Pe aceeași temă
O majorare salarială care nu este susţinută de investiţii generatoare de creştere economică de durată, de productivitate, de eficienţă economică şi încasări pe măsură nu aduce deloc fericirea.
Pe tema asta am mai scris şi probabil voi mai scrie. Necazul este că ajungem să scriem prea des despre „probleme cu repetiţie“ fără ca cineva să dea semne că vrea şi poate să înveţe ceva din greşelile trecutului apropiat. Şi ajung să mă întreb, din ce în ce mai des: oare câţi oameni ascultă cu adevărat şi dau importanţă semnalelor transmise către ei?
Un astfel de semnal îl primim, pe de o parte, de la investitorii strategici, de la industriile bune plătitoare de taxe şi impozite care continuă să facă investiţii în economia naţională, de la ceea ce numesc a fi „puşculiţa bugetară“ a României. Un alt semnal similar primim zilnic de la Banca Naţională. Presa economică (în special) şi adesea şi presa generalistă îl citează pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, atunci când acesta - prin cuvinte destul de meşteşugite sau chiar prin sintagme de-a dreptul populare – cere statului o disciplină de fier în administrarea bugetului, de fapt în controlul modului în care se cheltuiesc banii publici. În anii anteriori l-am auzit pe guvernator avertizând adesea că nu există ceva mai rău pentru viaţa noastră economică decât o spirală a inflaţiei. Dar azi inflaţia „a murit“!
Însă zilele astea, guvernatorul BNR tot despre o „inflaţie“ avertizează. Paradoxal, nu? Păi cum, când BNR ne anunţă că inflaţia nu este de multe luni o ameninţare reală pentru economie, tocmai acum guvernatorul sesizează riscul de inflaţie?! Despre ce „inflaţie“ avertizează atunci guvernatorul BNR?
Despre „inflaţia cheltuielilor bugetare“, despre nesăbuinţa – repetată istoric – a majorărilor costurilor publice dincolo de ceea ce „ne ţine punga“. Dar, mă întreb, oare câţi oameni au ascultat cu atenţie şi câţi au înţeles că avertismentele investitorilor sau cele ale guvernatorului ne privesc pe toţi? Câţi oare sunt convinşi că aritmetica simplă a deficitului bugetar (cât băgăm în pungă minus cât scoatem din pungă trebuie să dea cu plus, nu cu mult sub minus) este mai importantă decât promisiunile şi declaraţiile spectaculoase făcute de cei interesaţi doar de „plusul“ personal în din-ce-în-ce-mai-apropiata campanie electorală?
În urmă cu mult prea puţini ani ca să-i uităm atât de uşor, în plină criză financiară a Occidentului, oamenii simpli şi-au văzut casele, slujbele, economiile sau fondurile de pensii spulberate nu din cauza guvernelor, ci mai curând din cauza unor super-manageri hrăpăreţi care au dus în faliment – administrând defectuos – uriaşe companii private activând în lumea asigurărilor, a creditelor ipotecare sau a pieţei financiare. Astăzi, în plin efort de redresare economică a businessului românesc (cot la cot cu businessul universal mult mai circumspect faţă de „super-manageri“) şi, implicit, în plin efort de relansare a economiei naţionale, principalul adversar al omului simplu, dar activ economic (fie el angajat sau angajator, bugetar sau „privat“) nu este deloc administratorul banilor privaţi din economie (super-managerul), ci taman administratorul banului public din economie (acest super-manager public pe care obişnuim să-l numim „guvern“). De fapt, cel care cheltuieşte banul public este şi cel care hotărăşte cum să-şi aducă în pungă din truda celui care produce banul public şi privat.
Cu ceva ani în urmă, unul dintre miniştrii noştri de Finanţe îmi spunea, într-un interviu realizat la The Money Channel, că „bine ar fi să ne punem singuri căpăstru“. Da! Să ne punem căpăstru! Dar cine oare? Noi sau „ei“, când, de fapt, la adăpostul superficialităţii cu care noi toţi primim atenţionările de risc economic, guvernul lasă „căpăstrul“ liber riscurilor de a ne cufunda din nou într-o criză din care încă nici nu am ieşit de fapt?
