FMI anticipează o perioadă dificilă pentru Europa emergentă

I.g. | 11.07.2017

Europa emergentă se confruntă cu tensiune economice în creştere care riscă să inverseze unele progrese politice realizate în ultimele decenii, a avertizat marţi şeful departamentului european al FMI, Poul Thomsen, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

 

Potenţialul de creştere economică al Europei de Est s-a înjumătăţit în ultimul deceniu, iar tendinţa este amplificată de migraţia forţei de muncă calificate, a spus Thomsen la o conferinţă la Dubrovnik. El a notat şi că unele guverne din regiune pun chiar sub semnul întrebării beneficiile integrării europene. Cu o Europă care a traversat timp de un deceniu o criză economică, convergenţa dintre statele occidentale şi cele din periferia europeană estică a încetinit sau chiar s-a oprit. Tendinţa a ridicat întrebări despre validitatea reformelor economice şi politice, scrie News.ro.

 

”Acest fapt ne aduce aminte să nu ne amăgim să credem că progresele de guvernanţă şi instituţionale sunt inevitabile; şi nici să credem că astfel de progrese sunt un rezultat de neoprit, o evoluţie constantă. Nu este aşa. În viitor, factorii adverşi vor deveni mai puternici”, a spus Thomsen. Thomsen, care a condus programele FMI în ţări ca Grecia şi Portugalia, a mai notat că sprijinul excepţional venit din partea creşterii economice globale de care a beneficiat regiunea când a ieşit din comunism este improbabil să se repete.

 

Între timp, migraţia muncitorilor calificaţi către vestul Europei este o problemă principală pentru regiune. FMI estimează că 20 de milioane de oameni au plecat din centrul şi estul Europei în ultimele decenii, reprezentând aproxomativ 5%-6% din populaţie. Jumătate din firmele din industria ungară şi un sfet din cele poloneze susţin că deficitul de muncitori limitează producţia şi descurajează investiţiile, potrivit sondajelor de opinie, mai arată sursa citată.

 

În privinţa politicii, Thomsen a spus că tensiunile în creştere între unele state membre est-europene şi Comisia Europeană sunt un motiv important de îngrijorare. UE este în conflict cu Polonia din cauza problemelor de respectare a legilor şi cu Ungaria din cauza refugiaţilor, între alte chestiuni. Turbulenţele din ultimul deceniu au pus sub semnul îndoielii şi valoarea statutului de membru al UE pentru ţările din afara blocului comunitar. Un alt motiv de îngrijorare este că, din cauza dezamăgirilor din ultimul deceniu, unele ţări ar putea inversa reformele politice şi instituţionale care au avut rolul să întărească democraţia şi să susţină creşterea pe termen lung, a arătat oficialul FMI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22