o importanță covârșitoare pe mai multe paliere. În situația unui scor prost, sub 15%, și la o diferență de doar 2-3 procente de PMP, echipa Blaga ar putea fi măturată, existând scenariul preluării de către Boc a conducerii partidului, lucru care ar rezolva și relația cu PMP-Băsescu-Udrea. O cramponare de funcții ar putea însă declanșa un alt val de plecări spre PMP. La cât de puțin însă peste 15%, scor comparabil cu cel de la parlamentarele din 2012 al ARD, și la o diferență de minimum 5 procente de PMP, poziția lui Blaga rămâne totuși solidă. Va avea scuza despărțirii provocate de Băsescu și a dezertării unor primari importanți, în frunte cu Emil Boc, a cărui capacitate de baleiaj - la mitinguri cu PDL și la întruniri cu PMP - rămâne una dintre cele mai negative surprize ale campaniei. Este puțin probabil ca, în aceste condiții, pedeliștii, tot mai radicalizați în antibăsism de atacurile grupării Udrea și antagonizați de furtul de oameni și infrastructură, să accepte să-l rejecteze pe Blaga. O confirmare a acestuia la conducerea PDL ar închide defintiv porțile unei viitoare fuziuni cu PMP.
În acest conflict, PDL are două atuuri majore: mașinăria de partid - activată de campania în teritoriu - și un candidat „locomotivă“ - Monica Macovei - unanim apreciată pe dreapta datorită excelentei prestații la Bruxelles și a rezultatelor în anticorupția internă, care reușește să reducă transferul electoratului spre partidul lui Băsescu. PDL are însă și două vulnerabilități majore: lipsa unui candidat cu potențial pentru turul doi - Predoiu este un eșec sub acest aspect, cota lui netrecând de 10% - și o comunicare obosită și neconvingătoare, în care se simte absența unui lider, ceea ce îi decredibilizează opoziția pe care o face. În condițiile acestor slăbiciuni evidente, PDL a fost nevoit să lupte în campanie pe două fronturi, cu Băsescu-Udrea și cu PSD-Ponta.
Indiferent de scor, PDL va fi obligat să se așeze la masa negocierilor pentru a nu fi acuzat că obstrucționează coagularea dreptei, reproș venit dinspre PMP. Chiar și la un rezultat bun, nu-și va putea impune însă candidatul în fața PMP, din simplul motiv că Predoiu nu are șanse reale. În același timp, un rezultat oricât de slab nu-l va putea determina să o accepte pe Elena Udrea drept candidat al dreptei, împotriva căreia poate folosi cu ușurință argumentul notorietății negative și al sondajelor pentru prezidențiale, care o arată într-o poziție la fel de proastă ca Predoiu. PDL va fi probabil forțat să aleagă o a treia cale. Fie susținerea lui MRU, plasat bine în cursă împotriva lui Ponta, chiar dacă rezultatele la europarlamentare nu-i vor fi favorabile, fie susținerea candidatului PNL. Dacă acesta va fi Johannis, soluția nici nu ar întâmpina prea multă opoziție în interiorul partidului. În funcție de rezultat și de modul în care va ști să gestioneze situația post-alegeri, PDL își joacă existența pe scena politică.
PMP, unificare prin dezintegrare
Partidul lui Băsescu a avut o creștere spectaculoasă, în doar 6 luni a sărit de la 4,1% la 10,2%. Era previzibil. Înscrierea la tribunal și intrarea Elenei Udrea în PMP au pus capăt perioadei romantice a Fundației Mișcarea Populară, cu intelectuali, principii și promisiuni de partid „altfel“. Parlamentari PDL, ba chiar și din PNL, nume nu tocmai onorabile, au migrat la PMP, primari importanți, precum „Pinalti“, Boc, Falcă, plus alte câteva zeci din orașe mai mici, s-au înscris în Fundație, iar baronași și afaceriști locali de toate culorile au luat calea „proiectului Băsescu“. Se putea altfel? Probabil că nu în România și într-un timp atât de scurt. Transferul de electorat s-a produs însă în momentul în care Băsescu a început să dea semnale clare de susținere a noului partid, apogeul producându-se, firesc, în campania pentru europarlamentare. În frunte cu inepuizabila furnizoare de știri Udrea, prin mesaje și acțiuni cool, dând dovadă de mai multă fantezie, uneori de-a dreptul debordantă, decât restul competitorilor, dar mai ales cu un lider de calibrul lui Băsescu pe post de locomotivă, PMP a urcat lună de lună, procent cu procent. Ce câștiga pe de o parte PMP pierdea pe cealaltă PDL. Nu a existat niciun moment de time out, timpul presa, așa încât tandemul redutabil Băsescu-Udrea a fost obligat să lupte tot pe două fronturi. Războiul cu Ponta a acoperit prin intensitatea sonorității scena publică, adversarii fiind bine calificați pentru tăvăleala în „mocirlă“, cel cu Blaga părând, prin comparație, o luptă cu floreta. Cert este că strategia a dat rezultate.