Trăim azi în plin scandal: să dăm sau nu salarii mai mari la bugetari (la medici, la profesori, la funcţionari, la demnitari)? Dacă dăm, de unde? Dacă nu dăm, de ce? Dilema e trăită în sute de mii de familii: cum să-i spun eu lui tata – fost funcţionar public aflat acum la pensie – că, după o lungă viaţă profesională pusă în slujba publicului larg, el nu merită majorarea pensiei şi aşa neîndestulătoare pentru nevoile cotidiene ale celui care ţine o casă? Cum să-i spun prietenului medic că, după ani întregi în care s-a pus în slujba sănătăţii publicului, refuzând să plece afară, astăzi nu poate avea o leafă mai mare şi că majorarea salariului lui nu vine „într-un moment bun pentru ţară“? Poate doar explicându-le amândurora – şi milioanelor de angajaţi la stat care servesc educaţia, sănătatea şi administraţia publică - următoarele: da, avem nevoie de medici bine recompensaţi şi da, avem nevoie de profesori plătiţi civilizat. Avem nevoie de un sistem de sănătate performant! Avem nevoie de funcţionari publici profesionişti şi răsplătiţi decent! Trebuie să dăm atenţia cuvenită – şi banii necesari – profesorilor care trebuie să ne înveţe copiii şi să nu continue să lase loazele să treacă clasa pentru că primesc „porcul de Crăciun“. Trebuie să răsplătim civilizat medicii şi asistenţii, care trebuie, la rândul lor, să vegheze la sănătate fără să ceară plicul.
Dar, dacă vrem ca ţara asta să fie civilizată, trebuie să ne îngrijim nu doar de prezent – dând pomeni electorale cu banii scoşi din „puşculiţa bugetară“ -, cât mai ales de viitorul nostru, adică de copiii de azi care vor fi forţa de muncă de mâine. Asta înseamnă să avem grijă de ce se întâmplă cu banii de investiţii în domeniile amintite. O soluţie propusă de politicienii momentului este să dăm pentru majorările salariale tocmai banii necheltuiţi (intenţionat, aş spune eu) pentru investiţii în infrastructură, sănătate, educaţie. Dar aşa, practic, am priva copiii acestei naţiuni de şcoli şi grădiniţe mai multe, mai bune şi mai dotate, de spitale şi clinici civilizate şi modernizate, adică tocmai de şansa unei educaţii şi a unei stări de sănătate corespunzătoare mileniului III. Şi asta doar pentru a satisface orgoliile unor politicieni de moment care încearcă să-şi cumpere „veşnicia“ speculând nevoile mele, ale părinţilor mei şi ale celor care încasează bani de la bugetul de stat, uitând de faptul că o economie sănătoasă se construieşte nu prin majorări de salarii şi de costuri bugetare, ci prin sprijinirea investiţiilor. Orice demers de echilibrare nu trebuie să fie în detrimentul investițiilor, mai ales în domenii care sunt considerate strategice și de interes național, precum sectorul energetic, de exemplu, sector care oferă cele mai mari salarii din economie şi care plăteşte cele mai mari contribuţii la bugetul de stat.
Este grav că suntem superficiali: o majorare salarială care nu este susţinută de investiţii generatoare de creştere economică de durată, de productivitate, de eficienţă economică şi încasări pe măsură nu aduce deloc fericirea. Dacă naţiunea nu produce pe cât consumă, atunci cererea de produse şi servicii devine mai mare decât oferta: astfel, vom asista cu toţii la creşterea preţurilor. Pe de altă parte, dacă naţiunea nu are investiţii şi nu produce pe măsura nevoilor ei, e obligată să consume din import. Iar importurile ne costă scump. Chiar şi fără să ne mai mai uităm simplist la schimbul valutar, înţelegem că a consuma din import înseamnă a băga bani în buzunarele străinilor, în timp ce a exporta înseamnă a băga bani în punga noastră. Ceea ce înseamnă că funcţionarul public, medicul şi profesorul vor fi nevoiţi să scoată din buzunare mult mai mulţi bani pentru pâine, lapte, carne, energie, gaz, benzină, haine sau alte bunuri şi servicii decât ar fi crezut iniţial că le permite punga şi, astfel, în loc să trăiască mai bine, vor trăi de fapt dezamăgirea paradoxului unei vieţi mai proaste, cu un salariu mai mare.
E drept că majorările de salarii de la bugetul public sunt seducătoare. Vin de la guvern, nu vin din economia reală, dar sunt suportate de aceasta (de mediul de business, de „puşculiţa bugetară“). Şi, ca orice viciu seducător, majorările de salarii te fac să uiţi pe moment de consecinţe şi să ignori semnale de avertisment precum cel al guvernatorului BNR. De fapt, e chiar simplu: nu poţi trăi cu sufletul în rai, dacă salariul e majorat „drăceşte“, în plin iad preelectoral.