Protecţia biodiversităţii: creşte miza!

Fara Autor | 06.02.2010

Pe aceeași temă

UE nu şi-a atins obiectivul privind reducerea, până în 2010, a prejudiciilor aduse biodiversităţii şi doreşte să stabilească un nou termen: 2020.

Timpul presează. Potrivit estimărilor ONU, în prezent ritmul de dispariţie a speciilor a crescut de 100 până la 1000 de ori faţă de ritmul normal. O treime din cele aproximativ 1,75 de milioane de specii de animale şi plante cunoscute sunt în pericol. Conform Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (IUCN), în 2008 au dispărut 717 specii de animale. În prezent, balena albă, ursul koala şi unele tipuri de corali dispar de pe planeta noastră cu o viteză înspăimântătoare.

Pentru a proteja animale precum râsul iberic, din care nu au mai rămas decât aproximativ 100 de exemplare, UE propune o nouă strategie pentru perioada următoare, până în 2050. Care sunt obiectivele acesteia?

Reducerea ratei de dispariţie a speciilor? Stoparea totală a acestui fenomen? Resuscitarea unor ecosisteme dispărute? Promovarea conservării biodiversităţii pe plan internaţional? Cât de ambiţios va fi obiectivul vom vedea în următoarele săptămâni. Un lucru este însă clar: trebuie să fie un obiectiv realist.

De aceea, UE va prezenta până la sfârşitul acestui an o strategie clară pentru conservarea biodiversităţii până în 2020. Este o iniţiativă cu atât mai potrivită cu cât Naţiunile Unite au declarat 2010 Anul internaţional al biodiversităţii.

Este necesar să se desfăşoare, de urgenţă, acţiuni de cercetare mai ample, să se asigure o mai bună punere în aplicare a reglementărilor europene în domeniu şi să se mobilizeze mai multe mijloace financiare. Au fost luate deja măsuri promiţătoare, printre care proiectul Natura 2000  – o reţea de zone protejate care ocupă 17 % din suprafaţa UE. Consolidarea acestui proiect ar putea, alături de alte noi proiecte, să conducă la refacerea ecosistemului întregii planete. În ultimii 50 de ani, acesta a fost distrus de oameni în proporţie de 60% prin supraexploatare şi poluare.

În acelaşi timp, aceste măsuri ar putea să contribuie la prevenirea catastrofelor naturale, a penuriei de apă şi alimente, precum şi a efectului de seră.

La 26 ianuarie, UE a lansat în cadrul unei noi campanii de informare a cetăţenilor europeni, un site de internet interactiv. De asemenea, puteţi găsi date despre speciile ameninţate precum vrabia, accesând platforme de socializare ca Facebook (la rubrica „Prieteni”).

Sursa: ec.europa.ce

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22