Investiţiile străine s-au oprit la 666

Lidia Moise | 03.09.2013

Pe aceeași temă

În primele şase luni, suma investiţiilor străine directe s-a oprit la o cifră fatidică: 666 de milioane de euro, nici măcar un miliard.

Trăim timpuri confuze. Ne bucurăm că inflaţia s-a calmat şi se apropie, pentru prima oară în istoria noastră post­co­mu­nistă, de ritmul de creştere al preţurilor din Europa civilizată, aşe­zată. Totuşi, aşa leşinată cum e, inflaţia e mai mare decât toată creşterea, ane­mică, a salariilor, deci roa­de puterea de cumpărare a oamenilor.

Politicienii se laudă pe la televizor cu realitatea creş­terii economice, iată, în­viorată de expansiunea ex­porturilor industriei auto şi de un an agricol excepţional.

Privită în detalii însă, această creştere eco­nomică este extrem de firavă: dacă ex­cludem însă influenţa agriculturii. Eco­nomiştii de la Raiffeisen Bank au efectuat acest exerciţiu şi au obţinut o creştere eco­nomică în trimestrul al doilea al acestui an de numai 0,2%!

Ritm insuficient pentru a susţine un re­v­i­riment solid al economiei. Adâncindu-ne în detalii, gestul americanilor de la uzinele craiovene Ford de a întrerupe producţia timp de o săptămână, deoarece vânzările de automobile ar înregistra un recul ar trebui să ne îngrijoreze.

Călcâiul lui Ahile în economia noastră p­are a fi consumul, inhibat de salariile mici (cele mai mici din Uniunea Eu­ro­peană), de perspectiva incertă a locurilor de muncă şi de reţinerea băncilor de a cre­dita consumul.

Statistica oficială tocmai a lansat ceva cifre mai optimiste care descriu o îm­bu­năţire a vânzărilor comerţului intern în iu­lie. E relativ, spun economiştii de la Uni­credit, care avertizează că revirimentul sectorului comercial este departe de a se întrezări, în ciuda acestor îmbunătăţiri, da­torate, în principal, tot unei recolte mă­noase, care a susţinut atât consumul de măr­furi alimentare, cât şi autoconsumul, cel din grădina proprie. Viitorul e incert în domeniul comercial, deoarece nu există ingrediente ale creşterii. Ce anume l-ar putea însufleţi?

O mărire a salariilor, de pil­dă, însă aici micile creşteri sunt anulate de rata in­fla­ţiei, aşa încât salariul me­diu real a scăzut cu 1,8% în iulie. Creditele de consum sunt aproape interzise. Pe de o parte, salariile astea mici şi incertitudinile pri­vind locurile de muncă au tăiat apetitul românilor pentru cum­pă­rături pe credit. Pe de altă parte, băncile di­geră cu greu un portofoliu imens de credite neperformante: cam o cincime din împrumuturile acordate în perioada eu­forică a creditării nu mai sunt rambursate. Aşa încât creditele de consum sunt o piesă de colecţie în portofoliul băncilor, care poate fi cucerită de un număr extrem de mic de clienţi, atât de mic încât nu se ve­de în statistici.

 

 

Piaţa de muncă arată un şomaj în creştere, provocat de o deteriorare a economiei. Perspectivele creării de noi locuri de muncă sunt vagi, aproape inexistente. In­vestiţiile străine directe, cele care au creat locuri de muncă şi au ridicat salariile în perioada explozivă a economiei, între 2006 şi 2008, sunt infime.

În primele şase luni, suma investiţiilor străine directe s-a oprit la o cifră fatidică: 666 de milioane de euro, nici măcar un miliard. Dacă aruncăm o privire în sta­tistica investitorilor, prezentată de Re­gis­trul Comerţului, observăm că doar din Ci­pru au intrat în ţară investiţi în valoare de 273 de milioane de euro. Dar e greu de crezut că oamenii de afaceri ciprioţi au, aşa, un impuls de a investi vânjos în Ro­mânia, acum când la ei criza tăvăleşte pia­ţa financiară a ţării. Probabil sunt bani pla­saţi acolo de românii care au vrut să-şi camufleze averile şi profiturile în ceea ce părea, până în primăvara acestui an, un paradis fiscal.

Tot în zona paradoxurilor se mişcă şi con­tul curent, acest indicator care măsoară diferenţa între valuta care intră în ţară şi cea care iese. Şi aici avem, iată ce minune, un excedent, un surplus, care însă nu tre­buie să ne bucure prea tare. Desigur, s-au mai înviorat plăţile dinspre fondurile euro­pene, însă ceea ce a creat surplusul este frânarea importurilor. În esenţă, scăderea importurilor descrie tot o neputinţă a con­sumatorilor români de a mai cheltui bani pentru produsele de import.

O economie suspendată în aerul rarefiat al corupţiei, penalizată de investitori pentru asta, evitată de aceştia deoarece nu vor să-şi rişte banii. Cine ar risca investiţii într-o ţară în care marile companii ale statului pot intra peste noapte în insol­venţă? Spectrul declanşării procedurilor de insolvenţă, sport naţional în ultimele 12 luni, îngheaţă apetitul investitorilor de a face afaceri în România, deoarece se tem că pot livra mărfuri sau pot presta servicii care nu vor mai fi vreodată plătite. În tot acest timp, guvernanţii, care înţeleg greu cum e treaba cu economia şi legătura din­tre creşterea ei şi bunăstarea cetăţenilor, trăncănesc liniştiţi despre tot felul de fleacuri politice. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22