Un scor de peste 10% și o diferență mică față de PDL poziționează PMP ca jucător semnificativ pe scena politică, cu o bună capacitate de negociere pentru viitorul candidat la prezidențiale al opoziției, dar mai ales îi dă un atu în raport cu tabăra Blaga. Chiar și un rezultat de peste 7% validează PMP ca actor politic, să nu uităm, la europarlamentarele din 2007 PLD (desprins din PNL) a obținut 8%, ceea ce l-a făcut suficient de atractiv pentru o fuziune cu PD. Tot ceea ce este de la 7% în sus va arăta că proiectul este o reușită, validând-o inclusiv pe Udrea ca viitor președinte al PMP, ce este sub acest procent ar scoate practic din joc PMP, cu principalii lui actori cu tot.
Riscul deloc neglijabil al întregului demers, chiar și în condițiile unui rezultat peste așteptări, este însă pentru Traian Băsescu. Întrebările fundamentale care se vor ridica imediat după aflarea rezultatelor sunt dacă electoratul „băsist“ se reduce la 7-11%, dată fiind identificarea totală a președintelui cu partidul, și dacă războiul continuu cu Ponta nu a consolidat celălalt electorat, cel antibăsist, umflând procentele PSD. Răspunsul va fi aflat doar în funcție de capacitatea lui Băsescu de a se așeza la masa negocierilor pentru stabilirea unui candidat. De capacitatea de cedare. În momentul de față, nu este clar dacă susținerea acordată de președinte Elenei Udrea chiar merge în direcția impunerii ei drept candidat la prezidențiale, în pofida declarațiilor despre „potențialul de creștere“, abilitățile de luptătoare, curaj sau calitățile de politician. Poate fi doar un simulacru. Ca și PDL, PMP va fi obligat în fața propriului electorat să meargă pe calea coagulării și a compromisului rezonabil. Altfel va rămâne un jucător mărunt, căruia i se va reproșa mereu că a dezbinat în loc să adune.
MRU, gloria sau neantul
Partid de buzunar, construit în jurul unui singur om, Forța Civică se află la limita lui 5%, sondajele arătându-l pe un ușor trend crescător. Explicația faptului că Mihai Răzvan Ungureanu, unul dintre candidații cei mai bine plasați într-o confruntare în turul doi cu Victor Ponta, nu a reușit să tragă partidul după el rezidă probabil în lipsa infrastructurii, greu de construit când pleci de la zero, și a incapacității de a se poziționa ca lider, deși așteptări au existat. Cu o listă mai mult decât onorabilă, dar cu o campanie aproape invizibilă, partidul fostului premier ar putea depăși pragul electoral, ceea ce l-ar repune pe MRU pe harta politicii. Situația este însă ușor ciudată, Ungureanu este singurul candidat care a declarat apriori că va lăsa locul altuia de pe listă, în situația în care va deveni europarlamentar.
Sigur, declarațiile erau făcute în vremea în care MRU încerca diferite combinații cu PDL, PMP sau PNȚ, imaginându-se doar în calitate de prezidențiabil. Teoretic, un scor sub 5% ar trebui să-l arunce de pe orbita jocului prezidențial, mai ales că nu este prea agreat nici de liderul PMP, Elena Udrea, nici de PDL, care îi reproșează pierderea guvernării și faptul că nu s-a înscris ulterior în partid.
Cu toate acestea, penuria de candidați cu șanse reale și sondajele care arată că MRU are potențialul de a aduna suficiente procente care să-l propulseze într-un tur doi, unde ar putea deveni un adversar periculos pentru Ponta prin simplul fapt că dreapta s-ar încolona fără mari rezerve în spatele lui, îl va menține în cărți, chiar și la un rezultat sub linia roșie.
Barometrul INSCOP realizat la comanda cotidianului Adevărul în perioada 1 - 7 mai 2014
Dvs. intenţionaţi să vă prezentaţi la alegerile europarlamentare care vor fi organizate pe data de 25 mai 2014? (% din totalul populaţiei)
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare cu candidaţii cărui partid sau alianţă aţi vota? (% din totalul voturilor - 65% din eşantion)